Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Formularul 088 - primul test al noului șef al ANAF. „Bill Gates sau Steve Jobs nu luau niciodată cod de TVA în România”

„Noaptea minții”, cum i s-a spus formularului 088 de înregistrare în scop de TVA pe site-ul Comisiei de tăiat hârtii, unde acesta este și cel mai „reclamat” document, reprezintă una dintre prioritățile asumate de noul șef al ANAF, Dragoș Doroș, numit vineri de premierul Dacian Cioloș. 

O aplicare „mai puțin anevoioasă” a formularului 088

Pe lângă simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și continuarea implementării programului cu Banca Mondială pentru reforma ANAF, Dragoș Doroș promite simplificarea procedurilor de înregistrare în scop de TVA.

„Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și pe o interacțiune cât mai facilă cu plătitorii de taxe și impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a acestuia. Vom fi parte activă a procesului început odată cu inițiativa guvernamentală «comisia pentru tăiatul hârtiilor». ANAF trebuie să fie o organizație puternică, pregătită să reacționeze prompt și cu profesionalism în toate situațiile”, a declarat noul președinte al ANAF.

Bill Gates și Steve Jobs, fără cod de TVA în România

Criteriile din formularul 088 sunt considerate „aberante” de mulți dintre consultanții fiscali. „Din punctul meu de vedere, Bill Gates sau Steve Jobs nu luau niciodată cod de TVA în România pentru că nu aveau terminată facultatea”, comentează pentru Republica.ro consultantul fiscal Adrian Bența.

Unii consultanți fiscali sunt de părere că acest formular ignoră jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie care s-a pronunţat asupra dreptului unei firme să solicite şi să fie înregistrată în scop de TVA, în cazul în care îndeplineşte condiţiile de formă impuse de lege.

De asemenea, mediul de afaceri a criticat volumul mare al informațiilor și documentelor ce trebuie anexate formularului, contestând relevanța acestora.

În declarația de înregistrare în scop de TVA - Formularul 088 - sunt solicitate informații precum cele legate de studiile și ocupațiile pe care le-au avut administratorii persoane fizice, venituri brute realizate de asociați și administratori persoane fizice sau indicatorii financiari realizați de administratori și acționari persoane juridice.

La începutul acestui an, ANAF a notificat mai multe companii să depună formularul 088 în decurs de 15 zile.

Termenul a fost considerat prea scurt de unele mari companii ai căror administratori străini, numiți de firme străine la conducerea filialelor românești nou înființate, au fost nevoiți să prezinte diplomele de studii și acte privind veniturile personale globale obținute pentru a obține codul de TVA. 

„Drept conținut, cele 20 de criterii sunt niște criterii aberante, care nu au nicio legătură cu realitatea economică. De exemplu, din punctul meu de vedere, Bill Gates sau Steve Jobs nu luau niciodată cod de TVA în România pentru că nu aveau terminată facultatea. Formularul 088 este „noaptea minții”, pentru că sunt niște criterii tâmpite.

— Adrian Bența, consultant fiscal

Consultantul fiscal Adrian Bența spune că prin formularul 088 autoritățile au încercat să elimine din piață firmele ai căror administratori „au dat țeapă” bugetului de stat, sau care au trecute în cazier fapte penale. Criteriile din formularul incriminat nu sunt însă unele obiective, în opinia consultantului fiscal.

„Pornind de la prezumția bunei credințe a autorității fiscale, ei și-au propus să verifice codurile de TVA de la societăți. Mai exact să stabilească dacă societățile acestea au capacitate economică să facă activități, să fie plătitori de TVA. Și au inventat acest formular 088 cu 20 de criterii. Vor să elimine din piață toate firmele ai căror administratori au dat țeapă la buget, sau firmele în care administratorii au fapte penale în cazier. Legându-se de aceste 20 de criterii, ei invalidează codurile de TVA. O firmă căreia i s-a invalidat codul de TVA plătește în continuare TVA, dar clienții ei nu mai au dreptul să deducă TVA. Practic va fi eliminată din piață”, explică Adrian Bența.

• „Drept conținut, cele 20 de criterii sunt niște criterii aberante, care nu au nicio legătură cu realitatea economică. De exemplu, din punctul meu de vedere, Bill Gates sau Steve Jobs nu luau niciodată cod de TVA în România pentru că nu aveau terminată facultatea. Formularul 088 este „noaptea minții”, pentru că sunt niște criterii tâmpite. Firmele pot pierde codul de TVA pentru că nu au găsit diploma pentru nu știu care administrator. Și mai e o problemă cu acest formular. Nu are criterii de încadrare în bun sau rău. Să zicem ai 100 de puncte din cele 20 de criterii. Bența, ai luat 50 de puncte, ai trecut clasa, nu ai luat 50 de puncte, nu ai trecut clasa. Nu există așa ceva. Sunt aprecierile organului fiscal, care organ fiscal nu este în măsură să știe să facă afaceri, că nu a făcut niciodată afaceri, ei nu știu dacă eu fac o afacere bună sau proastă. Ești pur și simplu la mâna unui funcționar care nu are criterii obiective de selecție”, a precizat consultantul fiscal Adrian Bența.

Mai multe firme au reclamat că informațiile solicitate sunt „redundante și inutile”. „Să demonstrezi că asociatul sau administratorul are niște studii cu copia diplomei ( aberație), să dovedești că are salariați cu vreo trei copii contracte de muncă și dovada depunerii la Revisal ( aberație ) , să dovedești că are activitate cu copii contracte ( aberație ). Nu văd utilitatea pentru nicio informație și anexă din 088”, comenta pe internet reprezentantul unei firme.

De la 1 februarie, firmele trebuie să completeze o declarație în plus, formularul 088, pentru a obține codul de TVA. Formularul 088 trebuie depus la Registrul Comerțului de firmele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA și de cele care sunt obligate să ceară înregistrarea, odată cu depășirea plafonului de scutire (220.000 lei). Declarația trebuie depusă și de companiile care își schimbă asociații, acționarii sau sediul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trexer check icon
    "În dosarul Microsoft, lipseşte Microsoft."
    • Like 0
  • check icon
    nu inteleg de ce se face mult tam-tam ,pe subiectul asta ???Daca ai nevoie de cod de t.v.a., inseamna ca ai ceva gologani in buzunar si pe cale de consecinta deschide-ti firma ,intr-un teritoriu in care esti tratat ca un rege si nu ca un infractor .Lasati-i dracului pe imbecilii de la a.n.a.f. ,cu toate codurile lor si traiti-va viata .Oligofrenii astia socialisti, pana nu vor ajunge sa-si manance proprii copii ,de foame ,nu-si vor schimba mentalitatea. ,
    • Like 0
  • Casargoz check icon
    Cum sa Simplificăm ?
    Pai asta ar însemna ca cineva trebuie sa se gândească?
    Sa luam de exemplu declararatia A1. In toată Europa se poate face online.
    La noi nu. Peste tot se cer informații minimale, la noi trebuie sa demonstrezi ca vei avea activități viitoare :)
    • Like 1
  • Tot o aberatie era si inainte de introducerea lui 088. Veneau si verificau un sediu, pe care, un asa-zis tepar il putea inchiria pentru cateva luni intr-o zona buna, dupa care la schimbarea acestuia nu mai venea nimeni si teparul ramanea cu codul de TVA. Traim intr-o tara a formelor fara fond. Singura modaliate de stopare a fenomenului evazionist ar fi pregatirea si aplicarea riguroasa a unui plan de control periodic a celor care in opinia fiscului prezinta un risc fiscal ridicat si NU bagarea tuturor in aceeasi oala cu consecinta pierderii de timp si a strangerii de hartii pe care in mare parte ANAF-ul le are sau ar putea avea acces la ele.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult