Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ciuma psihică. Moartea ca mod de a fi

Spuneam, după măcelul cu camionul de la Nisa, că trăim o epidemie de ciumă psihică. Ea nu se transmite ca aceea fizică, prin contact sau apropiere, ci la mari distanțe, prin rețelele tehnologiei informaționale.

Ceea ce a reușit să creeze ISIS e un air du temps al morții, dincolo de religii și ideologii politice. Suportul acestei atmosfere este masa virtuală, o mulțime de indivizi care nu se găsesc toți în același loc, dar care generează efectul unei mase concentrate în acțiune. Ucigașii de polițiști și homosexuali din SUA, „tiristul” de pe Coasta de Azur, afghanul cu topor, sirianul cu macetă, irano-germanul cu pistol semiautomat, sinucigașii cu rucsac explozibil din Germania sau Kabul și toți cei care urmează să ucidă și să fie uciși în atentate pe tot globul sunt reprezentanți ai acestei mase virtuale, al cărei vuiet surd îl auzim în fiecare clipă în computere și pe telefoanele mobile.

Internetul, pe care, în nuvela SF Pythia, scrisă acum 30 de ani, îl numeam INFORMONDIA, și nu Islamul, e principala cauză a omorurilor, purtătorul ciumei psihice. 

Pentru prima dată în istoria umanității, omul oarecare poate să se facă auzit și văzut de milioane de oameni. Metafora lui Shakespeare, lumea ca scenă, nu mai e astăzi o metaforă, lumea chiar este o scenă. Marea majoritate a ucigașilor sinucigași sunt bărbați. La masculul de homo erectus asta înseamnă thymos, self-esteem, amour propre, dorință de recunoaștere. Pierderea în marile aglomerări urbane, nebăgați în seamă, alienarea, senzația de a nu exista, deși ești în viață, mai rău, spaima de a nu fi existat vreodată, căci vei dispărea ca și cum n-ai fi fost, îi fac să vadă în moarte un mod de a fi. Moartea altora și a lor în fața a mari mase de spectatori îi poate asigura că au fost și vor fi. 

Mulțimea virtuală comite mii de crime virtuale pe zi prin postările pe net. Mânați de aceeași dorință de recunoaștere cu orice preț, postamaniacii agresează în scris tot ce mișcă, doar-doar or strânge ceva audiență. Unii dintre ei, tot mai mulți, fac pasul în stradă. Dar după ce ucid și mor acolo, tot pe internet așteaptă să se întoarcă, ca semizei inspiraționali, asta e Valhalla lor.

Cea mai puternică metodă de a lupta împotriva asasinilor publici nu este dublarea numărului de jandarmi sau interdicția pentru cetățeni de a purta poșete și genți. Nu e nici măcar eficientizarea serviciilor secrete și poliției, de care ar fi mare nevoie.

Ceea ce îi poate într-adevăr descuraja este blocajul informațional. Dacă s-ar putea aplica o convenție prin care orice urmă a acestor crime, și în primul rând a numelor făptuitorilor, audio, video sau scrisă, nu ar ajunge la conștiința colectivă prin tv, radio și site-urile de internet legal înregistrate, ar mai apărea niște comunicații-pirat, individuale sau de rețea teroristă, dar răspândirea ar fi mult limitată.

Cvasianonimatul e dușmanul de moarte al terorismului.

Această soluție naște însă o nouă întrebare, și mai rea: masa, din sintagma mass-media, ar accepta în sufletul ei, căci creier nu are, să nu mai vadă, la ora știrilor, scene cu morți, răniți și sinucigași?

Moartea altora pe ecran, dar tot moartea, nu e și pentru acești spectatori un mod de a-și întări convingerea că ei există, în viețile lor cenușii?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult