Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ultraprenori, Millenniprenori, Soloprenori și alte categorisiri ale clasicului „întreprinzător”

companie întrunire - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Deunăzi când lansam BrandingYOU ca una din primele agenții exclusiv de personal branding din Europa de Est, menționam acolo că ne adresăm inclusiv soloprenorilor și am primit câteva întrebări întrebătoare în acest sens. Adică, „sunt antreprenorii de mai multe feluri”?

Păi da, cam sunt! Cel puțin așa reiese din studiile unor firme internaționale specializate care asta fac – analizează tipul de business pe care îl ai, istoricul tău ca antreprenor în business, stilul tău de conducere, generația din care faci parte, rezultatele financiare curente și estimate, numărul de angajați, tipul de investiții pe care le faci, apetența pentru investițiile cu impact social, ambiția obiectivelor financiare propuse și altele. Alții clasifică antreprenorii după profilul psihologic al antreprenorului, după modul în care iau deciziile, după comportament, apetență pentru risc sau alte tipuri de competențe. Așa că fiecare ogradă sau market vine cu clasificările ei. Dar așa de curiozitate – iată mai jos una din cele mai comune clasificări:

1. Antreprenorii Elite – se numesc așa întrucât câștigul lor net îi plasează în top 1% dintre cei mai bogați oameni ai planetei. În medie au demarat cam trei business-uri în timpul vieții lor, 62% dintre ei au înregistrat o creștere semnificativă a profitului lor în 2017. Cele mai populare vehicule de investiții în alte businessuri sunt fondurile de investiții, private equity sau equity funding. Au mari speranțe că dezvoltarea digitală le va permite să-și controleze din ce în ce mai mult business-ul la distanță, permițându-le astfel o mai bună balanță muncă/călătorii de business/viață personală.

2. Ultraprenorii – dețin business-uri individual, estimate la peste $25M sau mai mult. Peste 60% dintre ei sunt investitori responsabili, investesc în proiecte cu impact social sau în mediu, sunt creatori de job-uri în domenii privind protecția mediului, energie regenerabilă – motivația lor principală fiind să genereze un impact pozitiv asupra lumii sau a comunităților în care activează. Sunt ambițioși și continuă să facă presiuni pe realizarea unor obiective din ce în ce mai înalte uneori înregistrând creșteri în business mai mari ca antreprenorii Elite. Marea lor majoritate vor reuși să-și vândă business-ul, își definesc succesul prin crearea unei franchise, listându-și business-ul, devenind companie publică, sau creând un mare impact social.

3. Antreprenorii în serie: sunt antreprenori care dețin sau au pus bazele la patru sau mai multe companii operaționale. Tind să-și înceapă activitatea ca antreprenori de timpuriu, în jurul vârstei de 25 de ani spre deosebire de ceilalți antreprenori ce își pot demara business-urile în jurul vârstei de 30 de ani. Cei mai numeroși antreprenori în serie se regăsesc în Taiwan, Olanda sau Hong Kong conform ultimului studiu efectuat de Scorpiopartnership. Marea lor majoritate asociază antreprenoriatul cu oportunitatea lor de a avea un impact în lume. Antreprenorii în serie sunt mult mai deschiși în a investi strategic în alte business-uri cu potențial mare, alocându-și în medie cam 15% din portofoliul lor în acest sens.

4. Femei Antreprenor – Călătoria lor antreprenorială începe în medie în jurul vârstei de 28 de ani. Sunt tentate să-și dedice business-ul unor cauze nobile, își doresc să aibă impact pozitiv în lume. Sunt mult mai preocupate de sănătatea financiară a companiei lor, uneori chiar mai ambițioase și pun mare accent pe realizarea obiectivelor de natură financiară. Femeile antreprenor care sunt și mame și care și-au create un business pentru a avea mai multa flexibilitate în gestionarea balanței viață personală-viață profesională se mai numesc și Momprenoare.

5. Boomerprenorii sunt antreprenori în jurul vârstei de 55 de ani sau ceva mai mult , ce fac parte din generația Baby Boomer (născuți înainte de 1962).Sunt mai puțini încrezători în investițiile menite să aducă rezultate sociale sau legate de protecția mediului. Legat de evoluția tehnologică, această categorie de antreprenori este mai interesată de tot ce ține de HealthTech pe de alta parte investițiile in inteligență artificială tind mai degrabă să îi îngrijoreze. Sunt antreprenori care lucrează constant cu consultanți financiari sau își deleagă managementul investițiilor lor către specialiști în mod regulat spre deosebire de Millennials ce nu fac asta.

6. Millenniprenorii sunt antreprenori născuți între 1982 și 2000, sunt categoria de antreprenori ce pot avea cel mai mare profit anual net vs. alte generații. Mărimea firmei lor poate fi de patru ori mai mare decât cea a unui Boomerprenor. Marea majoritate a Millenniprenorilor își definesc succesul în funcție de impactul social al business-ului lor. Sunt antreprenorii cei mai preocupați de implicațiile sociale sau de mediu ale business-ului lor. Țin foarte mult la a face business conform propriilor lor valori și principii.

7. Soloprenorii sunt antreprenori asociați în general cu freelancerii, sunt singurii angajați ai firmei lor, opereaza cu resurse externalizate și îsi pot gestiona în mare parte business-ul remote, online – atât în relația cu clienții cât si cu celelalte resurse implicate.

Sigur că tindem după ce citim aceste clasificări, să ne punem în cutiuța potrivită însă nu acesta este sensul acestui demers. Am scris acest articol cu scop informativ iar dacă doriți să aflați cele mai noi tendințe în antreprenoriat puteți accesa cel mai nou raport Global Entrepreneur Report 2018.

Ca antreprenori, urmați-vă misiunea și continuați să generați valoare. Indiferent de clasificări și cifre de afaceri contează să te motiveze ceea ce faci și să ai satisfacția muncii tale și a echipei tale! Mult succes pe drumul vostru!

Articol preluat de pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu stiu cat ar reprezenta antreprenoriatul roman in cifra de afaceri daca am exclude din randul lor pe cei care fac afaceri cu sau numai cu statul.
  • Like 0
 • Ce caca de articol impănat cu ridicoli termeni romgleziți .Dacă vrem să facem o descriere a ,,antreprenorului " român versurile lui Puya sunt mult mai potrivite ,,Mediul afacerist, la noi e foarte trist, Că se face în stil Maradonist". Unul din multele texte ridicole apărute aici ,,pseudo-economice fără conținut real dar scris in noul limbaj de ,, lemn corporatist ".
  • Like 0
 • florin check icon
  Falsprenorii. Adica patronul roman a carui afacere se bazeaza pe smenuirea pensiei angajatilor. Acestia nu fac niciodata profit, cauta sa scape de dari cat pot, cumpara tot pe firma, pana si hartia igienica din casa. Sunt vreo 2 milioane de romani cu salariu minim pe hartie ce lucreaza la astfel de firme cu o medie de 8 angajati. Adica sunt 250 000 de patronasi ale caror invarteli s-ar inchide a doua zi daca statul i-ar controla mai serios.
  • Like 2
  • @ florin
   Alde Becali ori Copos în ce categorie intră?
   • Like 0
  • @ florin
   mai exact poti sa ne explici cum fura patronul pensia angajatului ?
   • Like 0
  • @ Sergiu F.
   Nu plăteşte asigurările sociale deloc sau face contracte de muncă la mişto pe 2-4 ore. Şi e o practică curentă a patronilor români sau in cel mai fericit caz la 8 ore dar pe salariul minim diferența se plăteşte la negru. Mă uimeşti ,pe ce planetă trăieşti dacă nu stii asta ?
   • Like 0
  • @ Sergiu F.
   P.S. In condițiile astea angajatul o să aibă caca pensie.
   • Like 0
  • @ Adrian Adrian
   SI daca contractul pe 2-4 ore sau cel pe salariu minim si restul la negru sunt singurele posibilitati la indemana patronului ca sa-i supravietuiasca firma (si deci implicit jobul angajatului), in conditiile in care Statul il jupoaie pe patron cu taxe si biruri imense si multe ?
   • Like 0
  • @ florin
   Articolul de mai sus nu se refera la "combinatii", romanisme. Ci la acei oamenii care pe bune vor sa creeze valoare in societatea in care traiesc,
   • Like 0
  • @ JohnKelheim
   Aaaaa,la ăia trei.Bine.
   • Like 0
  • @ Sergiu F.
   Aceleaşi taxe le plătesc şi firmele străine şi ei fac contracte pe bune ,din păcate la noi patronaşii nu sunt doar slabi pregătiți dar au şi o cultură de bişnițar ,găinar plus o mare lăcomie vor să facă in 10 ani averea unui occidental in trei generații.
   • Like 0
  • @ Adrian Adrian
   ma asteptam la un astfel de raspuns. Sunt convins ca ai cunoscut 1, 2 patroni romani din categoria descrisa de tine, insa in sinea ta stii prea bine ca acest gen de patron nu e reprezentativ.
   Ai tras insa rapid concluzia ca aproape toti patronii romani sunt la fel.
   In ce priveste comparatia cu patronul strain aici este o confuzie facuta de multi cand incearca aceasta comparatie.
   Diferenta consta in capital. Si anume patronul strain are un capital disponibil mult mai mare decat antreprenorul roman. Adica cel roman cu adevarat are doar small business si nu big corporation in toata regula precum cel strain.
   Iar in conditiile jupuirii lui de catre Statul roman, pentru micul patron roman este o chestiune nu de huge profit ci de supravietuire a firmei in cele mai multe cazuri.
   Pur si simplu nu are de unde sa dea mai mult angajatului.
   Si ma repet aici putin, patronul roman cu BMW, gainar si lacom este exceptia, nu regula.
   Cel care ii fura pensia angajatului este nu patronul roman ci Statul Roman.prin jupuirea patronului.
   • Like 0
  • @ Sergiu F.
   Din păcate te inşeli,e regula nu excepția ,amlucrat la patroni români care nu erau deloc amărâți şi aveau obiceiurile astea deşi aveau muuulte milioane coco in conturi.Afacerea lor prospera dar angajatul era vai mama lui ,la noi plusvaloarea se duce doar la patron ,restul sunt văicărelile clasice. Acum sunt unul dintre cei 4 milioane plecați in vest şi nu se compară nici ca bani ( normal) ,nici ca statut ,nu ai sa auzi aici pe unul spunând ,,îți dau să mănânci " . . Filantrop patronul român ,dă de mâncare populimii. Dacă nu se trezesc o să rămână singuri in România şi nu o să mai aibă cui să dea de ,,mâncare".
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult