Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Filmele de la Hollywood sunt o catastrofă pentru viața sexuală a oamenilor obișnuiți” - interviu cu psihoterapeuta Esther Perel

Psihoterapeuta Esther Perel, specializată în relațiile de cuplu, vorbește despre impactul pe care Hollywoodul, industria fashion și media le-au avut asupra felului în care oamenii obișnuiți își imaginează și își trăiesc viața intimă.

Autoare a bestseller-ului „Inteligența Erotică: Reconcilierea vieții erotice cu viața de familie”, tradusă în peste 25 de limbi, publicată și în limba română, aceasta a fost prezentă luna trecută în România unde a vorbit despre erotism, sexualitate și intimitate, într-o lume bazată pe individualism, în care comunitățile au din ce în ce mai puține de oferit.

„Am dezvoltat ca societate, un nou standard, avem nevoie de afirmații zilnice ale iubirii. Partenerul trebuie să ne suplinească toate lipsurile, de pe toate planurile, așteptăm de la el totul. Tot ce nu ne oferă comunitatea”, spune Esther Perel. Însă lucrurile s-ar putea schimba, odată cu generațiile următoare: „Uitați-vă la tinerii de astăzi, la millennials. Ei au început să recreeze comunitățile, se întâlnesc, participă la diferite evenimente, fac festivaluri. Au creat o mulțime de oportunități offline de a se întâlni”, spune psihoterapeutul. 

Aceasta a mai vorbit și despre efectul catastrofal pe care imaginea idealizată a sexualității prezentată în filme îl are asupra felului în care oamenii înțeleg erotismul. „Viața reală a oamenilor este o poveste foarte diferită decât visul Hollywoodului. Visul Hollywoodului nu ține cont de fiziologie, nu face nicio diferență între dorință, disponibilitate și excitare. Totul e la fel, vezi numai fața ei, nu și pe a lui, el este un armăsar, este gata oricând, și ea este plină de dorință și are nevoie de el ca să se simtă împlinită. Este o catastrofă absolută”, spune Esther Perel. 

Pe vremuri, oamenii se duceau la cinematograf ca să viseze la o altfel de viață intimă. Acum vor să trăiască acea viață intimă. 

Când vine vorba despre sex, oamenii se așteaptă ca lucrurile să se întâmple, pur și simplu, fără nicio pregătire. La 11 jumate noaptea, când au terminat toată treaba în casă.

„Le-aș spune oamenilor, că de cele mai multe ori nu faci sex pentru că e excitant, ci pentru că te gândești că ar fi drăguț. Așa cum nu mănânci întotdeauna pentru că ți-e foame, ci pentru că cineva a pregătit cina pentru tine, a făcut un efort, te invită. Începi prin a fi disponibil, nu începi din dorință, nici măcar din excitație fiziologică. O faci pentru că te gândești că ar putea să îți placă. Toată lumea înțelege că dacă vrei să te duci să joci tenis, trebuie să te pregătești înainte, să îți iei echipamentul, există un anumit cod, un timp, un loc în care să mergi. Dar când vine vorba despre sex, oamenii se așteaptă ca lucrurile să se întâmple, pur și simplu, fără nicio pregătire. La 11 jumate noaptea, când au terminat toată treaba în casă. Și îmi spun: La ce naiba se gândesc oamenii? Nu există nicio activitate pe care o fac care să se petreacă în acest fel. La fiecare activitate înțeleg că este vorba despre pregătire, un ritual, un loc în care să mergi, de anumite haine. Oamenii se așteaptă să intre în camerele lor dezordonate și totul să se întâmple. Și sfârșesc prin a se simți mizerabil. Există o întreagă industrie care îi face să se simtă mizerabil”, crede psihoterapeuta. 

Foto: Cosmin Tuduran

Soluția ar fi, în opinia ei, ca oamenii să schimbe pur și simplu povestea și să se raporteze la o sexualitate ce ține de lumea reală, nu de o lume inventată. Să schimbe povestea, termenii, normele, practicile și, în cele din urmă, evaluarea de sine. „Mai întâi trebuie să gândești diferit, apoi să acționezi diferit”.

Diferența dintre oamenii care nu au murit încă și cei care au revenit cu adevărat la viață

Potrivit lui Esther Perel, sexualitatea reușește să atingă toți cei patru piloni ai ființei umane, spiritual, emoțional, mental și fizic, iar rolul ei se întinde mult dincolo de perpetuarea speciei. 

„Sexualitatea înseamnă să te simți viu, a fost legată întodeauna de naștere, de viață și îți dă o experiență de viață care nu se compară cu nimic altceva, pentru că este fizică, spirituală, emoțională. Întotdeauna vorbesc despre experiența erotismului, care înseamnă reînnoire, spirit ludic, înseamnă să oferi și să primești. Poți să vezi în efectele acestui lucru, în supraviețuitorii unor evenimente traumatice: este o diferență între oamenii care nu au murit și cei care au reușit să revină cu adevărat la viață. Oamenii care au revenit la viață sunt cei care au avut abilități esențiale pentru sexalitate: abilitatea de a-ți asuma riscuri, de a ieși din zona de confort, nu doar de a căuta siguranța și și misterul și necunoscutul. Abilitatea de a experimenta plăcerea, ceea ce înseamnă că nu ești anxios și vigilent, pentru că nu poți experimenta plăcerea dacă ești într-o stare de frică. Și abilitatea de a putea primi ceea ce înseamnă abilitatea de a simți încredere. Fiindcă nu poți simți încredere, dacă crezi că lumea este un loc periculos”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • BUN! Felicitari!
    • Like 0
  • check icon
    Dincolo de toate vorbele frumoase (și dorindu-se a rezona cu multe volume pretențioase), mie-mi pare aici inadaptare la realitate. Asta presupunînd că occidentalii reacționează cum spune doamna autoare. Altminteri, am îndoieli că reacționăm erotic în funcție de ce am văzut prin filme. În cel mai rău caz, acelea ne-ar putea încuraja să lăsăm deoparte educația rigidă în favoarea firii noastre reale.
    • Like 2
  • Superb.
    • Like 0
  • check icon
    Dacă filmele de la Hollywood sunt o catastrofă, să le urmărească pe cele de la Bollywood... sau mai degrabă pe cele nord-coreene, unde dragostea nețărmurită se manifestă numai față de iubitul conducător.
    • Like 3
  • Iata arta de a scrie un articol lung de cateva pagini fara sa spui nimic. Baterea apei in piua. Pentru data viitoare propun o tema si mai interesanta: Analiza efectului razelor de luna asupra cizmelor de guma.
    • Like 7
  • multumesc pentru recenzia cartii; m-am lamurit ca autoarea bate campii si ca nu are rost sa citesc cartea.
    • Like 3
  • check icon
    În primul rând că dacă ajungi să te raportezi la filme,este jalnic din toate punctele de vedere(nu e de mirare în SUA).Apoi toată educația sexuală de tip occidental este o ciorbă ce nu s-a văzut cu extreme imposibile până la așa zisa spiritualizare sexuală și alte aberații de gen.Dependența de filme arată în genere labilitatea psihică a unei persoane,incapacitatea de a se adapta la realitățile vieții și implicit ascunderea în „fabrica de vise„ .Restul este gargara unei tanti cu frustrări romantice într-o lume dinamică și plină de ignoranță aproape absolută în care încă se visează la cavaleri călare pe cai albi pozitivi și ideali.Cât timp continuăm amestecul nefiresc între sex și sentimente o să suferim prin idealizări stupide.
    • Like 4
    • @
      Tudor check icon
      Ghideaza-ne tovarase, ca tineretul din ziua de azi a luat-o pe aratura, asa-i?
      • Like 1
    • @
      Amestec nefiresc intre sex si sentimente? Wow! Si daca citesti o carte de dragoste / chiar erotica ... aceea nu e fabrica de vise? Foarte interesant puctul de vedere!
      • Like 0
    • @ Tudor
      check icon
      În primul rând mă îndoiesc că tu știi ceva despre comunism,socialism(capitol la care liceenii francezi te bat la fund când vrei dacă le-ai urmărit ultimele greve).În al doilea rând, ești convins că tot ce vine din occident e bun,perfect,trebuie asimilat fără crâcnire, căci alftel ești comunist?Ești teribil de limitat dacă gândești așa „tinere„ ignorant.Staliniștii gândeau că tot ce spun ei trebuie urmat fără crâcnire,căci altfel erai împotriva lor.Așa că aia cu tovarășe n-ai nimerit-o. Dintr-o cultură ei doar ce este mai bun și nu că e la MODĂ ca maimuța,ci treci prin propriul creier analizezi,compari cu propria cultură asimilată(dacă o ai) și ale altor civilizații,cum ar fi cele asiatice de ex., muuult mai vechi ca cele vestice(nu cred că ai auzit ceva despre ele) și mai experimentate în filozofie și sex.Așa că puștiule, pune mâna și documentează-te bine,nu înainte de a lua ceva pt. migrene , apoi după ce anii îți va întării informațiile să începi să discuți zeflemitor.
      • Like 0
    • @ Crihan Cosmin
      check icon
      @Crihan Cosmin, dacă e de duzină,da, e suficient să citești Clik sau ceva similar.Cărțile de dragoste/erotice în general, sunt cărți pt. adolescenți(și inadaptații/frustrații sociali adulți ) și da,generează vise pt. adolescenți în virtutea lipsei lor de experiență,cultură și a curiozității specifice în domeniu.Dar,chiar și cărțile bune din domeniu nu au rol educativ ci reprezintă doar „trăirile„ unor personaje prin prisma imaginației unui autor ce nu se vrea musai specialist în sex sau dragoste.Apoi,cititul unei cărți este mult mai selectiv,față de filme.O carte bună de dragoste,de regulă o citești în urma sfatului unui prieten apropiat,părintelui sau profesorului, foarte rar în urma unei recenzii publice(care este oricum infinit mai restrânsă ca impact la public decât cele de cinema).Filmele vin cu un val uriaș de marketing,intrând aproape forțat pe gâtul consumatorilor,critica artistică serioasă neavând mare lucru de spus de facto, ca să nu mai vorbim de analizele psiho-sociale/filozofice sau educative, singurul scop fiind acela comercial.În cazul filmelor cu rol manipulator la nivel de masă comandate de diferite instituții situația e și mai rea.Te miră că una-i sexul și una-i sentimentul.Cel mai simplu exemplu este faptul că poți iubi,un copac,un animal,un obiect,o idee,părinții,copii și nici o secundă nu te gândești la sex în aceste cazuri.Dacă ar fi fost o legătură reală,indisolubilă, între sex și sentimente și nu cea indusă de religii și/sau educații la modă nu s-ar fi putut una fără alta,dar iată că se poate prea bine, ca să nu mai pomenim că sexul este o profesie foarte bine plătită de mii de ani, o armă chiar,etc. E o întreagă filozofie pe tema asta și spațiul nu ne permite discuții atât de ample.
      • Like 0
    • @
      Tudor check icon
      Imi place cum ai pornit de la o premisa neverificabila si apoi ai aberat cat pentru un roman. La cata autosuficienta ai demonstrat ma tem ca tu esti pustiul aici.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Punctul dumitale de vedere e unul interesant.
      • Like 0
    • @ Tudor
      check icon
      @Tudor, nu mai poza în semidoct folosind fraze goale fără acoperire dar cu sonoritate aparent „înțelepte„.Concret, care premisă „neverificabilă„(dezvoltă, dacă ai ce),apoi care ar fi aberațiile,(nu cumva lucrurile ce nu le poți înțelege le numești aberații, ca de obicei?).Ar fi trebuit să fac pe ignorantul ca să-ți dovedesc maturitatea?Hi,hi, am mâncat de mult genul acesta de fraze stereotipe pe post de „pumn în gură„ folosite de impotenții culturali ,deja ai limbaj de „lemn„(fără ofensă,e o realitate) în disperare de cauză.
      • Like 0
    • @
      Esther este terapeut, ea nu idealizează sau o face mai puțin decât majoritatea oamenilor. În loc sa veni valu îmi luă calu, aș căuta pe youtube ceva filmulețe cu ea.
      • Like 0
  • dar este logic !
    dintodeauna, barbatii au incercat prin diferite metode limitarea influentei nefaste si deseori malefice a sexualitatii,chiar daca acest lucru e vital pentru perpetuarea speciei,pentru starea de bine si mai ales este motivationala pentru aspiratiile lor creatoare de progres si evolutie.
    Uitati-va la musulmani, care si-au conservat obiectul posibilei pasiuni intr-o carcasa,cred ei, inpenetrabila,la hindusi ,care exceleaza prin aranjamente familiare sau la noi ,unde "gura lumii"este mai puternica decit propria perceptie si in virtutea aceleasi "dorinti",lumea occidentala,influentata puternic de "viziunea"hoolywood-iana, a dezvoltat masiv imaginea pornografica a sexului,mai ales cu ajutorul net-ului dar nu numai...
    Se gindeste, cred,o lume, in care deciziile majore ale individului de sex masculin s-a nu fie influentate de "ancorele"sexualitatii,dar se uita un lucru esential:"only love matters !"
    Un barbat,neindragostit ,este un tip de leguma ,eficient,pragmatic dar fara acel "zvic"necesar evolutiei.Reflectati,"and then" reactionati !
    • Like 1
  • Scurt articolul. Vad ca nu sunt comentarii. Si asta este un comentariu in sine...ca nu sunt comentarii. Oare de ce? Eu zic ca e negare. Hai sa vedem...eu ma regasesc printre oamenii aceea de la 11 noaptea. Si uite de aceea merge industria porno! Vrem instant totul. Fara pregatire. Inclusiv abdomenul plat sau contul in banca. Banii - hai sa dam o spargere! Complicat! Abdomenul - hai la sala si pune mana si mananca ordonat! Complicat! Sex - hai nevasta intinde-te. A... nu vrei ca esti obosita? Am comunitatea mea de videouri gratuite care imi ofera cele 5 minute de placere instanta!
    Oricum cand este vorba de "oameni" eu citesc "barbatii" . Ca noi suntem consumatori de porno si noi sutem cei care vrem acum si oricum. Adevarat!
    Filmele in general spun povestea ideala. Este vorba despre un ideal. Idealurile nu sunt "dezastruoase". Este ceea ce am vrea sa fie, nu realitatea. Am vrea sa fim mereu in varianta noastra cea mai buna. The best version of us! Dar cea mai buna versiune a noastra o atingem dar in anumite conditii. Clar nu mereu. Clar ca nu e ca in filme! Dar un ideal, chiar fie el si sexual, nu e un dezastru. Si clar in ceea ce priveste sexualitatea este bine stiut totusi ca de multe ori pregatirea are ceamai mare importanta. Dar sunt si destule cazuri in care spontaneitatea face mai mult decat orice pregatire.
    Incomplet articolul. Multe gauri in el. Dar nu e dezastru. Cum nici filmele de la Hollywood nu sunt. Ele sunt entertainment. Cu teme si clisee!
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult