Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

S-a suit Relu pe scenă. Sfârșitul luptei anticorupție așa cum o știm

Relu Fenechiu pe scenă

Foto: iasi1.ro

Relu Fenechiu a ieșit din pușcărie cu o mașină mai șmecheră decât cea cu care intrase. Cât timp a stat jos, afacerile i-au mers bine. La fel ca Dan Voiculescu, s-a eliberat mai devreme și a rămas și cu ce a furat. Proaspăt ieșit din închisoare, Relu Fenechiu s-a dus la sărbătoarea folclorică „Sipetul Bunicii” din comuna Rediu din Iași, unde le-a vorbit celor prezenți despre responsabilitate. Ca om cu o anumită experiență, le-a recomandat colegilor săi politicieni „să realizeze lucruri pentru oameni”.

Diferența dintre un politician și un om normal este obrazul. Doar un nerușinat poate să facă ceea ce a făcut Relu Fenechiu. Gros obraz trebuie să ai ca, după ce ai făcut pușcărie pentru că ai furat de la oameni, să ieși și să le dai lecții acelorași oameni. 

Dar poate că Relu Fenechiu, atunci când semna un acord de recunoaștere a vinovăției, își închipuia că a furat așa, din neant, de la stat, cum își imaginau și cei care furau de la colectiv sau scoteau piese din fabrică, pe vremea lui Ceaușescu, cum își imaginează și cei care împing șpăguța în zilele noastre, cum își imaginează și cei care fac contrabandă, dau țepe, fură din tiruri, fură la cântar, fură la TVA, fură la întreținere, fură la examene, fură la sporuri. Diferența dintre marele hoț și hoții mărunți stă doar în volum. De aceea, hoții mari nici nu mai au nevoie să se reabiliteze într-o țară precum România. Din pușcărie, trec direct pe scenă, unde țin discursuri, dau sfaturi, îi învață și pe alții. Pe Relu Fenechiu l-au pupat și l-au strâns în brațe ca pe un frate de suferință, vedeți imaginile. Nimeni nu l-a luat cu ouă, nimeni nu l-a trimis la plimbare, oamenii s-au bucurat să se adape din înțelepciunea unuia mai șmecher decât ei.

Ce a început cu Adrian Năstase s-a terminat cu Relu Fenechiu. Anticorupția, așa cum o știm, s-a sfârșit. Scrutând perspectiva insuportabilă de a ajunge tocmai el la închisoare, deci de a suferi această rușine publică, Adrian Năstase și-a pus pistolul la gât. Azi Relu Fenechiu ne spune că nu ești om politic dacă n-ai făcut și această facultate. Ceea ce în urmă cu nici 10 ani era o rușine, azi e, dacă nu un lucru de laudă, atunci cel puțin o școală a vieții care călește marile caractere ale nației. Politicieni care ajung la închisoare pentru că au furat? - asta nu se mai numește azi breaking news, ci team building.

S-a ajuns aici după ce în ultimul deceniu s-au cheltuit sume uriașe și s-au făcut seară de seară slujbe anti-anticorupție la televizor. Supusă unui tir constant din partea unor oameni cu bani, lupta anticorupție și-a pierdut din vigoarea anilor nebuni, în care dimineață de dimineață era săltat câte un pește mare de rămăseseră partidele cu prezidiile goale. E de mirare oricum că anticorupția a mers atât de departe, într-o țară sufocată în corupție mică. Istoric și cultural, rezistența la furt a poporului a fost mică. Oamenii „s-au descurcat” și înainte, și după, înjurând la grămadă politicienii și apoi votându-i într-o veselie.

Nu e de mirare că lumea s-a cam săturat de filmul ăsta. O astfel de operație de extirpare a celei mai rele tumori a acestui popor nu poate avea succes dacă ea nu are o amplă susținere populară. Nu poți să te lupți cu hoții dacă mare parte din popor aplaudă, admiră, votează cu hoții. Să nu ne iluzionăm: sutele de mii de oameni care au ieșit în stradă în februarie, exasperați de furt, corupție și de „noaptea ca hoții”, coexistă cu oameni care consideră că numai fraierul nu fură, care-l admiră pe șmecherul cu limuzină și bani, care speră că va fi călcat de un gipan de politician ca să aibă și el cu ce se lăuda. Cine-l aplaudă azi pe Fenechiu e ori prost, ori hoț. Și unii, și ceilalți sunt mulți. Toți acești complici merită ca Relu Fenechiu „să facă lucruri” pentru ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • S-a suit Relu pe scena e tot aia cu zicala"s-a suit scroafa-n copac!",nu?
    • Like 0
  • Din păcate cam asta e in majoritate romanul - prost si mârlan . Trist da adevărat !
    • Like 1
    • @ Vic Berenghi
      Hadrian check icon
      Cand afirmati in mod general ca romanul e prost si marlan aveti la baza niste studii sau argumente sau este o parere personala?
      • Like 0
  • Trebuie sa facem ceva sa scoatem tara din mocirla in care ne scaldam cu toti si noi cei mai invrsta asteptam de la voi cei mai tineri sa schimbati ceva pentru voi si pentru copii vostri.Pentru tot ce veti face aveti sustinerea noastra
    • Like 1
    • @ Angela Enache
      GS check icon
      Să încercați abordarea „trebuie să FAC ceva”, nu „să facem”. „Fac” presupune asumare, „facem” presupune lăsarea acțiunii la latitudinea celorlalți. O zi bună vă doresc!
      • Like 2
    • @ Angela Enache
      Aha, scoatem castanele din foc cu mâna altuia. Nu doamnă, noi toți trebuie sa facem ceva nu doar tinerii. Cei mai buni dintre ei au perspective bune in lumea civilizată. Ceilalți, cei mai mulți, din păcate, sunt fericiți aici. Nu le cere nimeni sa învețe, din contră, le poartă de grijă sa nu se obosească, curandvor putea merge la facultate fa bac, ascultă manele, la maxim in mașini cumpărate de părinții descurcăreți, nu-i pune nimeni la muncă, îi lasă să se descurce, toată vara la mare, iarna la munte, ii arata televiziunile cu se distrează in cluburi de fițe, se tatuează din cap până în picioare. Ce le trebuie civilizație si educație? Aici pot vorbi fara jenă, gura mare, ori-unde, toate porcăriile, deprinse cu drag de ambele sexe. Ce le-ar trebui schimbare? Pentru ce? Să vină careva sa le " îngrădească libertatea "? Au ieșit in primăvară, s-au amuzat cat le-a permis vremea, apoi gata. Guvernul își face mendrele nestingherit. PSD +alde + complicii au pus " ordine" azi si in justiție. Sunt curios să vad reacția "opiniei publice", dacă va fi vreuna?! Vor ieși, probabil, câțiva, prea putini pentru a conta. E inca vacanță, distracția e in toi. Vreți schimbare? Haideți cu mic cu mare sa facem ceva sa scăpam de hidra președisto aldista, nu sa tot așteptam de la altii - caracteristic acestui popor las!
      • Like 0
  • brucan parca spunea ceva de 20 de ani... nu ne ajung nici 200 din pacate...
    • Like 1
  • Sa nu uitam ca cei 27 de ani postdecembristi vin dupa vreo 42 se ani de comunism stalinist si apoi ceausist ! Legea lustratiei nu a putut fi impusa celor care ne-au condus dupa decembrie '89 pentru ca erau cei din esaloanele secunde ale PCR. Daca vrem sa cinstim cum se cuvine centenarul Marii Uniri de la 1918 trebuie sa incepem cu o reforma constitutionala si legislativa profunda care sa schimbe modul de functionare a puterilor statului dupa modelul Islandei si/sau Finlandei.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Imbecilitatea, hoția si corupția nu au nicio !legătură cu comunismul( care comunism?), cu stalinismul și ceausismul. Si atunci și acum, pentru a deține puterea ai nevoie de o camarilă căreia trebuie să-i acorzi cat mai multe privilegii. Cel puțin pe meleagurile noastre. Vezi Caragiale! După el nimeni nu spune nimic nou. Așa a fost, din totdeauna acest "popor". Nu este un popor unitar, nu are conștiința națională. Este o amestecătură, fiecare cu propriile interese, in detrimentul celorlalți. Cu câteva excepții, poate?!, toți sunt cu gândul la furat si înșelat.Este concluzia mea după 66 de ani de viață in această țară. Asta ne este caracterul - mizerabil. Cum de la alții poate fi o civilizație, o educație, cinste, mult mai putina și voalată corupție, imediat, drastic amendata si la noi nu?! In alte tari legea este lege si se aplică neselctiv. Nimeni nu este disciplinat de bună voie, nu este in structura umană, dar cu legi bune și un aparat care sa le aplice, repet, neselcgiv, se poate menține o societate civilizată și se poate progresa. Aici nu. Si cu miniștrii, in mod special, ai educației, pe cate i-am avut, îi avem si-i vom avea niciodată nu vom progresa.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Aveti de 1000 de ori dreptate.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      GS check icon
      Caracterul se formează, nu ne naștem cu el. Cine ne formează caracterul? Părinții, apoi societatea și după o anumită vârstă, noi înșine! Dacă fiecare dintre noi își remodelează caracterul, o să avem schimbare, altfel, nu! Iar hoția și corupția are legătură cu forma de conducere statală și modul cum a fost aplicată această conducere. Și nu înțeleg de ce vă băgați în aceeași oală cu toți - „așa ne este caracterul, mizerabil”. Eu nu îl am așa.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Ca asa ne prezentam, ca un popor dezbinat, este un truism, intrebarea este de ce? Un raspuns posibil ar fi acela ca de-alungul timpului in Romania au existat intotdeauna o clasa de privilegiati care era la carma, minoritara, si una de pauperi, majoritara , singura legatura dintre cele 2 clase fiind intarirea zidurilor dintre cele 2 clase. Cei din clasa majoritara au incercat sa foloseasca toate mijloacele la indemana pentru a-si asigura existenta: pe de-o parte munca, cinstea, corectitudinea si educatia, iar pe de alta parte furtul, minciuna, delatiunea si inselatoria. Clasa minoritara a descurajat prin toate mijloacele primul mod si l-au incurajat pe cel de-al doilea, inclusiv prin exemplul personal. Este momentul sa lansam un nou proiect de tara care sa darame zidurile care ne despart si sa ne uneasca un jurul unui sistem constitutional care sa nu permita perpetuarea celor 2 clase aratate mai sus.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Clase privilegiate au existat si există pretutindeni, numai ca, excepție România, cei multi au știut să-i puna la locul lor. S-a ajuns pana la decapitarea celor încăpățânați. Noi mereu am făcut reconciliere, vorba nemernicului de Iliescu.
      • Like 0
  • Ne lamentăm de 27 de ani şi ne vom mai lamenta mult şi bine, dar fără niciun rezultat notabil. Ne vom împăca cu ideea că nu mai este nimic de făcut pentru că tot ce facem (inclusiv revoluţii sau răscoale) nu schimbă cu nimic în bine România noastră. Cănd vezi această situatie te apucă disperarea. Am cunoscut un tânăr arhitect care a susţinut din tot sufletul manifestările din Piaţa Universităţii din 1990.
    A susţinut cum a putut Convenţia Democrată în care şi-a pus toate speranţele. Către sfârşitul guvernării CDR s-a sinucis. Marea dezamăgire politică i-a accentuat depresia. Un medic român, bazându-se pe situaţia din România, a scris o lucrare intitulată ,, Mediul social ca factor patologic".
    Atât timp cât noi vom menţine actualui mod de organizare a vieţii politice în stat bazat pe un sistem electoral declarat reprezentativ, în fond fiind total nereprezentativ, în formă asemănător sistemului britanic, în realitate total opus, nu avem nicio şansă de a ieşi din jungla hoţiei generalizate. Soluţia nu este o nouă răscoală sau o nouă revoluţie, ci o mişcare de renaştere a spiritului civic care să propună şi să impună un nou cadru constituţional şi legal privind modalitatea de constituire şi funcţionare a autorităţilor publice, a puterilor statului care să aibă la bază necesitatea alegerii directe a guvernului de către cetăţenii cu drept de vot. Poate se va obiecta cu argumentul că în Anglia nu este aşa. Acolo,sistemul electoral reprezentativ a funcţionat şi funcţionează bine pentru că masa cetăţenilor ca alegători şi masa politicienilor ca aleşi au posedat şi posedă un nivel de conştiinţă civică mult mai ridicat comparativ cu situaţia din România. Acelaşi sistem electoral nu poate avea acelaşi rezultat într-o ţară în care războaiele de apărare sunt purtate cu armate formate din cetăţeni ce se înrolează voluntar ca într-o altă ţară în care recrutările se fac ,,cu arcanul". Regulile după care funcţionează un club de gentlemeni nu dau acelaşi rezultat într-o bandă de hoţi.
    Coaliţia pentru familie a găsit mijloacele de a pune pe agenda publică problema familiei. Deci, se poate, atunci când există suficient interes din partea unui segment semnificativ de populaţie. Se poate!

    • Like 3
  • check icon
    "Oamenii «s-au descurcat» și înainte, și după, înjurând la grămadă politicienii și apoi votându-i într-o veselie".

    Corect! Îi votezi, pentru că nu ai de unde alege. Dacă cineva îndrăzneşte să scrie pe undeva, în imensul internet românesc, că s-a săturat să voteze numai corupţi şi că nu mai marge la vot, tot deontologii ziarişti şi comentatorii de bine sar în sus înfierându-l pe împricinat că nu este patriotic, că nu este civic, că nu este pentru schimbare, că este pro PSD etc, etc, etc. Că, vezi Doamne, dacă nu te duci la vot, ies ăilalţi. Şi întotdeauna ăilalţi sunt cei răi. Mi-e greaţă!
    • Like 3
  • Cei care l-au aplaudat pe scena,l-au votat (in trecut),l-au plans cand a fost inchis.
    Se pare ca Fenechiu nu a furat nimic de la ei.S-au nu stiu ei.Mai degraba varianta a doua
    Dar apropos de stiut...Dar ce stiu acesti oameni?
    • Like 1
    • @ Moldovan Pamfil
      Știu. Nu sunt niște naivi. Sunt găinării care visează să ajungă la un nivel superior, precum modelul.
      • Like 0
  • Statul, oricare ar fi el, nu este capabil să se autocenzureze, la fel cum nici eu nu mă abţin prea uşor de la dulciuri.
    Faptul că românii sunt hoţi nu e mare descoperire. Românii cinstiţi au murit la Canal.
    Au spus-o alţii mai deştepţi ca mine: democraţie este atunci când doi lupi şi o oaie votează ce se mănâncă la cină. Libertate este atunci când oaia are dreptul să poarte armă şi să conteste votul (am tradus inexact din amintire, se făcea referire la spiritul constituţiei americane de a garanta cetăţeanului să se apere de abuzurile guvernanţilor).
    • Like 2
    • @ Sergiu Mureșan
      Corect. Vezi, de asta nu apare nicaieri in constitutia americii cuvantul "democratie". Fondatorii stiau foarte bine, ca in democratie poate exista asa-numita tiranie a majoritatii. Cand ai' mai multi, chiari si prin vot "democratic", pot teroriza o minoritate. In cazul romaniei, minoritatea care-i desteapta, onesta si harnica.
      N-as vrea sa fortez un off-topic cu libertarianism, insa...cu cat are statul mai putina putere, cu cat are mai putini bani din taxe si impozite, cu atat scad sansele coruptiei, pentru ca nu exista "bani la buget" ce se poate fura. Banii sunt la oameni, in modul "every man for himself". In consecinta, partidul care nu sustine aceasta idee, care nu sustine libertatea individului si minarchismul (nu stiu daca exista cuvantul asta in romana), nu scade riscul coruptiei.
      • Like 3
    • @ Sergiu Mureșan
      Nu sunt convins ca " românii cinstiți au murit la canal ". Cei de acum, " demnitarii " si politicienii, din ultimii 28 de ani, aproape, merită exact același tratament. Poate cu foarte puține excepții.
      • Like 1
    • @ Szilárd McGregor
      Lumea e plina de imbecili usori de manevrat. Din cauza acesta libertarianismul nu are nici o sansa sa se intample cat eu voi fi in viata. Unica sansa, cred eu, este Liberland, daca vor reusi sa aiba recunoastere internationala, cel putin din partea Croatiei si a Serbiei. Totusi impactul va fi minor.
      • Like 1
    • @ Sergiu Mureșan
      Da, inteleg, ba chiar iti si dau dreptate ca lumea-i plina de imbecili, in sensul reclamei de cognac "n-ai cu cine". Eu nu vorbeam neaparat despre realizarea unei societati libertariene. Insa din punct de vedere social-politic eu nu vad decat 3 cai: statismul de stanga, pe clase, statismul de dreapta pe etnii sau libertatea individului. Primele 2 lumea le-a cunoscut deja. Eu vorbesc despre alegerea drumului pe care vrem sa pornim mai departe. A fost nevoie de cel putin 2 generatii (parintii si bunicii mei) ca eu sa ajung omul care sunt acum, din punct de vedere moral si financiar. Firul putea sa se rupa oricand. Intelegi? Poate in viata noastra vom trai sa vedem doar o romanie seculara, unde nici o religie nu-si are cuvantul in crearea legilor, nici o popa nu-si are scaunul in parlament. Si daca atingem asta si-i invatam pe copiii nostri despre libertatea individuala, poate ei vor atinge stergerea a 80% din taxele si impozitele imbecile, banii din care hotii isi construiesc imperiile. Si poate va fi nevoie de 200 de ani si de 4 generatii ca sa ajungem o tara libera. Dar oricat de cliseeic ar suna, conteaza in ce directie pornim.
      • Like 1
  • Mda...team building, brainstorming, stupid comments : hoții,șmecherii -sã vinã Țepeș,sã-i belim,sã-i pedepsim, sã-i afurisim ....sã facem și sã dregem, Tovarãși!!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult