Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Cer procurorului general să-i ancheteze pe Iordache și Grindeanu pentru favorizarea infractorilor”. PNL și USR depun moțiune de cenzură

PNL și USR strâng semnături pentru o moțiune de cenzură la adresa Guvernului.

PNL cere Guvernului Grindeanu să abroge ordonanța de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală și apoi să demisioneze, a declarat miercuri primvicepreședintele PNL Cătălin Predoiu. Predoiu a propus și demisia în bloc a parlamentarilor Opoziției. 

Cătălin Predoiu a cerut în nume personal procurorului general să ancheteze împrejurările în care a fost emisă această ordonanță de urgență. 

„Ea nu a ieșit din senin. Nu a fost găsită pe stradă, cineva a scris-o. S-au pitit, s-au ascuns de ochii lumii ca să emită un act al fărădelegii. Trebuie să aflăm tot ce e legat de această ordonanță. Cine a gândit-o, cine a cerut-o, cine a redactat-o. Să se lămurească dacă s-a încălcat sau nu legea penală. Eu am suspiciuni că s-a încălcat legea penală, s-au favorizat în mod deliberat oameni care trebuie să dea explicații procurorilor și judecătorilor pentru a fi scăpați de justiție”, a spus Predoiu la Digi24.

„Domnul Iordache și domnul Grindeanu au comis ieri seară infracțiunea de favorizare a infractorilor, instigați de domnul Dragnea. Trebuie să aflăm cu toții în ce împrejurări au fost gândite aceste ordonanțe, discutate, concepute, ascunse, promovate. Tot acest complex de fapte îmbracă forme penale”, a subliniat Cătălin Predoiu.

„Guvernul a intrat în atribuțiile justiției, a zădărnicit anchete, a făcut inutile procesele penale, a intrat pe teritoriul justiției, e nevoie de reacția fermă a întregii societăți față de acest prim pas către o dictatură a fărădelegii”, a mai spus primvicepreședintele PNL.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și pentru subminarea statului de drept
    • Like 0
  • Exact ! Sa se faca plangere penala si sa vedem apoi daca va fi cercetata, sau nu va fi cercetata taman din cauza ca ordonantele si-au produs deja efectul de dezincriminare. Guvernantii nu sunt mai presus de Lege, iar Legea inseamna mai mult decat o bucata de hartie, chiar tiparita in Monitorul Oficial. Trebuie aparata Legea adevata, care ocroteste societatea si o apara de hotii, delapidari si abuzuri. Si nu trebuie recunoscuta putere de lege unei dispozitii arbitrare, contrara valorilor sociale si data prin ordonanta. Pentru asta, este necesara reactia prompta si consensuala a profesionistilor dreptului, in primul rand a judecatorilor si procurorilor. Sa-si aminteasca teoriile juridice mai vechi, invatate in facultate, pentru a iesi din schema mentala a pozitivismului juridic - dupa care orice act normativ, oricat de tampit sau rau intentionat, ar trebui aplicat. Ce reactie ar avea daca s-ar abroga prin ordonanta intregul Cod penal ? Nu ar ignora ordonanta ?
    • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult