Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Vânt de nebunie. În linia întâi

Șoferul asasin al camionului de la Nisa e un cetățean civil european. Care a ucis și rănit sute de cetățeni civili europeni.

Omorul în masă este o tragedie națională, cum spune președintele Hollande, doar dacă nu îl încadrăm în ceea ce numesc, de anul trecut, Al Treilea Război Mondial. În război, cu atât mai mult în unul global, morții devin știri curente, statistici cotidiene, cifre fără chip. 84 de morți, 100 de răniți e puțin în modul de a gândi legat de confruntările armate.

Dar acesta e un război mondial civil. Ceea ce vedem sunt civili uciși de alți civili, militarii intervin ulterior și mai mult pentru efectul dramatic.

Nu e nevoie neapărat de o rețea coordonată de Stat Islamic sau altă organizație teroristă; un european oarecare, cu apartenență islamică, sau nu, al cărui creier intră în rezonanță cu îndemnurile transmise prin tehnologia zilei de activiștii morții, poate ucide folosind avionul, metroul, telefonul, geamantanul, camionul...

Terorismul islamist a reușit să stârnească un vânt de nebunie pe întreaga planetă. Psihopați, religioși, antihomosexuali, antipolițiști sau, pur și simplu, antioameni, vibrează și atacă ființe umane în spații publice, din America până-n Pakistan.

Cum pot fi opriți asemenea asasini de capul lor, care se pregătesc în singurătate și demență?

Nu-mi mai îngădui să comentez soluții pentru așa ceva, doar că mobilizarea acum în Franța a mii de militari rezerviști mi se pare o „soluție” a neputinței și ridicolului.

Tot ce pot gândi e că așa cum Stat Islamic încearcă să facă din fiecare musulman european un „soldat ucigaș al Califatului”, noi toți trebuie să ne considerăm participanți la războiul mondial în linia întâi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult