Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

România: când îți pleacă un copil

Fetiță în avion

Foto: Guliver/Getty Images

Când băiețelul meu avea câteva luni, mă împrietenisem cu o mămică un pic mai tânără decât mine, care avea și ea un bebeluș și locuia în apropiere. Obișnuiam să o caut cu privirea când ieșeam la plimbare cu cel mic și îmi plăcea să vorbesc cu ea despre copiii noștri în timp ce împingeam cărucioarele pe străzile din cartier. După ce ne-am întors la serviciu, eu la ziar, iar ea la corporație ne mai întâlneam doar întâmplător în drum spre metrou, iar pe băiețel îl mai vedeam în parc cu bunica - crescând, vorbind, înflorind de la o săptămână la alta. De la o vreme am observat că bunica e mereu singură: așa am aflat că tânăra familie și-a luat copilul și a plecat undeva în Irlanda. Îmi mai aduc aminte de o mămică veselă pe care am cunoscut-o în parcul de lângă bloc: băiețelul meu, care tocmai începuse să meargă, obișnuia să se joace împreună cu al ei. După un timp nu i-am mai întâlnit și am crezut că s-au mutat din cartier. Se mutaseră, dar nu doar într-un alt cartier, ci și într-un alt stat, în Franța. 

Luna trecută, un băiat povestea într-un grup de copii că va merge la altă școală - în Australia! Cea mai bună prietenă a fiului meu ar putea pleca și ea din țară, împreună cu familia, dacă părinții ei își vor găsi în străinătate un serviciu care să îi mulțumească. 

Îmi apar, deseori, pe wall-ul Facebook poze cu copii născuți aici, care urmează să devină, dacă nu sunt deja, cetățeni ai altor state europene. Într-o fotografie pe hârtie, dintr-un album de familie, îl văd pe soțul meu ridicându-și spre tavan fina în vârstă de vreo doi ani. Într-o fotografie nouă, din pixeli, o văd cu picioarele pe pământ - o adolescentă mai înaltă decât mine care trăiește cu familia într-un orășel din Germania. Este și ea un alt copil pe care România l-a scăpat din brațe așa cum a scăpat din brațe sute și sute de mii. Fără să clipească și fără să îi pese. Potrivit unei analize publicate în Revista Română de Statistică și citate de Edupedu, aproape 500.000 de copii și adolescenți, cu vârste între 0 și 19 ani, au emigrat din România în perioada 2007-2017. Asta în condițiile în care, potrivit unui raport al Curții de Conturi prezentat marți de Digi24, numărul copiilor cu vârste între 0 și 4 ani care trăiesc în România s-a înjumătățit față de 1990.

Totodată, din ce în ce mai mulți copii români se nasc în afara granițelor. Precum nepotul meu. Precum sora lui ce urmează să vină pe lume. Precum copilul prietenilor mei, care mi-a urat de curând „La mulți ani” într-o română perfectă cu un perfect accent britanic.

De fiecare dată când aud că o familie cu copii pe care o cunosc emigrează sau se gândește serios să emigreze îmi îngheață inima. Pentru că îmi dau seama că acum pleacă din țară acei oameni de 30, 35, 40 de ani, care au rămas pe poziții în toată această lungă perioadă de democrație originală, tranziție continuă, furt sistematic, umilință perpetuă. Au rezistat, au luptat și au trăit cât au putut de frumos în ciuda tuturor greutăților, dar se văd nevoiți să își pună la adăpost copiii de un sistem ce pare că nu se va mai face niciodată bine. După 10-15-20 de ani de muncă simt că viața în România e o bătălie care nu merită dusă. Cel puțin nu de un copil. Nu de copilul lor. 

De când era foarte mic, copilul meu crede că România e cea mai tare țară de pe Pământ. I-am improvizat odată o cască de astronaut pe care am lipit o etichetă cu NASA. S-a enervat, m-a pus să o rup și să fac alta pe care am scris ASR - Agenția Spațială Română, că doar el e român. Desenează tricolorul în fel și chip și peste tot. Se uită la meciurile din Champions League și ne întreabă unde e echipa românească. „Păi, nu e”, îi răspundem. „Dar o să fie”, spune plin de siguranță. Crede în România, așa cum crede în Moș Crăciun și sunt convinsă că niciuna dintre aceste credințe nu este o naivitate. Țin de un proces formator în care se creează trăsături precum sentimentul de apartenență, încrederea în viitor, speranța ori spiritul generozității. Și e nevoie ca nenumărați copii, bine educați și bine îngrijiți, să creadă de când sunt mici în viitorul locului în care s-au născut, pentru ca atunci când se fac mari să poată contribui la acel viitor.

Exodul copiilor este de fapt exodul speranței și e de neîndurat să auzi cum, în țara astfel golită, sună fals zgomotul trompetelor de partid. Care spun ce? Că Europa vrea să ne îngenuncheze, că străinii vor să ne jecmănească de comori, că homosexualii vor să ne fure copiii. Și cine sunt cei care spun asta? Cei care ne-au îngenuncheat, cei care ne-au jecmănit, cei care au alungat elevii și studenții din țară, cei care au furat de la copiii săraci și le-au trimis părinții departe, iar pe ei i-au lăsat să trăiască în mizerie și în suferință. E de necrezut cum unii, mulți la număr, îi cred și se uită chiorâș să nu ne ia străinii luciul de pe clanțe, când noi stăm cu casa goală din cauza hoților de dinăuntru. 

Există studii care arată clar criza de capital uman prin care trece România și consecințele devastatoare pe care le va avea acest lucru peste câteva decenii. Există prognoze care arată limpede că peste câteva zeci de ani pur și simplu nu va mai avea cine să ne plătească pensiile. Experții în educație, dar și cei în mediul de business avertizează că, dacă România nu va opri exodul de talente și nu se va concentra pe creșterea calității educației și a serviciilor din sănătate, nu va putea face față provocărilor economice și sociale care stau să vină. Nu mulți dau importanță acestor scenarii extrem de plauzibile- poate din lipsă de perspectivă, poate din inconștiență, poate pentru că se gândesc că o să ne adaptăm și o să ne descurcăm cumva când va veni urgia. Așa este, oamenii sunt buni la a face față diferitelor situații de criză: orașe culcate la pământ de bombardamente s-au ridicat, populații decimate de genocid au mers mai departe, comunități sărăcite s-au reinventat și au prosperat. Oamenii au o tărie incredibilă atunci când luptă pentru un scop, când visează și când speră. Ce mă înspăimântă cel mai tare este că, dacă o ținem tot așa, în România, nu va mai avea cine să viseze și să spere. Și vom fi doar noi, niște pensionari amărâți care-și târăsc zilele într-o țară ca o scară decrepită de bloc comunist. Noi și câțiva tineri șomeri, de care n-am avut grijă când erau mici și care n-au avut unde să se ducă în altă parte. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitari pentru cum v-ati educat copilul care e mandru de tara lui. In rest ,oamenii aleg tara in care cred ca o sa le mearga mai bine ....

  • Like 0
 • Buna dragilor ...Nu stiu cum sa vb fara sa fiu prost inteleasa ...Noi romaniii..nu am fost educatii..,la noi totu este transparent ..Eu am plecat la 20ani in Belgia ...am 29 ..si am cunoscut aceasta tara ..oameni care te transforma ..mai malefici si rai nu cred ca exista ..diferenta ..ei nu isi vorbesc tara de rau,sunt mandri de ei ...chiar dak nu au cu ce ...Nimeni nu spune ....instituti cu drept ...sa isi bata joc de cetateni....protectie 0 ..si multe altele
  Romani sunt mai umani ..ca multi alti ...pacat ca ne fura ochii sclipiciu
  • Like 1
 • Noi am plecat in Septembrie , cu băiețelul nostru de 6 ani atunci. Eu am 40 de ani si nu ma mai gândisem ca România nu are niciun viitor de cand fusesem student. Si cum ziceți, mai ales ca nu are niciun viitor pentru copilul meu, ca eu deja trăisem si cu Ceaușescu si cu sosiile lui de mai târziu si de azi. Este greu si scump sa te muți ca familie, însă ce bine e sa nu mai trebuiască sa te uiți peste umăr la fiecare pas. Este o ușurare majora. Copilul meu va absoarbe cultura de aici si nu se va considera roman. Însă este prețul pe care suntem pregătiți sa-L plătim ....
  • Like 0
 • Da este adevărat ce spuneți doamna.. Dar sa știți ca atunci când îți pleacă copilul... Cuvintele sunt puține, și lacrimile sunt multe.... La dumneavoastră în articol e exact invers. Pentru ca nu știți ce înseamnă.
  • Like 0
 • Acest subiect este foarte sensibil. In străinătate nu este ușor iar adaptarea se face cu costuri uriașe pentru unii, mai ales in cazul celor care trăiesc separat de copii sau partener. Majoritatea cred ca niciodată nu se va adapta...Cautarea unei vieți mai bune este un lucru legitim in societatea in care trăim, multi străini aflându-se in aceeași situație cind se muta din Germania in Olanda , de exemplu. România, da, este un caz particular din cauza instabilității și corupției dar exista posibilitatea ca o parte din cei plecați sa se întoarcă in momentul cind lucrurile se vor îmbunătăți . Eu trăiesc de 19 ani in Portugalia unde am o situație profesională stabilă ...
  • Like 0
 • Am trait in Romania pana anul trecut in Septembrie, cand fortat de imprejurari a trebuit sa plec intr-o tara care sa imi permita sa imi salvez copilul. Si nu exagerez cand scriu salva copilul, din pacate are o tulburare in sectrul autist si intarziere de limbaj. Cine credeti ca doreste sa plece din Romania la 41 de ani si sa isi lase familia in Romania doar ca sa aiba copilul bani de tratament? Am renuntat la un serviciu unde am lucrat 16,5 ani si am venit in Germania sa fac orice doar ca sa imi pot salva copilul. Sincer tratamentul in spectrul autist costa minim 2500 lei pe luna si desi exsista o lege data ca acesti copii au dreptul la tratament gratuit, acela lipseste cu desavarsire pentru ca legea nu are norme de aplicare. IN lunile care urmeaza imi voi aduce sotia si copilul la tratament in Germania iar daca tara mea si-a batut joc de copilul meu, eu nu pot permite asta, ma sacrific eu doar ca copilul meu sa aiba o viata normala. Daca ma judeca careva sa se puna in locul meu sa vada ca copilul face progrese reale dar tu esti nevoit sa il opresti din tratament pentru ca nu mai ai practic de unde scoate banii de terapie. Poate suna egoist dar fiecare isi pretuieste mai mult decat orice propriul copil si isi doreste binele pentru acesta. Sincer nu cred ca ne vom mai intoarce in Romania decat eventual sa isi vada bunicii, dar il vom invata limba romana si nu il vom minti niciodata.
  • Like 3
  • @ Dumitrascu Adrian Gabriel
   Tot respectul!
   • Like 0
  • @ Dumitrascu Adrian Gabriel
   GabiC check icon
   Nu te judeca nimeni, stai lnistit; ( sau poate doar loazele alea de "partid si de stat");
   Important este sa-ti salvezi copilul si viata; Nimeni si nimic nu-ti va aduce inapoi anii astia, oricat s-ar grabi cineva sa te judece.
   Sanatate si mult noroc!
   • Like 0
 • Intradevar, trist dar adevarat...in privinta exodului constrans al populatiei, mai putin adevarata partea cu ' ca Europa vrea sa ne ingenuncheze, ca strainii vor sa ne jecmaneasca de comori, ca homosexualii vor sa ne fure copii'...da , primii vinovati sunt tradatorii din clasa politica , insa daca acum 30 de ani am fost naivi si manipulati in baza propagandei occidentale si pro capitalism si am permis uciderea celui care a industrializat Romania, celui care a facut atatea fabrici in care toti aveam locuri de munca si care ne permiteau independenta economica, cel care a ne-a facut pe majoritatea proprietari de case fara sa fim injugati la banci cate 30 de ani ca in prezent, cel care cu toate greselile lui pe care nu le uit si nici nu le ignor, ne-a strans cureaua, dar ne-a lasat fara datorii , independenti si liberi, spre deosebire de noua clasa politica care ne-a bagat in 30 de ani iar in datorii, in jur de 90-100de miliarde de €, cine naiba le mai stie exact, ca stimabililor astia de jurnalisti nu le place acest subiect sa il mediatieze , acum dupa 30 de ani de capitalism asa de bun , furnizat de occidentul care e asa de bun, ar trebui sa nu mai fim naivi si sa fie deja clar in mintea fiecaruia adevarul indubitabil si atat de evident ca Occidentul nu ne vrea binele, in fapt, in limbaj politic si de fatada da, dar in fapt, nu ne doreste sa fim puternici economic, nu ne doreste sa avem fabrici unde sa muncim pt ca le-am face concurenta lor, ei vor sa nu fim independenti, sa ne producem singuri ceea ce avem nevoie , ci sa fim doar piata de desfacere pt bunurile lor, occidentul vrea intradevar sa ne jecmaneasca de comori , de resursele naturale pt ca ei nu le au in tarile lor, si da , occidentul vrea sa ne fure copii pentru creierele lor, o alta resursa inestimabila , caci da occidentul e din punct de vedere moral la pamant , e depravat la maxim. Spalarea creierelor romanilor cu elogierea occidentui si a capitalismului a inceput in decembrie '89 si a avut ca consecinte distrugera tarii si poporului la care suntem martori de 30 de ani, a mai crede acum ca occidentul ne vrea binele si ca ne iubeste asa tare si ca nu e de fapt , numai interesat economic ar insemna doar naivitate si prostie. Dar sa nu pierdem din vedere cui apartine articolul, unei 'jurnaliste'... cum stim cu totii ca presa e de o calitate mediocra in Romania si e folosita doar ca un mijloc de manipulare, ca e aservita politicului corupt si ca aproape toti jurnalistii au ajuns doar niste 'mercenari' care pt a avea serviciu scriu doar ceea ce li se spune sa scrie, care au din redactie probabil dispozitii clare pe cine trebuie sa elogieze si de cine nu se pot lega, critica, era de asteptat sa tranteasca nesimtirea asta de fraza, de mai sus, care sa ne insulte inteligenta si sa strice tot articolul.
  • Like 0
  • @ Angel Rusu
   Daca va intrebati care sunt cauzele exodului, uitati-va in oglinda, sunteti parte din problema.
   • Like 3
  • @ Angel Rusu
   GabiC check icon
   Mai usor cu Ceausismul pe scari ca i s-au varsat clapele;
   Am trait vremuri alea pana in adolescenta si nu vreau sa-mi amintesc decat ca le urasc cu tot sufletul; Cu tot cu "tovarasii burghezo-comunisti", cu tot cu spaima ( da- deasupra fricii) ca am "vorbit" ceva nepermis, cu toti lingaii si mancatorii de propaganda ( era sa scriu "rahat") cu tovarasul Boia ( propagandistul de partid care acum e istoric propagandist pentru "cealalta oranduire" ) cu lipsurile si mizeria... ( aici pot sa scriu 100 000 de "amintiri" si sa nu ispravesc ce aveam de spus);
   De acord insa cu media corupta si manipulatoare ( desi se poarta si la casa mai mari- vezi USA, Canada, Rusia...you name-it) si la asasinarea economica ( pe care insa tot noi- imbecilii care au votat FSN, Iliescu, Petrica Roman, Voican Voiculescu......sa ne amintim!- am dus-o la capat, desi eu personal nu-mi gasesc alta vina decat aceea ca, desi membru al PNL- nu am luptat sa-i conving pe incleiatii in comunism cat rau ni se va face).
   Elogiile se aduc si acum exact ca "atunci" insa asta-i de cand lumea; Cei mai spabi, sau cei fara coloana se vor alinia in spatele celui care-i promite mancare;
   Asa ca nu asta ar trebui sa te deranjeze- asa cum, probabil, nu te-a deranjat nici in 1980 sau in 1990...- ci sa te deranjeze ca lumea e imbecila si sa vrei sa faci mai mult pentru a o educa. ( mai mult decat sa scrii- cum fac si eu dealtfel- un comentariu de 2 bani pe o pagina, maine uitata).
   • Like 0
 • Trist dar adevarat! Si noi am plecat din tara, chiar dacă aveam un loc bun de munca! De ce am plecat? Din cauza umilinței, a batjocurii, a nesimțirii celor care ne conduc! Avem 40 ani, am pus capul în pământ și am tras la "jug", am rabdat, nu aș fi vrut să plec niciodată, dar și răbdarea are limite! Poate ca asta se vrea, sa plecam!
  • Like 3
  • @ Madalin Ionuț Robete
   De ce mergem? In principal, fiindca se poate si vrem la mai bine.
   • Like 0
 • Eu le-am spus copiilor mei: faceti un liceu bun, invatati, aplicati pt o bursa afara, invatati, luati ce-i bun si intoarceti-va acasa sa aplicati ce ati facut acolo. Sunteti cetateni europeni, liberi sa va deplasati fara a va lega de un loc anume, cu avantaje si dezavantaje.
  • Like 1
 • Trist dar foarte adevarat ! Acest minunat teritoriu se depopuleaza iar cei care ne conduc asta si urmaresc, probabil cu speranta ca odraslele lor vor beneficia de aceasta conjuctura criminala !
  • Like 0


Îți recomandăm

RoboHub

Unii dintre cursanții RoboHub provin din centre de plasament, alții din familii care locuiesc în locuințe improvizate, fără acces la utilități. „Nu vezi nicio diferență între copii, inclusiv copiii din plasament sunt fix precum cei care vin cu părinții”, spune Ana-Maria Stancu, președinte e-Civis.

Citește mai mult