Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

„Nume conspirativ Crin în actele Securității...”

DION

Desen & © – DION

Mi-l amintesc destul de bine, deși ne-am întâlnit doar în câteva rânduri — niciodată cu vreun folos pentru mine, dar, înțeleg astăzi, cu oarecare folos pentru el.

Nici prea afabil, nici prea distant; nici prea șters, nici prea vizibil. Pentru mine — mai degrabă o umbră cu funcții importante în lumea redacțional/editorială. Poet, critic, prozator, istoric literar etc. O notă meritorie — realizarea de ediții din opera unor scriitori importanți: Ion Barbu, Al. Macedonski, Camil Petrescu și alții. Grație unui document emis în ziua de 27 octombrie a.c. și ajuns la mine astăzi, 13 noiembrie, aflu două lucruri noi despre omul respectiv.

Primul — în afară de Liviu, se numea și Lucian. Al doilea — ”numele conspirativ ’CRIN’ a fost asociat în actele Securității” cu omul în cauză, ”născut la 10.09. 1930.” În anul 1990 era distins cu Premiul Herder. Crește numărul “herderiștilor” români (laureați & bursieri) despre care aflăm că se aflau în slujba “culturală” a Securității.

Liviu Lucian Călin a publicat și un roman – Frica de duminică (1982). Bănuiesc că în restul săptămânii nu se temea de nimeni și de nimic. Un om mai degrabă curajos.

Articol publicat pe blogul autorului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Piratul din Belina.

    Se zice în popor că, orice pasăre pe limbă ei piere. Ei bine, aici nu e vorba chiar de limbajul utilizat la Congresul Tineretului Pesedistul ci de coloana sonoră a filmului Pirații din Caraibe, cu care tinerele vlăstare psd-iste au catadicsit să-l întâmpine pe mai marele lor guru, Liviu Dragnea. Neștiind cum să interpreteze gestul, fie ca un act de frondă, fie ca pe un fapt ironico-aluziv, șeful PSD a dat-o cotită mestecând niște vorbe din care reieșea că "statul paralel" îi urmărește ca pe niște pirați autentici ! Să mai zică cineva că gura păcătosului nu grăiește adevărul. În fine, nu la piratul din Belina merită să fac vreo referire , ci la gorniștii care-l victimizează seară de seară pe același Liviu Dragnea. Trompetiștii consacrați, ciutaco-ciuvicii de la RTV și A3, printre care cu greu răzbat și mușterii precum alde Bogdan Chire'ac sau Roșca Stănescu, s-au înecat cu propria salivă atunci când DNA-ul le-a arătat lămâia, făcând public un comunicat din care reieșea că vechii camarazi de arme, Ponta, Șova, Orlando, etc, l-au dat în primire pe Liviu Dragnea. Să vedem ce melodie va cânta același cor de suflători atunci când vor fi date publicității imaginile cu Dragnea călare pe porcul sacrificat tocmai în ograda SRI-ului. Mai are cineva îndoieli referitoare la dilema, face sau nu face Dragnea parte din "statul paralel" ?
    • Like 0
  • Corina check icon
    Am avut și eu cartea asta, Frica de duminică. Îmi place titlul. Poate era curat în ochii securiștilor, de-aia l-au botezat Crin. Herderul în 1990 sugerează o continuitate la putere în instituțiile de cultură tocmai când ne credeam în plină înnoire și ruptură cu trecutul...
    • Like 1


Îți recomandăm

Diabet

În România, 1.785.300 de persoane milioane de adulți cu vârste între 20 și 79 de ani au diabet, în fiecare an 19.000 de oameni sunt uciși de această afecțiune. Sunt cifrele seci din spatele unui suferințe care afectează viețile a 1 din 10 adulți români și, totodată, viețile familiilor acestora, în contextul în care la nivel mondial 1 din 11 oameni suferă de diabet. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Om de afaceri

Să începi și să crești o afacere în România este astăzi un act de curaj sau, poate, de nebunie. Ar fi mult mai simplu să stai, sau să te angajezi la stat, sau să fugi mâncând pământul, îngroșând rândurile celor patru milioane de refugiați economici din România.

Citește mai mult

Copil cu steag

Marea majoritate a celor care au fost complici sau au participat la represiunea participanților la Revoluția din 1989 au ocupat imediat după '90 funcții importante în servicii și structuri ale statului, astfel încât interesul lor ca aceste detalii să nu fie descoperite a fost absolut vital, susține istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, într-un interviu acordat Republica.ro. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

formulare

În forma publicată în Monitorul Oficial, persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuală nu mai sunt scutite de plata contribuțiilor la CAS și CASS dacă au și venituri din salarii, deși în Nota de fundamentare a ordonanței de urgență erau scutite. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult