Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Și eu am omorât oameni!” Un angajat al secției ATI de Spitalul Județean Sibiu susține că pacienții sunt legați și sedați fără să fie nevoie

Spitalyl Județean Sibiu

Foto: Turnul Sfatului

Un cadru medical de la secția ATI a Spitalului Județean din Sibiu a spus, sub protecția anonimatului, că pacienții cu Covid care ajung aici ar fi legați cu feșe de mâini și sedați puternic, fără să fie necesar. 

„Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara”, a declarat lucrătorul de la ATI pentru publicația locală Turnul Sfatului

„Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, a spus acesta. El susține că în mod constant pacienților le sunt administrate anestezice și sedative extrem de puternice. „Ce am văzut eu nu poate fi închipuit de o viață de om. Am văzut oameni care efectiv mor de vii. (...) Nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu. O singură doamnă am văzut că a deschis ochii, intubată fiind, cu sedare în venă. M-am gândit, Doamne, Dumnezeule nu e un doctor să o supraveghem, poate reîncepe să respire singură. Nu. Mi s-a spus să mărim sedarea la maxim și să-i mai băgăm și Midazolam (n.r. - este un medicament cu acțiune de scurtă durată utilizat pentru a induce sedarea, o stare de calm, somnolență sau somn și care înlătură anxietatea și tensiunea musculară), pe lângă Propofol și Fentanyl, a declarat cadrul medical, care a adăugat că „acea femeie a murit de vie”.

Parchetul deschide un dosar de omor, ministrul Sănătății demarează o anchetă

Sursa care a vorbit pentru Turnul Sfatului a mai furnizat publicației fotografii cu pacienți de la ATI care au răni pe mâini de la feșele cu care au fost legați. „Se întâmplă. Din cauza CPAP-ului, inspirul și expirul omului nu se activează, nu mai are aer și omul se asfixiază și devine agitat. Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când din disperare că rămân fără aer, au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile. Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi e cale lungă. În plus, pe toți îi pun pe poziția pe spate, care poziție pe insuficiență respiratorie poate fi letală”, a susținut sursa citată.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că articolul „este absolut șocant” și a solicitat demararea unei anchete de către o echipă formată din reprezentanți ai Corpului de Control al ministrului și Inspecției Sanitare de Stat. „Vom încerca să vedem ce s-a întâmplat de fapt acolo. Am citit şi eu parte din articolul din publicaţia din Sibiu, este absolut şocant. Nu am primit sesizări că s-ar întâmpla ceva măcar asemănător în alte secţii. În momentul acesta vorbim despre o relatare dintr-un articol de presă, lucru care trebuie verificat”, a afirmat ministrul Sănătății.

Totodată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu va deschide un dosar penal pentru omor în cazul dezvăluirilor făcute de un fost asistent medical din Spitalul Județean Sibiu, cu privire la nereguli din secția ATI COVID.

Șeful ATI de la Spitalul Județean Sibiu: Legarea de pat a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienţii agitaţi 

Șeful secției ATI de la Spitalul Județean din  Sibiu, medicul Mihai Sava, a declarat pentru Turnul Sfatului că legarea de pat a pacienților „se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creșterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacții adverse amenințătoare de viață. Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilației mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu. Fotografiile publicate în presă evidențiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situații chiar dacă acesta nu a fost contenționat mecanic. Contenția se realizează cu centuri de contenție, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură”.

Totodată, șeful ATI a afirmat că „sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați pentru ca aceștia să nu-și inducă leziuni proprii. De asemenea sedarea are rol anxiolitic la această grupă de pacienți supuși unui stres psihic foarte mare”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Șansele să scape cu viață de la ATI sunt minime. Eu am refuzat internarea când am fost bolnavă de Covid, deși aveam saturații mai scăzute de oxigen, pentru că știam că se moare pe capete la ATI din cauza sedării. Am preferat să mor acasă decât la spital. La aceasta s-a ajuns în sistemul de sănătate.
    • Like 0
  • Este interesant ca toate cazurile astea sunt prezentate ca si cum ar fi exceptii, din pacate pt noi consider ca aceste cazuri sunt regula indiferent de ce spune Voiculescu.
    • Like 0
  • Ceea ce am citit in acest articol este oribil si odios! A se repeta crimele nazistilor din Germania celui de-al doilea razboi mondial este ceva ce nu mai credeam posibil (!!!) Am citit si articolul integral din "Turnul sfatului" si comentariile atasate acestui articol si m-am ingrozit! Cand am citit ca ministrul Voiculescu si-a trimis "ciracii sa cerceteze" am crezut ca "tema" este inca una din marea tragicomedie menita sa scoata in evidenta ineficienta spitalelor de stat si care "sa demonstreze si sa justifice" ca este imperios necesara privatizarea sistemului medical (!!!) Totusi avand in vedere prezentarea unor acte tipice de "nazism medical" dar superioare celor naziste cred ca este necesara O ANCHETA INTERNATIONALA (poate Crucea Rosie Internationala sau alte organisme internationale abilitate) ! Daca guvernul actual si presedintia Romaniei nu va cere o asemenea ancheta acestia trebuie acuzati de crime in masa cu premeditare !!!
    • Like 0
  • Recunosc că , fiind postat de mai mulți , m-am repezit să citesc pretinsul articol - mărturie a pretinsului asistent medical. Nu mică mi-a fost mirarea - pe măsură ce citeam mai mult - să observ anumite formulări / exprimări ale martorului - asistent , formulări care nu prea cadrează cu terminologia uzuală stăpânită reflex de cineva care chiar lucrează în ATI sau este cadru medical mediu ( asistent ). Patetismul spuselor acestuia , repetițiile și/sau îndoielile formulate obsesiv mă duc cu gândul și la o doză de teatral asumată în scopul obținerii efectului dorit , recte audiență. Anumite aspecte relatate au o doză de veridicitate - contenționarea pacienților în mod special - dar ceea ce NU relatează acesta este momentul și contextul evolutiv al bolii ! - ca și statusul mental și psihic al pacientului respectiv ! Dacă ar fi pus în balanță alegerea între contenționare și sedarea / intubarea pacientului , cu relevarea motivelor / avantajelor / dezavantajelor / riscurilor pt pacient în funcție strict de starea lui fizică - ar fi fost credibil , dar doar menționarea întărită de alăturarea unor poze o face mai degrabă demnă de o mică manipulare ! Nimic despre lipsa legăturilor speciale care ar trebui să existe pt contenționare ! Oare de ce ?! Cât despre tehnica intubării în sine , a presupuselor malpraxisuri derivate din aceasta , a cauzelor presupuse ale morții - toate astea denotă doar 2 lucruri : fie NU ESTE cadru medical ce lucrează în mod curent în ATI ( ci doar detașat , angajat temporar ) , ci e doar infirmieră sau îngrijitoare curățenie sau ESTE cadru medical , dar cu un nivel profesional absolut jenant și pe care o pot bănui de o cădere psihică pe măsură , neavând nivelul de practică medicală curentă sau bagajul de cunoștințe medicale și profesionale necesare evaluării obiective situației întâlnite. Mai mult decât atât , opțiunile și manevrele terapeutice și de investigație paraclinică indicate sau avansate de aceasta denotă clar incompetență ! Fac abstracție de reiterarea și convingerile proclamate de acest martor - există Covid , dar nu se moare de Covid ( sîc ! ) ! - sătul fiind să mai despic o astfel de aberație a logicii medicale elementare , dar aș fi curios dacă ceea ce relatează va putea să și dovedească argumentat , nu speculativ - într-o discuție pe caz ! Și nu procurorilor , ci colegilor de breaslă pe care nu s-a sfiit absolut deloc să-i acuze de omor cu premeditare ! Și sunt aproape sigur că aș câștiga pariul , la fel de sigur pe cât sunt de rezervele colosale pe care le-aș avea dacă ar trebui să fiu îngrijit medical de un astfel de pretins asistent medical !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult