Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Formularul 088 - primul test al noului șef al ANAF. „Bill Gates sau Steve Jobs nu luau niciodată cod de TVA în România”

„Noaptea minții”, cum i s-a spus formularului 088 de înregistrare în scop de TVA pe site-ul Comisiei de tăiat hârtii, unde acesta este și cel mai „reclamat” document, reprezintă una dintre prioritățile asumate de noul șef al ANAF, Dragoș Doroș, numit vineri de premierul Dacian Cioloș. 

O aplicare „mai puțin anevoioasă” a formularului 088

Pe lângă simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și continuarea implementării programului cu Banca Mondială pentru reforma ANAF, Dragoș Doroș promite simplificarea procedurilor de înregistrare în scop de TVA.

„Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și pe o interacțiune cât mai facilă cu plătitorii de taxe și impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a acestuia. Vom fi parte activă a procesului început odată cu inițiativa guvernamentală «comisia pentru tăiatul hârtiilor». ANAF trebuie să fie o organizație puternică, pregătită să reacționeze prompt și cu profesionalism în toate situațiile”, a declarat noul președinte al ANAF.

Bill Gates și Steve Jobs, fără cod de TVA în România

Criteriile din formularul 088 sunt considerate „aberante” de mulți dintre consultanții fiscali. „Din punctul meu de vedere, Bill Gates sau Steve Jobs nu luau niciodată cod de TVA în România pentru că nu aveau terminată facultatea”, comentează pentru Republica.ro consultantul fiscal Adrian Bența.

Unii consultanți fiscali sunt de părere că acest formular ignoră jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie care s-a pronunţat asupra dreptului unei firme să solicite şi să fie înregistrată în scop de TVA, în cazul în care îndeplineşte condiţiile de formă impuse de lege.

De asemenea, mediul de afaceri a criticat volumul mare al informațiilor și documentelor ce trebuie anexate formularului, contestând relevanța acestora.

În declarația de înregistrare în scop de TVA - Formularul 088 - sunt solicitate informații precum cele legate de studiile și ocupațiile pe care le-au avut administratorii persoane fizice, venituri brute realizate de asociați și administratori persoane fizice sau indicatorii financiari realizați de administratori și acționari persoane juridice.

La începutul acestui an, ANAF a notificat mai multe companii să depună formularul 088 în decurs de 15 zile.

Termenul a fost considerat prea scurt de unele mari companii ai căror administratori străini, numiți de firme străine la conducerea filialelor românești nou înființate, au fost nevoiți să prezinte diplomele de studii și acte privind veniturile personale globale obținute pentru a obține codul de TVA. 

„Drept conținut, cele 20 de criterii sunt niște criterii aberante, care nu au nicio legătură cu realitatea economică. De exemplu, din punctul meu de vedere, Bill Gates sau Steve Jobs nu luau niciodată cod de TVA în România pentru că nu aveau terminată facultatea. Formularul 088 este „noaptea minții”, pentru că sunt niște criterii tâmpite.

— Adrian Bența, consultant fiscal

Consultantul fiscal Adrian Bența spune că prin formularul 088 autoritățile au încercat să elimine din piață firmele ai căror administratori „au dat țeapă” bugetului de stat, sau care au trecute în cazier fapte penale. Criteriile din formularul incriminat nu sunt însă unele obiective, în opinia consultantului fiscal.

„Pornind de la prezumția bunei credințe a autorității fiscale, ei și-au propus să verifice codurile de TVA de la societăți. Mai exact să stabilească dacă societățile acestea au capacitate economică să facă activități, să fie plătitori de TVA. Și au inventat acest formular 088 cu 20 de criterii. Vor să elimine din piață toate firmele ai căror administratori au dat țeapă la buget, sau firmele în care administratorii au fapte penale în cazier. Legându-se de aceste 20 de criterii, ei invalidează codurile de TVA. O firmă căreia i s-a invalidat codul de TVA plătește în continuare TVA, dar clienții ei nu mai au dreptul să deducă TVA. Practic va fi eliminată din piață”, explică Adrian Bența.

• „Drept conținut, cele 20 de criterii sunt niște criterii aberante, care nu au nicio legătură cu realitatea economică. De exemplu, din punctul meu de vedere, Bill Gates sau Steve Jobs nu luau niciodată cod de TVA în România pentru că nu aveau terminată facultatea. Formularul 088 este „noaptea minții”, pentru că sunt niște criterii tâmpite. Firmele pot pierde codul de TVA pentru că nu au găsit diploma pentru nu știu care administrator. Și mai e o problemă cu acest formular. Nu are criterii de încadrare în bun sau rău. Să zicem ai 100 de puncte din cele 20 de criterii. Bența, ai luat 50 de puncte, ai trecut clasa, nu ai luat 50 de puncte, nu ai trecut clasa. Nu există așa ceva. Sunt aprecierile organului fiscal, care organ fiscal nu este în măsură să știe să facă afaceri, că nu a făcut niciodată afaceri, ei nu știu dacă eu fac o afacere bună sau proastă. Ești pur și simplu la mâna unui funcționar care nu are criterii obiective de selecție”, a precizat consultantul fiscal Adrian Bența.

Mai multe firme au reclamat că informațiile solicitate sunt „redundante și inutile”. „Să demonstrezi că asociatul sau administratorul are niște studii cu copia diplomei ( aberație), să dovedești că are salariați cu vreo trei copii contracte de muncă și dovada depunerii la Revisal ( aberație ) , să dovedești că are activitate cu copii contracte ( aberație ). Nu văd utilitatea pentru nicio informație și anexă din 088”, comenta pe internet reprezentantul unei firme.

De la 1 februarie, firmele trebuie să completeze o declarație în plus, formularul 088, pentru a obține codul de TVA. Formularul 088 trebuie depus la Registrul Comerțului de firmele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA și de cele care sunt obligate să ceară înregistrarea, odată cu depășirea plafonului de scutire (220.000 lei). Declarația trebuie depusă și de companiile care își schimbă asociații, acționarii sau sediul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Trexer check icon
  "În dosarul Microsoft, lipseşte Microsoft."
  • Like 0
 • check icon
  nu inteleg de ce se face mult tam-tam ,pe subiectul asta ???Daca ai nevoie de cod de t.v.a., inseamna ca ai ceva gologani in buzunar si pe cale de consecinta deschide-ti firma ,intr-un teritoriu in care esti tratat ca un rege si nu ca un infractor .Lasati-i dracului pe imbecilii de la a.n.a.f. ,cu toate codurile lor si traiti-va viata .Oligofrenii astia socialisti, pana nu vor ajunge sa-si manance proprii copii ,de foame ,nu-si vor schimba mentalitatea. ,
  • Like 0
 • Casargoz check icon
  Cum sa Simplificăm ?
  Pai asta ar însemna ca cineva trebuie sa se gândească?
  Sa luam de exemplu declararatia A1. In toată Europa se poate face online.
  La noi nu. Peste tot se cer informații minimale, la noi trebuie sa demonstrezi ca vei avea activități viitoare :)
  • Like 1
 • Tot o aberatie era si inainte de introducerea lui 088. Veneau si verificau un sediu, pe care, un asa-zis tepar il putea inchiria pentru cateva luni intr-o zona buna, dupa care la schimbarea acestuia nu mai venea nimeni si teparul ramanea cu codul de TVA. Traim intr-o tara a formelor fara fond. Singura modaliate de stopare a fenomenului evazionist ar fi pregatirea si aplicarea riguroasa a unui plan de control periodic a celor care in opinia fiscului prezinta un risc fiscal ridicat si NU bagarea tuturor in aceeasi oala cu consecinta pierderii de timp si a strangerii de hartii pe care in mare parte ANAF-ul le are sau ar putea avea acces la ele.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult