Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Revoltă a enoriașilor într-o biserică, după ce episcopul Sloboziei și Călărașilor i-a pedepsit după „doliul și suferința” post-referendum

episcopul Sloboziei și Călărașilor

(Foto: captura video)

Scandal la o biserică dintr-un sat în județul Ialomița. Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Vincențiu Grifoni, le-a spus oamenilor la finalul slujbei de sfințire a bisericii că nu pot intra în altar, pentru că este o perioadă de „doliu și de suferință".

„Având în vedere această perioadă de doliu și de suferință, de durere, astăzi nu se va intra în Sfântul Altar, ci îl vom lăuda pe Dumnezeu din fața catapetesmei. Fiind o perioadă de doliu, nu se intră astăzi în Sfântul Altar", a repetat episcopul, spre indignarea enoriașilor, veniți la slujba de sfințire, când și femeile au voie să intre în altar.

Credincioșii aveau să afle, la ieșirea din lăcașul de cult, care e motivul „doliului”: prezența redusă la referendumul pentru redefinirea familiei, care astfel nu a fost validat.

„Uite, ținem doliu la referendum acum”. „Pentru asta nu ne lasă să trecem prin altar? Să le fie rușine!”, și-au arătat oamenii nemulțumirea, potrivit unei înregistrări difuzate de Ialomița TV.

„Credința e credință, referendumul e referendum!” spune o enoriașă. Majoritatea celor prezenți au reclamat „bătaia de joc” și faptul că „politica a intrat în biserică”. „Această biserică s-a făcut cu banii și cu munca oamenilor”, remarcă o femeie.

Urmăriți reacțiile cetățenilor în reportajul de mai jos, realizat de Ialomița TV.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Unii popi consideră parohia ca pe o moșie proprie și se comportă ca atare.
  Poate cineva să-mi spună dacă taxarea serviciilor religioase precum cununiile,înmormîntările,slujba de creștinare a copiilor,parastasele,este legală?Spun asta deoarece preoții de la noi,incasează sume de bani pentru aceste servicii,fără a elibera chitanță,sau dacă o fac pe aceeste chitanțe stă scris :donație.Sunt convins că mai marii Bisericii Ortodoxe Române se fac complici la astfel de practici.
  • Like 0
 • Cel mai bun lucru este ca enoriașii să refuze să mai intre in biserică, să-i lase pe popi fără câștigurile ilicite. Până nu-și cere iertare de la adevărații deținători ai respectivei biserici și nu se cară dracului de acolo să nu mai calce unul in localul pângărit de popi. Acești paraziți, evazioniști fiscali nu sunt luați la întrebări de viteazul misa pentru veniturile, in totalitate ilicite, dobândite? Porcii de popi si feciorul lui dragnea nu dau socoteală fiscului? Și chiar si dragnea însuși!?
  • Like 8
 • Delia MC Delia MC check icon
  N-am înțeles niciodată cum de unii s-au agățat de acest referendum care s-a născut într-un scop politic și tot așa a sucombat.Pentru că oamenii au înțeles în mare majoritate să fie pedepsiți? Nici cei care au votat n-au intrat deși așa ar fi trebuit...De ce doliu?Că alianța cu psd n-a dat roade?Biserică n-are ce căuta în politică, rolul și locul ei e altul.
  • Like 2
 • Vorba lui Moromete: "și dă-ne nouă Doamne cât mai multe liturghii și colive și adă cât mai multe proaste la biserică, slavă tatălui și fiului și sfântului duh!"
  • Like 5
 • Că a lăsat un gust amar apatia populației, confuză, asociind politic un demers, chiar și în fața propriilor învățături morale ale existenței, e de înțeles în noul obscurantism în care se zbate lumea.
  Obscurantismul științific a înlocuit obscurantismul religios al evului mediu întunecat. Această perioada o vom numii în istorie evul științific întunecat.
  Era normal să se implice orice biserica creștină, ca ultima redută creaționistă, în față tăvălugului falsității și degradării, rod al atâtor ani de teorii omenești, aduse pe fondul falsității teoriei evoluționiste
  Virulența celor ce au abdicat de mult de la aceste învățături, îi face să jubileze cu orice ocazie, sperând să rupă și mai mult din tot ce se poate, spre ași acoperii liniștea depărtării și depravării lor.
  Sperând că veți dărâma, cu ce veți înlocui. Cu falsurile și degradarea înflorite sub masca falsă a științei greșit înțeleasă?
  Desigur BOR ar trebui să reflecteze mai mult la acele sloganuri apărute în timpul reformei protestante;
  Sola grația ("Numai prin har")
  Sola fide ("Numai prin credință")
  Sola scriptură ("Numai prin Scriptură")
  Solus Christus ("Numai Cristos"; uneori sub formă Solo Christo, "numai prin Cristos")
  Soli Deo Gloria ("Glorie numai lui Dumnezeu")
  Să renunțe la adăugiri gen închinări sterile la icoane, moaște,, sfinți, mers în coate și genunchi etc., și să-și împlinească menirea de călăuzire în refacerea legăturii cu divinitatea.
  • Like 1
  • @ Ietam Cano
   Ce intelegeti dvs. prin obscurantism stiintific?
   • Like 5
 • Sa treaca domle bisericile la stat daca nu va convine ce spune preotul. Sau sa fie date in gestiune la carciumari, daca e vorba numai de bani.

  Daca pentru rumân conteaza doar banii lui, bani cu care s-a facut biserica, atunci nu are nevoie de preot, un carciumar ii este de ajuns.
  • Like 2
 • Niste jeguri pline de bani. Oricum se duc in cap, generatia noastra cand vor ajunge de varsta enoriasilor lor fideli, le vom da batai de cap...si prezenta...0.
  • Like 0
 • "Trichinele, observa Dostoievski, sunt nişte vietăţi microscopice care se comportă ca nişte spirite înzestrate cu raţiune şi voinţă, căci, pătrunzând în corpul omului, sunt capabile să-l facă să-şi piardă minţile.

  Și asta, spune Dostoievski, deşi „niciodată oamenii nu s-au considerat atât de inteligenţi şi atât de siguri de adevărul lor ca cei atinşi de această boală.
  Li se părea că niciodată n-au existat verdicte, deducţii ştiinţifice, convingeri morale şi credinţe mai neclintite ca ale lor.

  Sate întregi, oraşe întregi, popoare întregi se molipseau şi cădeau pradă nebuniei.
  Toţi erau agitaţi şi nu se înţelegeau între ei; fiecare credea că el singur cunoaşte adevărul şi se chinuia, uitându-se la ceilalţi, se bătea cu pumnul în piept, plângea şi-şi frângea mâinile.

  Oamenii nu mai ştiau să judece ce este bine şi ce este rău”."

  https://www.ganduridinierusalim.com/adevarul-care-va-salva-lumea/
  • Like 1
  • @ Ovidiu Bidian
   Victor66 check icon
   DEschide o carte de parazitologie si afla de ce isi pierd oamenii mintile de la trichinele si lasa prostiile religioase pseudospirituale.
   • Like 2
 • Paduri nu mai avem, pamanturi, industrie, agricultura, sanatate, sosele fara gropi, spor demografic, la fel. A mai ramas limba romana si biserica, cel putin inca. Si in continuare toti se prefac a nu intelege.
  • Like 0
 • BOR a fost si este cea mai mare pacoste pentru poporul roman. Se pare insa ca oamenii se trezesc la realitate.
  • Like 8


Îți recomandăm

Maria Culescu

R. era în clasa întâi atunci când medicii au descoperit că are leucemie. A mers la o clinică din Italia pentru transplant. Acolo a stat mai bine de un an, s-a însănătoșit și s-a întors în România. Copila era în remisie totală, dar urma cure de citostatice de întreținere. Îi căzuse părul. Părinții au trimis-o la școală cu o bandană pe cap. (Sursa foto: Asociația M.A.M.E)

Citește mai mult

Fetiță deschizând ușa

Culorile aprinse suprastimulează, iar copiii sunt suficient stimulați în viața lor: la grădiniță, la școală, la sport, în parc, la cursuri și așa mai departe. Măcar acasă le putem oferi un mediu calm, liniștitor în care să se concentreze și să se deconecteze cu ușurință. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Viorica Vasilica Dăncilă - Liviu Dragnea - Foto George Călin

După 2 ani de guvernare PSD-ALDE, partide care au câștigat alegerile cu un scor zdrobitor, România arată ca pe timp de război. Trage toată lumea în toată lumea și o stare de tensiune extraordinar de puternică domină societatea. În fața unui raport MCV catastrofal pentru guvernarea de la București și la câteva ore de la votarea Rezoluției privind statul de drept în Parlamentul European- se naște o întrebare de bun simț: în ce măsură mai are coaliția PSD-ALDE legitimitate pentru a exercita puterea? (Inquam Photos)

Citește mai mult

Adrian Despot

Un artist care urcă pe scenă nu ar trebui să-i mulțumească niciodată „domnului primar” sau altui politician. „Eu mulțumesc publicului”, spune Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie. (Credit foto: Vlad Bâscă)

Citește mai mult