Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Suma strânsă pentru „Cumințenia Pământului” a ajuns la 831.174 de euro

Românii au donat până în prezent 831.174 de euro pentru „Cumințenia Pământului”. Subscripția publică se va încheia în două săptămâni. 

Suma a fost strânsă prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziție: 158.253 de euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 62.022 de euro prin intermediul eMag.ro, 525.617 de euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii și 85.282 de euro prin SMS.

Românii din străinătate pot dona direct prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro, prin plată online cu cardul, fără a fi percepute comisioane, prin intermediul celui mai mare retailer online din România, eMag, chiar dacă nu cumpără produse de pe site, însă tranzacția este comisionată de banca emitentă a cardului cu care se face plata și prin transfer bancar. 

„Achiziția operei lui Constantin Brâncuși se poate face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată deja de Guvern și e nevoie ca șase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016”, potrivit unui comunicat remis Republica.ro.

Printre companiile care și-au anunțat implicarea în susținerea campaniei se numără Bitdefender, Carrefour, Dedeman, BRD, Uber, Enel, McDonald's, Banca Transilvania, OMNIASIG, eMAG, UniCredit Bank România, Coresi, New Folder, Unlock, Media Trust, Telekom, Dexter Print, Humanitas și Cărturești.

Cum pot dona românii în cadul campaniei:

* Prin SMS, trimițând cuvântul „BRANCUSI" la 8833 și contribuind astfel la suma strânsă cu 2 euro;

* Direct prin intermediul site-ului campaniei http://www.brancusiealmeu.ro;

* Prin intermediul retailerului online eMag, românii pot cumpăra virtual pe http://www.emag.ro „Cumințenia Pământului", donând astfel în conturile campaniei pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși;

„Cumințenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.

„Cumințenia Pământului” e realizată în calcar crinoidal și, din informațiile de la primul posesor, se știe că Brâncuşi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières. În prezent, „Cumințenia Pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Era o șansă nesperată să căpătăm un pic de încredere unii în alții. Cu solidaritate și încredere se construiește o națiune. Chiar ieri am făcut câteva fotografii în Coreea de Sud cu o replică a Coloanei infinitului (link la final). În această țară oamenii au dat de bună voie statului bani și aur (bijuteriile personale) pentru a ieși din criză. 10 tone de aur au fost donate statului în primele două zile de campanie, afectând prețul aurului în toată lumea. E inutil să spun unde sunt coreenii acum. Au construit totul fiind solidari, fiind un popor. Au pus pe primul loc valorile naționale și de acolo a plecat totul. E chiar așa de greu de înțeles că nu vom putea sări această etapă pentru binele nostru pe termen lung? Chiar dacă vom avea venituri triple tot nu vom construi durabil. Ne lipsește ceva. Ceva ce poate fi început cu un lucru mărunt cum ar fi fost campania asta dar făcută cu cap. Am scris câteva sugestii concrete – cum ar fi putut funcționa această campanie. Știu că e cel mai ușor să renunți. Dar dacă tot nu merge, hai să schimbăm ceva! Orice! https://www.facebook.com/tudor.tocila/posts/1163899173646568
    • Like 0
  • Intre cele doua cifre, aceea a banilor colectati si aceea a numarului de participanti la colecta, cea de a doua este cu adevarat importanta. Proprietarii isi vor primii oricum intreaga suma de 11 milioane de euro. Cineva parca a vrut sa testeze, prin lansarea acestei achizitii publice, capacitatea de solidarizare benevola a romanilor in atingerea unui obiectiv comun acum in 2016. Nu este vorba, cred eu, despre autor, nici despre opera lui, nu este vorba nici macar despre bani ci despre intelegerea si reactia romanilor la o astfel de "provocare" adresata sentimentului de identitate nationala. Restul este doar, ma iertati, un pretext.
    • Like 1
  • Fratilor terminati cu porcaria asta numita "campania cumintenia pamantului" daca prezenta interes pentru guvern, se gaseau bani. nici in anii 50 nici acu statul nu il doreste pe Brancusi. Brancusi nu este al nostru si punct, este al francezilor. natie de spalati pe creier ce suntem....
    • Like 0
    • @ Tiberiu Mocanu
      Valentin check icon
      E mai greu să fie al francezilor din moment ce sculptura lui e în mod evident ROMÂNEASCĂ. Nu vezi nimic franţuzesc în sculpturile lui.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Domnisoara Pogany ce are romanesc? el este un sculptor nascut spre ghinionul lui in Romania. el apartine modernismului din punct de vedere artistic, prin reprezentatiiile simbolistice alese si prin materialele folosite. Daca era sculptor care apartinea culturii romanesti probabil ca era renumit pentru porti din lemn, butoaie si linguri de lemn sau mai sculpta probabil cate un car cu boi.
      Imi cer scuze ca sunt mai incisiv dar chestia asta cu Brancusi este ca si cu Eminescu, o tentativa palida de creera o cultura nationala apreciata numai de academcieni.
      Pe principiul locului de nastere, Illy Ferenc, Albrecht Dürer sau Harman Ober tot romani sunt
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Încă şase milioane... hmm... Nu se apropie Black Friday?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult