Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Tăcerea și strigătul Americii care l-a ales pe Trump: de la „rușinea de a fi albi”, la „vinovăția de a fi majoritari”. O lecție pentru lumpenelite

Niciodată vorba „New York-ul nu este America” nu s-a dovedit mai crunt, dar mai sănătos adevărată decât în ziua de 8 noiembrie 2016. Metropolele politice și intelectuale, sofisticata industrie a prognozei politico-electorale, The Punditry – clubul autodeclaratei monarhii absolute a Priceperii, nenumăratele ciupercării de seră politologică, marile, arogantele și profund coruptele centre de putere din mass media etc. s-au trezit contrazise de o realitate pe care au ignorant-o, contrafăcut-o și livrat-o drept singura acceptabilă, singura politic-corectă. Calitatea unei democrații este dată în mare măsură de toleranța, înțelepciunea și empatia majorităților (politice, entice, religioase, orientări sexuale etc.) asumate și practicate vizavi de minorități (politice, etnice, religioase, orientări sexuale etc.). 

Când minoritatea consideră de cuviință să transmită majorității, pe căi din ce în ce mai violente, că este rudimentară, troglodită, ba chiar și nenaturală și singura deținătoare a tuturor vinovățiilor, toate contractele între ramurile copacului numit societate pot crăpa. 

Din nevoia de a supraviețui, minoritățile sunt, deseori, mai ferme, mai organizate, mai rezistente decât majoritățile care devin mai laxe.

De aceea, uneori, minoritățile pot avea reacții greu de prevăzut. Printre toate adevărurile formulate în orele unei dimineți căreia îi este încă dificil să creadă ce vede există una care nu mai poate șoca, nu mai poate fi dezavuată drept politic-incorectă, după anunțarea rezultatelor – “The white people reacted as a minority”. Dintre toate rănile care așteaptă să fie tratate cu atenție și vindecate, niciuna probabil nu este mai adâncă și mai dureroasă decât cea apărută pe ruptura dintre faliile etnice.

Președintelui Barack Obama i se vor reproșa foarte multe. De la inepta politică externă, dusă sub un slogan potrivit mai degrabă pentru un club de fițe psihedelice – “Leading from behind” –, la politica internă în care incapacitatea de a guverna a fost exacerbată de pseudoguvernarea prin executive orders, sau la experiențe probabil bine intenționate, dar a căror posibile urmări fie nu au fost luate în calcul, fie au fost ajustate încât imaginea lor să fie monocoloră – roz. Un exemplu este Obama Care. Alarmant de mulți americani resimt acest proiect drept altceva – Obama Careless.

Dar niciun pas greșit făcut de președintele Obama și sprijinitorii săi politici și mediatici nu va fi mai greu de reparat — de orice administrație — decât cartea etnică pe care primul președinte afroamerican a jucat-o și împins-o până la limite extrem de riscante. Unul din eforturile majore ale viitoarei administrații Trump trebuie să fie acela de a descuraja The Silent Minority, care și-a grupat soliștii și corul în tabăra candidatului Trump, de a deveni o majoritate abuzivă, lipsită de empatie și direcționată de impulsurile unei revanșe care nu vor conduce decât la o altă și altă revanșă ș.a.m.d.

E suficient că atâția americani au hotărât, prin vot, să se scuture de „rușinea de a fi albi” și „vinovăția de a fi majoritari”. Mesajul a fost limpede, ferm. Oricât ar fi de mari, erorile economice, rateurile în politica internă și externă, altele pot fi mult mai ușor reparate, decât punțile dintre oameni diferiți (politic, religios, etnic etc.) distruse de diabolizări sociale iresponsabile, discursuri inflamate, neîntemeiate complexe de superioritate și încercarea de a schimba paradigme fundamentale prin decizii de laborator.

Dacă m-aș lua după cele două discursuri finale, exemplare, rostite de Donald Trump și Hillary Clinton la capătul acestui maraton al ororilor, aș spune că șansele de vindecare și de revenire a bunului-simț (cel de zi cu zi, și bunul-simț istoric) în simțiri sunt considerabile. Numai că am învățat că discursurile și faptele iau, de multe ori, căi paralele. Ca să nu mai spun că discursurile, cu cât sunt mai meșteșugit construite, cu atât mai ușor pot ascunde mai multă ipocrizie decât faptele.

Așadar – speranță și prudență.

Articol apărut pe blogul autorului. Titlul aparține redacției

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Raul check icon
  Sa speram ca este sfarsitul acestei gogosi "corectitudine politica", ce a atins prajuri de imbecilitate greu de suportat. Poate SUA va da tonul, iar Europa o va urma...in statele vestice, prostia face ravagii prin aplicarea unor interdictii stupide in numele corectitudinii politice.
  • Like 2
 • Oo, ce ma bucur ca lumea e isteata si i-a ajuns de bucla asta schizoida a politicului corect care ne duce intr-un mare hău de peste 20 de ani. Da, vreau inapoi opinia spusa drept in fata despre principii care nu se negociaza; da, vreau inapoi sansa de a ne apara planeta si vietile copiilor nostri pentru ca politicul corect e o masca de cuvinte goale si actiune de mim; da, vreau inapoi sansa de a nu-mi fie jena sa spun ca nu consider normal ca deviatia sexuala a ajuns un fel de asumare a unui hobby; da, vreau inapoi sansa de a trai printre cei din comunitatea mea fara sa-mi teama ca ne intoarcem la migratii de acum o mie si ceva de ani; da, vreau inapoi sansa de a trai liberi si natural fara teama de a ni se intoarce economia in cap in orice dimineata !
  • Like 2
  • @ George Mora
   RPH check icon
   Perfect... Trump va apara planeta dand dumul a exploatarea carbunelui si fracking otravind apa si solul si desfiintind EPA (agentia federala de protectie a mediului). Tot Trump va produce o gaura bugetara de cca 1000 de miliarde de USD (cel putin) micsorand masiv impozitele celor bogati ca si el. Tot Trump a anuntat in campanie ca va fi cel mai mare prieten al 'deviatilor' LGBTQ. Este adevarat ca a promis ca opreste migratia islamica in US, dar, surpriza, aceasta prevedere a disparut ieri dimineata de pe website-ul lui. Winter is coming...
   • Like 1
  • @ RPH
   Nu despre Trump este vorba, nici gand. E vorba de o miscare a maselor care imi doresc, conceptual, sa schimbe niste norme de abordare a vietii si politicilor. Retorica vorbelor goale prezentate ca mari idei europene, principii de multiculturalism and so on, fac praf individul in esenta lui. El se simte atat de planetar, dar in fapt nu va mai apartine de nimeni...esecul tot lui îi va fi asumat. Brexitul, cred ca a fost declicul.
   • Like 1
 • Diana N. check icon
  Mi se pare foarte ruşinos pentru generaţia aceasta să fi votat aşa ceva, iar a căuta scuze, cu "învinovăţiri" închipuite e similar cu a ne preface că nu ştim ce fel de idei aveau europenii care, în urmă cu 80 de ani, aplaudau regimurile care le scăpau de evreii şi ţiganii nedoriţi. Ceva mai multa decenţă nu ar strica! Fiindcă sunt mulţi, nu înseamnă că aceşt votanţii americani au valori, ci înseamnă doar că sunt periculoşi, că nu au valori şi că trebuie cu atenţie şi înţelepciune gestionată această imensă nenorocire...
  • Like 5
  • @ Diana N.
   Nu vad nici o legatura intre Trump si "regimurile care le scăpau de evreii şi ţiganii nedoriţi". Poate ne explicati. Sigur ca e o nenorocire - pentru cei aflati ilegal in SUA. Pentru cei care nu muncesc si lenevesc pe banii altora. Pentru cei care, cu miliarde de dolari in buzunar, au mutat locurile de munca prin alte tari pentru ca nu le ajungea. Pentru cei care credeau ca vor putea calca in picioare constitutia, libertatea de expresie si dreptul la arme de foc. Pentru cei care vor trebui sa suporte decizii ale Curtii Supreme drepte, bazate pe constituie in urmatorii 40-50 de ani. In rest, pentru majoritatea americanilor, e o mare bucurie.
   • Like 2
  • @ Ionut(un ateu)
   Valentin check icon
   Până la urmă discutăm şi noi despre o viitoare înfrăţire SUA-Federaţia Rusă şi cam ce decurge din chestia asta pentru România? Că în Rusia victoria lui Trump a fost întâmpinată cu urale. Haideţi să vorbim puţin şi despre Rusia.
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Diana N. check icon
   Alegerile americane au fost intens mediatizate, e foarte improbabil ca cineva care urma să voteze să nu fi auzit de propunerile scandaloase ale lui DT şi să nu fi urmărit măcar un discurs al său, în care desfide normele de convieţuire paşnică. În definitiv, au ales un om care dispreţuieşte: astăzi pe unii, mâine pe oricare alţii. Într-o familie civilizată, când un logodnic îşi ridică pantofii printre farfurii pe faţa de masă apretată şi călcată de viitoarea soacră, dacă nimeni nu-l dă afară pe bădăran chiar atunci, dezastrul e aproape! Înseamnă că, de mult, nimeni nu mai avea respect, ci doar îl mima. Trump nu înseamnă doar politici de dreapta, ci liber la împroşcat cu mizerii, căci şi el o face şi e popular... Corectitudinea politică ne ţine în frâu şi e necesară, e obligatorie chiar, după ceea ce ştim că s-a putut întâmpla în sofisticata Europă de acum două generaţii, ca să nu ne jucăm cu focul!
   • Like 3
  • @ Diana N.
   Dar de ce vorbiti in termeni vagi, generali? I se pun in carca tot felul de nenorociri lui Trump, dar nimeni nu vrea sa detalieze la ce se refera. Spuneti exact, care propuneri scandaloase? Care norme de convietuire pasnica?
   • Like 1
  • @ Valentin
   Nu vad de interesele Rusiei si ale NATO trebuie neaparat sa fie dihotomice. Cand unii se bucura, ceilalti trebuie neaparat sa planga? Si viceversa?
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   Valentin check icon
   Ok, dar cum stăm NOI cu Rusia? Noi, nu americanii...
   • Like 0
  • @ Ionut(un ateu)
   RPH check icon
   O fi bucurie mare, dar nu este a majoritatii-- pana una alta HRC a castigat de fapt votul popular. Cat despre miliardari numai de bine: Trump are cateva falimente de sute de milioane de dolari la activ, si-a tepuit micii furnizori cum a putut si a folosit muncitori adusi din afara si platiti cu salariul minim. Teparul ramane tot tepar ramane, si dupa ultima teapa a ajuns in Casa Alba. Winter is coming dle Deplorabil... Speranta ramane Bernie si coalitia lui.
   • Like 1
  • @ Valentin
   Punem pariu pe cât vreți dvs. că nu va fi nici o înfrățire ruso-americană. Eu zic că va fi o mare diferență între ce a promis Trump și ce va face acesta odată ajuns pe funcție. Și oricum Trump nu poate să conducă America așa cum conduce Putin Rusia, adică după bunul plac, și asta pentru simplul motiv că acolo puterile președintelui sunt cenzurate de Congres.
   • Like 0
  • @ RPH
   Bernie, la 79 de ani in 2020, va fi bun de azilul de batrani, nu de Casa Alba. Daca acolo va sta speranta, e grav. Sigur, Trump a mai dat si rateuri, dar asa e in afaceri, cateodata iti iese, cateodata nu. Important e ca n-a renuntat si per total a reusit sa construiasca o cariera de success. Dar aveti dreptate - doamna Clinton, care s-a imbogatit pe mita primita de la tari straine si discursuri Goldman Sachs, cu siguranta n-a dat si nu va da nici un faliment.
   • Like 0
  • @ Diana N.
   Americanii l-au ales pe Trump.
   Dorin Tudoran analizeaza semnificatia acestui vot.
   • Like 0
  • @ Diana N.
   check icon
   1+1=2
   2+2=4
   4+4=8
   Corect?
   Inteligibil?
   Demonstrabil și demonstrat?
   Cred că da!
   Atunci, de ce ar crede cineva niște impresii, niște păreri, niște idei cum că unul este rău și altul bun dacă încă nu s-a putut dovedi nimic? Numai și numai timpul poate demonstra dacă cetățenii USA au făcut alefgerea corectă sau nu (ca și în România de altfel): „restul e tăcere!”
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Până la urmă cei care l-au votat pe Obama sunt tot cei care l-au votat şi pe Trump? Aici nu pricep. Vorbim de o majoritate care până acum a dormit? Aşa pare...
  • Like 0
  • @ Valentin
   Bayard check icon
   Multi din statele din Rust Belt care acum au votat Trump, da, acum 8 ani au votat Obama.
   • Like 1
  • @ Bayard
   Valentin check icon
   Mă refeream la alegători. Văd un fel de falie între clasa muncitoare - intelectualitate, sau mi se pare mie...
   • Like 0


Îți recomandăm

startup - Getty

„Ca să fii un viitor antreprenor de succes, fii pregătit să aloci mai mult timp pentru noua afacere decât pentru fostul loc de muncă”, spune Valentin Duță, CEO Just-Ideas, companie specializată în consultanță pentru atragerea fondurilor Start-up Nation și din programe europene. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult