Cea mai dificilă misiune a Guvernului Cioloș, bugetul pe 2016, riscă să fie una eșuată. Bugetul este întins la maximum, cel mai mic deparaj riscă să-l arunce în aer.
În loc să spună că anumite măsuri promise de vechiul Executiv nu pot fi acoperite, guvernul tehnocrat a preluat în bugetul pe 2016 toate promisiunile cu impact social/electoral ale guvernului Ponta.
Salariile medicilor cresc cu 25 la sută, salariile profesorilor cu 15%, restul bugetarilor primesc un plus de 10%. În total, cheltuielile de personal, incluzând toate creșterile salariale aprobate în 2015 ajung la 7,7% din PIB în 2016, față de 7,3% estimat în 2015.
TVA scade de anul viitor la 20%, iar pentru alimente se păstrează la 9%, scade TVA la apă și impozitul pe dividende. Toate aceste măsuri au fost propuse de guvernarea anterioară, aprobate de Parlament și păstrate integral în Bugetul pe 2016.
Iar factura depășește 14 miliarde de lei.
Mai mult, în buget a fost inclusă și creșterea tuturor pensiilor cu 5%, începând de anul viitor.
În schimb, de anul viitor nu va crește salariul minim, de la 1.050 lei la 1.200 de lei. Este una dintre puținele măsuri promise de Victor Ponta și care nu a fost inclusă în bugetul pe 2016. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a explicat jurnaliștilor că o astfel de măsură poate determina migrări de personal din zona albă, fiscalizată, în zona gri sau neagră, așa că deocamdată va fi făcută o analiză a impactului majorării salariului minim.
Unii analiști atrag atenția că deficitul bugetar se triplează în 2016 față de țintele propuse – ceea ce înseamnă că ne îndepărtăm de celebrul MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) – și se dublează față de 2015.
Iar efectele nu se vor lăsa așteptate. Pe scurt, aceasta echivalează cu costuri mai mari pentru finanțare de la o datorie publică mai mare și probabilitate mai mare de faliment în momente de criză - în special de la creșterea cheltuielilor cu salariile la 7,7 % din PIB, după cum susține analistul economic Florin Cîțu.
Deficitul bugetar de 2,95%, calculat de ministerul Finanțelor, este doar ușor sub limita acceptată de Uniunea Europeană.
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, avertiza că dacă se iau în calcul toate măsurile legislative adoptate deja de Parlament, calculele arată că deficitul sare de 3 la sută, iar ca să ajungem la un deficit de 2,95% ar trebui făcute ceva economii.
Nici măcar creșterea economică record din acest an, de 4% -, a doua după Cehia în Uniunea Europeană, obținută prin mutilarea investițiilor publice – nu poate fi suficientă pentru a ține deficitul sub 3%. Cert este că în cazul în care creșterea economică estimată pentru 2016 de 4,1% nu va fi atinsă, Guvernul va avea mari probleme, susțin analiștii economici.
Principalele coordonate ale bugetului pe 2016
- Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015.
- PIB-ul pentru 2016 este estimat la 746,6 miliarde de lei, cu 6% mai mare față de cel preconizat pentru acest an
- Deficitul bugetar estimat este de 2,95% din PIB pe metodologia ESA (raportarea după metodologia europeană), la o creștere economică de 4,1%. Ținta deficitului bugetar pentru 2016 pentru a păstra MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) este de 1,2% din PIB pe ESA.
- Cheltuielile de personal, incluzând toate creșterile salariale aprobate în 2015 își majorează creșterea în PIB la 7,7%.
- Cheltuielile cu investițiile de stat vor fi de 37,7 miliarde de lei pentru 2016, adică 5,1% din PIB. În 2015 inițial au fost alocați pentru investiții 45 de miliarde de lei (6,34% din PIB), dar statul a cheltuit doar 33,7 miliarde de lei (4,79% din PIB).
- Salariul minim pe economie a fost înghețat la 1.050 de lei, desi vechiul executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.
- Contributia la sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, creste doar cu 0,1 puncte procentuale anul viitor, desi operatorii din piata asteptau o crestere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul de 6% stabilit de Lege.
Principalele declarații ale ministrului Finanțelor, Anca Dragu, despre buget:
“Viziunea, principiul de bază al acestui buget este asigurarea stabilității și predictibilității fiscale. Am venit în sprijinul mediului de afaceri și am păstrat relaxarea fiscală, pentru a stimula investițiile private”
“Noua abordare fiscal bugetară se va axa pe creșterea eficienței folosirii resurselor bugetare, creșterea transparenței în utilizarea banilor publici și pe schimbarea paradigmei contribuabil-stat, astfel încât statul să fie în slujba contribuabilului”
"La capitolul riscuri, în ordinea importanței, cel mai mare este cel geopolitic. Spre exemplu, Turcia este un mare partener România. Dar riscurile vin și dinspre Uniunea Europeană, principalul partener comercial pentru România (75% din exporturile românești merg în UE)”
“Riscul intern, de ordin legislativ, constă în faptul că orice nouă prevedere de suplimentare a cheltuielilor/reducere a veniturilor va afecta deficitul, majorând costul finanțării"
“ Nu se vor introduce taxe noi, nu se majorează cele actuale”.
Bugetele principalilor ordonatori de credite cresc:
Ministerul Muncii primește în 2016 cea mai mare sumă, - 33,17 miliarde de lei (4,4% din PIB). Pe locul al doilea se află Ministerul Finanțelor, cu 21,5 miliarde de lei (2,88% din PIB). Ministerul Transporturilor va primi pentru 2016 o sumă de 11,9 miliarde de lei (1,59% din PIB), sumă mai mică decât anul acesta, când se estimează că s-au cheltuit 12,8 miliarde de lei. Ministerul Afacerilor Interne – 11 miliarde de lei (1,46% din PIB).
- De asemenea, Ministerul Sănătății are 6,4 miliarde de lei în bugetul pe 2016, în creștere de la 5,7 miliarde de lei în acest an, Educația primește 6,6 miliarde de lei, de la 6 miliarde de lei în acest an.
- Președinția va avea un buget de 56,3 milioane de lei, în creștere de la 40,4 milioane de lei, cheltuiți în acest an.
- Senatul va primi 129 de milioane de lei, față de 110 milioane anul acesta,iar Camera Deputaților 295 milioane de lei, de la 232 milioane de lei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu ar fi reuşit decât să dea altora ocazia, ca şi în 2010 cu reducerile de salarii, să îi arate cu degetul şi să spune că sunt urmaşii lui Băsescu, că uite nu vor să creasca nivelul de trai al poporului, ... <br> Nu crezi?
Nu ar fi reuşit decât să dea altora ocazia, ca şi în 2010 cu reducerile de salarii, să îi arate cu degetul şi să spune că sunt urmaşii lui Băsescu, că uite nu vor să creasca nivelul de trai al poporului, ... <br> Nu crezi?