Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Salariul pentru care un român ar accepta să lucreze: 2.844 de lei. Pentru ce sumă și-ar schimba jobul

Așteptările salariale ale românilor sunt, în medie, de 2.844 de lei, potrivit unui studiu realizat de platforma de recrutare eJobs, 15 mai și 15 august 2017, pe un eșantion de 3.262 de persoane active profesional. Suma este în creștere față de anul trecut, când un român ar fi acceptat să lucreze pentru 2.550 de lei, susține sursa citată. Cele mai mari așteptări sunt în București-Ilfov, unde angajații consideră just un salariu mediu de 3.557 de le, tot aici înregistrâdu-se cel mai ridicat nivel al salariilor curente (medie de 2.699 lei).

La polul opus se află regiunea Nord – Est (Moldova), cu așteptări salariale cu 19% mai reduse decât în București – Ilfov și cu salarii curente medii de 2.101 lei, mai arată studiul eJobs.

500 de lei: suma medie pentru care un angajat și-ar schimba jobul

Participanții la studiu consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele pe care le obțin pentru joburile curente, diferența dintre dorință și realitate situându-se la o medie de 1.000 de lei. Cele mai mari diferențe apar în rândul tinerilor cu vârsta sub 24 de ani care au, în prezent, un salariu mediu de aproximativ 1.500 de lei, însă consideră că o remunerație justă pentru postul pe care îl ocupă ar fi cu 50% mai mare, în medie de 2.261 de lei. La polul opus, decalajul cel mai mic între salariile curente și cele considerate juste se înregistrează în rândul respondenților cu vârsta între 35 și 45 de ani, acesta fiind de 33%.

Cei chestionați în cadrul studiului au afirmat că ar fi dispuși să își schimbe jobul, dacă noul loc de muncă le-ar aduce un salariu cu 500 de lei mai mare. 

Candidații din management și construcții domină în topul așteptărilor salariale, depășindu-i pe cei din IT, bănci sau asigurări, potrivit studiului eJobs. Cel mai ridicat nivel al așteptărilor îl au cei cu poziții de management (4.547 lei lunar) și angajații din construcții (4.071 lei lunar), urmați de cei din IT Software (4.028 lei lunar). În cazul salariaților din bănci, salariul considerat just este în medie de 3.601 lei, iar în asigurări de 3.831 lei lunar.

În ceea ce privește salariile curente, clasamentul este asemănător din punct de vedere al domeniilor, însă la un nivel mai redus al salariilor: management (3.497 lei), construcții (3.133 lei), IT Software (2.734 lei), import-export (2.734 lei).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult