Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Semnificația unei știri banale. DNA a ajuns la sursa răului

Reținerea lui Mircea Govor, un șef de județ fără anvergură națională, dar un adevărat zbir local, după cum o arată înregistrările dintr-o ședință de partid în care șterge pe jos cu primarii și directorii instituțiilor publice, poate trece neobservată în valul de operațiuni DNA din ultimul an. Nume mult mai grele au trecut pragul instituției, de la premieri și miniștri, până la moguli și prinți născuți în tranziție. Totuși, momentul de ieri este extrem de important deoarece, dincolo de cazul propriu-zis, el ridică o problemă de sistem și poate produce schimbări radicale în ceea ce privește finanțarea partidelor și a campaniilor electorale în viitor.

Dacă sursa răului este finanțarea partidelor, ochiul lui Sauron este finanțarea campaniilor electorale. În ajun de alegeri, armate de orci bine organizate colectează sute de milioane de euro, în mare parte bani negri. Banii se decontează după alegeri din bani publici. Este o operațiune masivă de spălare de bani la nivel național, cu complicitatea statului.

Timp de un sfert de secol, partidele politice au acționat mai mult ca grupuri infracționale organizate și mai puțin ca reprezentante ale cetățenilor. Oamenii cinstiți și idealiști care au intrat în politică să facă bine au sfârșit fie striviți, fie au acceptat să se mânjească ei înșiși.

Mai multe dosare instrumentate în ultimul an indică faptul că DNA a înțeles unde e buba și și-a concentrat eforturile în această direcție. Dacă priviți cu atenție, veți vedea că mare parte din cazurile importante cu politicieni din ultima vreme au legătură cu campania electorală și cu operațiunea bani pentru partide. În dosarul lui Mircea Cosma de la Prahova, se identifica concret modul de operare: politicianul aflat în funcție dă contractul din bani publici unui om de afaceri, în schimbul unui procent de 10 la sută care se duce la PSD. În dosarul Microsoft, Dorin Cocoș explică felul în care era organizată mașinăria de făcut bani pentru PDL, condusă de Elena Udrea. Și exemple sunt cu duiumul.

Campania electorală de anul trecut, pe care o descriam drept o pornografie a excesului, care nu a lăsat practic niciun centimetru de cartier neacoperit de cearșafuri cu fața candidatului Victor Ponta, a intrat deja în atenția DNA. Sumele pe care Sebastian Ghiță, cel mai norocos posesor de contracte cu statul din toate timpurile, le-a investit ca să-i iasă președintele par atât de mari, că mintea refuză să le priceapă. Procurorii DNA trag de un fir, de altul, așteptând ca jucătorii să se toarne între ei. Lansarea faraonică organizată de Ghiță pentru Ponta anul trecut pe Arena Națională miroase de trăsnește a bani publici, motiv de o nouă investigație DNA. Mircea Govor, cel reținut ieri, este un nod de unde țesătura aceasta electorală începe să se deșire.

Mircea Govor a fost atât de convins că nu i se poate întâmpla nimic, încât s-a dat singur în fapt. Anul trecut, publicam în exclusivitate la Gândul, o înregistrare în care Mircea Govor îi amenința pe primari și pe directorii de instituții publice că, dacă nu trag pentru Victor Ponta, în turul 2, vor primi „zero lei” de la bugetul județului. Acest demn urmaș al lui Nicolae Mischie, primul baron care decreta „bugetul stă în pixul meu”, le transmitea celor din sală următoarele: „Cei care nu veţi avea rezultate în turul doi, cât sunt eu în Consiliul Judeţean şi cât am posibilitate, nu o să primiţi nici cinci bani. Când se repartizează bugetul – zero şi garantez că niciunul nu mai primeşte nimic. Staţi şi muriţi, asta e viaţa”.

Mircea Govor a fost reținut acum de DNA pentru șantaj și intervenții pentru numiri în funcții. Rămâne de văzut dacă va fi la fel de bogat la gură și în fața procurorului de caz. Curiozitățile din dosar sunt multe: de la felul în care îi organiza pe funcționarii statului și pe preoți să facă pe agenții electorali, de la relația vicioasă cu secretarul general al PSD Andrei Dolineaschi (pus și el sub acuzare pentru trafic de influență, fiind suspectat că a fost cureaua de legătură între Govor și șefii din ANAF), până la contractele pe care firma Tel Drum, păstorită de Liviu Dragnea, le câștiga în județul administrat de Govor.

Rărite la vârf de DNA, detestate de populație, ajunse la cel mai mic nivel de încredere de după 1989, partidele trebuie să înceteze să se comporte ca niște afaceri mafiote, construite în beneficiul unui clan care ușor-ușor își face filială la Jilava și la Rahova. Mecanismul prin care au făcut până acum campanie electorală în județe, cu șeful de la Ape, cu directorul de liceu, cu popa de la biserică, peste care venea govorul ca un vechil, începe să fie destructurat. Este nevoie însă de mult mai mult: de trezirea conștiinței alegătorului, de refuzul de a accepta să fie cumpărat în alegeri, de eliberarea din acest parteneriat din care el pierde enorm pe termen lung. Căci la fiecare pungă de plastic pe care o primește, cineva îi fură un metru de șosea, un pat de spital, o bancă nouă în sala de clasă a copilului.

Nu există democrație fără politicieni și partide, dar nici cu acest tip de politicieni și partide nu poate exista o democrație sănătoasă. Iar pentru schimbare e nevoie de mult mai mult decât manevre de PR cum este cea de mai jos:

Regie, P13-14

Ieri, după 28 de ani, am ajuns în camera 031 din căminul studențesc P13-14, din Regie. Este camera în care am locuit în studenție.Întreaga poveste o puteți vedea aici

Posted by Liviu Dragnea on Thursday, December 17, 2015

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anul 2016 va fi un nou an electoral, o noua proba despre ce si cum intelege sa voteze fiecare elector. Sa presupunem ca toti electorii refuza sa mai fie cumparati in alegeri cu o "punga de plastic". Unii dintre noi o facem de 26 de ani. Si atunci? Opinia mea este ca oricum alegatorul va cumpara, asa este in orice democratie, oferta politica iar problema reala, cea legata de trezirea de constiinta este,de fapt, refuzul fiecaruia de a mai cumpara "ieftin". Avem nevoie sa cumparam Proiecte, solutii la problemele noastre de viata de zi cu zi dar si la cele pe termen mediu si lung. Noi electorii va trebui sa capatam constinta apartenentei fiecaruia la un grup de interese economice si sociale si sa votam in acord cu acestea. Altfel vom ramane,unii, din pacate multi - grupul defavorizatilor economic- la miza "pungii de plastic". Vom avea in 2016 partide cu oferte politice adresate grupurilor de interese ale alegatorilor, care intre timp s-au trezit sau au fost ajutati sa se trezeasca? Asta este intrebarea...
    • Like 0
  • "Ciuma" roșie a contaminat întreaga societate devenind "mafia rosie" la nivel de orașe mici,comune,sate seamănă numai frică. Să nu ne mai miram!...de ce ne mai este frică!? Este de nepătruns printre aceste grupuri.
    • Like 0
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    In legatura cu filmuietul lu Dragnea, domnule Negrutiu, ar fi trebuit sa amenajati nu un spatiu de comentat ci unul de vomat. Cine erau retarzii care l-au invitat pe Mustalau? Studinti cu zambete de fecioare care privesc pentru prima data, infiorate, o mustata de flocalau. Si cum vine el acolo, Dom Zacusca cu borcanu sa momeasca prostovanu ...
    • Like 1
    • @ Dan Dinu
      saracii studenti, au facut si ei un ban, nu cred ca au invitat pe nimeni...li s-a facut o oferta de nerefuzat. din bani publici, of course...
      • Like 2
  • Lasand gluma la o parte..momentan DNA-ul este singura institutie ce a bagat frica in intreaga clasa politica si baronii tarii..sau coruptii acestei tari cum li se mai spun..acesti distrugatori si biruitori de tara trebuiesc opriti numaidecat..ne trebuie o persoana cu mana de fier cum se mai spune ca sa ne conduca.!!!!
    • Like 1
  • Aceasta este o manevra de PR?! Patetic...Rasu-plansu, nu alta...sa-l auzi pe Dragnea cum aceasta facultate l-a creat pe dansul pragmatic. Si condamnat penal in prima instanta , as adauga eu.
    • Like 2
  • foarte frumos!
    • Like 0
  • Daniel check icon
    In fapt DNA a ajuns de ceva timp la sursa raului, cam de cand a ajuns dna. Kovesi procuror general al directiei. Sursa raului in Romania este coruptia politica si arata ca o radacina lemnoasa cu multe ramificatii care face ca munca celor cativa procurori DNA aproape imposibil de terrminat in timpul acestei vieti. Nicio institutie nu a ajutat DNA-ul in mod serios; intr-un tarziu au primit o marire cu cca. 50 de posturi noi, adica mai nimic, in comparatie cu necesarul real. De ce oare?
    Apropo, intr-un interviu la Jurnalul de Seara doamna Kovesi a spus ca la preluarea mandatului la DNA, pentru Udrea exista deja o ordonanata pe care a infirmat-o si a dispus continuarea anchetei care a dus unde stim toti. Eu am tras urmatoarea concluzie in urma acestei afirmatii si anume ca fostul procuror general DNA (Morar), cunoscut doar pentru basism, o spalase pe Udrea pana o facuse basma curata. "Norocul" nostru ca acum acel individ este la CCR si vegheaza pentru noi la apararea Constitutiei.
    PS: mai tineti minte serialul La Piovra (Caracatita)?; daca da inseamna ca il stiti pe mafiotul Tano Cariddi. Va invit sa faceti doua cautari de imagini pe google: prima cautare: Tano Cariddi La Piovra / a doua cautare Emil Boc PDL. Cautati diferente intre poze. Cu placere :)
    • Like 2
  • Curios: DNA..a identificat sursa...PSD!
    Dar PDL si...restul? Acolo unde exista nu suspiciuni rezonabile, ci fapte clare...?
    Oricum, înțeleg ca de acum o sa curgă lapte si miere ...iar presa o sa moara de foame...sau o sa traiască din manipulări.
    Oricum politica se decide la Bruxelles si in Germania, Franta...!
    • Like 0
    • @ Ciobanu Vasile
      Ar fi bine dacă s-ar face la Bruxelles, dar nu avem nou norocul ăsta..
      • Like 0
  • Păi da. Acum câțiva ani, în localitatea mea, adică Tăcuta, din județ de la mine, adică Vaslui, era director de școală generală un prof. de pe vremea regimului roșu, adică din '73. În vremea noului regim roșu, care conduce în județ la mine de pe vremea regimului burghezo-moșiliesc, cădea acoperișul școlii peste copii. Merge directorul în audiență peste tot, ca să obțină bani pentru alt acoperiș. Ajunge și la mai marele PSD, la președintele CJ, și până nu a semnat o adeziune la partid, până nu a făcut campanie pentru alegerile locale pentru PSD, nu a obținut nicio lețcaie. Cam așa stă treaba pe plan local.
    • Like 2
  • O mie de partide,o mie de hoti,de ce dracu nu se trece la un singur partid,s-au grup de oameni ce vor lucra pentru oameni,asa campaniile electorale ale zecilor de partide mafiote nu ar mai fi o disputa.Si pentru ce trebuie 600 de hoti acolo,ca si asa nimic nu fac,o parte di ei doar ridica mainle ca prostii si habar nu au ce au aprobat,si cred ca sint peste 80 la suta aceste lipitori.Eu cred ca mai mult de 2 persoane pe judet nu ar trebui sa fie acolo in guvern si parlament,+de asta ar putea gasi o alta constructie mult mai mica si mult mai putin costisitoare decit palatul parlamentului si guvernului,caci pina la urma legile le poti da si dintr-o scoala,nu neaparat dintr-un colos de constructie.I-ar aceste constructii ar putea fi folosite in alte scopuri,universitati,teatre s-au mai stiu eu ce mod de intrebuintare ar putea avea.Dar mafiotii tot mafioti raman.


    • Like 0
    • @ Constantin Topor
      De aia n-ai vrut tu sa te duci la scoala, mai topor? Ca sa n-ajungi parlamentar? Ai ramas la bibilica cu dictonul bolsevic: "Decat sa stii... mai bine sa nu stii, tovarase...".
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult