Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Nume conspirativ Crin în actele Securității...”

DION

Desen & © – DION

Mi-l amintesc destul de bine, deși ne-am întâlnit doar în câteva rânduri — niciodată cu vreun folos pentru mine, dar, înțeleg astăzi, cu oarecare folos pentru el.

Nici prea afabil, nici prea distant; nici prea șters, nici prea vizibil. Pentru mine — mai degrabă o umbră cu funcții importante în lumea redacțional/editorială. Poet, critic, prozator, istoric literar etc. O notă meritorie — realizarea de ediții din opera unor scriitori importanți: Ion Barbu, Al. Macedonski, Camil Petrescu și alții. Grație unui document emis în ziua de 27 octombrie a.c. și ajuns la mine astăzi, 13 noiembrie, aflu două lucruri noi despre omul respectiv.

Primul — în afară de Liviu, se numea și Lucian. Al doilea — ”numele conspirativ ’CRIN’ a fost asociat în actele Securității” cu omul în cauză, ”născut la 10.09. 1930.” În anul 1990 era distins cu Premiul Herder. Crește numărul “herderiștilor” români (laureați & bursieri) despre care aflăm că se aflau în slujba “culturală” a Securității.

Liviu Lucian Călin a publicat și un roman – Frica de duminică (1982). Bănuiesc că în restul săptămânii nu se temea de nimeni și de nimic. Un om mai degrabă curajos.

Articol publicat pe blogul autorului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Piratul din Belina.

    Se zice în popor că, orice pasăre pe limbă ei piere. Ei bine, aici nu e vorba chiar de limbajul utilizat la Congresul Tineretului Pesedistul ci de coloana sonoră a filmului Pirații din Caraibe, cu care tinerele vlăstare psd-iste au catadicsit să-l întâmpine pe mai marele lor guru, Liviu Dragnea. Neștiind cum să interpreteze gestul, fie ca un act de frondă, fie ca pe un fapt ironico-aluziv, șeful PSD a dat-o cotită mestecând niște vorbe din care reieșea că "statul paralel" îi urmărește ca pe niște pirați autentici ! Să mai zică cineva că gura păcătosului nu grăiește adevărul. În fine, nu la piratul din Belina merită să fac vreo referire , ci la gorniștii care-l victimizează seară de seară pe același Liviu Dragnea. Trompetiștii consacrați, ciutaco-ciuvicii de la RTV și A3, printre care cu greu răzbat și mușterii precum alde Bogdan Chire'ac sau Roșca Stănescu, s-au înecat cu propria salivă atunci când DNA-ul le-a arătat lămâia, făcând public un comunicat din care reieșea că vechii camarazi de arme, Ponta, Șova, Orlando, etc, l-au dat în primire pe Liviu Dragnea. Să vedem ce melodie va cânta același cor de suflători atunci când vor fi date publicității imaginile cu Dragnea călare pe porcul sacrificat tocmai în ograda SRI-ului. Mai are cineva îndoieli referitoare la dilema, face sau nu face Dragnea parte din "statul paralel" ?
    • Like 0
  • Corina check icon
    Am avut și eu cartea asta, Frica de duminică. Îmi place titlul. Poate era curat în ochii securiștilor, de-aia l-au botezat Crin. Herderul în 1990 sugerează o continuitate la putere în instituțiile de cultură tocmai când ne credeam în plină înnoire și ruptură cu trecutul...
    • Like 1


Îți recomandăm

Valentin Popa - Foto Octav Ganea

Ceea ce face în ultimele luni, mai ales în ultimele săptămâni dl. ministru al Educației a provocat reacții din partea corpului academic din România: studenți și cadre didactice, universități vizate au reacționat față de modul barbar în care un ministru, profesor universitar, rector al unei universități acționează în managementul (defectuos) al unui sistem, Educația, considerat, conform legii, o „prioritate națională”. (Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

Citește mai mult

Denis Grigorescu

„Aş fi înţeles gestul dacă pe parcursul mandatelor doamnelor Dăncilă şi Carmen Dan România ar fi atras investiţii străine de zeci de miliarde de euro, salariul minim net ar fi fost de 1.000 de euro şi România n-ar mai fi avut nicio locuinţă cu toaletă în fundul curţii. Dar aşa, gestul mi s-a părut unul nepotrivit, şi asta ca să folosesc un eufemism”, spune Denis Grigorescu. (Foto: Captură ecran Recorder.ro)

Citește mai mult