Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Cer procurorului general să-i ancheteze pe Iordache și Grindeanu pentru favorizarea infractorilor”. PNL și USR depun moțiune de cenzură

PNL și USR strâng semnături pentru o moțiune de cenzură la adresa Guvernului.

PNL cere Guvernului Grindeanu să abroge ordonanța de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală și apoi să demisioneze, a declarat miercuri primvicepreședintele PNL Cătălin Predoiu. Predoiu a propus și demisia în bloc a parlamentarilor Opoziției. 

Cătălin Predoiu a cerut în nume personal procurorului general să ancheteze împrejurările în care a fost emisă această ordonanță de urgență. 

„Ea nu a ieșit din senin. Nu a fost găsită pe stradă, cineva a scris-o. S-au pitit, s-au ascuns de ochii lumii ca să emită un act al fărădelegii. Trebuie să aflăm tot ce e legat de această ordonanță. Cine a gândit-o, cine a cerut-o, cine a redactat-o. Să se lămurească dacă s-a încălcat sau nu legea penală. Eu am suspiciuni că s-a încălcat legea penală, s-au favorizat în mod deliberat oameni care trebuie să dea explicații procurorilor și judecătorilor pentru a fi scăpați de justiție”, a spus Predoiu la Digi24.

„Domnul Iordache și domnul Grindeanu au comis ieri seară infracțiunea de favorizare a infractorilor, instigați de domnul Dragnea. Trebuie să aflăm cu toții în ce împrejurări au fost gândite aceste ordonanțe, discutate, concepute, ascunse, promovate. Tot acest complex de fapte îmbracă forme penale”, a subliniat Cătălin Predoiu.

„Guvernul a intrat în atribuțiile justiției, a zădărnicit anchete, a făcut inutile procesele penale, a intrat pe teritoriul justiției, e nevoie de reacția fermă a întregii societăți față de acest prim pas către o dictatură a fărădelegii”, a mai spus primvicepreședintele PNL.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și pentru subminarea statului de drept
    • Like 0
  • Exact ! Sa se faca plangere penala si sa vedem apoi daca va fi cercetata, sau nu va fi cercetata taman din cauza ca ordonantele si-au produs deja efectul de dezincriminare. Guvernantii nu sunt mai presus de Lege, iar Legea inseamna mai mult decat o bucata de hartie, chiar tiparita in Monitorul Oficial. Trebuie aparata Legea adevata, care ocroteste societatea si o apara de hotii, delapidari si abuzuri. Si nu trebuie recunoscuta putere de lege unei dispozitii arbitrare, contrara valorilor sociale si data prin ordonanta. Pentru asta, este necesara reactia prompta si consensuala a profesionistilor dreptului, in primul rand a judecatorilor si procurorilor. Sa-si aminteasca teoriile juridice mai vechi, invatate in facultate, pentru a iesi din schema mentala a pozitivismului juridic - dupa care orice act normativ, oricat de tampit sau rau intentionat, ar trebui aplicat. Ce reactie ar avea daca s-ar abroga prin ordonanta intregul Cod penal ? Nu ar ignora ordonanta ?
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult