Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ludovic Orban: Toate școlile din România vor fi închise între 11 și 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a perioadei

scoala - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a anunțat închiderea pentru 11 zile a tuturor școlilor, în perioada 11-22 martie. În funcție de evoluția situației, perioada ar putea fi prelungită, a anunțat Orban la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

În aceeași ședință s-a decis suspendarea curselor făcute de transportatorii rutieri către și dinspre Italia până la 31 martie. Cetățenii români și străini care vor ajunge în România din zonele de focar - Italia, China, Coreea de Sud sau Iran, vor intra în carantină sau autoizolare la domiciliu.

Toți transportatorii publici și privați vor trebui să își dezinfecteze vehiculele, de preferință la finalul curselor, și toate toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura la toalete prosoape, săpun și dezinfectant, a anunțat ministrul de Interne Marcel Vela. 

UPDATE: Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis în ședința de luni închiderea tuturor școlilor din România pentru o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, informează Digi24, citând surse participante la discuții. Perioada poate fi prelungită, în funcție de situație.

Autoritățile iau în calcul închiderea școlilor și grădinițelor din toată țara pentru a limita răspândirea noului coronavirus, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată astăzi la ora 16:00, la ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Potrivit surselor citate de Digi 24, școlile ar putea fi închise de mâine, 10 martie, până după vacanța de Paște, care se termină pe 21 aprilie.

Închiderea şcolilor începând cu data de 10 martie și până pe 21 aprilie, pe fondul înmulțirii cazurilor de infecţie cu coronavirus, este doar una din propunerile Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, grup condus de Raed Arafat, făcută azi către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Premierul interimar Ludovic Orban spune că măsura este în analiză și că ea nu poate fi luată foarte ușor.  „O măsură de închidere a școlilor perturbă și privează elevii în ceea ce privește derularea serviciului educațional. Este o măsură care trebuie pregătită. Puneți-vă întrebarea ce fac copiii care rămân acasă. Există în fiecare familie un membru care să îi supravegheze, dacă nu îi mai ducem la școală? Astfel de măsuri trebuie luate după o analiză serioasă. Avem ca punct de analiză din nou acest punct la discuția de astăzi. Dar nu se pot lua măsuri fără analize serioase. Avem doar 15 cazuri din care 5 s-au vindecat”, a declarat Orban după ședința conducerii PNL. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • bine ca nu inchizi restaurantele si bodegile Ludi...am fi foarte deprimati cand va vedem la televizor .
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Ma scuzati.... daca se inchid scolile, se anuleaza si sedintele de prega?
    • Like 0
  • Acum se impune închiderea școlilor pentru două săptămâni, nu după ce se vor fi identificat purtători în școli ( elevi, dascăli, personal nedidactic ). Unul dintre părinți trebuie să primească concediu medical în acest timp. Pe timpul celor 2 săptămâni se va asigura dezinfecția școlilor și aprovizionarea cu substanțe dezinfectante, inclusiv cele de unică folosință, se vor stabili fluxuri și proceduri de acces și de desfășurare a activităților didactice menite a limita transmiterea virusului.
    În plan politic trebuie să se pună capăt circului logicii alegerilor anticipate, să se desemneze un premier apolitic care să se prezinte în parlament, în regim de urgență, cu un program de guvernare având ca primă urgență combaterea epidemiei și un cabinet în măsură să aplice acest program. Acest cabinet va organiza și alegerile locale și legislative ca urgență secundară a programului de guvernare.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Ada check icon
      De ce un premier apolitic ? Cei politici au alta gandire privind coronavirusul ? Si parlamentul ce face ? Doarme pe legi ? Putem banui ca orice guvern va fi, va fi rodat si va scadea in sondaje. Nu este normal ca toate scolile din Romania sa se inchida.
      • Like 0
    • @ Ada
      După cum vedem orice guvern politic este preocupat cu preponderență de câștigarea luptei politice, mai ales cu ajutorul coronavirusului, iar parlamentul este locul în care se duce lupta politică pe procesul legislativ. Dacă parlamentul validează un guvern apolitic cu un program de guvernare bazat exclusiv pe administrarea treburilor urgente ale țării, atunci acesta va fi obligat să sprijine acțiunile guvernului orientate spre obiectivele apolitice ale programului de guvernare.
      Închiderea temporară a școlilor pe durata a două săptămâni permite aplicarea de măsuri coerente pentru atenuarea diseminării virusului și transformarea în epidemie națională.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult