Sari la continut

Cazul Bodnariu, prin ochii norvegianului Steinar Lone: „Din secolul 19, noi nu ne mai batem nici câinii”

Steinar Lone este singurul traducător de literatură română din Norvegia. A învățat limba română în facultate și a petrecut un an în România în anii comunismului, timp suficient cât să aibă dosar la Securitate – însemnări puerile scrise de șoferul de atunci al Ambasadei care informa autoritățile comuniste despre drumurile și întâlnirile avute de cetățeanul străin. 

A tradus în norvegiană cărți semnate de Camil Petrescu, Gellu Naum, Mircea Cărtărescu, Dan Lungu și a fost distins fost distins în 2009 cu Premiul Criticilor Norvegieni pentru Literatură pe anul 2008, pentru traducerea romanului Orbitor. Aripa stângă, de Mircea Cărtărescu.

Într-un interviu pentru Republica.ro, Steinar Lone vorbește despre cum se vede protecția copilului din Norvegia, în mijlocul scandalului Bodnariu. „Nici părinții mei, nici eu nu am primit niciodată o pedeapsă fizică. Bunicul meu din partea tatălui s-a născut în anul 1875, iar bunica, în 1877, și ei nu au pedepsit niciodată copiii fizic”, spune acesta. Îl întreb cum s-a ajuns la această filosofie de creștere a copilului în Norvegia. „Eu mă întreb de unde vine această violență împotriva copiilor, mai ales în Balcani”, răspunde.

Ce cred norvegienii despre pedepsirea fizică a copiilor?

Mi-am dat seama acum, când m-am gândit, că nici părinții mei, nici eu nu am primit niciodată o pedeapsă fizică. Bunicul meu din partea tatălui s-a născut în anul 1875, iar bunica, în 1877, și ei nu au pedepsit niciodată copiii fizic. Amenințarea cea mai grea pe vremea bunicilor era că „o să te trimit cu o bandă de oameni fără casă” sau „o să te trimit cu porcii”. Bunicul din partea mamei era băiat de fermier, țăran, avea o gospodărie destul de mare. Nu aveam conace în Norvegia, am fost întotdeauna mult mai egalitari. Nici mama mea nu a fost niciodată pedepsită fizic.

Când erați copil, cum se purtau părinții dvs?

Nu cred că am fost pedepsit aproape niciodată, nu-mi aduc aminte. Mi s-a spus că voi fi trimis la culcare foarte devreme, dacă nu sunt cuminte. Dar a fost doar o amenințare. Nu s-a întâmplat niciodată.

Foto: Mihai Cucu, ICR

De unde vine cultural filosofia aceasta de creșterea copilului în Norvegia?

Nu știu de unde vine această atitudine față de creșterea copiilor în Norvegia. Dar eu mă întreb de unde vine această violență împotriva copiilor, mai ales în Balcani. Bate la ochi în Norvegia, e mult prea multă violență. Cred că Norvegia este un colț foarte liniștit al Europei, a fost o țară săracă, nu prea am avut nici nobilime, nu am avut conace, nu am avut boieri. Și, poate, de aceea, o țară mai egalitară a dezvoltat această atitudine. 

Vineri, o să vorbesc la Ambasada României la Oslo despre poetul național Mihai Eminescu și o să fac o comparație cu poetul nostru național, Henrik Wergeland, care s-a născut în 1813. Am găsit o poezie, „Câinele”, în care spune: „Pe câine nu-l voi bate, nu, Ci-l voi mângâia tot lin, Să miște coada fericit, Să-mi fie prieten bun. Astfel de prietenie vreau”. Deja în secolul al 19-lea, foarte devreme, nici nu mai băteau câinii. Bineînțeles că au existat și încă există etnici norvegieni, care bat câinii, bat copiii.

Cât de frecvente sunt aceste cazuri?

Cred că cei mai mulți copiii luați din familiile norvegiene sunt copii de alcoolici și de drogați. În primul rând, cazurile nu ajung în ziare, pentru că este vorba despre viața privată. A fost aici, unde locuiesc eu, la sud de Oslo, chiar ieri o familie, o mamă și un tată, care s-au plâns pe prima pagină că li s-a luat bebelușul. Numai că bebelușul era grav bolnav, nu avea rinichi deloc și s-au gândit că poate nu va supraviețui. Iar Protecția Copilului a avut teamă că părinții se vor gândi că este mai bine ca copilul să moară. Dar am avut numai versiunea familiei.


A venit Protecția Copilului, cu un copil de doi-trei ani, părinții erau drogați. Când a văzut mâncare pe masă a înfulecat cât a putut și apoi a ținut mâncarea în gură pentru mai târziu, pentru că nu știa când va veni următoarea masă. Și când i-am vizitat eu, copilul era în brațele tatălui îngrijitor și a surâs cu un mare surâs și a mâncat ca toată lumea

Ca de obicei, Protecția Copilului nu se poate pronunța, dar este foarte rar să ia copiii, cred că în 95% din cazurile în care este implicată protecția copilului, se duc acasă, au un dialog cu părinții. „Aveți o problemă cu copilul, vă putem ajuta, faceți așa și așa. Dacă e prea greu, copilul poate fi dus în altă parte pentru un weekend.” Așa se rezolvă majoritatea cazurilor, fără să fie luați copiii. 

Am o colegă, care e traducătoare, care avea doi copii, băieți, care se comportau într-un fel foarte special, iar părinții nu știau ce să facă. Și s-au dus ei la Barnevernet și Barnevernet a venit cu un psiholog și a spus „faceți așa și așa și s-a rezolvat”. Psihologii sunt implicați imediat. Ei vin acasă, ei fac ancheta socială. O să vă mai povestesc o întâmplare, despre cineva din familia socrilor mei. Acum zece ani, s-au oferit să devină familie de îngrijire pentru cazuri de urgență. Și a venit Protecția Copilului, cu un copil de doi-trei ani, părinții erau drogați, iar copilul nu mânca precum toată lumea. Când a văzut mâncare pe masă a înfulecat cât a putut și apoi a ținut mâncarea în gură pentru mai târziu, pentru că copilul nu știa când va veni următoarea masă. Și când i-am vizitat eu, copilul era în brațele tatălui îngrijitor și a surâs cu un mare surâs și a mâncat ca toată lumea

Cum se poartă părinții norvegieni cu copiii lor?

Am un frate care are doi băieți, care acum sunt mari. El le explica, dacă făceau vreo criză. „Ai dreptul să fii supărat, dar când ești supărat, nimeni nu vrea să fie cu tine”. Dacă vorbești cu el, copilul înțelege. Bineînțeles că ziarele norvegiene sunt pline de sfaturi mai mult sau mai puțin științifice ale psihologilor despre creșterea copiilor.

Dacă ți-a lovit copilul o singură dată, nu îți va fi luat copilul, nu vei ajunge în închisoare. Dacă insiști că „e copilul meu, fac ce vreau”, atunci e altceva.

Dacă școlile din Norvegia suspectează că există acasă un abuz la adresa copilului informează protecția copilului. Ce se întâmplă mai apoi?

Vine Barnevernet (Protecția Copilului), mai au un interviu cu profesorul care a transmis suspiciunea, se duc acasă, fac o cercetare, fac un interviu. Dar sunt psihologi nu doar pentru copii, ci și pentru adulți. Ei încearcă întotdeauna un dialog. Și, bineînțeles, că dacă este o familie din altă țară, cineva foarte strict, care le spune „să nu vă amestecați în treburile mele”, poate merge într-o direcție greșită. Dar ei sunt psihologi și, cum v-am spus, 95% din cazuri se rezolvă acolo. „Dar știi că nu ai voie să îți bați copilul”. „Dar e așa de mofturos...” „Dar încearcă să faci așa și așa”. Dacă ți-ai lovit copilul o singură dată, nu îți va fi luat copilul, nu vei ajunge în închisoare. Dacă insiști că „e copilul meu, fac ce vreau”, atunci e altceva.

Care este atitudinea norvegienilor față Protecția Copilului?

Este o încredere foarte mare, dar acum există un lobby foarte strident împotriva Barnavernet, cu aceste teorii conspiraționiste. Dar toate aceste teorii sunt sprijiite de foarte puțini. Iar acest domn Marius Reikerås, prezentat între altele la Mediafax ca avocat al familiei Bodnariu, susține aceste teorii. El și-a pierdut însă licența de avocat în urmă cu șase ani.

Ciudat este ceea ce s-a întâmplat aici e că familia Bodnariu, probabil cu un tată foarte strict și autoritar, nu s-a dus la Asociația Penticostalilor din Norvegia deloc. Dar, în asociație cu acest lobby conspiraționist și cu penticostali din România si SUA, au făcut aceste manifestații ciudate. Am auzit că peste două săptămâni va veni o delegație din Parlamentul României să ceară socoteală norvegienilor. Ceea ce este un gest foarte delicat din punct de vedere diplomatic. În Norvegia instituția Protecția Copilului e independentă. Niciun primar, nici parlamentul, nici guvernul nu pot interveni în niciun caz. Instituțiile sunt independente. Dar se poate merge la tribunal, chiar până la CEDO.

În presa străină, au apărut acuzații ale mai multor familii de imigranți care spun că Protecția Copilului din Norvegia vine în familii și ia copiii pe baza unor motive cel puțin discutabile. Că ia foarte ușor copiii din familii.

Din câte știu eu nu este așa, dar Protecția Copilului nu poate divulga detalii din aceste cazuri. Dacă peste 20 de ani unei persoane i se spune că „ai fost luat din familie pentru cutare și cutare motiv”, nu este bine. Dacă o familie prezintă public documentele scrise, bine, dar nu știi dacă sunt toate documentele. Dacă nu le au, atunci ei pot inventa. Se pare ca domnul Bodnariu a spus că este o persecuție religioasă, dar nu poate fi adevarat. Avem foarte multe școli confesionale în Norvegia, 100-130 de școli confesionale creștine, care sunt susținute de statul norvegian.

Spuneați că v-a surprins nivelul de violență la adresa copiilor din anumite țări din Europa.

Am citit acum, nu mi-am dat seama înainte, că 60% dintre părinții din România încă folosesc pedepsele fizice. M-a mirat. Este un curent de violență și violență verbală. E vorba de o atitudine veche, care nu s-a schimbat - ca în multe alte privințe. Și în Africa de Sud au avut o astfel de situație, au trăit într-o societate izolată prin apartheid și nu au participat la discuțiile care au avut loc în țările occidentale, mai ales după 1968.

La fel s-a întâmplat cu Europa de Est. Și România s-a trezit, după Revoluție, ori cu idei comuniste sau criptocomuniste, protocronismul care este foarte răspândit în România, sau cu idei din anii ’30. Pentru că societatea românească nu a participat la această discuție continua, declanșată în 1968: „Ce facem în societate, care este rolul individului?”. Firește că astăzi nu toți gândesc așa, societatea românească s-a dezvoltat enorm în 27 de ani, dar ideile încă există. Poate că ăsta e un motiv. Dar pe de altă parte, foarte multe familii din Norvegia au renunțat la pedepsele fizice încă din secolul al 19-lea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Santem alaturi de fam .Bodnariu locul copiilor Este linga parinti , aceasta organizatie Barnevernet desfiintata , mafia norvegiana.
  • Like 0
  • Wake up Mr. Lone! Poate ma ajutați cu traducerea următorului articol din presa norvegiana. Câta ipocrizie!? Norvegia va răspunde in fata Curții Europene a drepturilor omului: http://www.dagbladet.no/2016/03/12/nyheter/innenriks/barnevern/43463888/Rușinos.
   • Like 0
   • Norvegia nu a eradicat corupția insa trece cu vederea cele mai flagrante acte de corupție. Cu alte cuvinte, nu ne mai batem câinii însă distrugem vieți nevinovate. Halal țara: County representative in Troms has randomly chosen 40 barnevernet cases and found out serious malpractice in 19 cases, where they really acted against that "best interest of a child"! He ordered an inmediate careful investigation of local CPS.Another proof that the WHOLE SYSTEM is wrong, not just "few cases"! http://www.nordlys.no/barnevern/tromso/avdekket-svikt-i-19-av-40-barnevernssaker-dette-er-svart-alvorlig/s/5-34-384362?
    • Like 0
    • voi faceti ce vreti cu copiii vostri norvegieni dar de singele romanesc sa nu va atingeti adica de copiii nostri romani......... daca nu va convine cum ne crestem copiii romani repatriatii in tara noastra ca se gaseste un colt de piine si pentru ei,, ar trebui expulzat ambasadorul norvegiei din Bucuresti ca nu face nimic in privinta copiilor furati de sistemul lor bolnav si rasist
     • Like 0
     • Domnule Steinar Lone cate zeci de mii de coroane norvegiene ati primit ca sa aparati Barnevernet? Ar trebui sa va deschideti ochii mai bine si sa vedeti realitatea crunta din jurul dumneavostra; copiii sunt luati din familii fara motive intemeiate si dati spre adoptie in familii de gay si lesbiene, sunt abuzati sexual si fizic. Dovada stau India si Turcia care au dat in judecata Barnevernet si au castigat procesele!!! In cazul Bodnariu copiii au fost luati din motive religioase, degeaba ziceti ca aveti nu stiu cate confesiuni; Barnevernet nu a gasit urme pe copii, ale vreunui abuz fizic, ca altfel iesea Barnevernet la inaintare. Sunt multe de spus ca sa va contrazic, in tot ceea ce ziceti nu e adevar deloc; dovada stau atatea cazuri. Numa protectie a copilului nu se poate numi Barnevernet atata timp cat ameninta familiile daca vorbesc, rapesc copiii din sanul familiei inclusiv nou-nascuti,copiii sunt abuzati si multe altele. Si Marius reikeras si.a pierdut licenta din cauza ca a lupta impotriva la Barnevernet, asa cum de altfel se intampla cu toti care stau impotriva lor!!! Degeaba aparati protectia copilului ca nu sunt altceva decat un sistem corupt, demonic, care nu vrea altceva decat sa de stramte familiile, sa distruga conceptul de familie si sa introduca in societate numai mizerii. Si inca ceva daca ar fi asa de corecti si ar fi acuzati pe nedrept, Barnevernet s.ar apara si ar demonstra cat de gresit gandim, in sa nu fac asa Ci mai degraba ameninta pe toti aceia care scot la iveala mizeriile lor, astfel doctorita mea de familie Maria Goron, care a scris un articol impotriva protectiei copilului, nu ar fi primit mesaje si telefoane cu amenintari si injuraturi!!!! Asta spune multe despre Barnevernet!!! Nu.mi trebuie Mai mult sa stiu!
      • Like 1
      • Care este diferenta intre un copil pedepsit fizic si unul pedepsit psihic? Sa privim puti la diferentele dintre generatiile noastre, a celor pedepsiti cu nuiaua, (a nu se traduce prin maltratati sau abuzati) si cei pedepsiti prin cuvinte... Statisticile psihologilor arata ca rata sinuciderilor a crescut la copii si adolescenti de sute de ori in ultimii ani, in special in tarile europei de nord si a Marii Britanii. De ce oare? Nu sunt acestea statele care promoveaza pedeapsa psihica versus cea corporala? Atunci cand pedepsesti un copil din punct de vedere psihic, il duci inevitabil spre depresie, aceasta fiind prima cauza in suicid. Eu consider ca fiecare parinte normal si repet inca o data, normal, ar trebui sa cugete inainte de a corecta copilul intr-un fel sau altul. Avem de ales intre ceea ce este legal si ceea ce este benefic. Daca cineva sustine ca a avut un copil perfect care nu a gresit niciodata astept sa scrie un raspuns cu care sa ma lamureasca... Singurii care ajung la acest standard sunt cei care pleaca in strainatate cu anii, si copiii cresc "fericiti" ca au fost educati fara nici o pedeapsa...
       • Like 2
       • Steinar Lone, de binele copiilor smulsi din bratele mamelor, sa ai si tu parte !
        • Like 1
        • @ Sandu Lungu
         Ceea ce stiu extrem de bine este faptul ca romanii intr-un numar considerabil isi agreseaza verbal si fizic copiii si sotiile. Cunosc cazuri concrete numeroase.
         • Like 0
        • @ Sandu Lungu
         Depinde de mame!!!
         • Like 0
       • Dnul acesta are o perspectiva f interesanta. E ok sa promovezi blandetea in cresterea copilului,dar se pare ca autoritatea in familie nu o au parintii,ci aceasta institutie de protectie a copilului. Asa de bine si-au crescut ei copiii ca e plin de drogati si de copii salvati. De trauma provocata acestor copii prin separarea de parinti nici nu se pune problema in viziunea lui. Ci problematic e ca cei din familie au refuzat sa coopereze cu protectia copilului si ca statul roman isi permite sa intervina. Psihologii astia ai lor ar trebui sa fie primii care sa refuze separarea de parinti...
        • Like 3
        • Acest norvegian minte sau, mai bine zis, face propaganda mincinoasa pt o tara asa zis democratica. Am citit un raport facut de guvernul SUA in care se spune ca violenta impotriva copiilor si a femeilor este o problema continua. Nu exista data de final pt violenta domestica.
         • Like 2
         • @ Nicolle Vag
          Norvegianul nu minte!! Asta este apanajul romanilor. Minciuna, materialismul, prostia, hotia si violenta domestica.
          • Like 0
        • ce se intampla in Norvegia mie mi se pare a fi trafic de copii ..cu aprobarea guvernului bineinteles,cine stie ce sume de bani stau in spatele afacerii...inteleg sa decazi din drepturi parinti alcoolici si drogati dar fara niciun motiv intemeiat sa iei copii sa ii dai spre adoptie fara consimtamantul parintilor este rapire,sehestrare,traffic de copii,incalcarea drepturilor omului..Pentru fiecare minut in care tin copii fara voia lor ar trebui sa plateasca,pt stresul provocat parinitilor si copiilor trebuie sa plateasca..ar trebui cerute despagubiri uriase in instanta ca sa se sature de dezbinat familii.Au furat copii din Rusia,din Lituania,din Romania din toate tarile estice..si sa mai schimbe placa, acest Steinar Lone cu nume de evreu nu ne spune nimic nou de fapt nu au ce sa spuna..acum sunt incoltiti si se gandesc ce minciuni sa mai fabrice.Dati copii inapoi !!
         • Like 4


         Îți recomandăm

         Mașini

         Peste tot în țară se circulă la limita dintre viață și moarte, dar nicăieri nu mi-e dat să văd spectacolul grotesc al mașinilor în depășire, mai multe pe contrasens decât pe banda de mers, așa cum e în Teleorman. O coloană nesfârșită de șoferi care se fură unii pe alții. (Inquam Photos / Raul Giuglea)

         Citește mai mult

         Spitalul în care de mănâncă viermii

         Este legitim să ne întrebăm câte greve au făcut cei de la Spitalul de Arși în ultimele decenii ca să reclame condițiile de lagăr în care sunt tratați pacienții. Sau câte plângeri au depus la ministere, casele de asigurări, parchete, câte filmulețe precum cel cu larvele care colcăie pe rana unui pacient au fost trimise redacțiilor din România.

         Citește mai mult