Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Radu Graţian Gheţea, ARB: Ar fi de dorit ca împrumuturile pentru persoane fizice să nu mai fie legate de ROBOR

Radu Grațian Ghețea

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat joi, la Sinaia, citat de Mediafax, că va propune băncilor ca în cazul creditelor oferite persoanelor fizice costul acestora să nu mai fie „atât de puternic legat” de indicatorul ROBOR.

„Ar fi de dorit ca la creditele pentru persoane fizice să nu mai fie legat atât de puternic costul creditului de un indicator - ROBOR - care este atât de puţin controlat de către clienţi. Voi propune colegilor din ARB să avem o dezbatere mai amplă pe tema aceasta”, a spus Radu Gheţea. 

Indicele ROBOR la 3 luni - indicatorul în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei - a ajuns vineri la nivelul de 2,19%, potrivit BNR.

(Infografic conso.ro) (clic pe imagine pentru a mări)

Creşterea indicelui ROBOR de la finalul lunii septembrie este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiştii BNR vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice, a declarat recent ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, potrivit News.ro. Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar de ce cresc doar dobanzile la debite?
    Cetatenii (si firmele) au si depozite bancare. Alea de ce nu cresc?
    Cum e cu cresterea asta unilaterala?
    • Like 0
  • satanae check icon
    Mi se pare o idee minunata. Cel mai bine ar fi sa-l legam de o variabila stabilita in mod stiintific de banci, dupa calcule secrete facute de ele, dar foarte judicioase, care va fi, fara indoiala, mult mai avantajoasa clientilor decit ROBOR-ul asta. Este ceea ce ne spun parinteste bancile inca din 2010: adica, lasati-va in seama noastra, ca noi avem cel mai bine grija si de interesul vostru. Prosti sa fim ca sa nu profitam de ocazie.
    Singura alternativa mai avantajoasa decit o variabila de tip ROBOR sau EURIBOR este dobinda fixa, pe care nu ti-o da nimeni la un credit pe multi ani. Altfel, daca nu optezi pentru o variabila stabilita cit de cit de piata, cazi in bratele bancilor, care stabilesc variabilele cum vor ele si ne intoarcem de unde am plecat. Asa ca lasa.
    • Like 1
    • @ satanae
      Gravity check icon
      Ba ți-o dă (fixă), la nivelul dobânzilor VISA sau MasterCard.
      • Like 0
  • Eu nu inteleg de ce este legal si permis sa fie ratele legate de ROBOR? adica riscul banci sa fie suportat de client ? Nu e ok, de asta platim dobanda si comisioane. Dar lor nu le ajunge, au facut ratele variabile ca sa mai jegmaneasca oamenii. Practic bancile nu-si asuma nicun risc dar cer dobanzi ca sa isi acopere riscuri...e nesimtire. Cred ca de asta nu le suporta Tudose ca sunt mai nesimtite ca el
    • Like 0
  • profun check icon
    Am inteles inca de cand a zis-o Isarescu prima oara. De vina este guvernul: 'Creşterea indicelui ROBOR de la finalul lunii septembrie este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut'. Pai sa o lase mai usor cu colectarea la Fisc (am pastrat majuscula),nu-i asa?

    Hai sa nu ne dam cu presupusul si sa ne facem o idee de cat de mare este problema de lichiditate a pietii. Sa-l intrebam pe Citu de la PNL sau sa ne bazam pe raportarile BNR, ce ziceti?

    Ce vad eu la BNR http://bnr.ro/page.aspx?prid=14057
    - Depozite overnight (conturi curente, depozite la vedere) au crescut in oct 2017 cu 2% fata de sep 2017 si cu 23,3% fata de oct 2016. Hmmm!?
    - Depozite cu durata iniţială de până la doi ani inclusiv (sunt incluse şi depozitele rambursabile după notificare la cel mult trei luni inclusiv) au crescut in oct 2017 cu 1,6% fata de sep 2017 si cu 3,8% fata de oct 2016. Hmm, again!?
    - Alte instrumente financiare (împrumuturi din operaţiuni repo, acţiuni/unităţi ale fondurilor de piaţă monetară, titluri de natura datoriei cu maturitatea de până la doi ani inclusiv) au crescut in oct 2017 cu 0,2% fata de sep 2017 si cu 30% fata de oct 2016. Hmm, again!?
    - In fine, ca un corolar M3 (masa monetară în sens larg) au crescut in oct 2017 cu 1,3% fata de sep 2017 si cu 13% fata de oct 2016 - in termeni absoluti ajungand la un nivel de 336.963,1 MILIOANE de Lei.

    Deci, unde este, sau macar unde/ cand a fost problema cu lichiditatea piete?

    Cat despre ROBOR, hai sa fim seriosi. ROBORUL este un indice stabilit de [un cartel de?] 10 banci.
    • Like 1
  • check icon
    Dupa cum banuiam ,tipul asta comunist e degeaba numit bancher!! E un fel de Isar 2....Auzi expresie: costul creditului sa nu mai fie legat "atat de puternic" de robor!!!Adica sa-i inmuiem legatura?! Prin ce lege? O sa le inghete(a) mintile lui Tudose si Misa!!!
    • Like 0
    • @
      profun check icon
      Si eu banuiesc Ducule ca esti o somitate in finante-banci. Nu fi sfios, fa un pas in fata si ia-i locul lui Ghetea! Cred ca bancherii de-abia te-asteapta sa le fii presedinte.
      • Like 1
  • Alex check icon
    Nu cred ca este decizia bancilor daca dobanda este legata de ROBOR sau nu. Parca este o lege care spune asta.
    Acum, din punct de vedere al dobanzilor, nu neaparat cresterea ROBOR-ului (sau a altor indici) este problema. In teorie acesta creste atunci cand este inflatie. Iar salariile ar trebui sa tina pasul. Principala problema este marja bancii (ce pune banca pe langa ROBOR in dobanda), care in Romania este extrem, extrem de mare.
    • Like 0
  • Daca si un bancher simte ca este ceva in neregula cu modul de conditionare a creditelor inseamna ca o fi ceva !
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult