Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ziua în care am stat la coadă pentru libertate

Coadă Londra vot

Foto: Inquam Photos/ Marius Zmarandescu

Recunosc, am fost o singură dată la o ședință de bloc. Abia mă mutasem în Drumul Taberei. Prezența mea a coborât media de vârstă cu vreo 40 de ani. M-a dezamăgit atât de mult bârfa despre caloriferul și buda vecinului încât n-am mai călcat neam pe la întâlnirile clubului de geriatrie. Eram studentă și n-aveam timp de pierdut. 15 ani cât am locuit la acea scară, nimic nu s-a schimbat. Și eu am trăit încremenită în acea neschimbare, împiedicându-mă în gropile din fața blocului, sărind peste bălți și rahați, respirând aerul gros de țigară și mucegai din holul de la intrare, coborând și urcând cu ușile deschise la lift ca să încapă căruciorul. Priveam cu invidie scările renovate din vecini, cu geam lucios de termopan, neon și plante exotice, cu loc de pus reclame și cutii poștale însemnate cu numele și numărul de apartament, bombănind în gând trandafirii lor perfecți și covorașele colorate de la intrare. Și totuși, de fiecare dată când se anunța o ședință de bloc la noi pe scară, îmi găseam mereu câte o scuză: prea obosită, prea târziu, prea plictisită, prea în zadar. 

Recunosc, ideea de ședință de bloc deschidea orizontul unor amintiri cam sinistre din copilărie, cu părinți care coborau resemnați și împovărați în Hades-ul din spălătorie, unde tovarăși încruntați care urau copiii luau cele mai absurde decizii din lume, care începeau toate cu NU: nu călcați iarba, nu vă jucați în fața blocului, nu scuturați nucul, nu scrieți cu cretă, nu săriți elastic, nu folosiți liftul, nu vă cățărați în copaci, nu bateți mingea, pe scurt, nu fiți copii. De fiecare dată când era ședință de bloc, noi, „factorii perturbatori”, speram într-o minune: așteptam ca părinții noștri, reuniți într-o opoziție puternică, să pună capăt opresiunii lui NU, să ne dea înapoi spațiul verde și corcodușele, mingile tăiate și dreptul la copilărie, să ne izbăvească de etichetele „nerușinat”, „obraznic”, „mucos” și „vagabond”. După ședință, câteva zile aerul era mai respirabil, după care alianța de tartori în maiou alb și cu părul vâlvoi revenea în forță cu interdicțiile și amenințările, cu răcnetele și apa fiartă aruncată peste noi de la etaj.

Eram mulți copii, de toate vârstele, energici în pantaloni de supraelastic și teniși cu miros de anvelopă, cu teme făcute la lampa de petrol și lumânări puse strategic în cutiile poștale pentru zilele în care se lua curentul și trebuia să bâjbâi prin întuneric până la etajul șapte pe scări. Era multă nedreptate pe lume, gândeam în sinea noastră, în timp ce țineam rândul la pâine, ouă, unt și portocale, „șoimi” fără aripi, „cutezători” fără curajul de a visa la rația noastră de libertate.

Dar într-o zi, la Alimentara s-a dat în sfârșit democrație. Părinții noștri și-au descătușat puterile mai ceva ca niște super eroi și au curs râuri, râuri, pe străzi, scandând „jos comunismul” și „vrem alegeri libere”. Au ieșit din pivnița unde marii administratori de țară îi ținuseră închiși cu speranțele lor cu tot și ne-au umplut rafturile cu libertate, darul cel mai de preț. După 30 de ani, românii din întreaga lume au stat la coadă pentru această libertate, năzuind cu disperare că vor prinde și ei un ultim buletin de vot. Există ceva teribil de trist în această solidaritate, noi cu noi înșine, cei din prezent cu cei din trecut, prinși în cozi infinite pentru restaurarea fizică și morală a marelui nostru Bloc. Și totuși, există speranță: din Cluj, la Londra și de la Eindhoven, la Roma, după 30 de ani începem să înțelegem cu toții că votul este singura ședință de bloc de la care nu putem lipsi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da,a fost mai mult decât un vot anticorupție,a fost un vot ce a dovedit puterea acestui popor atunci când îi este jignita inteligenta și sufocat dreptul de a se exprima.Romanii au dovedit că sunt deștepți,cinstiți,uniți la greu.Felicitari,români frumoși!!!
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult