Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Un prieten care face traininguri pentru corporatiști m-a întrebat cum se poate iniția în creștinism. În următoarele luni, vă invit să citim cuvintele cuvântului

Cu puțină vreme în urmă, un bun prieten care activează în domeniul foarte dinamic al trainingului pentru corporații m-a întrebat cum se poate iniția în fundamentele creștinismului. Omul este un trainer de mare succes, compania lui și a partenerului său având exclusiv prin meritul lor personal o cifră anuală de afaceri impresionantă. 

Cum îi cunosc pe amândoi destul de bine, mi-am dat seama că întrebarea nu era una de complezență. Spre deosebire de covârșitoarea majoritate a trainerilor profesioniști care sunt, horribile dictu, simpli „livratori” ai unor conținuturi inepte de curs preluate de-a gata din surse standard de peste Ocean, cei doi domni despre care vorbesc sunt de principiul că informația pe care o transmit cursanților trebuie adaptată mediului de afaceri din România și, ca atare, supusă unui examen critic matur înainte să fie ambalată într-o retorică specifică, de altfel foarte greu imitabilă de cineva venit din afara domeniului. 

Cu alte cuvinte, în firma aceasta minusculă, dar foarte competitivă, se caută idei de bun simț a căror validitate generală legitimează, pe de o parte, un act didactic necesar și, pe de altă parte, eficiență economică palpabilă. 

Ar fi însă cel puțin tendențios să las impresia că oamenii sunt pur și simplu niște vânători de idei lucrative. Oricât de ciudat ar suna, cei doi traineri sunt înzestrați – și aceasta socotesc că este de fapt cheia succesului lor fulminant – cu o curiozitate intelectuală aparte care îi face capabili să se adapteze cu egală competență în lumea în care trăim, chiar și în eventualitatea neplăcută a prăbușirii pieței de training. Și ca să fiu cu totul scutit de posibila acuzație că mă dedau în rândurile de față la o formă de publicitate ascunsă, găsesc că e important să constat că acest profil intelectual este cel care duce lumea mai departe.

Ani de-a rândul am încercat să justific în medii variate care e importanța culturii clasice și a limbilor ei de redactare. De fiecare dată am primit același răspuns iritant despre inutilitatea practică a culturii și ajunsesem să mă consolez cu ideea formulată la un moment dat de Stanley Fish că, într-adevăr, cultura umanistă este funciar inutilă și că ea va ajunge cu totul indezirabilă dacă omenirea va continua cu fixația ei mărunt lucrativă. 

Amenințată, în acest caz, este însăși memoria umanității, care nu se poate codifica, transmite coerent și actualiza decât în structurile vii ale culturii. Alternativa înlocuirii acestora cu enorme baze de date stocate în memorizatoare artificiale, pentru ca indivizii umani să-și vadă, astfel despovărați de mileniile pe care poartă în spinare, de treaba lor cotidiană este nu numai utopică, ci nepractică și contrară naturii. Unii specialiști în neuroștiințe au înțeles că creierul nu este un computer și nu procesează informații ca o mașină de calcul. Procesul de învățare și de memorare este infinit mai sofisticat decât s-a crezut până de curând și constă în esență în expunerea repetată a subiectului la stimuli exteriori, care produc de fiecare dată câte o impresie nouă pe scoarța cerebrală, o urmă care „se adâncește” în funcție de contextele în care a fost primită.

Nu e vorba nicidecum de „stocarea” informației exterioare într-o reprezentare unică, detaliată, conformă obiectiv cu realitatea și oricând recuperabilă în aceleași determinări. Nu suntem mașini, ci organisme vii. Ca să putem exista în mod acceptabil și ca să creștem, avem nevoie de un cod complex pentru descifrarea lumii înconjurătoare, un fel de flotor al stării noastre de confort cognitiv, un colac de salvare care nu ne lasă să pierim în deriva teoretic fără sfârșit a experiențelor noastre individuale. 

Mijlocul de percepere, decodificare, comunicare și adaptare la realitate – aceasta de care ne agățăm clipă de clipă – este cultura, în nenumăratele sale manifestări care însoțesc în mod inerent specia căreia îi aparținem. Uriaș depozit de informație intrinsec condiției umane, cultura este singura sursă viabilă și cea mai imprevizibilă de inovație, cu atât mai eficientă cu cât este mai frecventată. De aceea, înghesuirea ei triumfalistă în limitele criteriului utilității imediate nu este numai o metodă de închidere a orizonturilor umanității, ci de-a dreptul o formă – în cel mai înalt grad iluzorie – de castrare a speciei. Iluzorie, pentru că, oricum am da-o, de această rețea policefală, cultura, nu avem cum să scăpăm altfel decât prin stingerea tuturor luminilor spiritului, adică, în cele din urmă, prin dispariția noastră fizică. 

Or, dacă rezistența la cultură este o naiadă fatală, nu ne rămâne decât să facem conștient o concesie gratuității adânc săpate în firea noastră, curiozitatea pură, urmând să recuperăm înmiit toate avantajele utilității ascunse în faldurile ei. Dacă vrem cu adevărat să descoperim și să ne bucurăm de ce ne este util, ar trebui să punem stavilă goanei noastre obsesive după un orizont atât de greu de atins cum este utilitatea. Ca orice formă de fericire, și aceasta riscă să scape vânătorului ei monomaniac. 

Ca orice formă de fericire, și aceasta se obține ca o realizare colaterală, e un bun pieziș dobândit numai după un exercițiu dezinteresat de cunoaștere a profunzimilor noastre specifice, a milenarei noastre memorii germinative. 

În mijlocul lacrimilor, aude venind din casa învecinată un glas de copil, fetiță sau băiețel, nici el nu știe exact, care cântă, ca într-un joc: „Ia și citește, ia și citește”. Omul înțelege că asemenea vorbe n-au ce căuta în jocurile copilărești, că îndemnul cu pricina vine din altă parte, fiindu-i adresat în mod direct. Atunci pune mâna pe ce carte avea la îndemână, o Biblie, adică, și citește la întâmplare două versete care îi schimbă fundamental existența 

De acest detur nu a fost scutit nici unul din spiritele înalte ale omenirii: nici filozofii, nici fizicienii, nici psihologii, nici inginerii, nici poeții, nici chimiștii. Nici măcar sfinții. Oricât de ciudat ar părea, până și marii râvnitori la cea mai înaltă și stabilă formă de utilitate, mântuirea sufletului și eterna comuniune cu creatorul, au parte de tratamente similare. 

Cel puțin un caz e celebru. Un profesor de retorică de o curiozitate intelectuală ieșită din comun stă și meditează sub un smochin la Milano. Pe măsură ce se adâncește în reflecție, din străfundurile sufletului îi urcă înaintea ochilor întreaga nefericire a condiției sale prezente: neîmplinirea căutărilor lăuntrice, sfâșierea în urma unui amor nerezolvat, dezamăgirea continuă a celor care îl iubesc, vagi complexe de inferioritare de natură lingvistică. Atunci profesorul de retorică izbucnește în hohote de plâns, chemându-și în ajutor creatorul, încă neacceptat pe deplin. Și, în mijlocul lacrimilor, aude venind din casa învecinată un glas de copil, fetiță sau băiețel, nici el nu știe exact, care cântă, ca într-un joc: „Ia și citește, ia și citește”. Omul înțelege că asemenea vorbe n-au ce căuta în jocurile copilărești, că îndemnul cu pricina vine din altă parte, fiindu-i adresat în mod direct. Atunci pune mâna pe ce carte avea la îndemână, o Biblie, adică, și citește la întâmplare două versete care îi schimbă fundamental existența (Confessiones 8,12). Desigur, Augustin din Hippona era unul dintre aceia care cred că nimic nu e întâmplător. Și pentru cei care nu cred și pentru cei care cred în întâmplare, această scenă se întemeiază pe un fapt incontestabil și acela este uriașul potențial pe care cultura îl are pentru dezvoltarea unei persoane de bună credință. În urma acestei „întâmplări” sau „neîntâmplări”, un om cu un bagaj cultural impresionant își realizează potențialul, cum ar zice Maslow. E bine să fii cultivat. Și încă bine cultivat. Pentru că nu se știe niciodată.

Așadar, la întrebarea prietenului meu care voia să se inițieze în creștinism nu mi-au venit în cap decât vorbele copilului din misterioasa casă învecinată: Tolle lege! „Ia și citește”. Lectura fundamentală în acest domeniu rămâne una singură, lectura Bibliei. Omul s-a apucat să citească în propriul beneficiu. Am fost uimit însă cu alte ocazii de reacții sceptice la același îndemn. Cei implicați erau oarecum intimidați de o atare întreprindere. Și nu pentru că Biblia e carte groasă, ci din prezumția pernicioasă că e o carte grea, accesibilă numai inițiaților, întemeiată pe principiul codului ascuns, mecanism ermetic care cere musai o cheie specială de lectură. Pe lângă acest tip de falsă pudoare dinaintea textului biblic mai există și alte comportamente ciudate. De pildă, lectura „din contra”. Cunosc nu puține persoane care pornesc de la prezumția inversă că Biblia e o carte pentru proști scrisă de alți proști, plină de erori de logică, de inconsecvențe argumentative și de alte poticneli ale gândului. Ca atare, textul ar merita o lectură necruțătoare cu rigla și compasul în mână în vederea unei demascări strașnice a făcăturii.

Vă propun ca în săptămânile și lunile viitoare, cât ne-or ține puterile și răbdarea, să ne întoarcem la o culturală și limpede citire a Bibliei. O s-o citim însă în ce are ea mai umil, azi mai trecut cu vederea și aparent mai neteologic: înseși cuvintele ei. Articolele care vor urma vor fi scurte și nu vor avea pretenții de hermeneutică sistematică, nu vor hărțui cititorul cu nici o pledoarie ascunsă, nu vor avea nici caracter pastoral, nici morgă de amvon. 

Ambele comportamente sunt sechele ale unei școli îndoielnice, consecințe ale unui handicap de percepere a culturii și manifestări aparent divergente ale aceleiași maladii. Nu mă gândesc aici la rea-voință și rea-credință. Aceste suferințe au alt domeniu de referință, mult prea delicat ca să alcătuiască materia unui articol efemer. Nu, prefăcuta idolatrie și „criticaua” acidă, demolatoare, preconcepută sunt, deopotrivă, expresii înrudite ale unui resentiment oarecare. Oamenii nu au nimic cu textul, care le rămâne de altfel statornic indiferent, ei au alte răfuieli pe care cred că și le rezolvă turnând un acid semidoct asupra unei cărți care a făcut cel puțin cultura Europei sau îndepărtând-o de la sine cu aerul incompetenței asumate.

Vă propun ca în săptămânile și lunile viitoare, cât ne-or ține puterile și răbdarea, să ne întoarcem la o culturală și limpede citire a Bibliei. O s-o citim însă în ce are ea mai umil, azi mai trecut cu vederea și aparent mai neteologic: înseși cuvintele ei. Articolele care vor urma vor fi scurte și nu vor avea pretenții de hermeneutică sistematică, nu vor hărțui cititorul cu nici o pledoarie ascunsă, nu vor avea nici caracter pastoral, nici morgă de amvon. Nu vor părtini nici o confesiune creștină, cu atât mai mult cu cât sunt convins că această carte de căpătâi a umanității, limbile ei de redactare și cele în care a fost tradusă nu reprezintă monopolul nici unei confesiuni. Ideea că există, de pildă, o Biblie ortodoxă, una catolică și una protestantă este aberantă. Da, există diferențe de canon, cum vom vedea, există diferențe de traducere a unor versiuni în altele, dar ideea că ortodocșii și catolicii își citesc fiecare propriul Nou Testament este o tâmpenie. Fiecare articol va trata despre un cuvânt de mai mare sau de mai mică importanță din Scriptură. O să ne uităm, acolo unde e relevant, la formele din cele trei limbi de redactare, „sacre” cum se mai cheamă (ebraică, greacă veche și latină), o să cercetăm în ce locuri apar ele în întreaga Biblie și apoi vom privi și în afara ei, la contextul cultural care le va fi determinat. O să călătorim așadar în timp, în sutele de ani de redactare a acestei mirabile cărți și uneori și înainte de aceasta, și o să ne mutăm din loc în loc, din Mesopotamia, în Egipt, de la Corint la Roma, de la Ierusalim la Ugarit.

Vă propun să călătorim, nu să ne autoexilăm, să ne amintim de lucruri esențiale, nu să uităm de nimicniciile smintitoare ale unor popi și pastori nedemni, să ne înțelegem fundamentele, nu să ne ascundem ipocrit neînțelegerile, să ne recâștigăm libertatea lecturii, nu să-i osândim pe cei care și-au pierdut-o.

P.S. Formele de plural ale verbelor nu sunt de formă. Sper să întreținem, cititori și autor, „contributori” și unii și ceilalți la Republica, un dialog viu, civilizat, argumentat, care să țină seama de criteriile de lectură a Bibliei sus-amintite. Voi ține seama, pe cât pot, de sugestiile, curiozitățile și argumentele dumneavoastră.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Conform religiei creştine, Dumnezeu este cel care a orchestrat cu bună ştiinţă scenariul în care oamenii din secolul XXI sunt îndreptaţi să creadă că el există şi că îi iubeşte, cu toate că nu poate fi găsit pe nicăieri. Oricât de mult şi-a extins specia umană orizontul percepţiei şi oricât şi-a perfecţionat instrumentele de investigare a realităţii, nici un fel de dumnezeu n-a apărut pe vreun monitor, în vreo poză, sau rezultând din vreo ecuaţie. Într-adevăr, dumnezeul creştin n-a fost descoperit nici printre particulele subatomice, nici în spuma cuantică şi nici în imensitatea sutelor de miliarde de galaxii care au fost observate cu telescoapele pe care le-am construit.
    Conform religiei creştine, Dumnezeu a orchestrat scenariul în care cei mai proşti şi mai inculţi dintre oameni sunt şi cei mai credincioşi - cu cât mai proşti, cu atât mai credincioşi; scenariul în care cu cât oamenii cunosc mai multe despre religie şi despre lume, cu atât mai mult este probabil să nu creadă că el există. A orchestrat scenariul în care cartea pe care el ar fi lăsat-o oamenilor nu conţine nici măcar o singură propoziţie care nu ar fi putut să fie scrisă de nişte barbari de acum 2500 de ani. Şi cu toate astea, Dumnezeu se aşteaptă să crezi că el există.
    Tot acest Dumnezeu, a lăsat această carte pe post de ghid de moralitate astfel încât noi să citim în ea despre el şi despre faptele lui, fapte care îl prezintă ca fiind cel mai imoral personaj existent în istoria reală şi în cea fictivă, un psihopat dezaxat, turbat şi sadic, şi se aşteaptă ca noi să-l slăvim şi să-l iubim. A lăsat aceeaşi carte pe post de explicaţie pentru existenţa noastră laolaltă cu tone de dovezi care atestă într-un mod indubitabil faptul că nu am fost creaţi de nici un dumnezeu ci am evoluat timp de aproape patru miliarde de ani prin selecţie naturală. A lăsat această carte plină de ipoteze demonstrabil ţicnite, de cruzimi îngrozitoare şi de povestiri ridicole pe post de carte de căpătâi a adepţilor săi şi se aşteaptă ca noi să credem că e cartea lui.RELIGIOSILOR! Scoateti-va picioarele murdare din scoli,nu mai luati bani de la stat,renuntati la prozelitismul infect si n-aveti decat sa traiti in ignorana voastra asteptand viata vesnica,raiul si rahat cu mac.
    • Like 1
  • Religia este aspiratia creaturii spre creator. Ideea ca logica si gandirea rationala pot afla adevarul despre creator este la fel de fara speranta ca dorinta unui televizor de a intelege cum a fost proiectat de inginerul electronist.
    Partea amuzanta nu este textul religios scris de oamenii care au trait acum doua mii de ani ci suficienta ateilor ce comenteaza - ei considera ca gasirea unor contradictii in Biblie duce logic la concluzia ca Dumnezeu nu exista. Mai mare lipsa de logica este greu de gasit !
    • Like 1
  • Claudiu check icon
    Am niste nedumeriri catre autorul articolului:
    1. Daca v-a intrebat un om ca ar vrea sa se initieze in crestinism, de unde pana unde ati tras concluzia ca o tara intreaga vrea asta de vreti sa ne "miluiti" cu adanca dvs cunoastere a acestui domeniu?? Simtiti ca l-a lovit pe sclavul corporatist roman frica de Dzeu, ca a devenit brusc smerit si vrea sa-si daruiasca Audi-ul saracilor, sa renunte la un concediu in Bali, etc?
    2. Ce va faceti sa credeti ca biblia este “sfanta” ? Ca asa v-a spus dvs corporatia BOR? Banuiesc ca sunteti trecut de varsta de 20 ani, caz in care ma astept ca un om cu minima maturitate sa evalueze lucid ceea ce citeste, iar ce nu intelege sau i se pare indoielnic sa il ia ca subiect personal de cercetare mai departe, nu sa se apuce sa le predea altora ce n-a inteles nici el spunandu-le doar “crede si nu cerceta”! Nu de alta, dar daca continui sa cercetezi cine stie ce adevaruri afli ca sunt la 180 grade fata de ce spune corporatia BOR …
    3. A, daca promovati auto-cunoasterea de sine a individului atunci eu va aplaud, dar in niciun caz sa va faceti trompeta unei corporatii care in mai mult de o mie de ani a dovedit ce poate si mai ales ce NU poate, ajutand la spalarea de creieri a unei populatii si asa foarte vulnerabile psihic din cauza presiunilor vietii moderne de tot felul, despre care profi de la Fac. de Psihologie spun ca in proportie de 40% da semne de psihopatie. Fix asta le mai lipseste romanilor, sa mai veniti si dvs sa-i spalati religios complet pe creieri !
    4. Apropo, stiati ca prietenul nostru comun Christos n-a scris nicio carte, ca aceea a fost scrisa din ce NU au inteles altii, adica cativa zeci de insi, printre care si apostolii? Stiti ca in biblie au bagat si au scos texte in peste 1000 (o mie) de ani tot felul de indivizi cu zecile care mai de care, cu interesele lui de moment? Evident ca a iesit un talmes-balmes ilogic si necorelat, si cu iluminarea acestuia vreti dvs sa ne “blagosloviti”?
    V-ati gandit vreodata sa va razganditi si sa va gasiti un subiect mai onorabil?
    • Like 3
    • @ Claudiu
      Dacă îți bazezi luarea de poziție doar pe "călăuza ateistului" și pe alte surse demne de încrederea domniei tale care îți certifica ca apostolii nu au înțeles nimic și celelalte asertiuni enunțate, atunci probabil ca nu ai citit "lucid" cartea despre care se vorbește. Și fiindcă vorbiți de maturitate, evaluarea critica a unei cărți atât de importante în istoria omenirii nu se face doar cu informațiile culese de pe wiki sau Facebook. Aparatul critic care analizează istoric, literar, logic, rațional, etc. Biblia este imens....din obiecțiuni domniei voastre nu cred ca ati citit nimic pana acum....dar hei, sunteți liber sa nu urmăriți articolul, dacă e o pierdere de vreme pentru dumneavoastra
      • Like 2
    • @ Claudiu
      Sa te contrazici cu un religios e ca si cum ai juca sah cu un porumbel.Oricate argumente aduci el iti doboara piesele cu ciocul,se c**a pe tabla ta dupa care pleaca tantos.
      • Like 0
  • Articolul dvs. m-a umplut de bucurie.
    Mult succes in aceasta intreprinderea.
    • Like 2
  • Excelent!
    • Like 1
  • D-le Colceriu, eu unul accept "calatoria" sau mai degraba provocarea dvs in care anuntati o serie de articole despre diferite pasaje din Biblie pe care apoi sa le dezbatem acilea pe forum.
    Imi permiteti sa si fac o sugestie pentru tema unuia dintre aceste articole viitoare:

    “If God wanted to forgive our sins, why not just forgive them, without having his Son tortured and executed in payment ?"

    Am pus tema direct in engleza intrucat primul (ma rog, contemporan cu noi) care a pus aceasta intrebare a fost celebrul etholog si biolog Richard Dawkins. Si nu am vrut sa stirbesc nimic din chintesenta intrebarii traducand-o in romaneste ;)
    • Like 3
  • check icon
    prietenul tau, care face traininguri, nu face si shorturi de polo? Ca m-as duce la bazin, si nu gasesc in anotimpul asta.
    • Like 1
    • @
      Edi Pop Edi Pop check icon
      Cauta si gasesti pe internet cate vrei
      • Like 0
    • @
      check icon
      omu' face "treninguri" sfintite ca sa poata sa-si bage moastele in ele cine doreste, respectiv cine le cumpara. cred ca oferta completa prezinta si treninguri de "taras" si "taras swarovski" pt vedete, "becalizate", cu modele "nationale", "buzunare specilizate" pe meniul cimitirelor, de "unica" folosinta (ca margarina unica !), ...
      • Like 0
  • Geneza e capitolul meu preferat.D-zeu a facut mai intai lumina dupa care Soarele,Luna cu lumina proprie.Dar inainte de astea a facut plantele care nu stiu cum se hraneau neavand lumina pt.fotosinteza.Dupa ce a vazut Dumbezmeu ca este bine pt. ca nu stia dinainte l-a facut pe Adam iar,dintr-o coasta de-a lui (ceea ce inseamna ca avea un nr. impar de coaste) a facut-o pe Eva.LOL. Aaaaa era sa uit,vine un sarpe vorbitor si-i baga-n pacat,dupa care populeaza Pamantul prin incest !!!! Si mai sunt unii care spun ca biblia este raspunsul la orice.Prea prosti...prea ca la tara.
    • Like 3
    • @ Vaduva Narcis
      Rucs Rucs check icon
      Prosti? E o chestiune de credinta - suntem liberi sa credem sau nu. Dar e clar ca nu e o chestiune de inteligenta sau de prostie. Altfel nu am avea oameni ca Patapievici sau Plesu care se declara credinciosi. Altfel nu am avea o casa regala cu deviza Nihil sine Deo. Ba chiar o printesa - Ileana, fiica Reginei Maria, care, in a doua parte a vietii... s-a calugarit.
      • Like 2
    • @ Rucs
      check icon
      Asa este, este mai mult o chestiune de credulitate si presiune sociala de a te conforma. Nu ca as fi de acord ca daca faci parte din casa regala esti automat si mare intelept.
      • Like 4
    • @ Rucs
      Patapapievici si Plesu sunt niste exemple pt. tine?Hm!Ma rog!Sunt si altii care au profesii onorabile de doctori,profesori,etc si sunt credinciosi.Credinta are mai multe cauze una dintre ele fiind ignoranta, dar nu este cazul acestor oameni de cultura.Alta cauza ar fi lipsa de inteligenta la care-i dadui definitia mai jos,dar iarasi nu ar fi cazul tuturor.De ce cred ei atunci in zei in ciuda tuturor dovezilor elocvente si de necombatut?Pt. ca au crescut de mici intr-un mediu religios, iar creierul lor s-a obisnuit cu o situatie de confort data de explicatiile simple pe care le afera religia aparand sindromul de disonanta cognitiva.Acest fapt are ca rezultat o stare de disconfort, care duce la alterarea credintelor, atitudinilor sau comportamentelor cu scopul de a reduce disconfortul si de a reechilibra balanta. Un exemplu este atunci cand oamenii fumeaza (comportament), dar stiu ca fumatul cauzeaza cancer (cognitie).

      Atitudinile se pot schimba in functie de factorii interiori ai unei persoane. Teoria disonantei cognitive sustine ca un motiv puternic de a rezista mental unui factor poate da nastere unui comportament irational si inadaptabil.
      • Like 3
    • @ Rucs
      check icon
      Daca as mai putea sa rad....
      • Like 0
    • @
      check icon
      Exact; Uite exemple: "maria sa" Fostul rege Mihai, sau tat-sau- ( si mai dihai)
      sau- sa sarim din cloaca stramoseasca si sa ne uitam la cantzelaria germana ( al II-lea Kaiser) fraierit de rusi ca ultimul "credincios"; Sau - peste canal- varu-sau- englezu`, care - noroc cu Churchill- mai-mai ca si-o lua d ela nemti.
      Cat despre Patapievici- el este mai curand un oportunist- daca toata lumea il place pe Stalin, si el va gasi o metoda prin care sa spuna ca-l place pe Stalin;
      • Like 0
    • @ Rucs
      check icon
      aveti dreptate in ce postati.
      problema este ca multi prin "locurile" acestea nu cred ... ei "stiu" ! daca mai zaboviti o vreme pe "aici" nu o sa mai credeti nici dumneavoastra, sau nu o sa va vina sa credeti ce cititi, dar o sa stiti exact un lucru sigur despre cei din spatele nick-urilor false care "stiu" ei :)
      multe zile perfecte !
      • Like 2
    • @ Vaduva Narcis
      si cum din doi copii de sex masculin au avut nepoti?! si cum de adam si eva au buric in toate reprezentarile? si cum l-a reparat pe adam, pe vremea aceea, dupa ce I-a deposedat de coasta (cred ca a sangerat ca naiba ;))? si cum a facut sange, nervi, organe interne dintr-un os/o coasta?
      • Like 3
    • @ Dana Eugenia Moinescu
      Sunt mai multe ineptii in biblie dar nu le-am enumerat pe toate.Ar mai fi pestele inghititor si scuipator de oameni,magarul vorbitor,tufisul vorbitor,liliacul care este o pasare,etc.Iar dupa toate bazaconiile astea vin religitarzii si parazitii sociali (preotii) sa ne spuna ca in biblie este adevarul si (ca)cartea lor de povesti este una culturala,istorica si chiar stiintifca.Asa e cand ai creierul spalat si apretat.
      • Like 2
    • @ Vaduva Narcis
      asa e cand ai populatie de 42% analfabeti functionali - stiu sa citeasca dar nu stiu sa interpreteze; inghit tot ce li se spune in mod repetat, fara sa-si puna intrebari sau sa caute singuri raspunsuri; nu stiu sa faca o deductie logica: ipoteza 1 + ipoteza 2 -> concluzie; http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/studiu-42-dintre-romani-sunt-analfabeti-functional-525168 ; http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21401074-circa-42-dintre-elevii-romani-15-ani-sunt-analfabeti-functional-nu-inteleg-citesc-studiu-centru-educational.htm
      • Like 2
    • @ Dana Eugenia Moinescu
      Succesul religiei este direct proportional cu esecul educatiei.
      • Like 3
    • @ Vaduva Narcis
      Dix'n check icon
      Așa simplu, din experiența mea, mă gândeam la colegii corporatiști dar și la traininguri. Și la motivele pentru pauza de cafea :)
      Cuvântul. În inginerie multe sunt exprimate asemănător formulelor de conversie sau aproximări. De ex. la trigonometrie toți am învățat că:
      sin(x) = cos(pi/2 - x)
      Adicătelea ce avem? O „egalitate” a două funcții diferite cu argumente diferite, unde argumentele ar ține loc de „cuvinte”. Ce-ar fi de urmat? Poate inegalități Cauchy-Schwarz-Bunyakovsky, spațiul Minkowski, transformate Laplace ori transformate Fourier (și cele cu aplicație „Discretă”) dar nu numai. În final, ar fi totuși necesar a se preciza sensul spre care „inițierea” ar da roadele dorite. Dacă s-ar cunoaște ... :)
      • Like 0
    • @ Dix'n
      Inteleg unde bati.Folosesti sofisme intr-un mod smecheresc ca sa induci in eroare.Trigonometria este o stiinta fixa care exprima realitati obiective.Spatiul Minkowski exista,traim in el,in cele 3 dimensiuni geometrice si una temporala.Mai incearca cu pariul lui Pascal,cu curentul electric sau cu profesorul ateu si elevul credincios.
      • Like 0
    • @
      Stai sa vezi ca urmeaza sa vina cu aberanta formula a lui Kurt Godel preluata si de Patapievici ,prin care ne demonsteaza matematic ca exista D-zeu !!! Astia sunt in stare sa contorsioneze logica ca sa o potriveasca cumva cu credinta lor.
      • Like 0
    • @
      I-am spus aberanta pt. ca are la baza argumentul ontologic care este demontabil.Dar să admitem acum, pentru frumusețea dialogului, că prietenii noștri creștini ar accepta faptul că Dumnezeu este cel ce este, adică a-religios, transcendent și nesupus limitelor dogmatice omenești. În realitate, creștinii ar accepta un asemenea Dumnezeu doar din pură curtoazie, de dragul schimbului de idei. În realitate, în clipa în care ar admite în mod serios un astfel de Dumnezeu, se prăbușește automat toată sforăiala lor ideologică specifică. Pentru că dacă Dumnezeu nu este adventist sub nicio formă, atunci la ce bun toată dogma adventistă? Dacă Dumnezeu nu este catolic, atunci la ce bun toate prescripțiile religiei catolice? E lipsit de sens. Și-ar tăia singuri craca de sub picioare.Trebuie clarificat încă din start în ce fel de Dumnezeu ne invită prietenii noștri creștini ca să credem. Spun asta deoarece imaginea lui Dumnezeu a fost modelată de-a lungul mileniilor nu conform cu realitatea ( aici până și creștinii recunosc că nu știu nimic despre natura sau înfățișarea lui Dumnezeu ), ci conform ideologiilor la modă care au ținut și țin capul de afiș în diferitele religii de pe mapamond. Credința într-un Dumnezeu, spirit suprem sau Sine creator au și hindușii, și budiștii, și confucianiștii, și iudeii, și musulmanii, nu numai creștinii. Prin urmare, apare automat întrebarea care e cel adevarat?NICIUNUL,pt ca toti sunt rodul imaginatiei omenesti.
      • Like 0
    • @ Vaduva Narcis
      Aberatie, ineptie, cliseu? Sau poate toate trei la un loc...mai adaugam si tendinta de manipulare grosolana.....afirmatia dumneavoastra inseamna cumva ca toate persoanele religioase sunt ne-educate, in vreme ce toate persoanele educate sunt atee / agnostice? Sa intelegem ca rolul educatiei este de a elimina religia? Cunoastem o ideologie de data recenta in istorie (ideologie atee, deci educata) care a incercat re-educarea crestinilor (paraziti sociali, dusmani ai poporului, nu?) in scoli de viata ca penitenciarul de la Aiud sau de la Pitesti...o mostra de educatie in spirit comunist-ateu: "Cât despre studenţii în teologie, ei erau obligaţi de să oficieze în
      slujbele negre pe care le regiza mai ales în săptămâna Paştelui şi-n noaptea Învierii. Unii făceau pe ţârcovnicii, alţii pe preoţii. Textul liturghiei lui Ţurcanu era, bineînţeles, pornografic, parafrazând, la modul demonic, textul original. Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu era numită „marea curvă”, Isus „idiotul care a murit pe cruce”. Studentul în teologie căruia îi revenea rolul preotului era dezbrăcat în pielea goală, apoi acoperit cu un cearceaf mânjit cu fecale, de gât i se atârna un falus făcut din D.D.T.. pâine şi săpun. In noaptea învierii din 1950, deţinuţii în fază de reeducare
      de la Piteşti au fost obligaţi să treacă prin faţa unui atare „preot” să sărute falusul şi să spună „Hristos a înviat”. Ţurcanu observa mimica fiecăruia, şi dacă unul dintre cei care se declaraseră reeducaţi, care-şi denunţaseră toţi prietenii şi cunoscuţii, care descriseseră cum se culcaseră cu mamele lor sau cum îşi violaseră surorile, avea acum o clipă, totuşi, de ezitare, dacă se simţea că are o strângere de inimă în acest moment al blasfemiei, atunci izbucnea: Ah, banditule, va să zică ţi se pare că profanezi, mai sunt în tine rămăşiţe din educaţia ta mârşavă ! Ia să treci din nou prin toate fazele. Ceea ce te-a făcut să tremuri acum, te-a împiedicat să faci şi demascarea internă şi demascarea externă cum ar fi trebuit. Vei relua de la capăt întreaga reeducare..." Asta este alternativa la obscurantismul religios? Sau e cumva o exceptie? Sigur, o exceptie... alaturi de cele 100 milioane de oameni omorati in numele comunismului si al ateismului....
      • Like 0
    • @ Vaduva Narcis
      Nu te invita nimeni "ca sa crezi". Evident ca nu cunosti mare lucru despre "imaginea lui Dumnezeu" in crestinism, nici despre ce intelege crestinismul prin "natura divina" sau "realitatea lui Dumnezeu". Ca sa nu mai zic ca nu cunosti nimic despre celelalte religii pe care le-ai enumerat. Dumnezeu este unul singur, fiecare popor sau civilizatie se raporteaza la el intr-un mod diferit, de aici diversitatea religiilor. Dar sunt suficiente carti scrise de oameni educati si religiosi (sic) care explica toate acestea, daca ai fi combatut vreuna din aceste carti intr-un mod plauzibil, as fi crezut ca ai ceva habar despre ceea ce vorbesti, dar este evident ca nu. Crestinii in niciun caz nu cred ca Dumnezeul lor este de Sine creator - cand ai emis aberatia asta m-am convins ca nu stii mai nimic. Poate ne spui tu care sunt ideologiile "la moda" care tin capul de afis in diferitele religii de pe mapamond? Ti se pare tie ca este "la moda" sa fii religios - poti aduce ceva argumente si fapte care sa ne ateste o asemenea moda? Intrebarea ''care Dumnezeu este adevarat" nu apare automat niciunde, caci credinta nu este un act automat si nici intelegerea adevarurilor enuntate de fiecare religie in parte nu este automata...intrebarea pertinenta ar fi care dintre aceste religii propune cel mai coerent model de intelegere a Divinitatii si de ce? Si apoi, cu buna credinta, poti dedica timp si studia fiecare religie in parte, sa intelegi apoi ce este rational, irational sau suprarational in fiecare din ele si apoi sa combati idei si sa emiti teorii de validare sau invalidare a lor. Si alta intrebare pertinenta ar fi care sunt elementele care fac din crestinism o religie geniala astfel incat sa intelegi de ce a exercitat, timp de doua milenii, o asemenea forta de atractie asupra a milioane de oameni. Sa spui ca toti erau prosti si ne-educati nu vadeste decat autosuficienta si incultura.
      • Like 0
  • Nu este de ajuns sa citesti.Conteaza ce citesti.A cunoaste o suma de informatii,o cantitate de date inseamna probabil ca ai o cultura dar nu inseamna ca esti si inteligent.A fi inteligent inseamna sa citesti din toate domeniile culturale,stiintifice si umaniste si sa faci o corelatie logica intre informatiile din ele.Facand lucrul acesta te descatusezi de miciuni,de lanturile religiei,de acea carte aberanta (biblia) ,nestiintifica care iti sugereaza ca detine adevarul absolut si irefutabil.
    • Like 3
    • @ Vaduva Narcis
      Contează cum citești.
      • Like 0
    • @ Vaduva Narcis
      Heraclit spunea ca suma cunostintelor nu da marimea intelegerii.
      A se vedea Dan Puric, Vadim Tudor, etc...
      • Like 0
    • @ Vaduva Narcis
      inteligenta e un dar de la nastere. nici macar nu e legata de mostenirea genetica parentala. nu poti sa generezi o logica intre informatii peste un prag dat. vad ca esti foarte antireligios si foarte sirguincios sa te auto motivezi in aceasta directive. e bine ca cercetezi chestiile astea. asta presupune un anume interes si o anumita neliniste interioara. adica inteligenta dvs vorbeste concomitant si cu ingeru pazitor si cu dracu. nu trebuie sa ne-o demonstrate ca nu e asa. altfel nu-ti propaga atata ateism dezinteresat pe un subiect ce doreste sa se aplece asupra initierii in crestinism. te descatusezi de minciuna incepand cu minciunile simple care iti umbresc viata de zi cu zi, minciunile dintre interactiunile cu dusmanii/prietenii.... etc. sa sari asa la top vip minciuna Bibliei e asa cumva cam intre Ghandi si Dalai-Lama serios. despre nivelul de cunostinte logistice despre dusman esti spre 0. adica comentezi despre suma valorii de adevar din Biblie in deplina necunostinta de cauza. altfel ai fi stiut cel putin ca unele percepte biblice au cel putin valoare juridical prezenta. acum la referirea despre nestiintificitatea Bibliei aici cu toata stima iti zic ca gura pacatosului adevar graieste. Biblia e total nestiintifica. ba mai mult e total nestiintifica, e antistiintifica dea dreptul. stiti de ce? pt ca Biblia e despre credinta. un concept diametral opus stiintei. asta e taina pe care necredinciosi nu o inteleg. aici se opreste logica. daca stiinta apeleaza camuflat in tot felul de aspect la credinta. credinta nu apeleaza la stiinta. am urmarit conversatia de mai sus si acolo cineva zicea ceva de fdex=y (de ex) nu se poate verifica stiintific decat pt cateva valori deoarece x tinde la infinit si nu se poate din cauza limitarii temporale verificare functiei pt toate valorile x. da? pai daca nu se poate verifica stiintific fdex atunci la ce apelam ca sa statuam functia? la credinta domnule. vedeti intr-o simpla ecuatie cum dispare logica? daca undeva pe sirul valorilor lui x e o valoare care nu respecta fdex? cam cate valori a lui x au fost verificate ca sa confirme ca f(x)=y true? si care este procentajul acestora din tot domeniul de valori acordat luix? pai sa zicem 1% sau 1x10 la -100 sau cat .. ca sa dea valoare de adevar absolut ecuatiei? vedeti ca nu merge cu demonstratia matematica. matematica e o stiinta abstracta profund ancorata in nematerialism. a stiintifica disciplina matematica inseamna de a face abstractie de orizontul valorilor. stiiti e e ala orizont?
      si inca o rugaminte asa de bon ton desi avem pareri diametral opuse e posibil sa pastram un limbaj civilizat cel putin echivalent.
      • Like 1
  • Domnule Colceriu, de ce "trainer" si nu "antrenor"? Ce are cuvantul romanesc rau in continutul lui? Ce aveti impotriva limbii romane de i asasinati cuvintele, inlocuindu le cu termeni englezesti? Va rog!......
    • Like 0
    • @ Adrian Breana
      Edi Pop Edi Pop check icon
      Pentru ca engleza e la moda.Cum prin 1800 pana mai incoace (perioada intrbelica) era franceza la moda.Dupa al doilea razboi rusa,acum este engleza.Deci cum bate vantul in Europa asa sint si limbile la moda in Romania.
      • Like 0
    • @ Adrian Breana
      Să pui la colț un filolog, iată suprema aberație made în România!
      • Like 1

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult