Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Spitale sau catedrale? Cum ar rezolva „primarul” Vlad Voiculescu această dilemă

Vlad Voiculescu, Digi

În urmă cu câțiva ani, Vlad Voiculescu a fondat MagiCAMP, un ONG care le dă speranță copiilor bolnavi de cancer și părinților lor. Însă există schimbări pe care o organizație nonguvernamentală nu le poate realiza, oricât de mult bine ar face a văzut el. „Noi am cheltuit anul trecut undeva la 180.000 de euro pentru ajutor punctual dat unor oameni pentru niște servicii care nu au fost asigurate de statul român. Dacă vreau să schimb lucrurile astea? Da, vreau, și nu pot face asta dintr-un ONG, vreau să fac asta de unde se poate face și cred că împreună putem face. Cred că poporul ăsta poate să-și permită să cumpere medicamentele de care copiii au nevoie, poate să își permită să aibă spitalele de care are nevoie, poate să își permită o mulțime de lucruri pentru cei care se află în suferință. Cred că toate lucrurile astea nu se pot face de noi printr-un ONG. E necesară politica atât de urâtă și urât mirositoare cum este”, a spus Vlad Voiculescu, care a fost invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Ca schimbarea să se producă, este nevoie ca oameni competenți să se implice în politică, dar aceasta nu este nicidecum o decizie ușor de luat. „Este extrem de greu, e o decizie cu care sunt confruntați foarte mult dintre apropiații mei, e o decizie pe care a trebuit să o iau și eu acum ceva vreme. Unu, e greu să părăsești zona de confort financiar, a lucrului într-un domeniu pe care îl stăpânești. Doi, orice aventură în spațiul public, cu atât mai mult în spațiul politic, este plină de incertitudini și nu e în general văzută cu ochi buni nici măcar de apropiați”, a spus fostul ministru al Sănătății, care a povestit că a reușit să își determine apropiați să intre în politică.

Vlad Voiculescu și-a declarat public intenția de a candida la alegerile viitoare pentru funcția de primar al Capitalei. Întrebat dacă ar decide să aloce bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului sau pentru spitale, acesta a răspuns că „În situația actuală a spitalelor din București nu este nicio prioritate mai mare ca asta”. Nu este cu toate acestea împotriva finanțării bisericilor din bani publici. „Nu cred că discursul meu și discursul nostru, al oamenilor care își doresc o Românie europeana, o Românie cu un sistem sanitar corect, funcțional, o Românie cu o societate care să construiască împreună trebuie sa fie despre banii care se duc sau nu la biserică. Cred ca ar trebui să fie despre ce putem să construim împreună și, mai ales, sigur, de a aduce banii acolo unde este nevoie”, a explicat Vlad Voiculescu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Dl. Vlad Voiculescu are perfecta dreptate: nu trebuie sa punem in relatie de adversitate cerintele bisericii cu cele ale sistemului public de sanatate.
  Sa nu uitam ca primele asezaminte de cultura si scoli, precum si primele spitale, adaposturi si azile pentru cei napastuiti au aparut in curtea bisericii. E un fapt istoric incontestabil.
  Insa nu se poate trece cu vederea ca in anul de gratie 2018, lumea crestina ( occidentala in special ) trece printr-o perioada in care este ""trandy"" si, "" cool"" sa renegi Biserica, sa te declari liber-cugetator, ateu si sa-i injuri pe preoti.
  Visul comunistilor de a-l elimina pe Dumnezeu din mintea si sufletul oamenilor se pare ca e pe cale sa devina o realitate.
  Reprosurile pe care le face dl. Voiculescu la adresa clasei politice care continua sa deprecieze sistemul public de sanatate sunt legitime, insa sa nu uitam ca alesii nostri au ajuns in functiile pe care le detin in urma votului cetatenilor; ca atare clasa politica nu poate fi alta decat este cea selectata de sufragiul electoral.
  Lumea politica romaneasca nu poate fi alta decat poporul pe care pe care, fie ca vrea sau nu dl. Voiculescu, il reprezinta in mod totalmente legitim.
  • Like 2
 • ”Unu, e greu să părăsești zona de confort financiar” !!!
  Trăirăm s-o auzim și pe asta și încă de la un oponent al politicii dusă în scopul confortului personal. Deci dacă intri în politică ajungi sărac.
  Nu asta este cauza refuzului de a intra în politică, cauza o reprezintă frica de a nu fi în stare să faci ceea ce ai promis, asta în condițiile în care ai spus că cei dinaintea ta au fost niște incompetenți și puși numai pe căpătuială și de aceea nu au făcut nimic pentru ”țărișoara” asta, riscul cel mai mare fiind acela de a intra în aceeași categorie cu aceia pe care te-ai străduit cu osârdie să-i categorisești drept proști, hoți, mincinoși, lipsiți de viziune, etc.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Va recomand sa incercati cu ierbicid cu continut de glifosat. Astfel veti avea sansa enorma de a evita sa o dati prin balarii. Parerea mea.
   • Like 4
  • @ Voicu Nicolae
   .
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   check icon
   "Deci dacă intri în politică ajungi sărac"
   Dacă ați fi fost de bună credință, concluzia dvs ar fi trebuit să fie ”deci dacă intrii în politică ȘI EȘTI CINSTIT, ajungi sărac”. La asta v-aș fi răspuns așa: un parlamentar dispune astăzi de o retribuție bunicică (plus alte fonduri destinate activității dar care, dacă ești cinstit, nu le adaugi, nici măcar în parte, la retribuție). Cert e însă că nici nu poți să te îmbogățești (cum e cazul multora dintre actualii parlamentari)!

   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Normal ca ajungi sarac, daca nu furi si stai pe salariul de deputat/senator. Ceea ce nu e cazul acum la PSD-PNL-ALDE-UDMR. Dar astia ca voi nu concep saracia in parlament, d-aia ii girati pe toti hotii astia.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult