Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ștampila, eliminată din administrația publică. Parlamentar USR: „Am eliminat practic ultima reminiscență a birocrației de tip medieval ce se practica încă în România”

Un proiect legislativ care prevede eliminarea ștampilei din administrația publică a fost votat miercuri de Camera Deputaților României, în calitate de cameră decizională. Inițiat de senatorul USR, Cristian Ghica, proiectul prevede că instituţiile publice nu vor mai fi obligate să utilizeze ştampila în relaţia cu cetăţenii sau cu alte instituţii și a trecut cu  207 voturi "pentru", 1 vot împotrivă şi 58 de abţineri, relatează Mediafax.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Marele merit al noii legi este că ea creează premisele digitalizării şi simplificării birocraţiei. Practic, nicio primărie şi niciun minister nu vor mai putea să refuze trimiterea şi primirea documentelor în format digital, cu semnătură electronică. Asta înseamnă că oamenii nu vor mai fi purtaţi pe drumuri ca să plimbe hârtii între instituţii. Înseamnă că nu vor mai sta la coadă la ghişeu, ci vor putea trimite şi primi documente pe email, înseamnă că interacţiunea cu administraţia va fi mai simplă şi mai eficientă. Evident, lucrurile nu se vor întâmpla de pe o zi pe alta(..) Am eliminat practic ultima reminiscenţă a birocraţiei de tip medieval ce se practică încă în România”, a declarat senatorul USR Cristian Ghica.

Potrivit USR, noua lege este legea printre puţinele proiecte ale Opoziţiei adoptate în acest mandat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Uraaaaaa ! De acum totul va fi ca pe roate......bravo !!!!! Simplificarea birocratiei in romania ? Cand va face plopul pere si rachita micsunele, Fix stampila era vina incompetentei si a modului trist si prafuit de lucru, a sistemului bolnavicios.
  • Like 3
 • Dorin check icon
  Dar băieții și fetele cu ștampilă la purtător din administrație ce-or să m-ai facă?Ar trebuie să-i vedem muncind la privat.Nu așa?
  • Like 3
  • @ Dorin
   Bineinteles ca se vor duce in privat sau in alte companii de stat, in posturi cu dedicatie ! Credeti ca nu exista asa ceva in multinationale sau soc cu capital privat roman si/sau strain ? Fara numar ...
   • Like 0
 • profun check icon
  E de citit legea, însă, la prima vedere, nu pare atât de revoluționară pe cât o pretind autoarea și senatorul USR, citat.

  Mediul privat este de mult, din 2015, scutit de folosirea ștampilei în relația cu autoritățile publice, prin Ordonanța nr. 17/2015, din care citez:

  „ ... Art. V.
  (1) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri sau orice alte documente depuse la instituțiile sau autoritățile publice.

  (2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relația dintre acestea.

  (3) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se abrogă toate prevederile legale referitoare la obligația aplicării ștampilei de către persoanele și entitățile prevăzute la alin. (1) și (2). ...”
  • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  "Am eliminat practic ultima reminiscenţă a birocraţiei de tip medieval ce se practică încă în România" ...???Eroare. Birocrația de tip nu medieval ci post-comunism nu poate fi așa de ușor eliminată. E un pas înainte dar...birocrația poate fi eliminată prin constituirea legăturilor între instituții. Există o unealtă unora bine-cunoscută, unora nu: calculatorul. Și încă, un internet foarte bun. Trebuie doar folosite.
  • Like 4
  • @ Delia MC
   Oh, daca s-ar vrea numai, ar fi prea frumos... sa aiba toate institutiile o baza de date comuna (evident in format digital, Oracle DB undeva, intr-un cluster :)), si comunicatia si identificarea cetateanului sa fie facuta pe baza de certificat digital emis de o autoritate nationala, certificat care poate fi folosit la carte de identitate, carte de sanatate, precum si ca semnatura la trimiterea si primirea de ducumente, dar mult mai multe, oh, daca doar ar fi dorinta :))
   • Like 4
  • @ Marian Rosu
   GabiC check icon
   Daaa... sau in loc de Oracle oricare alta dintre ( nelimitandu-ne la ele) SAP, Sau navision, sau Microsoft Dynamics sau Infor...
   :-)
   • Like 0
  • @ Marian Rosu
   Delia MC Delia MC check icon
   Da, dacă s-ar vrea.
   Dar de ce să se vrea, dacă merge și așa...
   • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult