Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum a arătat comunitatea Republica în luna ianuarie

42 la sută. Acesta e procentul creșterii traficului platformei Republica.ro în luna ianuarie, față de decembrie 2015. Sună rece, pare mult pentru unii, puțin pentru alții.

Depinde la ce te raportezi. Noi, cei de la Republica, ne raportam la dumneavoastră, cei care ne citesc. E o promisiune pe care am făcut-o de la bun început și nu o abandonăm.

Pentru că nu vă vedem ca pe niște „unici”, așa cum instrumentele de măsurare vă categorisesc, ci ca pe niște parteneri, participanți în această construcție, oameni cu nume și prenume, unici doar pentru că sunteți construiți altfel, dar uniți în același loc de bunul simț și puterea de a vă argumenta diferențele de opinie.

Construcția e și în ADN-ul românului, nu doar spiritul distructiv, poate că doar am uitat cum e să ne schimbăm soarta cu propriile idei.

Iar Republica asta e - un spațiu în care fiecare idee își are locul ei, în care ceea ce ne unește e mai important decât ce ne desparte.

Suntem, așadar, peste șapte sute de mii de oameni, fiecare cu ideile lui, care au trecut prin acest loc în luna ianuarie.

Să ne cunoaștem. Am promis transparență și ceea ce știm despre această comunitate împărtășim.

Putem spune că există o generație a celor care pot să miște România, dacă ne uităm la datele pe care ni le oferă platforma Google Analitycs, date anonimizate desigur, pentru cei mai nou intrați în Republica, am explicat aici cum sunt colectate.

Sunt apoi două tabele care arată interesul de consum. 

Cu siguranță sunt mult mai multe categorii, dar ca exercițiu comparați-vă interesele dumneavoastră cu cele prezentate.

Mai sunt lucruri de menționat. Spre exemplu, faptul că 21.000 dintre dumneavoastră și-au făcut și cont pe Republica. Ne spune că nu am greșit atunci când ne-am imaginat că există nevoia unui spațiu curat de dezbatere.

În fine, mi-am permis să vorbesc despre calitatea comunității din care faceți parte, foarte bine a scris Florin despre calitatea breslei din care noi facem parte. Vă invit să-l citiți, dacă nu ați făcut-o deja.

Mi-au atras atenția comentariile articolului publicat pe Republica și, cu permisiunea dumneavoastră, am să și menționez unul.

Îi mulțumim pentru încredere domnului Nicolae Pană. Nu sunt însă de acord cu finalul, concluzia pe care o trage. Presa nu trebuie aruncată la coș, sănătatea unei democrații depinde și de presă. Fac parte dintr-o breaslă care a greșit enorm, în primul rând față de public, neînțelegându-i așteptările, uitând una dintre regulile principale care clădesc această meserie: calitatea.

Vă invit să o construim aici, împreună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se pare ca doar generatia Y si un pic din finalul generatiei X mai citesc articole online. Generatia Z banuiesc ca e pe youtube.
    • Like 0
  • :) Ce imi place este ca si acest articol bazat probabil pe o extractie .csv si un pivot excell, genereaza o dezbatere. Iar cu propunerea lui Ionut(un ateu) suntem/sunteti la un pas departare de sedinta lunara de productie in care ne prezentati un ppt in 25 de slides :)
    • Like 0
  • check icon
    Puteti sa adaugati un grafic si pentru tarile din care provine traficul?
    • Like 3
  • Felicitări și țineți-o cel puțin tot așa! Excelente materialele!
    • Like 0
  • succes in continuare DAR aveti mai mare grija pe cine alegeti ca si contributori, zilele trecute am avut hefericita ocazie sa-l vad pe Vasilescu A. de la BNR pe aici.
    • Like 0
    • @ Adrian Macovei
      Pe mine nu ma deranjeaza Adrian Vasilescu, ba chiar din contra: In ziua de azi, in care, parafrazand-o pe bunica (hartia se lasa la orice) - media se lasa la orice, deci niciodata nu poti fi sigur ca o declaratie nu este intoarsa peste 5 minute, de nu stii care este adevarata, orice declaratie a lui Adrian Vasilescu este pdv.-ul BNR, dupa mine cea mai solida institutie de la noi; este ceva pe care te poti baza (lucru foarte rar azi).
      • Like 1
    • @ Adrian Macovei
      Eu zic sa lasam egourile si preconceptiile deoparte. Nu e OK sa avem doar contributii de la oameni comozi, presa de calitate e libera. Cititorii ii vor filtra oricum pe cei nedoriti. Eu unul imi doresc sa stiu ce gandeste Dl. Vasilescu. Indiferent daca sunt sau nu de acord cu el. Tind sa dezbat opinii nu oameni.
      Vad multe atacuri la persoana, ego-uri si alte prostii in locul unei discutii despre ce spune persoana respectiva.
      • Like 2
    • @ Idvoreanu
      avand in vedere politica fiscala a BNR din ultimii 26 de ani, faptul ca 4.000.000 de romani au parasit tara, trebuie sa fii putin naiv, sa nu zic altfel, sa vii sa spui ca BNR este institutia in care sa avem cea mai mare incredere, dar ...asta inseamna democratia, fiecare are dreptul la opinie.
      • Like 1
    • @ Adrian Macovei
      De acord ca fiecare are dreptul la opinie, dar, daca ne intoarcem capul spre restul institutiilor, trebuie neaparat sa ne punem masca pe figura! Pe BNR macar stii totdeauna de unde sa o iei - asta am vrut sa spun.
      • Like 0
  • Felicitari si la mai mare!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult