Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Republica, după o lună. Îi mulțumim domnului Ungureanu, le mulţumim celorlalți 504.535 de români unici

Octavian Ungureanu comentează. Și scrie bine. Ca orice român trecut prin viață, și-n România viața e un roman, cu accente tragi-comice, uneori domnul Ungureanu e mai tragic, pe alocuri, contondent chiar, alteori ia cuvintele de coadă și ne gâdilă ironic cu ele. Cam așa:

Am și eu fixațiile mele. În cazul de față, domnul Ungureanu, pe care nu l-am slăbit din ochi. La o lună distanță, domnul Ungureanu e tot lângă noi, lasă jos sarcasmul și face, în acest spațiu, mărturisiri din cele mai intime.

E o încântare să descoperi oameni care-ți plac, să vezi din ce sunt alcătuiți, ce structură de rezistență morală îi ține drepți în viață, din ce cărămizi le e construit caracterul.

Iar domnul Ungureanu pare că știe toate lucrurile astea, dumnealui e arhitect. Vă invit să-i descoperiți websiteul, afacerea, infograficele simple și clare. Dar, mai ales, vă îndemn să citiți ce le spune domnul Ungureanu celor care-l vizitează: "Arhitecților le place să facă proiecte de case. Le place nu pentru că ar câștiga prea mulți bani, sau pentru că ar fi ușor. Casa este părintele întregii arhitecturi, iar reabordarea modului de a locui, prin fiecare proiect de casă realizat, ajută arhitectul să înțeleagă și reînțeleagă arhitectura, de fiecare dată".

Eu, noi, îl înțelegem perfect pe domnul Ungureanu, iată, fără studii de arhitectură, construim o casă - Republica. Încercăm să o facem confortabilă, simplă, suficient de mare încât să încapă în ea toate părerile bune.

Și sunt multe. Domnul Ungureanu este unul dintre cei 504.536 de români unici care au intrat în luna ce a trecut în Republica.

Este unul dintre cei care au stat, în medie, peste patru minute pe site și au deschis 1.564.061 de pagini.

Ei bine, dacă vă întrebați deja, da, aveți dreptate - începe partea textului în care prezint cifre. Țineți cont însă, că în spatele fiecarei cifre pe care o vedeți sunt oameni, sunteți dumneavoastră.

Spre exemplu, 15.418 dintre voi și-au făcut cont pe Republica. Un mic oraș, populat cu oameni buni, chiar înțelegători aș spune - cum pot să calific altfel un astfel de comentariu.

Bun, să vedem și alte cifre. Iată cum arată, din punct de vedere al vârstei comunitatea celor care au accesat republica.ro.

Și urmează cele două imagini ale intereselor celor peste cinci sute de mii de oameni care ne-au onorat cu prezența pe platformă.

Nu am să mai insist asupra modalității în care sunt culese aceste cifre. Îi îndemn pe cei care s-au alăturat mai târziu comunității noastre să parcurgă primul text în care am explicat. Rămâne valabil și angajamentul nostru în privința modului în care tratăm spațiul dumneavoastră privat și caracterul "anonim" al datelor.

Iată și imaginea intereselor din zona consumului.

Trecem și la ce am dezvoltat în luna care a trecut pe platformă. În primul rând, pentru că a fost cererea multora dintre voi, feed-ul rss. Exista de zile bune, încercați-l.

Apoi newsletter-ul. Îi dăm drumul astăzi și l-am construit cu totul altfel față de ce întâlniți în mod obișnuit, atunci când vă abonați la un produs convențional din piața de publishing.

Noi vă scriem, nu facem doar o adăugare automată a unor texte. Fiecare dintre noi vă va scrie un email, care arată ca un comentariu, o opinie, un editorial. În care ne vom permite să vă îndrumăm nu numai către Republica.ro, ci și spre destinații din presa internațională, spre exemplu, atunci când e cazul.

În prima variantă a acestui newsletter - atenție, vom lucra să-l înbunătățim - vă abonați la o singură sursă, dar primiți emailuri, pe rând, din partea autorilor fondatori ai siteului. Puteți să vă abonați la finalul fiecărui articol sau dacă vă faceți cont pe Republica. Lucrăm la un sistem de alegere a autorilor, dar și subiectelor.

Funcționează deja și am primit mesaje pozitive, două alerte pentru cei care și-au făcut cont pe platformă și comentează - primești mail atunci când cineva îți dă like și primești, tot pe mail, un semn când un alt utilizator îți răspunde la comentariu.

În plus, am lucrat la multe alte mici modificări, mai puțin vizibile, care însă asigură o funcționare mai bună a întregului site.

Și continuăm.

Dacă ar fi să fac doar o listă scurtă - vei vedea cine ți-a dat like pe platformă, vei putea să-ți editezi comentariul și să-ți administrezi mult mai ușor, dar și mai în detaliu, contul. În plus, vom insista pentru o versiune mult mai atent lucrată a galeriei foto. Imaginile spectaculoase oferite de de Getty Guliver au nevoie de un loc mult mai bun, iar dumneavoastră meritați o experiență cât mai plăcută.

Sunt dezvoltări care au nevoie de timp, vă mulțumim pentru că ni-l dați, vă mulțumim pentru că ne dați timpul și ideile voastre.

În final, ca să mă intorc la domnul Ungureanu, nu uitați: e o casă pe care o construim împreună, suntem arhitecții locului în care ne punem mintea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In aceasta Casa , Republica, ne dorim sa poposeasca cat mai multi, sa reusim aici sa fim noi insine, sa gasim adevarul si bucuria reintalnirii cu atatia oameni curati si drepti din tara asta. Si nu suntem putini. Si speram sa fim toti mai multi. Uitati- va la atatia tineri care vin din urma si care lupta pentru ca tara asta sa fie un loc mai bun. Si va fi.
    • Like 0
  • Se pare ca exista cerere si pentru astfel de jurnalism in Romania. Felicitari pentru munca depusa si la mai mare!
    • Like 0
  • Domnu doctor...dar oamenii simpli si cinstiti nu prea va plac..este? Am sesizat-o in multe comentarii...nu-i bai..nici mie nu-mi plac beizadelele ...craciun fericit..
    • Like 1
    • @ Vladimir Stefanov
      Vai, aceste cuvinte ne doare...
      • Like 0
    • @ DeLaMunte
      Ia o vodka..sangealbastru care esti...nu te baga in seama daca nu pricepi la cine faceam aluzie...si lasa pluralul....craciun fericit...
      • Like 0
    • @ Vladimir Stefanov
      Craciun fericit si tie!
      • Like 1
  • Chiar asa (@ Ionut(un ateu)), pe cand Republica Live?
    • Like 0
  • In frenezia breaking news-urilor, a stirilor si pozelor virale din ziarele online se pare ca se poate face jurnalismul de calitate pe internet. Daca Republica ramane in continuare nepartinitoare si prezinta puncte de vedere sau perspective diferite in mod transparent si deschis, the news junkies (sunt unul) vor cauta mereu echilibrul in Republica.ro. Success in continuare.
    • Like 0
  • check icon
    Am doua dorinte pe wishlist pentru republica.ro: mai multe stiri pe langa editoriale ca sa nu mai intru pe alte site-uri si Republica Live cu Pandaru si CTP - puneti un webcam in apartament, Youtube Live si dati bataie.
    • Like 6
    • @
      check icon
      Asa sa ne ajute dumnezeu!
      • Like 1
  • Oh! Am ajuns oficial un stalker! Mulțumesc! Și după cum spunea papagalul, în renumitul banc: „Să le ia dracu de pene, pe asta trebuie s-o comentez!”.
    • Like 5
    • @ Octavian Ungureanu
      Felicitari ! Si eu sint un cititor al comentariilor dv.
      • Like 1
    • @ Malvia Mioara
      Săru'mâna!
      • Like 0
  • In sfarsit observ un site cu stiri si argumentari pertinente, neviciat de SRI-sti infiltratia care scriu articole pentru manipularea publicului. Un site, momentan corect din punct de vedere al obiectivismului, al documentarii si al impartialitatii
    • Like 0
  • Succes. Luna viitoare ajungeti la un milion!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult