Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vineri începe la Cluj Asus Romanian Open Squash. 10 lucruri inedite despre sportul corporatiștilor cu cea mai multă școală și cele mai mari venituri

Squash- sportul celor mai bogați și școliți oameni din lume

photo icon Laura Massaro din Marea Britanie, în finala la feminin, împotriva jucătoarei Raneem El Welily (Egypt) în timpul competiției PSA Dubai World Series Finals 2016 care a avut loc în mai la Burj Park (Imagini: Francois Nel/Getty Images). Sursa: Getty Images

Cluj Napoca devine, timp de câteva zile, capitala squash-ului. Peste 100 de jucători din România și din lume participă la ASUS ROMANIAN OPEN SQUASH în incinta Iulius Mall.

Republica este partener media al evenimentului, singurul turneu internațional de acest gen organizat în România. Competiția începe vineri, în 11 noiembrie și se încheie în 13 noiembrie.

Peste 20 de milioane de jucători au transformat în ultimele decenii squash-ul într-un sport care se pratică la nivel mondial, în 185 de țări. Practicanții acestui sport- fie că e vorba de bărbați, fie că vorbim despre femei- fac parte, conform studiilor, din categoriile demografice cu cele mai mari câștiguri (peste 300.000 de dolari pe an) și studii universitare și post universitare. Se joacă squash pe terenurile special amenajate de la Yale, Princeton, Harvard. 

Iată câteva lucruri inedite despre squash, despre care scrie http://townandcountrymag.com.

Squash-ul își are rădăcinile în secolul 19, când studenții englezi de la Harrow School London au inventat acest sport.

Federația Internațională de Squash atribuie practicarea unui sport asemănător (numit rackets) și prizonierilor din clasele sociale peste medie care erau deținuți la închisoarea datornicilor din Londra, constând în lovirea uni mingi cu o rachetă în pereți, pentru a face mișcare în orele în care aveau voie să facă asta).

Vasul Titanic avea un teren de squash amenajat, iar jucătorul Fred Wright a fost una din victime atunci când vasul s-a scufundat.

Primii jucători de squash din lume foloseau mingi din cauciuc elastic, care când se strivea de perete, de aici și numele sportului (squash= a se strivi/ a se face terci/ a zdrobi).

Squash-ul este jucat astăzi de peste 25 de milioane de persoane pe întreaga planetă, din care peste un milion două sute de mii de oameni sunt numai în Statele Unite ale Americii. Nu mai puțin de 50.000 de terenuri special pentru acest sport au fost construite în ultimii ani în 185 de țări.

Cititorii celebrei reviste Forbes au votat squash-ul ca fiind cel mai sănător sport, care solicită cele mai mult calitățile fizice ale jucătorilor: rezistența inimii, puterea musculară, flexibilitatea. Numărul de calorii arse în timpul unei ore de squash este aproape dublu față de cel care se pierde în timpul unei ore de baschet (după 60 de minute de joc se pot pierde și peste 1000 de calorii).

Legenda spune că Prințul Philip a jucat timp de 30 de minute squash chiar în tip ce regina Elizabeth a II-a îl năștea pe prințul Charles.

Squash-ul ar putea fi joc olimpic la ediția din 2024, întrucât jucători și iubitori ai sportului fac un lobby intens pentru a fi inclus.

În timp ce squash-ul, așa cum îl știm astăzi este considerat un sport praticat de persoanele din clasa elitelor (atât din punct de vedere financiar cât și din punct de vedere financiar), în Statele Unite ale Americii, acest sport a coborât în stradă, tocmai pentru a fi popularizat. Se joacă squash pe stradă (StreetSquash) în comunitățile sărace din Harlem și Newark.

La ediția din acest an a Cluj Asus Romanian Open Squash s-au înscris 102 jucători din România, Polonia, Ungaria, Grecia, Spania, Serbia, Marea Britanie, Bolivia, Israel şi Finlanda. Unul dintre cei mai buni jucatori de squash din Europa, Daniel Poleshchuk din Israel (20 de ani) se reîntoarce la Turneul International de Squash de la Cluj, după ce anul trecut a câștigat campionatul. ”Turneul Internațional de Squash de la Cluj-Napoca este unul dintre cele mai bune din Europa. Ma reîntorc pentru că vreau să-mi pastrez titlul și pentru că am găsit aici adversari pe măsură”, spune Daniel Poleshchuk (foto).

Mai multe despre programul competiției, rezultate și evenimente, găsiți accesând pagina turneului, romanianopensquash.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult