Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ramona Loznianu, Anca Chimoiu și Antonio Cioarek, de la Republica, printre câștigătorii burselor Superscrieri/BRD pentru educație

Superscrieri/BRD

Echipa formată din Anca Chimoiu, Ramona Loznianu și Antonio Cioarek, de la Republica.ro, a câștigat una dintre cele șase burse Superscrieri oferite de Fundația Friends For Friends împreună cu BRD pentru a documenta în profunzime articole pe tema educației.

Cât este de pregătit sistemul de educație din România să identifice și să răspundă anxietăților și depresiilor pe care un procent tot mai mare de copii le manifestă? Cum ajung profesorii și educatorii să facă din școală un mediu agresiv, cu presiuni directe sau subtile asupra elevilor? Unde se rupe filmul unui sistem care, în loc să asigure o educație gratuită, așa cum pretinde, a reformat și tot reformat, până când meditația a devenit o condiție obligatorie pentru elevii care vor să ajungă studenți?

Aceste situații sunt ca niște rotițe printre care ne pierdem, preocupați să funcționăm izolat într-o societate care încă susține sisteme după sisteme pline de hibe. De aceea, toți avem nevoie de o voce comună, din exteriorul nostru, care să ne analizeze și care să ne unească. În această idee, șase echipe de jurnaliști și fotojurnaliști/artiști vizuali vor documenta aceste întrebări și altele asemenea lor, într-un mod amănunțit, și vor veni cu rezultate și perspective de soluționare, în această toamnă.

Fiecare dintre cele șase echipe câștigătoare primește de Superscrieri/BRD finanțare de 2.000 de euro pentru a-și duce la bun sfârșit proiectele.

„Această ediție a Burselor Superscrieri este incredibilă. S-au întâlnit echipe de oameni foarte tineri, care prin subiectele și abordările lor ne arată că acestă generație depistează inadecvările sistemului mai bine decât ne-am fi închipuit. S-a trecut prin toate slăbiciunile, de la grila de valori din cancelarie la presiunea emoțională și psihică la care ajung să fie supuși elevii. Și au fost puși sub lupă părinții, ceea ce mă bucură mult – eu chiar cred că ei sunt una din verigile slabe – care proiectează asupra copilului și scolii toate ambițiile și angoasele lor. Mă aștept la câteva anchete care vor pune lumina complet diferit pe educația românească. Și poate asta o va ajuta să treacă nu clasa, ci în altă clasă”, a spus Irina Păcurariu (TVR), membră a juriului. 

„Mami, de ce nu avem și noi școli ca în alte țări, ca în Finlanda, de exemplu? m-a întrebat într-o zi fiul meu de 14 ani. Ne-am propus, prin acest proiect, să reducem puțin distanța – nu dintre România și Finlanda, ci dintre profesor și elev. Vrem să înțelegem de unde ar trebui început un demers sănătos de împrospătare de mentalității. Mă bucur mult că am luat bursa pentru noi, ca echipă, dar și mai mult pentru copiii care merg la școală cu sentimentul că nu sunt suficient de buni orice ar face”, a declarat Anca Chimoiu, una dintre câștigători.

Vă prezentăm mai jos echipele și proiectele câștigătoare. 

  • Ani Sandu și Octavian Coman, cu proiectul Cancelaria, cu publicare în Decât o Revistă
  • Alex Nedea și Mircea Topoleanu, cu proiectul Medicație cu meditație. Cum se tratează un sistem de educație bolnav în sufrageriile profesorilor, cu publicare în VICE România
  • Anca Chimoiu, Ramona Loznianu și Antonio Cioarek, cu proiectul Bullying Educațional – relația profesor-elev în școala românească, cu publicare pe platforma Republica.ro
  • Andrada Fiscutean și Sorina Vasilescu, cu proiectul Depresia și sănătatea mintală în școlile din România, cu publicare pe platforma Casa Jurnalistului
  • Andrada Lăutaru și Mircea Topoleanu, cu proiectul Rolul părinților în eșecul reformei sistemului de învățământ, cu publicare în VICE România
  • Ionela Gavriliu și Cristian Munteanu, cu proiectul Școala care te învață handicapul – copii sănătoși în școli pentru bolnavi, cu publicare pe platforma Dela0.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult