Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Să dăm lămpilor ce-i al lămpilor: se ocupă de asta Lamptekture la Made in RO #12

lampa - Designist

(Lampadarul Brumărel, model Joi, cu spațiu de depozitare inclus)

Ochii îi sclipeau, mai să vezi în ei semne de exclamare, și glasul îi tremura, zâmbea larg, gesticula repede-repede și abia aștepta să povestească tot:

“Și-și-și am intrat în sfârșit în cameră și am văzut-o deodată! Era chiar acolo! Era…o lampă!!!”.

Nu-ți sună foarte realist, așa-i?

Deocamdată, zicem noi. Și asta pentru că designerii Lamptekture sunt pregătiți să schimbe povestea și să pună copurile de iluminat sub reflector în contextul caselor -“acasă”.

O lampă de obicei oscilează între a fi ignorată complet și a atrage toate privirile, there’s no middle way; așa că am mers pe varianta cu personalitate. Să dăm lămpilor ce e al lămpilor!”, ne-au spus ei.

Lamptekture vor veni la Made in RO #12 de la Impact Hub Bucharest (Splaiul Unirii nr 165, zona Timpuri Noi) pe 24-25 noiembrie, dar până atunci ți-i prezentăm noi.

Pe scurt, Lamptekture înseamnă Radu, inginerul, și Teodor, arhitectul. 

Lamptekture este un proiect proaspăt, din 2018, însă Radu și Teodor, cofondatorii, spun că ideea are rădăcini mai vechi, strâns legate de concluzia că pe piața de produse de designer încă există loc (poate chiar nevoie, așa cum spun chiar ei) de un vibe pozitiv. Dar nu unul multilateral dezvoltat, ci unul bine înfipt și specializat într-o nișă.

“De ce lămpi, întrebi? De ce nu, răspundem. Amândoi suntem de părere că pentru a face ceva foarte bine e cel mai sănătos să începi cu un singur „ceva”. Așa că am decis să ne ocupăm de o singură piesă de mobilier“, spune Radu.

Lampadarul Răpciune, model Duminică, și lampa suspendabilă Cuptor, model Sâmbătă

O singură piesă de mobilier, însă cu mai multe forme și dimensiuni care să se adapteze amenajării: Lamptekture înseamnă lustre, lampadare și lămpi de birou, toate prinse sub abajurul mixului dintre modern și tradițional adaptat. Modernitatea vine de la corpul pieselor – construit doar din lemn masiv de esență tare și oțel vopsit în câmp electrostatic – iar tradiționalul adaptat vine din pattern-ul abajururilor. Pe care cu siguranță le-ai recunoscut din creațiile grafice de inspirație folclorică ale designerilor Halfdrop.

“Cele mai bune colaborări încep între prieteni. Sau cel puțin așa ne-a dovedit-o nouă experiența. Cu Halfdrop am avut proiecte comune de arhitectură, așa că am decis să colaborăm și pe acest plan – noi am avut ideea corpurilor de iluminat, iar designul pattern-urilor și materialul textil au venit ca o completare naturală. Practic, Halfdrop ne-a desăvârșit produsul, transformându-l într- un produs de design complet.”


A rezultat colecția Harvest, compusă din piese în continuă transformare: fiecare dintre abajururile din bumbac 100% natural, interpretări designist ale motivelor tradiționale, se potrivește pe oricare dintre corpurile create de Lamptekture – ba mai mult, dacă îți dorești un anumit set de dimensiuni, designerii pot să-ți construiască un corp de iluminat personalizat. Abajururile sunt perfect cilindrice, așa că lumina produsă creează un efect scenografic asupra întregii camere.

Lampadarul Brumărel, model Marți

Dacă până la Made in RO o să începi o mică reamenajare, e posibil ca în planurile designerului cu care colaborezi să găsești și vreun corp de iluminat Lamptekture și asta pentru că Radu și Teodor au ales să includă și un buton de download 3D pe site-ul lor:

“O parte importantă a proiectului nostru e constituită din arhitecți și designeri de interior. Pentru că avem și noi unul în echipă, știm bine că ei joacă un rol foarte important în crearea unui spațiu cu adevărat personal. De aceea, vrem să le dăm ocazia de a downloada aceste modele și de a le include în prezentările lor, astfel încât clientul final să aibă o imagine cât mai aproape de realitate”.


Lamptekture este încă un work in progress, așa că piesele colecției Harvest sunt doar “prima cărămidă dintr-un plan mai mare”, cum spun ei:

“Pe termen lung, ne dorim să fim un fel de “go-to Guys” când te gândesti la design de corpuri de iluminat sau, de ce nu, design de produs de mobilier. Evident, vom construi totul în timp”, spun designerii.

Pe Lamptekture o să-i cunoști la Made in RO #12 pe 24-25 noiembrie, la Impact Hub Bucharest (Splaiul Unirii nr. 165, Timpuri Noi Square, Clădirea 2, etajul 1). Te sfătuim să-ți faci lista de cumpărături din timp: lămpile lor vor avea prețuri reduse cu până la 30%.

Let’s go… Made in RO #12!

Fotografii: prin Lamptekture

Articol preluat de pe designist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult