Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vicepremierul Vasile Dîncu: „Guvernările noastre au suferit de miopie strategică”

Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, vicepremierul Vasile Dîncu a vorbit despre faptul că, în ceea ce privește infrastructura, o „incapacitate administrativă legată legată de modul în care planificăm resursele și cheltuim banii”, fapt dovedit în timpul unor „experimente” precum Bechtel, dar și în cazul altor lucrări de infrastructură, începute uneori fără a avea toate avizele necesare. 

Potrivit acestuia, nu au existat planificări la nivelul regiunior de dezvoltare, iar planurile se fac din birou, de la nivel central, fără să existe feedback din partea locală. „Guvernările noastre au suferit de miopie stretegică. Se fac strategii din birou și după aceea nu se face nimic pentru implementarea lor”, a spus Dîncu.

Dîncu a susținut că o piedică în calea construrii autostrăzilor ar fi faptul că „vreo 25% din teritoriul României” ar fi reprezentat de zone protejate. „Am construit zone protejate, vreo 25% din teritoriul României sunt zone protejate și în aceste zone protejate se poate construi foarte greu. Credeam noi atunci si autoritățile locale credeau în momentul respectiv ca aceste zone protejate vor aduce finanțare de la UE sau din altă parte, dar deocamdată ne blochează dezvoltarea, inclusiv a unor tronsoane de autostradă", a spus acesta. 

Guvernul a adoptat, luna trecută, proiectul de Lege privind aprobarea Strategiei de dezvoltare teritorială a României pentru următoarele două decenii. 

Pe termen lung, aceasta are drept obiective realizarea a 2 autostrăzi complete, care să traverseze țara nord-sud și est-vest, realizarea a 2 autostrăzi la exteriorul Carpaților, realizarea unui pod nou peste Tisa (la Sighetu Marmației), realizarea a cel puțin unei autostrăzi de legătură între Moldova și Transilvania, realizarea a cel puțin o trecere de cale ferată de viteză sporită peste Carpații Orientali, realizarea a minimum 5 platforme intermodale de transport, asigurarea navigabilității pe Dunăre pe tot parcursul anului, realizarea a minimum 5 sisteme de infrastructură de transport între orașele cu potențial de pol transfrontalier, modernizarea rețelei de transport feroviar și modernizarea rețelei de transport rutier.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • raimond check icon
    Dl. Dincu este concesia facuta PSD-ului ca acest guvern sa existe. Treaba in guvern au facut altii, Dincu fiind clar ca nu se pricepe decat la bla-bla-uri.
    • Like 0
  • Efectul existenţei in spaţiul public a d-lui Dâncu este profund dăunător bunului simţ. Alături de d-nii Ioan Rus şi George Maior, aceşti nepriceputus in integrum au năpăstuit vieţile noastre cu lăcomia deşertăciunii şi infatuarea nimicului. Că Digi a avut normă să-l tămâieze ca potenţial prim ministru, treaba lor, dar că il supuneţi şi aici oprobiului public pe dl. profesor doctor, mă sperie că omul ăsta va mai fi plimbat prin dregătorii inalte. Voi, păpuşarilor, chiar nu vedeţi că omul ăsta nu face nimic, ci doar vorbeşte şi nici măcar cu conţinut?
    • Like 1
  • check icon
    Altfel, d-l Dîncu, pe lîngă funcțiile barosane pe care le are, a găsit cauza subdezvoltării României: „miopia strategică”. Ptiu, drace, mai aflarăm una. Eu zic mai simplu, stimate domnule Dîncu, prof. dr. pe la diverse facultății și academii, eu cred că fu vorba de incompetență pur și simplu, de lingăism și de trădare națională. Eu zic că este o definiție mai simplă și mai clară, ce ziceți? Sub supravegherea SRI, care e-n toate cele ce sînt și-n cele ce-n urmă vor rîde la soare.
    • Like 0
  • check icon
    Ultimul paragraf este genial, parcă ieșit dintr-un film Sci-Fi. Atenție: „nu au existat planificării”, trebuia un singur -i și parcă mai era o perlă d-asta. Alo, corectura...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult