Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vânt de nebunie. În linia întâi

Șoferul asasin al camionului de la Nisa e un cetățean civil european. Care a ucis și rănit sute de cetățeni civili europeni.

Omorul în masă este o tragedie națională, cum spune președintele Hollande, doar dacă nu îl încadrăm în ceea ce numesc, de anul trecut, Al Treilea Război Mondial. În război, cu atât mai mult în unul global, morții devin știri curente, statistici cotidiene, cifre fără chip. 84 de morți, 100 de răniți e puțin în modul de a gândi legat de confruntările armate.

Dar acesta e un război mondial civil. Ceea ce vedem sunt civili uciși de alți civili, militarii intervin ulterior și mai mult pentru efectul dramatic.

Nu e nevoie neapărat de o rețea coordonată de Stat Islamic sau altă organizație teroristă; un european oarecare, cu apartenență islamică, sau nu, al cărui creier intră în rezonanță cu îndemnurile transmise prin tehnologia zilei de activiștii morții, poate ucide folosind avionul, metroul, telefonul, geamantanul, camionul...

Terorismul islamist a reușit să stârnească un vânt de nebunie pe întreaga planetă. Psihopați, religioși, antihomosexuali, antipolițiști sau, pur și simplu, antioameni, vibrează și atacă ființe umane în spații publice, din America până-n Pakistan.

Cum pot fi opriți asemenea asasini de capul lor, care se pregătesc în singurătate și demență?

Nu-mi mai îngădui să comentez soluții pentru așa ceva, doar că mobilizarea acum în Franța a mii de militari rezerviști mi se pare o „soluție” a neputinței și ridicolului.

Tot ce pot gândi e că așa cum Stat Islamic încearcă să facă din fiecare musulman european un „soldat ucigaș al Califatului”, noi toți trebuie să ne considerăm participanți la războiul mondial în linia întâi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu numai islamismul a ajuns să fie fenomenul bulgărelui de zăpadă, se întâmplă atrocităţi teribile şi în Uganda. Am găsit un articol în România Liberă din 26 martie 2012 semnat de Gabriela Anghel din care am extras esenţialul pentru acest articol :
  "Drumul morţii
  Joseph Kony, născut la Odek, în Uganda, în 1961, este liderul LRA de mai bine de două decenii şi a comis atrocităţi în mai multe ţări din centrul Africii - Congo, Uganda, sudul Sudanului şi Republica Centrafricană. Kony s-a autoproclamat profet şi primul său scop era de a face Uganda o ţară condusă de cele zece porunci din Biblie ( Atenţie! :deci, nu din Coran nota mea). LRA a apărut din Mişcarea Sfântul Spirit (HSM), o miliţie armată condusă de Alice Auma, mătuşa lui Joseph Kony. Ea a fost arestată în 1987, dată care a marcat debutul LRA şi a sângerosului ei şef, Joseph Kony.
  Nimeni nu poate preciza numărul membrilor LRA, mişcare care a activat în nordul Ugandei din 1988. De atunci, zeci de mii de civili au fost ucişi, jefuiţi, violaţi, mutilaţi. Scene de oroare dintre cele mai crude s-au ţinut lanţ. Femei şi fetiţe au fost executate sumar sau mutilate după ce erau supuse violurilor colective. Soţii, taţii sau copiii care încercau să oprească violurile rudelor lor erau la rândul lor agresaţi, ucişi sau constrânşi să violeze membrii propriilor familii, arată un raport al Fondului ONU pentru populaţie.
  Din 2005, combatanţii rebeli au început să se instaleze în nord-estul RD Congo. Capacitatea lor de luptă, de răpire a copiilor şi de a ucide a rămas intactă în pofida numeroaselor operaţiuni militare ugandeze şi congoleze. Ei continuă atrocităţile şi reprezintă o ameninţare pentru întreaga regiune a Africii Centrale. LRA continuă să terorizeze şi să provoace exodul a mii de oameni şi Statele Unite au decis în octombrie trecut trimiterea unui comando de 100 de membri ai trupelor de elită, consilieri militari pentru a conlucra cu armata ugandeză în scopul anihilării rebelilor."
  - Internetul şi filmele de groază care arată numai atrocităţi, îi pregătesc pe demenţi să-şi pună în aplicare scenarii de groază. Un tânăr german de origine iraniană, în vârstă de 18 ani, este autorul atacului comis vineri seară (21.07.2016) într-un centru comercial din Munchen, unde a deschis focul şi a ucis cel puţin nouă persoane, după care s-a sinucis. De asemenea, alţi 21 oameni au fost răniţi. Vecinii au spus despre el că era tăcut, nu avea prieteni şi că se uita tot timpul la filme cu atrocităţi... O lume nebună, nebună, nebună...
  • Like 0
 • Vă aduceți aminte de armata de polițiști francezi care într-o îngrămădeală uluitoare încercau să urce o amărâtă pantă înverzită în încercarea de capturare a unuia dintre atentatorii de la Charlie Hebdo?! Priviți acum parbrizul camionului din Nisa: loviturile celor mai multor gloanțe sunt în partea opusă șoferului! Anterior, oamenii legii permiseseră camionului de 19 tone să livreze înghețată într-o zonă super aglomerată! Chiar ăsta o fi standardul polițistului francez?
  • Like 2
  • @ Liviu Stancu
   Cam asta este. Fapt concret: un foarte bun prieten din Germania si-a vizitat un amic din Franta in timpul meciurilor Euro 2016. La televizor si pe canalele media, se spunea ca sunt puncte de control si la trecerea granitei si ca sunt in alerta. Nici tipenie de politist....
   • Like 0
 • Zicea cineva foarte bine: trebuie blocata propaganda islamista / anti-vest pe orice canale, evident mai ales internet. Doar un prim pas...
  • Like 0
 • Nu sunt un fan al lui Gabriel Liiceanu, dar aici îi dau dreptate: "Când multiculturalismul devine potenţial criminal şi real criminal, îi pui limite… Democraţia nu înseamnă impotenţă de a-ţi apăra valorile fundamentale ". Poate că soluția Domniei sale este cea mai bună, cea mai realistă. Dar cine să o ducă la îndeplinire? “E o secetă enormă de oameni politici de calibru”, constată cu amărăciune filozoful. Așa e. Deocamdată. Mă tem însă de o rupere de nori.
  • Like 3
  • @ Gavriil Stiharul
   Unde ati vazut dvs multiculturalismul devenind criminal? Dl Liiceanu a spus o prostie. E drept ca cultura nu elimna crima, dar crimele acestui al 3-lea razboi mondial nu sunt generate de multiculturalism, ci de paranoia, xenofobie, rasism, dementa samd. Aceste diagnostice nu au nici cu cultura.
   • Like 0
 • Citind comentariile de mai jos, constat un lucru interesant: in afara de un singur comentator, majoritatea confunda multiculturalismul (si in mod gresit il acuza) cu amestecul de populatii ca rezultat al unui imperialism recent. Multiculturalismul fucntioneaza fara nici o problema atunci cand culturile amestecate vietuiesc impreuna in mod egal, cu drepturi egale (exemple: New York City, Mumbai, etc). Problema apare in tari ca Franta si Anglia unde o parte a populatiei (cea alba, in general) se considera superioara restului (cea de culoare, in special). Discriminarea, rasismul, xenofobia, sovinismul si exploatarea au stat si mai stau la baza actualei miscari islamiste care a inceput cu "primavara araba" dar s-a metamorfozat in ceea ce vedem acum.
  • Like 2
 • ...implantandu-ne toti un cip inteligent care sa ne activeze monitorizarea atata timp cat creste activitatea cerebrala in zona agresivitatii, la cei recidivisti sa fie extrem de sensibil!
  • Like 0
 • Totul pornește de la implementarea unei ideologii bolnave: multiculturalismul. Cum adică: multiculturalism? Pentru primitivi? Pentru rudimentari? Că bine zice taica Ion Heliade (Rădulescu): "Ai fost și tu de bonton?
  Știi să zici încai pardon?... Ai fost tu la soarea?
  Știi ce este libertaua?
  Știi ce este-egalitaua?
  Ai fost tu la bal masché?
  Amur și fidelité".
  Eu aș adăugă: "Ai fost tu la biserică?... Ai fost tu biserican?" Păi, dacă n-ai fost, înseamnă că ești mârlan! Du-te la tine acasă!
  • Like 1
  • @ Gavriil Stiharul
   @Gavriil Stiharul: Multiculturalismul, bai prietene, este exact solutia pentru un viitor [mai] armonios. Ai citit diverse chestii si n-ai inteles nimic. Ceea ce se intampla acum este rezultatul lipsei de toleranta si a prostiei, adica exact ce propavaduiesi tu. Vantul de nebunie religioasa este de natura islamica, doar ca oamenii aia cretini sustin acelasi lucru ca si tine: o singura religie, ca daca nu te inchini la dumnezeul meu in felul in care o fac eu, te tai.
   • Like 4
  • @ Andy Blanck
   Super raspuns pentru toti frustratii planetei! ...Multiculturalismul este salvarea omenirii, este atenuarea bigotismului pana la eradicarea lui, este accesul la o informatie corecta, universala, despre ceea ce am fost, suntem si putem deveni impreuna desi diferit convertiti la o ideologie sau alta!
   • Like 1
  • @ Gavriil Stiharul
   ...tot ce se intampla este din vina unor oameni ca tine care ignora felul in care cei peste 7 miliarde de semeni ai lui au acces la informatie! Atentatul de la Nisa arata cum intr-o lume civilizata un om interpreteaza o informatie percepand-o ca pe o amenintare si actioneaza considerandu-se victima! Daca ar fi acceptat ca si ceilalti pot gresi ar fi trait fericit impreuna cu ceilalti!
   • Like 0
  • @ Andy Blanck
   Multiculturalismul nu e bai. E pardon, scuzati, bonsoir!
   • Like 1
 • Nu înţeleg de ce Republica nu măreşte fereastra în care scriem. Am avea şi noi posibilitatea să recitim textul înainte de publicare şi să facem unele corecturi. Nici alineat nu se poate aplica. Parcă suntem Dan Diaconescu în direct...
  • Like 2
 • Pentru comiterea unor astfel de acte teroriste, nu e nevoie neapărat de o rețea coordonată de Stat Islamic sau altă organizație teroristă, remarca CTP-ul şi rezonez. Dar de ce se întâmplă? De ce acum? Statul Islamic este, fără dar şi poate, cel care a dat idei unor indivizi (chiar colectivităţi) în care mocnea o ură ignorată de fostele imperii coloniale. Dacă şi-au imaginat că timpul vindecă totul, atunci s-au înşelat. Statul Islamic a venit şi a aprins fitilul iar rezervoarele de ură au explodat. Statul Islamic nu este cauza ci detonatorul. Ura care mocnea de generaţii în rândul foştilor locuitori din statele colonizate nu a fost tratată corespunzător de către foştii colonialişti şi aşa am ajuns în plin război mondial civil. Statul Islamic nu mai controlează acest război, doar îl înterţine. Ura a îmbrăcat forme de violenţă extremă. Războiul dintre Tunisia şi Franţa s-a închieat în anul 1956, dar războiul dintre tunisieni şi francezi se pare că nu. Algeria şi-a câştigat independenţa în anul 1962, după un deceniu de lupte urbane şi rulare. Ce să mai spunem despre averile relocate? Imaginaţi-vă cu ce poveşti (spuse de bunicii lor) au crescut aceşti algerieni şi tunisieni care se răzbună astăzi pe toată lumea. Îi rog pe cei care sunt uluiţi de faptul că aceşti cetăţeni francezi de origine tunisiană sau algeriană, europeni, sunt capabili de asemenea crime să se gândească la următorul aspect: copii fiind, teroriştii mergeau la şcoală şi învăţau despre trecutul glorios al Franţei Imperiale, iar acasă le povesteau bunicii sau părinţii despre crimele comise de "eroi" în colonii... Aceeaşi istorie din altă perspectivă. Noi am trăit asta: una ne spuneau comuniştii la şcoală despre armata roşie, alta spuneau bunicii la gura sobei. Nu vreau să le justific faptele criminale, ci să le explic, atât cât mă pricep. Franţa a făcut mult pentru ai integra, dar suficient? Deşi n-am fost contribuitori la umplerea rezervoareleor cu ură, acesta este şi războiul nostru. Trebuie să apărăm civilizaţia, indiferent de nedreptăţile trecutului. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă. Unii pot spune că nu este drept (n-am colonizat împreună şi nu am împărţit bogăţiile furate), de ce să fim solidari la scadenţă? Poate că nu este drept, dar este corect... Trebuie să construim o lume în care să coexistăm în pace şi bunăstare, chiar dacă am făcut parte din lumi diferite.
  • Like 3
  • @ Constantin
   Claudiu check icon
   @constantin - De acord cu tine, si noi romanii suntem ipocriti cat cuprinde dar la nivel mioritic, dar gainile galice ... pardon, "cocosii" galici sunt de o ipocrizie planetara, nici macar rusii si americanii nu-i ajung din urma. Dupa ce au asuprit cu ferocitate vreo 15 tari africane ucigand, violand si furand cat puteau, urmasii arieni si propovaduitori ai lui "liberte, egalite, fraternite" catre restul lumii :), sunt groaznic de jigniti si se victimizeaza cand un urmas al fostelor lor victime isi ingaduie ca pentru cateva sute de mii de stramosi de ai lui ucisi prin Algeria, Maroc si Tunisia de exemplu isi ingaduie sa se razbune .... Cetatenii francezi de rand sa faca bine sa caute vinovatii actualelor omoruri printre membrii guvernelor lor curente dar mai ales trecute care ordonau si finantau colonialismul, si nu printre niste bieti arabi super-motivati de a se razbuna pe fostii stapani de sclavi ce i-au ucis si abuzat stramosii. Aceeasi arabi pe de-asupra mai sunt si impinsi din spate de o religie militanta cum este islamismul care astfel de motivatii reale cauta, religie care actioneaza fix ca crestinismul acum vreo 700-800 ani in Europa ... fiecaruia ii vine randul la un moment dat sa plateasca.
   • Like 1
 • Ridicola, intr-adevar, aceasta mobilizare armata decisa de presedintele Frantei & comp.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult