Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Viitorul nu mai sună. De ce ordonanța privind interceptările este neconstituțională

În România există o singură poliție reglementată de Constituție, anume cea aflată în serviciul instanțelor. Prin excepție, poliția judiciară funcționează sub conducerea și supravegherea parchetelor.

Da, putem să mai citim o dată enunțul de mai sus, cu toată mirarea și revolta pe care el le naște în noi. Este concluzia unei discuții amicale de sâmbătă seară, la Brașov. Totul a pornit, desigur, de la nebunia de vineri, când statul de drept a mai fost siluit o dată, prin ordonanță de urgență. Eu nu-mi aduceam aminte ca poliția să fie menționată în Constituție, ba chiar eram gata să bag mâna-n foc că nu e menționată deloc. Prietenul Andrei Avram contrează: ba e menționată, dar într-un singur loc! 

Așa că ne-am permis, ba chiar ne-am asumat luxul teoretic al dezbaterii despre drepturile constituționale, am verificat împreună textul, iar rezultatul este că poliția apare în Constituție în două locuri: art. 130 și art. 131. Acum să vedem ce consecințe ar putea rezulta din această descoperire: 

Mai întâi, să ne amintim că textele constituționale sunt de strictă interpretare. Dacă Adunarea Constituantă ar fi vrut să spună și altceva în afară de ce-a scris în text, ar fi făcut-o; dacă ne gândim noi c-ar fi vrut să spună și altceva, nu avem cum s-o întrebăm, pentru că s-a dizolvat între timp; apoi, în urma votului popular de la momentul adoptării Constituției, toți cetățenii acceptă textul așa cum e scris. Textul constituțional vorbește doar despre poliția instanțelor, doar în Titlul III - Autoritățile publice, Capitolul VI - Autoritatea judecătorească, de unde rezultă că, din 1992 încoace, Poliția română este în mod eronat organizată sub autoritatea ministrului de interne, pentru că trebuia așezată sub umbrela Înaltei Curți. Adică poliția obișnuită e parte din poliția instanțelor și nu invers! Iar asta mai poate însemna că legile care au ignorat acest text, ba chiar și deciziile Curții Constituționale de până acum, e posibil să fie eronate. Eronate pentru că nu au verificat niciodată dacă realitatea instituțională, perpetuată din inerție, este sau nu în acord cu textul din Constituție.

Momentele de cumpănă pot fi interpretate deopotrivă în cheie negativă (aoleo, ce ne facem?) sau în cheie pozitivă (hai să vedem ce oportunități mai există). Guvernul și Președinția au ales să vadă în Decizia 51/2016 a Curții Constituționale privind interceptările un motiv de panică, au intrat în starea de groupthink (sau „gândire de grup”) și au greșit monstruos.

Repet: Constituția vorbește despre poliție doar în Titlul III, Capitolul VI, Secțiunea 1 - Instanțele judecătorești. Prin excepție (care este de și mai strictă interpretare), în Secțiunea a 2-a, privind Ministerul Public, poliția judiciară este pusă sub conducerea și supravegherea parchetelor. Deci numai polițiștii judiciari de la DNA se aflau în stare de constituționalitate, până vineri seară, iar toți ceilalți erau neconstituționali! Știu, e șocant, însă poliția din cadrul Ministerului de Interne, pentru că nu este menționată de Constituție, nu poate fi deasupra poliției instanțelor și poliției judiciare! Această schimbare de paradigmă doare, pentru că ne arată că enorm de multe lucruri despre care credeam că funcționează bine-merci, deodată par neconstituționale.

Desigur, problema cea mai gravă a momentului este că inclusiv ordonanța de urgență adoptată vineri seară este, la rândul ei, neconstituțională. Despre abuzul de ordonanțe de urgență în privința poliției am mai avertizat și cu 3 săptămâni în urmă, când OUG 3/2016 făcea posibilă încadrarea directă a 10.000 de persoane fără pregătire, fără competențe. Și zău că nu e greu, pentru că art. 115, alin. 6 este lipsit de echivoc, arătând că instituțiile fundamentale ale statului nu pot fi niciodată reglementate prin OUG - și, pentru că este vorba despre o excepție de la o procedură de excepție (delegarea legislativă), această prevedere constituțională e de cea mai strictă interpretare posibilă.

OUG adoptată vineri seară afectează, în mod evident, instituții sau autorități publice menționate explicit în Constituție, adică instituții fundamentale ale statului - mă refer la Înalta Curte, la Ministerul Public și la Poliție. Deși încearcă să pună poliția judiciară acolo unde spune art. 130 din Constituție, adică sub conducerea și supravegherea parchetelor, OUG de vineri păcătuiește prin siluirea art. 115 din aceeași lege fundamentală a statului român. Iar eu nu pot înțelege, în ruptul capului, cum a fost posibil ca un astfel de text, menit să fie adoptat printr-un instrument de legiferare otrăvit, să fi ieșit cu bună știință de pe poarta Ministerului Justiției, respectiv să fi fost avizat favorabil, cu seninătate, de CSM și CSAT. Oare oamenii din aceste instituții nu citesc Constituția?

Momentele de cumpănă pot fi interpretate deopotrivă în cheie negativă (aoleo, ce ne facem?) sau în cheie pozitivă (hai să vedem ce oportunități mai există). Guvernul și Președinția au ales să vadă în Decizia 51/2016 a Curții Constituționale privind interceptările un motiv de panică, au intrat în starea de groupthink (sau „gândire de grup”) și au greșit monstruos. Ar fi putut să-și amintească de termenul de 45 de zile pe care-l aveau la dispoziție și să reașeze lucrurile cu mintea-n cap! Pentru a obține o reglementare corectă și solidă, succesiunea corectă a pașilor (dintre care unii se puteau întâmpla în paralel) ar fi fost cam așa:

  • Ministerul Justiției deschide o rundă de consultări publice, pentru a culege opinii și soluții față de motivarea CCR din Decizia 51;
  • Președintele invită formațiunile politice parlamentare la consultări care să asigure cel puțin consensul asupra utilizării procedurii de urgență în Senat și Camera Deputaților, dacă nu și asupra unor soluții tehnice;
  • Președintele adresează un mesaj Parlamentului, prin care amintește că, în septembrie, Codul fiscal a fost adoptat în numai 3 zile (la reexaminare), printr-o procedură accelerată în Parlament, solicitând un regim similar pentru modificările necesare acum;
  • Ministerul Justiției se asigură că proiectul de lege elaborat ia în considerare și soluțiile oferite de politicieni, dar se bucură mai ales de sprijinul/acceptarea unei majorități largi în societate și printre instituțiile direct afectate;
  • Ministerul Justiției și/sau Secretariatul General al Guvernului ori Cancelaria Premierului adună toate avizele necesare (mai ales de la CSM), conform procedurilor în vigoare;
  • Președintele prezidează ședința de Guvern în care se adoptă proiectul de lege, pentru a arăta cât e de important acest subiect și că el trebuie tratat serios, democratic și constituțional, chiar dacă rapid;
  • Parlamentul aplică procedura de urgență proprie și adoptă legea cu modificările necesare până la scurgerea termenului de 45 de zile, dar respectând principiile statului de drept.

Mie chiar îmi place arhitectura instituțională proiectată de textul constituțional, chiar mult mai mult decât cea pe care o perpetuăm, din inerție, probabil și neconstituțional, de 25 de ani! Pentru că, din perspectiva Constituției, problemele din poliție s-ar rezolva cu girul Înaltei Curți, în spiritul legalității și imparțialității, nu prin dispozițiile discreționare, partizane, ale unui politician ajuns ministru de interne

În fine, să ne mai uităm o dată la Constituție, pentru a înțelege ce ne spune textul (nu ce-or fi gândit constituanții și nici ce ne-am imaginat noi până acum) despre relația dintre instanțe, parchete, justiție și poliție: Constituția spune că justiția se înfăptuiește prin Înalta Curte și celelalte instanțe, că procurorii se află sub autoritatea ministrului justiției, iar poliția se află în serviciul instanțelor, cu excepția poliției judiciare, care funcționează sub supravegherea parchetelor.

Cu alte cuvinte, Constituția României ne spune că poliția trebuie să fie la fel de imparțială ca instanțele, iar Inspectoratul General al Poliției Române trebuie să se afle sub pulpana Înaltei Curți, nu sub cea a unui ministru. (Despre poliția locală trebuie să mai discutăm, că poate nu e chiar „poliție” ce fac ei; iar postul ministrului de interne nu se desființează, ci doar va avea un rol ceva mai atenuat, așa cum ministrul justiției și-a restrâns treptat atribuțiile, de prin 2004-2005 încoace.) Tot Constituția ne spune că poliția judiciară trebuie să fie condusă de procurorii din Ministerul Public, care este parte a puterii judecătorești; oricum, procurorii sunt magistrați, iar parchetele funcționează pe lângă instanțe, deci nu se pune problema unei duble subordonări a polițiștilor judiciari.

Și știți ceva? Mie chiar îmi place arhitectura instituțională proiectată de textul constituțional, chiar mult mai mult decât cea pe care o perpetuăm, din inerție, probabil și neconstituțional, de 25 de ani! Pentru că, din perspectiva Constituției, problemele din poliție s-ar rezolva cu girul Înaltei Curți, în spiritul legalității și imparțialității, nu prin dispozițiile discreționare, partizane, ale unui politician ajuns ministru de interne. Iar asta ar fi o garanție cu privire la respectarea drepturilor mele constituționale, inclusiv împotriva unor eventuale abuzuri, care ar putea fi foarte tentante, când vine vorba despre interceptări. Ah, și un excelent scut constituțional anti-SRI. Iar, dacă simțim nevoia, putem să ne gândim așa: Imediat după Revoluție, e posibil ca Adunarea Constituantă să fi vrut să pună poliția sub umbrela instanțelor, tocmai pentru a nu mai fi vreodată posibilă acțiunea discreționară a miliției de până în ‘89, care era supusă doar puterii executive.

Amintesc că acest conflict, dintre realitățile funcționale și textele constituționale privind organizarea și funcționarea poliției, a mai dat naștere, în trecut, la interpretări contradictorii în jurisprudența CCR. Prin urmare, ar fi bine să ne uităm la acest moment de cumpănă într-o cheie pozitivă: să acceptăm că până acum ne aflam în eroare și că trebuie s-o luăm de la capăt, pentru a pune lucrurile pe făgașul normal! Provocarea este să scoatem decidenții din starea de groupthink, să-i punem cu picioarele în ligheanul cu apă rece, pentru a gândi limpede, apoi să parcurgă pașii de bun simț ai unui proces decizional concordant cu principiile/valorile democrației și statului de drept. Iar primul care poate acționa (nu glumesc!) este Avocatul Poporului, pentru că este singurul care ar putea invoca, imediat, neconstituționalitatea ordonanței de vineri seară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trebuie sa recunosc ca am fost uimita si dezamagita de aceasta interpretare a textului art. 130 si 131 din Constitutie. V-am urmarit in mai multe interviuri si am avut impresia ca intelegeti perfect cum functioneaza si cum se articuleaza diversele institutii ale statului democratic. Tocmai de aceea cand am citit ca politia ar trebui de fapt sa fie supusa puterii judecatoresti am crezut ca nu vad bine, sau ca e o gluma, eventual un exercitiu intelectual de interpretare ad literam a textului constitutional. Daca citim si titlul art. 130 - Politia instantelor, e foarte clar ca textul se refera nu la politie in ansamblul ei, ci la acei lucratori de politie insarcinati sa mentina ordinea in instantele de judecata (ii puteti vedea in salile de judecata sau la intrarea in birourile judecatorilor). Si e normal sa fie asa, pentru ca potrivit art. 217 din codul de procedura civila "Poliţia şedinţei de judecată: (1) Preşedintele completului de judecată exercită poliţia şedinţei, putând lua măsuri pentru păstrarea ordinii şi a bunei-cuviinţe, precum şi a solemnităţii şedinţei de judecată." dar judecatorul nu il va lua de mana si nu-l va scoate pe usa pe fiecare individ care deranjeaza sedinta de judecata, ci va da ordin politistului aflat in sala sa o faca. Iar acesti politisti evident ca sunt sub autoritatea judecatorului, ca sa poata primi ordin de la acesta cu privire la pastrarea ordinii in instanta.
    • Like 2
    • @ H.e. Pennypacker
      mulțumesc pentru apreciere :) însă tot nu cred că o prevedere dintr-un cod, oricare ar fi acela, se poate afla deasupra textului constituțional; iar dacă poliția „obișnuită” nu apare nicăieri în Constituție, putem să ne imaginăm o completare; până atunci, însă, mi-e teamă ca trebuie să luăm la pilă codurile și celelalte legi :(
      • Like 0
  • bună dimineața și mulțumesc pentru comentarii :) în susținerea argumentelor mele împotriva ordonanțelor de urgență care nu-și justifică urgența, dar și ca răspuns la criticile dvs, doresc să vă prezint paragraful §35 al Deciziei CCR 859/2015 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/175727), rezultat al acțiunii Avocatului Poporului (http://avp.ro/exceptii/exceptie_29mai2015.pdf) față de OUG 7/2015 a Guvernului Ponta (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/167208): „§35. Având în vedere cele de mai sus, rezultă că oportunitatea, raţiunea şi utilitatea reglementării, chiar dacă ele exprimă situaţii de fapt obiective, nu reprezintă o situaţie extraordinară a cărei reglementare să nu poată fi amânată şi care să justifice, astfel, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă.” [ah, având în vedere că motivarea Deciziei CCR 51/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial 190/14 martie, simultan cu OUG 6/2016, înseamnă că „urgența” nu a durat nici _5_secunde_, din perspectiva legilor aflate în vigoare :( ]
    • Like 0
    • @ Codru Vrabie
      o informație de ultimă oră este că un proiect de lege ar vrea să facă ordine cu privire la procedura de reacție rapidă față de alte viitoare decizii CCR... documentul este disponibil pe site-ul Senatului, la http://www.senat.ro/Legis/PDF/2015/15L566FC.pdf; deși este semnat de dl Florin Iordache, se pare că nu este inițiativa dumnealui, conform http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=182&cam=2&leg=2012&pag=2; dar poate fi un bun punct de începere a dezbaterii :)
      • Like 0
    • @ Codru Vrabie
      oxia check icon
      Tu macar citesti ce scrii? Daca OUG s-ar fi publicat, sa zicem, la 10-20 de zile dupa publicarea in MO a deciziei CCR, cei de teapa lui Felix si Mazare ar fi putut exclude probele aduse de SRI la dosar si probabil ca ar fi putut scapa si de dosar(e) in acest mod, folosindu-se de decizia CCR, timp in care exista vid legislativ. Dar na, esti tu mai destept asa, de fel. Sau poate ai sponsorizari de la cine trebuie. Mi-e greata deja....
      • Like 1
    • @ oxia
      putem să nu fim de acord--în definitiv, niciunul dintre noi nu ia decizii aici, ci discutam eventuale alternative :) însă eu nu atac la persoană... o zi cu spor! :)
      • Like 0
  • check icon
    sunt de acord si sprijin ca romanica sa ramana pururi tara hotilor, borfasilor si violatorilor in grup si organizati, nu doresc o constitutie si un sir de legi care sa apropie romanica de lumea ce-si zice civilizata. cine vrea civilizatie sa plece ... unde vede cu ochii ... iar cine-si doreste aventura si mizerie, munca inutila si o viata de mizerie sa ramana in romanica vestic a hotilor, borfasilor si violatorilor in grup si organizati. acesta este brandul de tara, masina din care-ti dispar bagajele pana sa le cari in hotel, valiza care fuge din tren cand te uiti pe geam cum ajunge trenu-n gara, politistul care cauta febril o bacnota in actele tale in timp ce cu jumatate de ochi aproba hotul care-ti face pana sa poata sa te jefuiasca 50m mai incolo ... traiasca jefuitotii neamului, jos normalitatea !
    • Like 1
  • oxia check icon
    A ta problema e OUG, dar de aia se numeste Ordonanta de URGENTA, pentru ca era urgenta si vid legislativ, si se impunea folosirea acestui mecanism (precum a zis cineva in alt comentariu). Poate ca procedura nu e ideala, dar nici situatia nu e. Iar aceasta OUG poate fi dezbatuta si modificata etc in Parlament oricand doresc mizeriile alea sa mai vina la sedinte. Ca sa nu mai zic ca cei afectati cel mai tare sunt tot mizeriile alea de oameni din parlament si alte institutii care fura cu nesimtire si de asta tipa acum ca din gaura de sarpe. Apropo, Ponta nu dadea cu OUG-uri care nu erau urgente in stanga si in dreapta? Sau cine ar vrea un Felix sau un Mazare in libertate si cu despagubiri de la stat (adica noi, astia de muncim si suntem 'prosti').
    • Like 1
  • golan check icon
    OUG nu tine loc de lege, dar un guvern poate actiona, teoretic legitim, prin acest mecanism pentru a suplini viduri legislative care ar duce la blocaje institutionale - cu conditia evidenta sa nu fie in contradictie cu legile organice sau constitutia. Acesta este cazul in care ne aflam acum. Legea va ajunge oricum in Parlament pentru a fi votat. Cum formularea CC a invalidat o formulare ambigua si nu incompatibilitatea practicii, este chiar de asteptat ca un guvern sa actioneze intr-o astfel de masura si sa nu astepte in mod birocratic reglementarea legislativa care poate dura mai bine de un an de zile.
    Toata lumea poate sa pufaie oricat doreste, dar nu s-a intamplat nimic ilegitim, iar idiotenile astea cu statul de drept pe care le insira cineva intr-o situatie favorabila INFRACTORILOR, sunt de-a dreptul penibile si dezgustatoare.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult