Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Salariul minim diferențiat pentru absolvenții de studii superioare încurajează impostura și scoate la iveală eșecul sistemului de învățământ

Absolvenți

Salariul minim diferențiat (mai mare) pentru persoane cu studii superioare (diplomă de licență) recompensează impostura, frauda și profunda incompetență din învățământ - în special cel superior.

Nevoia de a diferenția prin lege salarii minime diferite pentru persoanele fără și, respectiv, cu studii superioare reprezintă simultan (a) o absurditate logică și (b) recunoașterea eșecului fundamental al sistemului de învățământ în ansamblul său.

În principiu, simplul fapt că o persoană face 15 ani de studii ar trebui să însemne că acea persoană ar trebui să fie (considerabil) mai productivă decât o persoană care a făcut doar 9 clase (i.e. învățământul minim obligatoriu).

Doar că, realitatea profund tristă și dureroasă este că mulți absolvenți de liceu și studii superioare (12 clase + 3 ani de licență) fac liceul sau o facultate doar pentru „a lua și ei o diplomă". Mai rău, și licee și universități sunt gata pentru a da diplome.

În umila-mi opinie, „a face o facultate" înseamnă mult mai mult decât „a-ți lua o diplomă". Înseamnă a trece print-un proces de transformare și îmbunătățire personală care să te facă mai bun decât erai înainte de începerea studiilor. Acest „mai bun” implică (ar trebui să implice) că absolventul de facultate este, în mod natural, mai valoros pe piața muncii decât un absolvent de doar învățământ obligatoriu (9 clase).

Cazurile mai mult sau mai puțin anecdotice cu casieri de supermarket cu diplome de facultate (sau -mai rău- de master) ilustrează simultan și un eșec al pieței muncii, și un eșec al sistemului de educație în ansamblul său. Să fim serioși, munca de casier de supermarket este o muncă onestă și decentă care nu necesită calificări înalte. Absolvirea liceului sau a celor 9 ani de învățământ obligatoriu ar trebui să permită oricui accesul la un astfel de job.

Goana după diplome și disponibilitatea (chiar bucuria) prea multor instituții de a le oferi reprezintă încununarea cu flori de plastic a unor nerealizări... diplomele frumoase și fără valoare „pe piață” reprezintă sublimul kitsch al mascării eșecului învățământului.

Salariul minim diferențiat pentru studii superioare reprezintă: 

(a) o „băgare a gunoiului sub preș” - adică o mușamalizare a eșecului sistemului de învățământ de a produce absolvenți de facultate considerabil mai productivi decât absolvenții de învățământ obligatoriu de 9 ani;

(b) o încurajare a imposturii la nivel de societate - „ia-ți și tu o diplomă că o să ai salariu mai mare”. Cu riscul de a mă repeta, obținerea unei diplome de studii (fie ele liceale, de licență sau de master) ar trebui să reflecte parcurgerea unui proces de transformare personală în care individul să devină mai bun.

(c) fuga de responsabilitate, din pix, a societății prin reprezentanții poporului (adică legiuitori) față de generațiile mai tinere. Poate, cu altă ocazie, voi detalia despre cum societatea românească în ansamblul său își dezamăgeste tinerii cetățeni printr-o educație profund deficitară. Dar, pentru moment, voi spune doar atât: dacă un cetățean român născut în 1996 și care a făcut 15 ani de studii nu poate câștiga în 2018 pe piață liberă a muncii mai mult de 2500 de lei brut pe luna, atunci nu este doar un eșec personal; este un eșec al întregii societăți. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victor66 check icon
    Am crezut, dupa primele 5 aliniate, ca este un articol umoristic. Da, sistemul chiar functioneaza asa. Daca nu vrei sa fii un muncitor necalificat, daca vrei, macar sa fii un secretar, ceva, trebuie diploma. Companiile cer diplome, noi ne resemnam si facem ce ni se zice.
    • Like 0
  • Si totusi care este argumentatia? Ati scris doar vorbe goale sau sintagme generale care nu sunt neaparat un contra argument. Sau pareri personale putin cam arogante. Totusi cu cat ar trebui platit un absolvent de studii superioare fara experienta in prima lui luna de lucru? Cu 4600ron? Nu, trebuie platit pe masura cunostintelor si experientei sale. Un angajator nu poate sa investeasca o suma mare de bani intr-un debutant fara sa-l evalueze si sa-i fie productiv.
    Iar apoi de ce se induce ideea ca majoritatea absolventilor de studii superioare au obtinut o hartie doar? Mai degraba este pe dos pentru ca totusi economie functioneaza. Am fi in faliment daca am avea majoritar absolventi neprofesioniști.
    • Like 0
    • @ Laurentiu Stanciu
      Victor66 check icon
      Cine primeste 4600 de ron in mana?! Eu dupa 7 ani de activitate, in functie de cercetare, nu primesc atat.
      • Like 0
    • @ Victor66
      In ce domeniu?
      • Like 0
    • @ Altcineva
      Victor66 check icon
      Medicina.
      • Like 0
    • @ Victor66
      Mda, pare ingrijorator de putin.
      • Like 0
    • @ Victor66
      Nici eu nu as indrazni, si sunt dublu MSc si MBA.

      Primele doua Master of Science in IT.
      • Like 0
  • Bogdan check icon
    Si pe langa toate astea, ghici pentru cine o sa fie mai greu sa gaseasca locuri de munca... din punctul de vedere al unui angajator, de ce as da x bani unui casier, de exemplu, cu diploma de studii superioarea cand pot da y < x bani unuia fara studii superioare. Sa fie bine ca sa nu fie rau zic...
    • Like 1
    • @ Bogdan
      Noua prevedere se refera la incadrarea persoanelor cu studii superioare pe posturi ce necesita studii superioare. Ocupația de casier, conform C.O.R. nu necesita asa ceva, deci poți sa angajezi linistit casieri cu studii medii si casieri cu studii superioare fix pe acelasi salariu.
      • Like 0
  • E o forma de mituire, a celor cu studii superioare, care se considera a fi mai dotati...
    Partea meseriasă, e ca din un mare procent din cei cu studii superioare facute in ultimii 28 de ani au trecut prin facultate ca prin gara, doar de or prinde un tren...
    Țara e plina de analfabeti functionali, cu studii superioare, care vor accepta acesat mita pentru un punm de galbeni
    • Like 0
    • @ Stefan Eusebiu Porteka
      "...cu studii superioare, care se considera a fi mai dotati" - sau poate pentru ca sunt mai obedienti?
      • Like 0
  • Nu va supărați, dar nu ați citit legea salarizării diferențiate. Salariul minim mai mare nu se aplica oricui are studii superioare ci doar acelora care sunt și încadrați pe un post cu studii superioare. De exemplu, postul de “casier” este un post cu “studii medii”, pe care poți lucra chiar dacă ai facultate, dar nu vei lua salariul minim corespunzător celor “cu studii superioare”.
    • Like 0
  • Bună dimineața! De acord cu dumneavoastră. Acum haideți să analizăm și motivul pentru care acești tineri "eșuați personal" au diplome și nu câștigă 2500 Ron. În primul rând această tendință de a avea studii are rădăcini în familie, care, în mare parte are rădăcini încă îngropate în sistemul comunist. Pe vremea părinților noștri a fi "domnul inginer" "domnul doctor" "domnul bancher" etc era un mare statut și un statut ce în mare proporție aducea un venit suplimentar. Că orice părinte acești părinți au îndrumat copiii spre studii (ceea ce nu poate fi decât un lucru bun). Toți vrem să ne depășim condiția și cum în tara noastră a câștiga cat de cat decent însemna să fii un "domn" de mai sus, asta au vrut să devină toți tinerii. Din păcate la noi o meserie nu este apreciată și în nici un caz remunerată corespunzător. Credeți că dacă un mecanic ar câștiga 1000-1500 euro pe lună ar mai vrea vreun tânăr pasionat de domeniul auto să studieze ASE sau cine știe ce alta specializare încât să devină un "domn" ? Nu, omul ar fi mulțumit să câștige bani făcând ce îi place. Dar din moment ce societatea noastră promovează prin reușită numai pe cei ce ajung sus făcând ori performanță de top, ceea ce să fim serioși, nu va face toată lumea, ori pe cei ce ajung sus prin "șmecherie" vom fi mereu victimele sistemului și vom incerca cele două metode. Deci, da, acești tineri sunt eșuați, pentru că nu au putut fi cei 10% dintre cei mai buni și nu au apelat la șmecherie pentru a ajunge sa trăiască decent. Ce ne mai rămâne? Lucru în supermarket că și casieri cu diplome sau sa plecăm afară unde putem face o meserie care sa fie plătită decent. Deci, cine e de vina?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult