Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

Da, e în România! Am fost la Ferma Cernat, în „patria cartofului”, și am urcat pe cea mai mare mașină de recoltat din Europa. Lecția producătorilor care s-au tehnologizat și furnizează legume pentru Piața Lidl

Ferma Cernat

Știi c-ai ajuns într-un sat din Covasna când vezi la vânzare, pe la porțile oamenilor, plase de cartofi și, din loc în loc, pâine și kürtőskalács. Comuna Cernat, aflată la 10 minute de mers cu mașina de Târgu Secuiesc, nu face excepție. Mulți săteni vând surplusul producției de cartofi, ceapă sau varză direct la poartă.

În Cernat nu se face însă doar agricultură de subzistență. Ce am văzut zilele trecute, când am trecut prin localitate, m-a impresionat. Patru firme și patru persoane fizice din localitate s-au asociat într-o cooperativă care a investit atât de mult în tehnologie și în calitate, încât a devenit un jucător național care furnizează legume pentru supermarketurile Lidl din întreaga țară. Una dintre firmele din Ferma Cernat a cumpărat cel mai mare utilaj de recoltat cartofi din Europa. De fapt, nu una, ci două bucăți.

„Regii cartofilor” fac saltul tehnologic

Le spun zâmbind că sunt „regii cartofilor”, după ce aflu că fac agricultură pe 1400 de hectare pe care cultivă în bună măsură cartofi, iar, pentru rotația culturilor, și ceapă, morcovi, grâu și rapiță. „Vrem să fim modești”, îmi răspunde dl. Bot Gabor care mă întâmpină în poarta fermei. Este de 9 ani manager al Fermei Cernat, timp în care a văzut cum a crescut afacerea, cum s-au câștigat fonduri europene pentru utilaje, cum s-au construit depozite, cum s-au cumpărat mașini noi și performante și cum s-au semnat parteneriate cu companii multinaționale precum Lidl pentru desfacerea producției.

Am ajuns în ziua în care se testa în curtea unei firme din cadrul grupului un sortator optic de ultimă generație. Valoarea unui astfel de echipament începe de la 200.000 de euro, dar se amortizează în timp, deoarece nu mai e nevoie de munca manuală a sortatorilor. Utilajul scanează cartoful și elimină nu doar bulgării de pământ, ci și cartofii stricați sau verzi, îmi explică inginerul Csaba Moldovan, co-proprietar a două firme din grup. Îmi face turul fermei, care e o adevărată uzină automatizată de cartofi, îmi arată depozitele și tirurile cu care transportă marfa către Lidl. Dl. Moldovan a terminat Agronomia la Cluj în 1987 și-și amintește cum se lucra pe vremuri la CAP: cu cârca, toate operațiunile fiind manuale.

Inginerul Csaba Moldovan arătându-mi unul dintre sortatoarele de cartofi ale fermei

Cartofii se spală pentru un aspect comercial

În ziua în care am ajuns la Ferma Cernat, se testa un sortator optic, care suplinește munca fizică

Ferma Cernat este un succes al cooperării între fermieri

Companiile din Ferma Cernat sunt însă obligate să investească în tehnologizare: pe de-o parte pentru că există oportunitatea banilor europeni pentru achiziția de utilaje, pe de altă parte pentru că forța de muncă e din ce în ce mai puțină.

Peter Laszlo, co-proprietarul celorlalte două firme din grup, îmi arată mai târziu un „paletizator automat care face munca a zece oameni”. Practic mașina ambalează marfa pentru a fi transportată către depozitele retailerului. Dl. Peter Laszlo a cumpărat 2 astfel de utilaje, unul cu 300.000 și celălalt cu 700.000 de euro.

Dar piesa de rezistență, mândria locală, este celebra mașină de recoltat, „cea mai mare din Europa”, cu o capacitate de înmagazinare de 15 tone, după cum mi-o descrie inginerul Akos Bajcsi, care se prezintă drept „șeful utilajelor de cartofi”. Da, și aici Ferma a luat două mașini a câte 800.000 de euro bucata.

Mașina de recoltat cartofi. „Cea mai mare din Europa”

Inginerul Akos Bajcsi se descrie drept „șeful utilajelor din fermă”

Întoarcerea la țară

Peter Laszlo, un agricultor care a folosit cu succes fondurile europene

Noua generație care va duce mai departe afacerea familiei Peter

Unde ați fi fost fără fonduri europene?, îi întreb pe fermieri. „Fără banii europeni eram undeva, dar nu știu unde”, zâmbește Peter Laszlo.

Secretul Fermei Cernat: asocierea

Familiile lui Csaba Moldovan, Akos Bajcsi, Peter Laszlo au decis să-și unească fermele într-o cooperativă care să vândă la comun cartofi către comerțul modern. Așa s-a născut Ferma Cernat. Fiecare face tranziția către a doua generație de fermieri, copiii lucrând cot la cot cu părinții lor și pregătindu-se să ducă afacerea mai departe.

Nu este ușor să te asociezi. În primul rând, asta necesită o schimbare de mentalitate. În mintea multora, cooperativa amintește prea mult de CAP-ul din comunism când ce era la comun de fapt nu aparținea nimănui. Însă în cazul de față, asocierea este condiția ca aceste afaceri de familie să treacă la nivelul următor. În primul rând, e nevoie de o strategie comună de vânzări și de omogenizarea mărfii, care trebuie să fie de aceeași calitate. În al doilea rând, trebuie construite depozite care să permită producătorilor să livreze marfa pentru o perioadă cât mai lungă de timp. În al treilea rând, sunt necesare certificările de calitate, inclusiv Global G.A.P., și de trasabilitate a produselor. De abia apoi, poți suna la Lidl să-ți ia marfa.

Cartofii ambalați sunt pregătiți pentru supermarketurile Lidl

Fiecare soi de cartofi are o trasabilitate precisă

Recolta de anul acesta

Relația cu Lidl? „Win-win!”

Managerul general Bot Gabor îmi spune că partenerii de la Lidl au venit în fermă să verifice „ce potențial are”. „Au făcut și un filmuleț”, își amintește. Retailerul a vrut să se asigure că Ferma Cernat poate furniza cartofi, ceapă, morcovi și sfeclă roșie pentru o perioadă lungă de timp, în cantitățile cerute. „Cei de la Lidl sunt foarte organizați, ca organizare sunt pe primul loc”, spune dl. Bot Gabor, care adaugă că parteneriatul pe termen lung este cheia succesului: „Ei se interesează să fie o relație win-win”.

„Dacă îți faci treaba, totul merge de la sine. Lidl ne cunoaște. Știe cine suntem. Sunt multinațională, lucrează cu date. Cred că suntem printre premianți. Dacă nu trece calitatea, primim retur”, povestește directorul companiei.

Cartoful urăște canicula. Fără irigații nu se poate face agricultură

Cea mai mare problemă a agricultorilor este apa. De fapt, lipsa ei. Dl. Csaba Moldovan spune că doar anul trecut a investit 300.000 de euro în sisteme de irigații, puțuri, generatoare și motorină.

Cartoful e o plantă sensibilă căreia nu-i place canicula. Iar în ultimii ani, chiar și în Covasna a fost foarte cald. „Anul ăsta a fost căldură mare, au fost și 35 de grade. Înainte să lucrez pentru Ferma Cernat, vindeam pentru o companie mare de electrocasnice. Se cerea mult aer condiționat la București. De ceva timp, au început și cei din Covasna să ceară aparate de aer condiționat”, îmi sintetizează schimbările climatice la firul ierbii dl. Bot Gabor.

Fără irigații se obțin 10-15 tone de cartofi la hectar, iar cu irigații 40-45. Un singur puț de mare adâncime costă 15.000 de euro.

În plus, fiscalitatea muncii ridică costurile, pentru că Ferma Cernat plătește „la alb” toți angajații. „Doar ca să plătim taxele la stat pentru 40 de angajați trebuie să vindem 1200 de tone de grâu”, explică dl. Moldovan.

Fermierii pregătesc o parte din producție pentru industria horeca

Ferma Cernat construiește noi depozite pentru producția de cartofi, ceapă, morcovi și sfeclă roșie

Câteva zeci de oameni din localitate muncesc la Ferma Cernat

În ciuda tuturor costurilor și dificultăților, am simțit la acești oameni o dragoste profundă pentru pământul care ne hrănește pe toți. „Banii au un singur dezavantaj: nu se pot mânca”, râde dl. Moldovan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce ma bucur! Dar uite ca e in Covasna si nu in Olt...in Olt oamenii mai de graba se vaita de seceta decat sa ia initiative de acest gen...ia duceti-va si luati-i la intrebari!!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Radu Jude la Paris

Adevărul e că nu ieșim în lume cu prea multe. Cu excepția performanțelor câtorva sportivi, începând cu David Popovici, a câtorva companii private care au trecut granița și aspiră la statutul de unicorni și a filmelor din „noul val”, România nu iese prea mult în evidență. De aceea, orice „ieșire în lume” face foarte mult bine imaginii unei țări în deficit uriaș de imagine internațională.

Citește mai mult

Marina Axentii

La doar 27 de ani, Axentii Marina (foto) se află pe un parcurs academic remarcabil. Originară din România, ea este doctorandă în domeniul Ingineriei Produselor Alimentare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar în prezent își desfășoară activitatea de cercetare peste ocean.

Citește mai mult

Theodor Paleologu, diplomat și președinte al Fundației Paleologu. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Pe fondul ascensiunii extremismului la nivel mondial, mulți se întreabă acum ce s-a întâmplat cu societatea și de unde a ieșit la lumină ura aceasta aproape perceptibilă fizic între oameni care nici nu se cunosc personal. Căci trăim, iată, vremuri în care amenințarea și injuriile sunt elemente la ordinea zilei. Mulți aproape că le ignoră, pentru că, pe nesimțite, ele s-au normalizat. Drumul de aici la agresivitate fizică e scurt. Și asupra acestui pericol atrag atenția mulți oameni ai cărților, care știu din istorie ce se întâmplă cu societățile în astfel de perioade.

Citește mai mult

 Chris M

Pentru Chris Simion-Mercurian, scriitoarea și regizoarea de teatru care a pornit visul, și pentru partenerul ei, Tiberiu Simion-Mercurian, întreaga călătorie a însemnat nouă ani de eforturi, sacrificii și momente de criză, dar și întâlniri și emoții imposibil de trăit altfel. „Nouă ani a durat. A început în 2016. A fost foarte complicat. Și foarte impredictibil.

Citește mai mult

politician - Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

Bun, cartea Rinocerii e una despre o epidemie de “rinocerită”. Oameni de toate felurile, cu probleme normale și vieți ca ale noastre, află că în localitatea în care ei trăiesc au apărut niște rinoceri, deși situația era improbabilă. Pentru că rinocerii trăiesc pe lângă mlaștini, nu în zone secetoase, ca aceea din orașul lor. Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

Citește mai mult