Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Obscenitatea publică”. Aseară, lângă Ateneul tuturor vedetelor politice, Mihai Șora (cetățeanul european al anului), Dan Grigore, Nicolae Prelipceanu, Andrei Oișteanu și câteva mii de oameni, într-un țarc, păziți de jandarmi

Mihai Sora - Andrei Oisteanu

(Foto: Facebook/ Andrei Oișteanu)

Joi seara, în timp ce pe scena Ateneului rosteau discursuri „despre demnitate națională” personalități politice precum Viorica Dăncilă și Florin Iordache, iar în sală erau prezenți politicieni condamnați penal pentru corupție precum Adrian Severin sau Adrian Năstase, un grup de intelectuali români de marcă protesta în Piața din fața Palatului Regal, alături de alți cetățeni care reclamau „hoția și incompetența” conducătorilor. Protestul cetățenilor a fost îndreptat împotriva guvernării actuale a României, care promovează asiduu o politică penală favorabilă inculpaților din dosarele de corupție și care susține un discurs agresiv antieuropean. Promotorul acestui curent anti-UE, Liviu Dragnea, nu a fost prezent aseară la Ateneu, preferând să plece o lună în vacanță alături de iubita sa Irina Tănase.

Filosoful Mihai Șora, pianistul Dan Grigore, scriitorul Nicolae Prelipceanu și antropologul Andrei Oișteanu au participat la protestul de joi seara, de lângă Ateneu. Oișteanu a postat pe Facebook o imagine de la manifestație, însoțită de un comentariu.

„Joi seara, pe o vreme câinoasă, la manifestația din fața Ateneului Român, pro-UE și anti-PSD: Mihai Șora (102 ani, oldie but goldie), Dan Grigore, Nicolae Prelipceanu, Andrei Oișteanu și câteva mii de cetățeni. Filozoful Mihai Șora și pianistul Dan Grigore în frig, într-un țarc, păziți de jandarmi, în afara Ateneului; în timp ce Iordache și Dăncilă țin discursuri despre Europa de pe scena Ateneului... Vorba lui Andrei Pleșu: obscenitatea publică!”, a scris pe Facebook Andrei Oișteanu.

Pe o clădire de lângă Ateneu, protestatarii su proiectat un mesaj luminos: „We want EU, PSD wants in Russia”.

Îți recomandăm

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este revoltator sa stii ca in tara aceasta exista oameni de factura lui Mihai Sora, Dan Grigore, Andrei Oisteanu, Nicolae Prelipceanu, iar in Parlamentul Romaniei colcaie tot soiul de nimicuri.
    • Like 2
  • check icon
    Au trecut doi ani nesfîrșit de lungi... şi suntem abia la mijlocul acestei perioade de continuă terfelire a demnității acestui popor....
    Mi-a venit să-mi sparg televizorul în seara asta cînd, urmărind digi24, am avut ocazia să văd doi maimuțoi parlamentari (unul ALDE, celălalt PSD) care, rămași fără altă replică, au făcut apel la ultimul lor argument: poporul are întotdeauna dreptate iar noi suntem reprezentații lui de drept, deci noi avem întotdeauna dreptate!
    Un minus pt dl. Vlad Alexandrescu (USR) care, în mod corect, a susținut că românii nu vor de la PSD amnistie și grațiere. Însă, atunci cînd a fost întrebat de mamelucul PSD de unde știe asta, în loc să răspundă scurt ”din programul dvs de guvernare! Căci în baza lui aţi ajuns la guvernare! Iar acolo nu scrie nimic despre aşa ceva!!”, s-a lansat în tot felul de chestiuni generaliste. Pe care mamelucul le-a speculat instantaneu cu neruşinare, pîșindu-l (și pișindu-ne, de fapt, pe toţi) în freză cu tirada clasică cum că ei sunt unși de popor și sunt reprezentanții democrațiie pe Pămînt! Nici nu s-a mai ajuns la ocazia în care Alexandrescu să zică că de fapt au fost unși de sub 20% din românii cu drept de vot (un argument oricum atacabil)..
    După filozofia PSD, alegerile sunt oarecum asemenea unei partide de poker în care nu joci banii tăi: vei cîştiga mereu dacă plusezi cel mai mult. Diferenţa e că, după ce-ai cîştigat, împingi toate costurile celor mai scumpe promisiunii pe anii următoarei majorităţi şi să-ţi netezeşti asfel drumul spre o viitoare guvernare (căci fie eşti votat în continuare şi continui să faci împrumuturi, fie vine altul, responsabil, care fie va face tăieri de salarii, fie va da frîu liber cursului de schimb şi un euro va fi 7-8 lei, ambele fiind măsuri nepopulare). Rezultatul? În CEL MAI BUN CAZ, PSD va cîştiga şi va guverna din 8 în 8 ani (fără să-şi bată capul cu economia). Tot ce trebuie să facă de fapt, e să se asigure că învăţămîntul va fi mereu ineficient.
    Schimbarea Constituției este imperios necesară: cel puțin legile electorale și cele ale ale referendumului trebuiesc imperios incluse în textul acesteia! Astfel încît doar poporul să le poată schimba.
    Altminteri, democraţia noastră este una de carton: orice majoritate va putea deturna puterea votului după preferinţe (cum s-a întîmplat deja: vezi votul într-un singur tur pt alegerile locale, vezi scăderea pragului de validare pt referendum!).
    Personal, voi vota orice partid care va propune aşa ceva (cu excepţia celor din actualul arc majoritar: PSD-ALDE-UDMR în care am încredere negativă).
    • Like 0
  • De ce vor intelectualii nostri in UE ? Nu suntem deja in UE ? Daca UE este asa buna, de ce a parasit-o UK ? De buna ce este ? Sa nu se supere intelectualii "nostrii" ca le uzurp logica. Noi Romania putem sa fim in UE sau nu putem sa fim pentru ca UE este o organizatie de state. Dar cum sa credem ca PSD vrea Rusia nu UE ? Rusia este o organizatie de state si hop si noi sa ne implementam ? Fratilor, nu mai faceti alternative gen UE sau Rusia, sunt doua entitati diferite precum marul cu para. Si nu mai inteleg de ce sa fim dusmani cu Rusia ? Acolo nu sunt oameni ca si noi, nu sunt crestini ortodocsi ca si noi ? Intelectualii nostri (sau ai lor, mai stii ?) nu au invatat nimic din istorie si de la ceea ce au patit legionarii. care tot asa, aveau ura imensa contra Rusiei bolsevice. Si ati vazut ce am patit, 45 de ani de bolsevism si dupa 1989 30 de ani de capitalism feroce nascut din comunismul cu fata umana gorbaciovist. Chiar daca rautatea vine de la Moscova, intelectualii nostri pro europeni (de parca Rusia nu este si ea in Europa) ar trebui sa ne invete sa nu raspundem cu rautate la rautate, dar macar sa ne abtinem sa raspundem la provocari. Nu mai bagati zazanie intre Romania si Rusia ! Parerea mea. Scuze daca nu-i corecta.
    • Like 0
    • @ Cristescu P. Radu
      check icon
      Plec de la premisa că nu sunteţi un postac plătit (mesajul dvs transmite o oarece inocenţă de care, risc s-o spun, "agenturili" n-ar fi în stare):
      1. "De ce vor intelectualii nostri in UE ? Nu suntem deja in UE ?"
      Formal, da, suntem în UE. Însă intelectualii (de fapt, orice om care gîndeşte niţel mai profund), vede că guvernul (cu majoritatea parlamentară care îl susţine) are un discurs de îndepărtare de valorile acesteia. În conflict direct cu voinţa poporului a cărui emanaţie se pretind că sunt.
      2. "Daca UE este asa buna, de ce a parasit-o UK ? De buna ce este ?"
      Scuzaţi-mă, dar acest mod de-a privi lucrurile este de-a dreptul idiot. Chiar și judecînd această construcție numită UE ca pe un joc de sumă nulă (adică, cîștigul unuia implică musai pierderea altuia), UK ar fi avut un loc de frunte ”la masă”. Dar nu e cazul. De pildă noi, românii, chiar și cu gradul nostru mic de absorbție a fondurilor europene, tot suntem pe plus în balanța ”cît am contribuit versus cît am beneficiat”. Dar UE nu e un joc de sumă nulă. Toate țările au partea lor de cîștig (de pildă, UK devenise un fel de capitală comercială a UE - bancară etc). Acum, cînd ieșirea UK din UE e iminentă, englezii au putut vedea pe pielea lor ce presupune asta (imigranții n-au dispărut ci doar niște investitori).
      3. ”Dar cum sa credem ca PSD vrea Rusia nu UE ? Rusia este o organizatie de state si hop si noi sa ne implementam ?”
      Există și un fel de organizație euro-asiatică (în care Rusia e ”șeful”) și la asta se referă cei care zic, simplificînd, că ”vor Rusia”. Deci, măcar din acest unghi, da, Rusia este o organizatie de state.
      5. ”Si nu mai inteleg de ce sa fim dusmani cu Rusia ?”
      Păi noi nu vrem, dar există dovezi că EI vor să fie dușmani cu noi.
      Firește că n-o să pierd timp acum să caut dovezi doar pt că dumneata n-ai citit ”ziarele” din ultimii 10 ani. Internetul vă stă la dispoziție. Puteți începe cu studiul istoriei recente al Ucrainei.
      • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult