Sari la continut

„Cine nu-și declară în 2016 veniturile va avea o surpriză”. Gabriel Biriș, mesaj către cele 3 milioane de „fantome” fiscale

Trei milioane de români, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal. Trei milioane de „fantome”, după cum spune noul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, într-un scurt interviu acordat Republica.ro. 

O parte dintre aceste persoane ar putea fi „aduse la lumină” în acest an. În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună - , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum. 

Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Codul Fiscal din 2015 prevedea că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.

„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.

În noua sa funcție, Gabriel Biriș se va ocupa de partea privind legislația fiscală. „Scopul meu în viață nu este să fiu secretar de stat. Scopul este reforma fiscală”, explică Biriș.

Cele mai importante declarații:

•„Cred că cea mai mare provocare este să schimbăm paradigma pe care se așază în special relația dintre stat, prin administrarea fiscală, și contribuabil”.

•„Vorbim de toleranță zero la evaziune - asta se face nu prin tratarea efectelor, ci prin identificarea cauzelor ce generează evaziunea”.

•„Nimic nu justifică nerespectarea legii. Cine încalcă legea, fie vorbim de corupție, fie de prostii de genul celei cu recepția autostrăzii pentru alegeri, trebuie să plătească. Nu poate fi tolerată neplata impozitelor și taxelor, indiferent de motiv”.

•„Vor avea o surpriză cei care nu declară (veniturile n.n.). Va fi foarte scump să nu te conformezi. Dar nu vreau să intru în detalii”.

•„Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu poate să susțină 20 de milioane de asigurați cu cinci milioane de plătitori de asigurări de sănătate”

•„Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.

•„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este una din metodele de a-i scoate la lumină”

Interviul acordat Republica.ro de secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș:

-Care este miza personală în 2016?

-Am scris o carte despre fiscalitate și competitivitate. Acolo e miza. Adică ce nu s-a făcut din ce ziceam eu acolo, este miza să facem acum. O parte din ce am scris că trebuie făcut s-a făcut. Cred că cea mai mare provocare este să schimbăm paradigma pe care se așază în special relația dintre stat, prin administrarea fiscală, și contribuabil. Simplificarea include și așezarea pe baze corecte și din punct de vedere moral a bazei de impozitare, a impozitelor. Pentru că nu este deloc firesc să erodăm baza prin tot felul de excepții. Vorbim de cotă unică, cota unică trebuie plătită de toată lumea, vorbim de solidaritate la contribuții sociale, trebuie să fim solidari cu toții, într-o anumită limită care poate fi obținută prin plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale.

Vorbim de toleranță zero la evaziune - asta se face nu prin tratarea efectelor, ci prin identificarea cauzelor ce generează evaziunea.

-Sunteți cunoscut drept un critic al activității ANAF. Cum vedeți lucrurile de pe cealaltă parte a baricadei?

-Acum suntem colegi și sunt convins că putem face lucruri foarte bune împreună. Chiar dacă sunt anumite lucruri unde va trebui să ne armonizăm pozițiile. Eu consider că într-un stat de drept scopul nu scuză mijloacele, mijloacele trebuie să fie legale. Nu putem să impunem respectarea legii încălcând-o. Și de aici pleacă tot restul. Sunt convins că departamentul de legislatie fiscală împreună cu ANAF vor găsi cele mai bune soluții pentru scopul comun, care este îmbunătățirea administrării fiscale, creșterea randamentului colectării și crearea unei culturi a conformării voluntare.

-Sunt mulți care nu își plătesc taxele, motivând că statul oricum nu gestionează bine banii.

-Guvernul acesta ia deja măsuri pentru eficientizarea cheltuirii banilor publici. Nimic nu justifică nerespectarea legii. Cine încalcă legea, fie vorbim de corupție, fie de prostii de genul celei cu recepția autostrăzii pentru alegeri, trebuie să plătească. Nu poate fi tolerată neplata impozitelor și taxelor indiferent de motiv. Cine irosește, risipește sau fraudează banul public se ocupă de el alte instituții. Și în ultima perioadă, din fericire, se ocupă foarte eficient. Vor avea o surpriză cei care nu declară (veniturile n.n.). Va fi foarte scump să nu te conformezi. Dar nu vreau să intru în detalii. 

Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?

— Gabriel Biriș, secretar de stat Ministerul Finanțelor

-Din 2016 persoanele care nu au venituri vor trebui să depună o declarație fiscală și vor trebui să plătească contribuții pentru sănătate.

-Este o prevedere în Codul Fiscal. Timp de șase luni. Cum să trăiești dacă nu ai venituri? Și vorbim de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Noi trebuie să înțelegem cu toții că sănătatea costă și asigurarea de sănătate trebuie plătită. S-a plecat de la premisa potrivit căreia Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu poate să susțină 20 de milioane de asigurați cu cinci milioane de plătitori de asigurări de sănătate . Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este una din metodele de a-i scoate la lumină.

-Despre reducerea birocrației, ce le transmiteți oamenilor de afaceri?

-Încercăm să simplificăm cât putem de mult, noi acum jucăm <<la servite>>, Codul fiscal este deja aprobat. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • exact ce spun eu de ceva timp, care desi platesc CASS in fiecare luna, eu totusi nu reusesc sa beneficiez de analize gratuit macar odata pe an;, de ce ... ?, mi se raspunde ca fondurile sunt insuficiente; citez din editorial pe secretarul de stat Gabriel Biris:„Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.„Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu poate să susțină 20 de milioane de asigurați cu cinci milioane de plătitori de asigurări de sănătate”;Imi permit sa spun, ma.... da prosti suntem unii, inteleg sa fim solidari dar nici chiar asa, asta nu ma e solidaritate, este minciuna pe fata si jecmaneala, sa platesc CASS si sa-mi platesc din propriul buzunar analizele medicale !.
  • Like 1
  • SOLUȚIA CAPITALISTĂ LA MODIFICAREA ARTICOLULUI 180 CARE ÎI OBLIGĂ PE CEI FĂRĂ VENIT SĂ PLĂTEASCĂ ASIGURAREA DE SĂNĂTATEVREM FAPTE, NU VORBE - NU!!! TAXĂRII ROMÂNILOR FĂRĂ VENIT - SCHIMBAȚI ARTICOLUL 180!!!Dă click pe adresele de mai jos, citește documentul pdf și distribuie mai departe!https://www.facebook.com/tocarnation.corbel/posts/977914988912495https://www.scribd.com/doc/294962917/Obamacare-Sistemul-de-Asigur%C4%83ri-de-S%C4%83n%C4%83tate-SUA
   • Like 0
   • Cum sa ai predictibilitate fiscala cand secretarul de stat de la Finante "nu vrea sa vorbeasca mai mult" despre masuri aflate in pregatire si care sunt de interes pentru categorii largi de contribuabili? Am mai spus: nu exista lucruri corecte si gresite in mentalitatea noastra. TOTUL e gresit, inclusiv cum respiram, de aceea iese atat de prost, continua sa se inrautateasca si orice corectura esueaza groaznic.
    • Like 0
    • Așa cum am mai spus... : Atât timp cât eu nu am un venit legal... nici o normă de drept juridic nu-ți permite să mă impozitezi, indiferent cu cât și indiferent sub ce motiv... Pentru că e simplu... dacă legal nu am venituri se cheamă că câștig 0 lei, iar 0 înmulțit cu oricât ... Vrei să percepi impozit de la toți cetățenii unei țări, pune mâna și crează locuri de muncă pentru toți cetățenii, plătite decent și cu respectarea drepturilor omului, astfel ca nici un cetățean să nu aibă motiv să nu vrea să muncească... Altfel nu faci decât să creezi tensiuni sociale... Nu vreau să cred că cineva dorește ca vrun amărât care nu are venituri și care Dumnezeu știe cum reușește să trăiască, să ajungă să omoare vreun funcționar fiscal prea zelos...
     • Like 4
     • Serios ,domnu Biris da domnu Borcea cum isi raporteaza veniturile ca el este sarac ...lipit ...de ..stiti cine? ..sau ...raportarea vine de ....doamnele ... participante la ...viata sexuala ...a domnului...
      • Like 1
      • Din ce statistici a aflat dl. secretar de stat citi romani au venituri in strainatate ? Daca stie cineva aceste statistici il rog sa raspunda la acest comentariu. Dar sa fie statistici cu o metodologie clara de estimare, nu cifre din virful pixului. Esta nevoie de aceste statistici sociale, dar nu cred ca ele exista. Se pot face si cred ca am avea un soc in legatura cu numarul real al romanilor care cistiga in strainatate la angajatori straini (situatie in care, dupa codul vechi, nu datora impozit statului roman).
       • Like 0
       • Si cu mine cum ramane?? Faptul ca guvernantii nu stiu ce se intampla cu poporul,cum traieste cel care la revolutie era tanar muncitor in fabricile tarii,in uzine,in cooperative se adevereste ! Cele 3 milioane de neica nimeni ,de nu platesc Cass sant acestia deveniti someri,cand locurile lor de munca au disparut,fabricile si uzinele s au vandut la fier vechi,care azi nu sant pensionari(si nu vor fi niciodata,pentru ca nu au cotizat de ajuns)si nu sant nici asistati sociali! De ce nu sant asistati? Din mandrie sau pentru ca detinMai mult de 1 pogon de pamant,au curtea mai mare cu 1 ar sau au vaca cal dau 2 capre!! Cum traiesc acesti oameni? Traiesc din pensiile parintilor( care mai au) ,din munca cu ziua,din 20-30 de lei pe zi!Acesti necontribuabili vand o ceapa ,un sac de cartofi, un sac de grau,sa isi plateasca "lumina" sa schimbe butelia! De laei vrei Cass de 57 de lei pe luna?? Propun ca plata Cass se se faca in oua, branza, cartofi ,slana si de sarbatori in litri de tuica sau. Palinca,dupa posibilitati!!
        • Like 4
        • mario
         http://www.economica.net/mobile/biris-guvernul-golani-bate-curtea-scolii_112553.html
         • Like 0
         • Intai de toate Buna seara Republica.roNu stiu daca dl Biris are timp sa citeasca articolele dvs ca sa aiba atata timp sa parcurga si raspunsurile care ii sunt adresate, pentru ca pe pagina domniei sale de facebook, nu are timp sa-si dea acordul postarii pe care i-am adresat-o cu cateva nelamuriri legate de afirmatiile facute de domnia sa Puteti sa-l considerati ca un drept al cetatenului de a fi informat, prin urmare, in replica celor afirmate....- Dle Biris, am si eu o nelamurire referitoarea la declaratia dvs cu privire la impozitul de 5,5% pe care vor trebui sa-l plateasca cei care nu au avut venit in ultimele 6 luni...Plecati de la rationamentul ca nu poti trai fara venit timp de 6 luni?! Probabil nu concepeti dvs ceva cu care nu sunteti obisnuit, asta nu inseamna ca nu poate fi posibil....De pilda eu, am trait si mai mult de 6 luni fara nici un venit, dar va pot face dovada ca am primit bani de la parinti, de la frati, prieteni si chiar copil pt a achita utilitatile si daca mai ramanea ceva dupa acestea, imi cumparam si ceva de mancare....Pun pariu ca nu stiti ce se poate cumpara de 10 lei de mancare pt o saptamana si mai ales nu cred ca stiti cum e sa economisiti din suma aceasta....Dar asta nu ma intereseaza acum...Ce vreau sa stiu, este cum veti obliga dvs oamenii care chiar nu au venituri sa plateasca 5,5% impozit din niste bani care nu ii au , ca sa plateasca un serviciu pe care poate nici nu il folosesc ??Si aici ma dau exemplu tot pe mine....In perioada in care nu am avut nevoie de sistemul sanitar de sanatate, banii pe care i-ati primit din salariul meu pt acest serviciu, unde s-au dus ? .Nu am beneficiat de servicii de sanatate ani de zile....Nu a fost nevoie....Slava Domnului, dar de platit, am platit....Este ca si cum construiesti blocuri dar parcari nu ai, vinzi masini dar parcari nu ai...si uite asa se imbogatesc cei care vin sa-ti ridice masinile, e cam acelasi tip de "incasare"...Daca tot e sa-i obligati sa dea bani, atunci macar sa va luati toate asigurarile ca, chiar au de unde sa va dea...nu sa dispuneti de logistica pt a incasa niste bani in mod abuziv...oamenii care chiar nu au de unde sa va dea, nu au bani nici sa va dea in judecata pt a demonstra ca nu au nici un venit...Oricum, eu nu sunt de-acord sa platesc un serviciu de care nu dispun...mai mult, daca nu am bani, sa fiu obligata sa platesc ? De unde ? Ce imi sugerati?Si inca ceva...pt sumele nedeclarate zeci de ani pana azi, care au saracit statul si implicit unica sursa de venit a acestuia, bugetarii, unde sunt ?De ce sa mai platim tot noi, iar VOI , desi aveti toleranta zero pt evaziune, cand e sa strangeti curelele, le strangeti de la bietii oameni care nu au venituri, pt ca PRESUPUNETI dvs dle Biris ca nu se poate trai fara venit mai mult de 6 luni...de unde stiti, va intreb ?Vedeti prin visteriile celor care au evazionat STATUL cu sute de milioane de lei, recuperati de la ei, si echilibrati balanta ...ca nu este o solutie sa dati amenzi in cazul in care oamenii care nu au venituri, nu va pot plati, doar ca sa mai inregistrati o datorie in bilantul dvs de bun administrator.. al Ministerului....Multumesc anticipat pt raspuns
          • Like 8
          • @ Michelle
           Si sa platesti tot nu beneficiezi de mai nimic...am 2copii mici si cu toate ca prin lege ar trebui sa beneficieze de asistenta medicala si tratament ...vreau sa va spun ca platesc anual mii de lei pentru analize medicale si tratamente .....nu sunt fonduri...nu mai este plafonul...medicamentele de care ai nevoie..sunt pe bani...cam asa patesti cand vine vorba de drepturi...cand vine vorba de platit ti se spune ca unde-i lege ...nu-i tocmeala.....pai e corect? Precizez ca suntem asigurati....dar nu se merita...
           • Like 6
          • @ Vladimir Stefanov
           Dle Vladimir, nu este corect, si pt ca dl Biris are toleranta zero la evaziune, asa si noi ar trebui sa avem toleranta zero in a ne scoate banii din buzunar pt a sustine servicii care nu ne vin in ajutor, mai ales atunci cand chiar e nevoie de ele.....si asta doar ca ei, "gospodarii" de prin ministere sa poata "evaziona" in continuare bugetarii si bunii platnici, in timp ce acestia scot banii din buzunare ca sa sustina 20 000 000 de romani ....va recomand sa cititi legislatie si sa ii dati in judecata pt acest serviciu de care nu ati beneficiat....si sa va recuperati banii si demnitatea, iar dl Biris sa-si dea demisia
           • Like 6
          • @ Michelle Hera
           Stimata doamna..sunt foarte multi oameni in situatia asta...mai toti parintii platesc aproape tot ce tine de sanatatea copiilor..atunci oamenii inteleg ca ceva nu functioneaza si sunt revoltati...este ok ca legea sa fie lege...dar pentru toti si pretutindeni..si la bine si la rau...dar sunt solidar si cu cei care nu au bani ....oricum platesti aproape fara rost...banii se scurg altundeva..nu in folosul nostru...
           • Like 4
         • din punct de vedere financiar, in momentul asta sunt mai multe tipuri de oameni in lume:1. angajatii cu carte de munca2. liber profesionistii: pfa/firma/drepturi de autor etc3. someri,a sistati social,medical, pensionari, etc4. cei fara venit. 5. cei cu venit in afara tariiDin punct de vedere comunist si din ce citesc legea urmareste pe 2 si 4, preferand oameni gen 1 si 3, fix ca pe timpul comunist!! si vrea sa ne tzina in asemenea conditii. Eu sunt liber profesionist, am perioade cand nu am contracte, de 1-2 luni. Conform contractului meu cu CASS la o luna de la ultimul venit, inca mai am dreptul la asigurare, iar asta imi convine ca acopera perioadele de concedii dar si perioadele cand pur si simplu e sezonul mort si nu am de munca, si cu pfa/firma nu pot trece in somaj imediat (cineva cu pfa nici nu poate trece in somaj!!).Dar la 4 sunt multi oameni ce traiesc din agricultura de subzistenta: cresc iepuri si vaca si gaini, muncesc cu ziua prin sat, se descurca! Si cunosc oameni ce la 40 ani au cedat psihic si nu au mai putut rezista la viata de angajat, si-a cumparat 3ha si casa la tara si vor sa isi duca asa viata pana la sfarsit, fara sef si fara acte si birocratie. Mai sunt si independentii financiar - un lucru pe care eu il visez: sa am 2-4 surse de venit (chirii, actiuni, dobanzi) si sa fac activitati de voluntariat. Mai sutn si oameni ce traiesc pt o perioada din economii financiare. Mai sunt care incearca sa faca o afacere si pana nu au un venit de 500-1000 lei lunar garantat raman la nivel de munca la negru, pt ca altfel din banii aia nu isi pot permite plati contabil si birocratie. Mai sunt si tiganii si oamenii de pe stradi care nu vor intelege nimic, mai sunt batranii din sate din creierii muntilor care nu au lucrat niciodata, si nici nu au platit nimic niciodata de la stat si nici nu au avut nimic niciodata.Suma de 50 lei pe luna e mare. Da, se vrea ca in Germania sa puna o suma minima pt oricine vrea buletin/sta mai mult de 1 luna in Ro: dar sa fie adecvata cu venitul minim pe economie, iar 50 lei sunt oameni care nu au vazut niciodata atatia bani. Nu, nu ii va forta sa munceasca pe aia lenesi, vor gasi ei un tertip.De 5. numai de bine: vor renunta la cetatenie si tocmai vom afla asa ca avem prea putini romani pt cati parlamentari, SRI, armata, angajati la stat inutili sunt in Romania.
          • Like 4
          • @ Claudia Olteanu
           Mai mult ca sigur cei ce vor putea or sa zica...IATI NEA BIRIS buletinul de roman si bagal undeva ca eu sint francez si de unde ia d/l BIRIS acei bani sau propun sa\i puna el ca tot si/a facut din asta visul lui de/o viata
           • Like 2


         Îți recomandăm

         Ted Dumitru

         Ted Dumitru a murit. Am aflat de această veste la câteva ore după ce-l sunasem pentru a mai încerca o dată să ne vedem, dar n-a răspuns. După câteva minute a sunat înapoi, dar eu vorbeam cu altcineva și n-am putut să-i răspund. Am sunat și eu înapoi, dar era ocupat și m-am apucat de alte treburi. (Sursa foto: BBC)

         Citește mai mult