Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Cer procurorului general să-i ancheteze pe Iordache și Grindeanu pentru favorizarea infractorilor”. PNL și USR depun moțiune de cenzură

PNL și USR strâng semnături pentru o moțiune de cenzură la adresa Guvernului.

PNL cere Guvernului Grindeanu să abroge ordonanța de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală și apoi să demisioneze, a declarat miercuri primvicepreședintele PNL Cătălin Predoiu. Predoiu a propus și demisia în bloc a parlamentarilor Opoziției. 

Cătălin Predoiu a cerut în nume personal procurorului general să ancheteze împrejurările în care a fost emisă această ordonanță de urgență. 

„Ea nu a ieșit din senin. Nu a fost găsită pe stradă, cineva a scris-o. S-au pitit, s-au ascuns de ochii lumii ca să emită un act al fărădelegii. Trebuie să aflăm tot ce e legat de această ordonanță. Cine a gândit-o, cine a cerut-o, cine a redactat-o. Să se lămurească dacă s-a încălcat sau nu legea penală. Eu am suspiciuni că s-a încălcat legea penală, s-au favorizat în mod deliberat oameni care trebuie să dea explicații procurorilor și judecătorilor pentru a fi scăpați de justiție”, a spus Predoiu la Digi24.

„Domnul Iordache și domnul Grindeanu au comis ieri seară infracțiunea de favorizare a infractorilor, instigați de domnul Dragnea. Trebuie să aflăm cu toții în ce împrejurări au fost gândite aceste ordonanțe, discutate, concepute, ascunse, promovate. Tot acest complex de fapte îmbracă forme penale”, a subliniat Cătălin Predoiu.

„Guvernul a intrat în atribuțiile justiției, a zădărnicit anchete, a făcut inutile procesele penale, a intrat pe teritoriul justiției, e nevoie de reacția fermă a întregii societăți față de acest prim pas către o dictatură a fărădelegii”, a mai spus primvicepreședintele PNL.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și pentru subminarea statului de drept
    • Like 0
  • Exact ! Sa se faca plangere penala si sa vedem apoi daca va fi cercetata, sau nu va fi cercetata taman din cauza ca ordonantele si-au produs deja efectul de dezincriminare. Guvernantii nu sunt mai presus de Lege, iar Legea inseamna mai mult decat o bucata de hartie, chiar tiparita in Monitorul Oficial. Trebuie aparata Legea adevata, care ocroteste societatea si o apara de hotii, delapidari si abuzuri. Si nu trebuie recunoscuta putere de lege unei dispozitii arbitrare, contrara valorilor sociale si data prin ordonanta. Pentru asta, este necesara reactia prompta si consensuala a profesionistilor dreptului, in primul rand a judecatorilor si procurorilor. Sa-si aminteasca teoriile juridice mai vechi, invatate in facultate, pentru a iesi din schema mentala a pozitivismului juridic - dupa care orice act normativ, oricat de tampit sau rau intentionat, ar trebui aplicat. Ce reactie ar avea daca s-ar abroga prin ordonanta intregul Cod penal ? Nu ar ignora ordonanta ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult