Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Reportaj AFP la Singureni: „Aici, dacă furăm un pui suntem trimiși la închisoare. Și ei ar putea fura 200.000 de lei, fară să ajungă la pușcărie?”

Reporterii agenţiei France-Presse au realizat un reportaj în satul Singureni, unde locuitorii şi-au pierdut încrederea în actuala guvernare, deși în decembrie au votat în proporţie de aproape 90% cu PSD.

La fel ca majoritatea locuitorilor din satul cu 3.100 de locuitori, situat la 30 de kilometri sud de București, Ionuț și soția sa, care au refuzat să-și spună numele de familie jurnaliștilor AFP, au votat pentru ca social-democrații să ajungă din nou la putere.

Acum, la două luni de la instalarea noului guvern, oamenii din Singureni nu doar că sunt dezamăgiți, ci au ajuns în pragul disperării.

„Aici, dacă furăm un pui - vă dau un exemplu, eu nu fur - atunci suntem trimiși la închisoare. Și ei ar putea fura 200.000 de lei, fară să ajungă la pușcărie?, a spus jurnaliștilor Ionuț, un localnic în vârstă de 30 de ani.

Autorul articolului amintește că pe 31 ianuarie, la mai puțin de o lună după preluarea puterii, Guvernul condus de Sorin Grindeanu a adoptat pe șest o ordonanță de urgență care prevede că abuzul în serviciu iese din sfera penalului dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei. De această măsură ar fi beneficiat mai mulți politicieni, inclusiv șeful partidului social-democrat, aflat la guvernare, Liviu Dragnea, mai scrie AFP.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • AFP-ul merge la Singureni pentru a discuta cu nişte oameni simpli despre felul în care este incriminată o faptă în Codul penal... Câtă manipulare? CÂTĂ MANIPULARE? Dar în Franţa cum este incriminat abuzul în serviciu? Nu ne spune AFP-ul... Sărăcuţul de el, este îngrijorat de România. Cine i-a plătit pe ăştia să externalizeze o luptă politică internă? Nişte multinaţionale cu interese pecuniare în România, eu aşa cred. Nişte multinaţionale care vor să cadă Guvernul Grindeanu şi, astfel, să nu fie pusă în practică anul acesta directiva europeană care prevede impozitarea acestora în ţara în care realizează profitul. Despre bani este vorba. Dar despre cerinţele Convenţiei de la Viena de ce nu le-au spus nimic cetăţenilor din Singureni? Că se pretind a fi jurnalişti la o agenţie de prestigiu... Ce agenţie de prestigiu? Nişte manipulatori ordinari.
    • Like 0
  • de aceea politica penala nu se face de populatie, ci de specialisti! din pacate asta au inteles oamenii simpli, ca abuzul in serviciu este echivalent cu hotia! din pacate, si cei din piata, mult mai "inteligenti" decat oamenii simpli de la tara/batrani/votanti psd, au inteles acelasi lucru... abuzul in serviciu este o infractiune iar furtul este alta infractiune! abuzul in serviciu nu este coruptie!
    • Like 0
    • @ Laurentiu
      Depinde de contextul discutiei si de modul in care vrei sa definesti termenii, dar in principiu de ce abuzeaza cineva de functie? ca sa obtina ceva necuvenit, iar asta generic vorbind se asimileaza cu hotia. Nu e vorba de incultura, ci de modul diferit de raportare al realitatii la teorie.
      • Like 0
    • @ John Smith
      Daca "abuzeaza cineva in functie ca sa obtina ceva necuvenit" aceea se cheama luare de mita: "Luarea de mită - (1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta."
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      Paul check icon
      Legile sunt facute pentru societatea pe care o reglementeaza. In Romania, abuzul in serviciu este in imensia majoritate a cazurilor un paravan pentru luarea de mita, cu deosebirea ca luarea de mita e mai greu de dovedit. Atata timp cat aceasta stare de fapt persista, abuzul in serviciu trebuie incriminat la fel ca luarea de mita.
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      In categoria celor care comit abuzuri in serviciu nu intra doar fuctionarul de la ghiseu sau dinfr-un birou, caruia ii dai mita pentru a-ti rezolva o problema. Mai intra si cei cu putere de decizie care pot face in asa fel incat anumite fonduri, de la buget sau europene, sa treaca in posesia lor si fac ce vor cu ele, fara a da socoteala cuiva, indivizi care, in mod discretionar, dau afara de pe posturi, persoane, de multe ori competente, pentru a angaja, in locul lor, indivizi(e) dubiosi((e), total incompetente dar obediente lor. Si, probabil, mai sunt multe alte forme de abuz de putere. Nu fiti superficiali. De aceea este bine ca abuzul de putere sa fie incriminat, sub toate aspectele si fara limite de ingaduinta. Sa lasam specialistii, in adevaratul sens al cuvatului, sa-si spuna parerea, nu niste "absolventi" dubiosi de drept, aserviti puterii.
      • Like 0
    • @ Paul
      daca luarea de mita e greu de dovedit, nu inseamna ca tb sa avem o infractiune care e usor de dovedit sau care nici macar nu tb dovedita ca se prezuma ca a fost infaptuita. daca nu poti dovedi luarea de mita nu tb acuzat un om pe simplul principiu ca lasa ca a facut el ceva daca e functionar public... e posibil sa condamni un nevinovat totusi si decat sa condamni un nevinovat mai bine lasi niste vinovati in libertate, depinde bineinteles de principiile fiecaruia. parerea mea e ca oricum puscaria nu ii reeduca sau ii sperie sa nu mai fure. daca in schimb le-ar lua baniii si o penalitate consistenta cred ca s-ar schimba mentalitatea.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      cei cu putere de decizie fac trafic de influenta. deci sunt infractiuni unde pot fi incadrati. insa daca e mai usor sa acuzi de abuz in serviciu intradevar de ce sa nu o faci... e de ajuns sa acuzi ca obtii si condamnarea, arunci niste frimituri multimii care spune ca uite dna isi face treaba. asta cred ca e superficialitate. da trebuie incriminat dar tb stabilit foarte clar ce este abuzul in serviciu si ce nu este. sa nu cadem in partea cealalta in care procurorii fac un abuz in serviciu prin acuzarea oricui de abuz in serviciu. nu vi se pare anormal ca o treime din dosarele dna sunt de abuz in serviciu pana in 200.000 lei? asta inseamna un prejudiciu total de pana in 90 mil euro!!!! asta e marea coruptie din romania? daca s-ar investiga toate dosarele anrp in care prejudiciul individual (per dosar) e mai mare decat totalul prejudiciului abuzurilor in serviciu, daca s-ar investiga defrisarile, etc. cele mai mari dosare au fost investigate de tolontan!
      • Like 0
    • @ Laurentiu
      De acord. Vreau sa vad si e "marii" oamenide stat cum dau socoteala de tot ce au facut si cum se intorc la ce au acumulat doar prin munca, daca au muncit vrodata! Numai, vedeti dumneavoastra, recspectivii blocheaza cercetarea si executarea pedepsei prin "imunitatea" pe care si-au acordat-o, in mod abuziv. Cum intra in colimatorul organelor de cercetare cum zbiara ca este "o inscenare politica". Si se gasesc destui "specialisti" si formatori de opinie care le tin partea. Si ceea ce ati aratat dv. cu privire la numarul, mare, a celor "sub 200000" arata ca maruntii functionari de stat, publici, sunt corupti si pretind mita. Suma "mica !?" justifica, oare, indulgenta? Eu zic ca nicio suma, cat ar fi de mica, nu este tolerabila cand e vorba de mita, coruptie, etc. Si mai zic ca, mai ales pentru aceste categorii, pedepsele ar trebui sa fie mult mai severe.
      • Like 0
  • check icon
    Şi uite aşa ajungem la discuția privind dreptul la vot al ignoranților,inculților,etc. ce fac rău fără voie prin acțiuni necugetate temeinic,victime sigure a le manipulării negative sub umbrela aşa zisei democrații de mase.Este identic cu a lăsa un copil de 3 ani să ia decizii majore în cadrul familiei.
    • Like 0
    • @
      Democratia este o orânduire sociala in care toata lumea primeste ceea ce merita majoritatea. Majoritatea care este. Nici o orânduire nu e perfecta, putem doar sa incercam s-o facem mai buna pe cea in care traim.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult