Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Suedezii contra corupției din România. Cum am organizat un protest în Suedia în semn de solidaritate cu Piața Victoriei din București

Protest Suedia

Urmărind firul evenimentelor și numărul mare de români care urma să iasă pe străzi, am decis să organizez un protest la Stockholm. Cel de la Gothenburg era deja în pregătiri finale, așa că am anunțat Poliția Suedeză de intențiile mele și am așteptat să fiu îndrumat pentru a face totul legal și fără complicații. Era vineri dimineața, iar protestul îl doream organizat sâmbăta. Mi s-a răspuns:

Hello!

If you would like to apply for permission to conduct a public protest, you have to fill in an application form with more information about yourself and what you would like to do.

Please fill in the application form in this link. Attached file give you some help with what to fill in where in the application form. (just do not fill in your information in this file)

We need to know the date you want to conduct this public protest and which time you like it to start and the end of it. How many participants you calculate for and some information about the cause of he protest. Please let us know if you are planning to use some tables, tents (with numbers and measurements) or banners and flags.

Kind regards,

Polisen Stockholm

Legal Affairs Department”

Suedezilor le plac numerele și sunt direcți în comunicare, după cum observați din mesaj.

Am semnat formularul, după care l-am trimis înapoi și am fost sunat la câteva ore de către un angajat care se ocupa cu plănuirea rezervărilor pentru evenimentele din oraș. Se documentase înainte și știa ce se întâmplă în România. Eram peste tot la știri, iar protestele noastre apăruseră în toate ziarele suedeze. Mi-a spus că protestul mi se aprobă, cu condiția ca să accept alt interval orar sau altă zi. Se ținea un eveniment la Sergels torg între 15:00-19:00, așa că m-am mulțumit cu două ore între 19:00-21:00.

A fost și o taxă administrativă de 250SEK (aproximativ 26EUR), percepută pentru organizarea protestului. Am pregătit transferul bancar, am primit aprobarea pe e-mail cu harta zonei pe care puteam să o ocupăm și apoi am anunțat românii de pe grupurile de Facebook din Suedia. O parte din ei au insistat să meargă să protesteze în fața Ambasadei României iar alții au venit la locul ales de mine.

Astfel de evenimente se organizează în avans și nu cu informare de pe o zi pe alta. Protestele se pot organiza doar în baza unei rezervări și se aprobă doar dacă locul protestului nu este ocupat deja de altcineva care a rezervat locul din timp. Nu se permit proteste sau evenimente simultane în aceeași locație. Factura trebuia plătită înainte, dar Poliția Suedeză a acceptat să o plătesc luni.

Într-o notă pozitivă, dacă aveți impresia că germanii sunt tipicari, nu i-ați cunoscut încă pe suedezi!

Ce am scris pe pancarta mea

SUEDIA: țara politicienilor fără beneficii și imunitate. De aceea sunt aici și așa mi s-a întipărit SUEDIA în memorie! Îmi place să plătesc taxe aici în Suedia și lucrez în IT. Cel mai probabil nu mă voi mai întoarce în România, mai mult decât ca turist. Viața mea este acum aici și nu acolo!

(ROMÂN FERICIT)

ROMÂNIA: avem Palatul Parlamentului. Este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon în Statele Unite. Nu vă faceți griji; totul este despre imagine și nimic mai mult! Ceaușescu l-a vrut, nu noi! A fost prea snob ca să vrea să trăiască în vremurile noastre.

Corupția? Am pictat-o pentru o vreme, iar acum suntem pe străzi protestând împotriva ei. Și da, avem nevoie de ajutorul vostru! Sunteți bine-veniți să protestați alături de noi!

PS: Aceasta este o oportunitate excelentă de a întâlni mulți români și de a vorbi cu noi!!!”

Am asamblat pancarta dintr-o cutie de carton cumpărată de la magazinul Clas Ohlson, iar frazele le-am compus din mai multe bucăți de cuvinte tipărite la imprimanta cu laser.

Practic, din cauza corupției și a nepăsării am plecat din România. Simt că taxele pe care le plătesc statului suedez se reflectă și în calitatea vieții pe care eu și cei din jurul meu o avem aici. Eu mă declar mulțumit la final de zi: nu este totul perfect nicăieri, dar cu fericirea sunt pe plus printre suedezi. Ca mine mai sunt milioane de români plecați în țări străine, care poate nu se vor mai întoarce niciodată în România.

Asta își doresc și policienii români? Se pare că da, că eu asta am înțeles din ignoranța și aroganțele lor din ultimele zile.

Reacțiile suedezilor

Zilele trecute, un grup de români și prietenii lor suedezi s-au adunat în fața Ambasadei României pentru a protesta alături de noi împotriva corupției. Poza de mai jos a fost foarte apreciată și pe grupul de Facebook pe care îl administrez. Îmi șoptește o româncă, prietenă cu ei:

„Doi dintre ei formează un cuplu. Sunt niște omuleți superbi: ea e artist ceramic, el pianist!”

În drum spre protest, am avut parte de câteva momente cel puțin interesante.

În timp ce așteptam autobuzul, un grup de copii de liceu stăteau înmărmuriți și îmi citeau pancarta. Știau că nu e ceva de bine. Niciunul nu râdea și nu arăta cu degetul. Fuseseră veseli până să ajung acolo și vorbeau între ei, dar atmosfera s-a schimbat brusc atunci când am ajuns în stația de autobuz cu pancarta și acel mesaj de pe ea.

În așteptarea metroului, oameni de toate vârstele au venit să citească pancarta sau o observau de la distanță. Au început să discute între ei. Un cuplu care o citise cap-coadă s-a așezat apoi în metrou în fața mea, moment în care un cerșetor român a început să cânte la un acordeon. M-am uitat la ei, s-au uitat la mine și, din schimbul de priviri, cred că au înțeles din ce cauză sunt acei cetățeni români pe străzile lor. A fost un moment trist și mi-a părut rău că s-a ajuns așa departe. Mi-aș fi dorit să le spun în acel moment asta, însă am evitat să o fac.

Distracția de după

Am legat prietenii. A trecut pe lângă noi un echipaj de poliție care nu a avut treabă cu noi. La terminarea protestului am rămas cu un grup de vreo zece români, ne-am oprit într-un bar și am băut câteva beri. La propunerea unuia dintre ei s-a făcut chetă prin Swish pentru banii pe care i-am plătit pentru organizarea protestului, fapt pentru care le mulțumesc tuturor.

Am rămas cu o amintire frumoasă, dar tristă și friguroasă. Am înțeles cu toții faptul că marea diferență o va face masa de români care vor continua să protesteze acasă în România.

Main picture: Sâmbătă, 4 februarie 2017, Sergels torg (T-Central) din Stockholm. Românii au ieșit în centrul orașului Stockholm în semn de solidaritate pentru românii de acasă. Pozele cu protestul de la Gothenburg din aceași zi se găsesc aici și aici.

Articol publicat pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un an mai tîrziu te descopăr și eu de aici din RO, dar eu aș prefera să ajung în UK, dacă oi putea. Am o vară care își duce copiii la British School și îmi place acel tip de școală, dar aș prefera "all inclusive" pt toată familia, altfel mi se pare semi-ratată investiția.
  • Like 0
 • Multumim! Lupta va fi de durata si nu cred ca va fi singura data cand vom protesta.
  • Like 0
  • @ Ionut Cadar
   check icon
   Din păcate, politicienii români iau deciziile pe baza propriilor interese și nu pentru ca să ne fie tuturor bine. Sunt prea puțini cei care luptă pentru asta, pentru transparență și bani publici cheltuiti responsabil, iar cine nu e cu ei, este considerat împotriva lor.

   Sistemul funcționează perfect, dar este și foarte pervers în același timp. Vor fi nevoie de 2-3 generații până să vedem ceva vizibil. Ce se vede pe parcursul a 2-5 ani de acum, e fix apă de ploaie. Momentan se fură, nu se face... iar dacă se face, se face prost.

   Trăitul în România e un stil de viață. Eu am ales altceva și nu regret mutarea pe care am făcut-o: viața e prea scurtă și prea frumoasă, ca să îmi bat capul cu cai verzi pe pereți.

   Voi reveni cu mai multe articole la mine pe blog.
   • Like 0
  • @
   Da si nu. Exista si exemple pozitive la fel de bine cum exista si cele negative. Schimbarea trebuie sa vina de la fiecare dintre noi daca vrem sa progresam. Eu ma gandesc in primul rand la viitor si mai putin la prezent.
   Traitul in Romania e frumos daca alegi sa vezi partea frumoasa. Traitul in Suedia are probabil mult mai multe puncte pozitive dar nu am impresia ca Romania e atat de jos. E posibil sa conteze si faptul ca m-am nascut si traiesc in Cluj dar am vazut, citit si auzit despre atatia oameni care schimba locul din jurul lor incat imi este greu sa accept ca e nevoie de foarte mult timp. Dupa parerea mea este nevoie de rabdare, intelegere si educatie (nu doar in scoli) pentru a genera schimbare folosind mijloace, limbaje si solutii apropiate de mediul de viata al fiecarui individ.
   • Like 1
  • @ Ionut Cadar
   check icon
   Suntem foarte diferiți cu toții și alegem mediul în care trăim, în baza a ceea ce ne face fericiți. Nu e totul roz nici în Suedia, dar consider că sunt pe plus. Am scris și la mine pe blog niște idei, iar legat de suedezi, consider că fac o treabă excelentă și că am învățat multe de la ei.

   Uite, eu m-am născut la Cugir (Alba) și sunt tot ardelean ca și tine. În articolul următor, povesteam cum o țară din estul Europei încerca să îmi picteze o altă imagine a ei (la fel, și acei cetățeni vedeau doar partea pozitivă - și se poate spune că de aceea trăiau în corupția în care s-au băgat singuri): https://republica.ro/am-fost-intr-o-tara-europeana-mai-corupta-chiar-decat-romania

   Deci, din punctul meu de vedere nu e OK să vedem părțile pozitive. Pictăm. Din cauza acestui fenomen am ajuns unde suntem acum, încercând să punem România în lumină (nu mă refer la turism sau mâncare!).

   Cam așa văd eu lucrurile, dar na, nu dețin adevărul absolut și depinde mult din ce unghiuri privim discuția. Eu sunt un pic mai socialist în gândire...
   • Like 0
  • @
   Eu nu încerc să mă mint. Dar nici nu pun răul în față. Da, avem corupție infiltrată peste tot dar avem și oameni care luptă chiar din inferiorul ei. Au prins curaj și vor să schimbe sistemul. Pentru mine e și acest pas un plus. Mic, neînsemnat ar zice unii dar e o schimbare pe care eu nu o credeam posibilă acum câțiva ani. Atâta timp cât există speranță și progres mai avem nevoie doar de continuitate. Dar poate greșesc.
   • Like 1
  • @
   Eu nu încerc să mă mint. Dar nici nu pun răul în față. Da, avem corupție infiltrată peste tot dar avem și oameni care luptă chiar din inferiorul ei. Au prins curaj și vor să schimbe sistemul. Pentru mine e și acest pas un plus. Mic, neînsemnat ar zice unii dar e o schimbare pe care eu nu o credeam posibilă acum câțiva ani. Atâta timp cât există speranță și progres mai avem nevoie doar de continuitate. Dar poate greșesc.
   • Like 0
  • @ Ionut Cadar
   check icon
   Să vedem ce va fi, "only time will tell", cum zic uneori colegii mei...:)
   • Like 0
 • Apreciez inițiativa dumneavoastră. Nu stiu cati români sunt in Suedia, dar as fi dorit sa fie mai multi participanti. Oricum, felicitări!
  • Like 0
  • @ Mariana Ruzisca
   check icon
   Mulțumesc, Mariana! Din ce auzisem, am fi vreo 70.000 de români pe aici... dar nu știu dacă e un număr total aproximativ, sau e numărul celor care s-au declarat la Ambasadă că locuiesc aici (am îndoieli în privința asta).

   Dacă totuși dorești să afli această informație, sunt sigur că cei de la Ambasada României la Stockholm au un răspuns mai corect și mai bine estimat.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult