Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Formularul 088. Fiscul elimină unele documente, dar apar cerințe noi și detaliate despre activitate

Noul formular 088 ar trebui să se aplice cu luna iulie 2016, după cum au anunțat reprezentanții ANAF. Semnalăm două schimbări importante. Numărul de documente care trebuie anexate scade de la 11 la 4. Se renunță la actul de sediu social, actul privind sediul secundar, actul privind domiciliul fiscal, contracte de muncă, adeverință de venit, extras de cont, diplomă de studii.

A doua modificare semnificativă este că desi numarul intrebarilor este redus la 13, apar cerințe/întrebări noi care solicită informații detaliate despre planurile de investiții, active, clienți/furnizori, conturi bancare, natura achizițiilor/livrărilor, țările de destinație sau dacă valoarea estimată a TVA aferentă achizițiilor este mai mare decât cea aferentă livrărilor și de ce.

Care sunt principalele noutăți?

Ce întrebări/cerințe sunt introduse?

- Este introdusă o rubrică care permite reprezentantului legal/împuternicitului persoanei impozabile analizate să declare dacă societatea se află/nu se află în procedura insolvenței. Datele cu privire la asociați și/sau administratori se vor completa pentru asociații și/sau administratorii care îndeplineau această calitate la momentul declanșării procedurii insolvenței.

- Se introduce solicitarea ca activitatea economică să fie descrisă detaliat, precizând, după caz, principalii clienți/furnizori/prestatori.

- Se solicită informații despre planurile de investiții în legătură cu domeniul principal de activitate.

- Se solicită ca asociații și/sau administratorii persoanei impozabile pentru care se depune declarația care au deținut/dețin calitatea de asociat și/sau administrator în cadrul altor persoane aflate în insolvență sau inactivitate temporară înregistrată la registrul comerțului să precizeze motivul care a condus la aceste situații.

- Apare cerinta de a preciza dacă există deschise în țară/străinătate conturi bancare în numele persoanei impozabile, care sunt beneficiarii reali ai operațiunilor desfășurate prin intermediul conturilor bancare deschise în țară și/sau în străinătate în numele persoanei impozabile. În cazul în care nu există conturi trebuie precizat motivul acestei situații.

- Se solicita mentionarea activelor detinute în vederea desfășurării obiectului preponderent de activitate.

- Se solicita date referitoare la efectuarea sau intenției de a efectua în următoarele 12 luni: operațiuni intracomunitare, achiziții de bunuri/servicii din afara UE și/sau livrări de bunuri/prestări de servicii în afara UE (import/export).

- Se solicită informații legate de tipul operațiunilor intracomunitare respectiv de tipul operațiunilor efectuate în/din afara UE, natura bunurilor/serviciilor, tara de proveniență și cea de destinație a bunurilor/serviciilor livrate/prestate, precum și valoarea estimată a operațiunilor UE/non-UE.

- Se introduce cerința de a estima dacă valoarea TVA aferentă achizițiilor va fi mai mare decăt valoarea TVA aferentă livrărilor și, dacă da, motivul pentru care se înregistrează o asemenea situație.

Ce se elimină?

- obligativitatea anexării oricăror documente, cu excepția:

• celor care trebuie să se justifice tipul activității desfășurate în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare

• celor are trebuie să ateste tipul de viză și scopul șederii în Romania a administratorilor cetățeni non-UE

• contractul de prestări servicii încheiat de persoana impozabila, cu prestatorul de servicii în domeniul contabilității

• contractul de prestări servicii încheiat de persoana impozabilă cu prestatorul de servicii în domeniul punerii la dispoziție de personal calificat.

 -  Sunt eliminate precizările referitoare la modul de deținere a spațiului cu destinație de sediu social și dacă domiciliul fiscal declarat este diferit de sediul social, precum și despre deținerea de spații cu destinația de sedii secundare declarate.

 - Este eliminată solicitarea de a preciza dacă persoana impozabilă analizată desfășoară activități exclusiv în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare (puncte de lucru), respectiv la sediu social și/sau sedii secundare precum și în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare (puncte de lucru).

 - Este eliminată întrebarea referitoare la obligațiile fiscale restante și la faptele de natură contravențională înscrise în cazierul fiscal al asociaților și/sau administratorilor.

 - Nu se mai solicită indicatorii realizați de asociații și administratorii, persoane juridice, în ultimul an fiscal încheiat.

Informațiile din D088 vor fi preluate de ANAF și în alte declarații și formulare obligatorii, modalitatea tehnică fiind analizată în prezent. Prin urmare, conținutul D088 va avea impact și asupra altor declarații fiscale.

De reținut este că D088 nu va mai fi obligatoriu de depus dacă se schimbă sediul, administratorii sau asociații, însă ANAF va scana, periodic, toate companiile și le va cere să depună declarația dacă au risc fiscal. În consecință, ANAF extinde aria de evaluare a riscului, practic, orice companie putând fi notificată pentru a depune formularul.

Informațiile din D088 sunt analizate agregat, potrivit ANAF, printr-un algortim informatic automatizat. Totodată, ANAF va obține electronic informații și documente interinstituțional, prin conectarea bazelor de date (Revisal, Recom etc).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult