Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

SECȚIA

 T. Toader este, după știința mea, autorul unei premiere absolute în guvernările post 1989: este primul ministru care emite un decret ca Nicolae Ceaușescu.

 Adică fără să se consulte cu nimeni, dând cu flit Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția, GRECO, Parlamentului României, guvernului, în cap cu premierul, organelor și organizațiilor magistraților, inclusiv CSM, ca să nu mai vorbim de societatea civilă, și fără să existe vreo posibilitate de contestare – avocatul poporului e ocupat cu dorințele hoților de a desființa hotărârile definitive ale instanțelor.

Însă consecințele decretului Toader depășesc chiar și ce se întâmpla sub Ceaușescu. Justiția în comunism era, bineînțeles, controlată politic. Dar, pentru asta, partidul dădea un telefon sau îi trimitea sentința în plic judecătorului. Care, folosindu-și știința de carte juridică, însăila articole și alineate pentru a o justifica. Dar legile erau aceleași, nu se modificau o dată la trei săptămâni!

Și, așa politizată și strâmbă cum era, Justiția comunistă a rămas, totuși, una singură. Măcar teoretic, un ștab PCR și un pensionar dintr-o garsonieră din Berceni puteau fi cercetați și judecați de aceleași procuraturi și tribunale.

Acum, Secția pentru Investigarea Magistraților, pe scurt SECȚIA, se constituie ca o altă Justiție, cu circuit închis, așa cum înființaseră comuniștii magazine cu circuit închis unde se găseau de toate și avea acces numai nomenclatura de partid, în vreme ce românii de rând alergau după gheare de pui. Până la paralizarea completă sau desființarea DNA, SECȚIA va înșfăca toate dosarele lui Dragnea și ale bandei lui, fabricând, în același timp, dosare tuturor celor puși pe lista neagră de Dragnea și banda lui.

Totul sub comanda unică a lui T.Toader, în afara oricărei autorități a Justiției de până acum.

Începutul a fost făcut cu dosarul TEL DRUM al lui însuși Dragnea, pe care SECȚIA încearcă a patra oară să-l ia de la DNA, amenințând cu pușcăria procurorul de caz. 

Și cu acuzațiile grotești pe care i le-a montat Laurei Kovesi.

Mesajul pentru toți magistrații din această țară este: când luați șpagă ca să judecați strâmb, să nu vă mai fie frică de DNA. Dacă vă aveți bine cu Partidul, SECȚIA are grijă să nu pățiți nimic. Dacă nu, SECȚIA are grijă să pățiți, chiar și în cazul în care sunteți atât de imbecili încât să fiți cinstiți.

Ca să înțelegeți cât de tari suntem, am înfipt zambila în colivă: SECȚIA îi anchetează pe Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și pe Věra Jourová, comisarul european de Justiție – niște penali. Adina Florea pune capac grupului infracțional organizat numit Comisia Europeană!

Cei care fac asta magistraților nu sunt politicieni, sunt tot magistrați. Fără procurorii și judecătorii pâlnie, T. Toader n-ar putea să-și verse veninul uleios asupra Justiției. Tot magistrați sunt și cei care i s-ar putea opune.

Iar cetățenii acestei țări se află într-o situație pe cât de tristă, pe atât de ridicolă logic: împotriva OUG 13 au ieșit în stradă 600.000 de oameni în 2017. OUG 13 era o zgârietură, pe lângă actualul măcel asupra Justiției. Și, acum, în stradă, abia s-au găsit câțiva care să le țină de urât lui Mihai Șora și Oanei Pellea... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult