Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

GENERAȚIA B. Afacerea cu levănțică. Simona a renunțat la un job de 3.000 de euro în Franța, iar acum vinde francezilor și italienilor produse hand-made

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Din pasiune pentru lavandă, după aproape 15 ani petrecuți în sudul Franței, unde câștiga 3.000 de euro pe lună, Simona Măricean, 40 de ani, s-a întors în România, în Ileanda, un sat din Sălaj, unde a înființat în primăvara anului trecut „grădina de lavandă”.

Cultura de pe cei 2.500 de metri pătrați este una experimentală, dar din toamnă vrea să cumpere teren agricol și să extindă suprafața cultivată cu lavandă, până la aproape trei hectare. Estimează că poate intra pe profit din anul al treilea, nu din primul an, așa cum se vehiculează pe net.

Face singură toată munca. Are un motocultor profesional de 13CP pe care îl mânuiește singură – „ unii bărbați au fost șocați că eu pot să mânuiesc un motocultor” - , iar în câteva luni vrea să își cumpere un tractor de mică putere, pentru a-și putea îngriji singură cultura de lavandă, după ce a constatat că în sat nu poate găsi forță de muncă.

Satul unde nimeni nu vrea să dea cu sapa. „Suntem în România și avem ajutoare sociale”

„Nu știu dacă vă vine să credeți, dar aici la țară nu găsesc forța de muncă de care aș avea nevoie. Nu pot să găsesc oameni să mă ajute. Suntem în România și avem ajutoare sociale. Și atunci de ce să vină să dea cu sapa, chit că și eu dau cu sapa, nu sunt genul de patron, eu sunt prima care lucrează. Atunci am hotărât să fac cât pot ca să fiu independentă. Mă descurc și cu tractorul, mă descurc cu toate. Visul meu e să devin autonomă, să pot să îmi întrețin lavanda cum trebuie”, ne spune Simona Măricean.

Lavanda pe care a obținut-o de pe cultura experimentală o folosește pentru a crea decorațiuni pe care le face singură, mai mult noaptea, pentru că ziua lucrează de la distanță pentru un hotel din Franța. Așa a luat naștere La Lavande.

A învăţat să coasă la maşină, să facă săpun, să toarne lumânări, să toarne forme de ceramică, să facă fel şi fel de decoraţiuni pe care le personalizează. O parte din ele au ajuns în Franța și Italia unde au fost extrem de apreciate.

„Eu nu mai vreau să plec să lucrez în Franța, să știu că sunt plătită de francezi. Eu vreau să lucrez în țara mea, unde vorbesc limba mea, unde am părinții mei, rădăcinile mele, pentru mine asta e motivația. Aș putea să plec înapoi, să câștig 3.000 de euro pe lună, dar aici știu că realizez ceva și las ceva în urma mea, o învăț pe fetița mea, fetița mea iubește lavanda. Sunt lucruri de suflet, pe mine asta mă motivează. Și banii vin dupa aceea”, ne mărturisește cultivatoarea. 

Se poate trăi din lavandă? „Garantat”, ne dă ea asigurări, dar adaugă repede: „Se poate trăi și din lavandă, nu se poate deveni milionar peste noapte, cum cred mulți, dar dacă ești pasionat și ai mult respect pentru ceea ce faci și pentru ceilalți eu consider că e o afacere frumoasă.

Inspirație din Musee de la Lavande

Simona este din Zalău, a urmat doi ani la Facultatea de Drept în București, iar apoi a plecat în străinătate. A locuit în Franța aproape 15 ani, iar întâmplarea a făcut să ajungă în sudul Franței la Avignon, în regiunea Provence, undeva la 10 kilometri de Musee de la Lavande, singurul muzeu de acest tip din lume și unde culturile cu flori mov se întind pe mii de hectare.

„Acolo era micul meu refugiu, acolo mă linișteam. Cred că liniștea aceasta mi-a rămas inimă și mi-am dat seama ce mult înseamnă să fii cu florile, este un sentiment deosebit”, povestește Simona cum a început pasiunea ei pentru lavandă. Nu are studii de specialitate în domeniul horticol și nici în domeniul artizanalului. Totul e pură pasiune. Pur și simplu a descoperit pe parcurs că orice produse artizanale încearcă să facă îi ies, iar lumea iubește ceea ce face. „La mine totul e hand made, de la A la Z”.

„E pasiune, liniște, toți cei care au o cultură de lavandă sunt fericiți”

S-a întors în România „pentru că nu poți să lucrezi 12 ore în ritm occiental, ani de zile”. Prietenii ei din Franța, patria lavandei, au ajutat-o cu informații de specialitate despre cultura lavandei.

Apoi s-a informat, a văzut că într-adevăr condițiile meteo se pretează pentru cultură. Lângă Cluj sunt multe culturi de lavandă. Aici se va organiza în septembrie chiar un festival internațional al lavandei. În total în România există circa 300 de hectare de lavandă, estimează ea. Spre comparație, în Bulgaria sunt 30.000 de hectare cultivate cu floarea mov.

Cultura experimentală pe care a înființat-o la Ileanda pe terenul luat în arendă s-a comportat foarte bine. Din toamnă, după extinderea suprafeței până la trei hectare, vrea să înceapă să facă ulei esențial de lavandă pe care să îl vândă prin propriul ei magazin online.

Despre investiția inițială în cultură spune că nu este una mare, iar profiturile vehiculate pe net, de 8.000-10.000 euro la hectarul cu lavandă, le consideră exagerate. Un profit de circa 3.000-3.500 de euro pe hectar, din al treilea an de cultură, îi pare o sumă mai aproape de realitate.

Pentru cei interesați, schema pe care a folosit-o Simona pentru varietatea aleasă de ea - Lavanda Angustifolia Blue Scent - este simplă. Distanța între plante pe rând trebuie să fie de 50 de centimetri, iar între rânduri minimum - 1,40 metri - 1,60 metri, pentru ca lucrările agricole să poată fi executate mecanizat. În total intră 12.000-14.000 de butași la hectar. Un butaș de lavandă din semințe costă 0,50 lei bucata, iar unul din tijele prelevate și puse în pământ - un leu bucata. La alte varietăți de lavandă, schema diferă.

Vorbește cu pasiune despre grădina ei. „Toți ar trebui să aibă lavandă, este o cultură extraordinară. E pasiune, liniște, toți cei care au o cultură de lavandă sunt fericiți. Trebuie să știe că este foarte mult de lucru în primul an mai ales”.

„Informațiile din alte articole că se acoperă cheltuielile de înființare din primul an sunt nefondate. Abia din anul trei se intră pe profit real. Vă rog să menționați că sunt observații personale, nu este o regulă, însă eu prefer să fiu realistă”, ne precizează cultivatoarea din Ileanda.

Își dorește să acceseze fonduri europene pentru a putea lansa o linie de produse artizanale cu lavandă. „Vreau să fac un așa-numit lanț închis, de la cultură, producție manufacturată, valorificare, eu să fac tot. Automat se vor crea locuri de muncă. Mă vad cu un magazin online, cu o suprafață de teren mai mare, cu alte culturi. Am o cultură experimentală de plante medicinale. Dar tot aici la Ileanda rămân”, încheie cultivatoarea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tot respectul pentru Simona si inceputul afacerii ei.
    Dar, sa spui ca nu mai vrei sa te plateasca francezii, in conditiile in care lucrezi pentru un hotel din Franta, produsele-ti sunt cumparate de francezi si italieni, ideea ti-a venit admirand culturile de lavanda din Franta, pana si numele "La Lavande" e frantuzesc, melodia din filmuletul de promovare e un cantec frantuzesc...ce declaratie ipocrita!
    As vrea sa aflu cam cate dintre produsele ei sunt cumparate direct de catre romani, pentru ca, la productie, e destul de clar ca nu participa niciun alt roman.
    • Like 2
  • Simona, va iubesc pentru ca ati reusit.La randul meu ma canonesc de mai multi ani fara ajutoare in "Ileanda" mea din Mures,cu mai putin spirit practic,insa ,recunosc.Bafta pana la capat !
    • Like 1
  • Buna ziua!
    Am 0,93 Ha de pamint arabil in judetul Braila. Daca vreti sa-l arendati, vi-l pun la dispozitie fara bani timp de 4 ani si dati 35% din profit (anual) din al cincilea an, cat dureaza cultura.
    Putem face acte, tot ce doriti. Se poate si cumparare, in rate, daca doriti. Din pacate, eu stau in Constanta. Daca va intereseaza propunerea, ma puteti contacta la adresa e-mail : munteanu_mircea37@yahoo.com
    Succes mai departe!
    • Like 1
  • si in alte zone sunt probleme cu oameni ce nu vor sa munceasca. Un ban nemuncit e mai bun decat un ban muncit- cred ca ajutorul social e cea mai mare nenorocire a romaniei. Am rude la tara ce s-au inteles cu cate un vecin sa vina la munca la ora X. Evident ca nu a venit, ba ca sa duca copii la scoala, ba a venit beat, ba ca a uitat. Dar sa ii dea banii inainte, si musai si mancate si tigari. Si dupa ce vine ajutorul social toti sunt la crashma.
    Sa nu uitam, la tara omul se descurca daca vrea, in rest e doar lene. Cine are handicap il inteleg, dar cat timp e teren abandonat prin sate, nu ar trebui sa se dea niciun ajutor social.

    In rest, un profit de 3000 pe an la ha este mic. Acelasi e si de la cultura de cartofi si se poate mecaniza complet. La legume si fructe e mai mare (daca e anul bun). La lavanda insa e nevoie de munca tot timpul anului (nu stiu cate ore munceste...) da la cartofi doar juma de an si acolo cu pauze.
    • Like 0
  • Venita din Franta cum e ar trebui sa stie legea cererii si ofertei: sa ofere salarii mai mari decat ajutoarele sociale, un salariu din care se poate trai decent. Ardelenii nu sunt lenesi dar nici prosti.
    • Like 1
  • "Lavanda pe care a obținut-o de pe cultura experimentală o folosește pentru a crea decorațiuni pe care le face singură, mai mult noaptea, pentru că ziua lucrează de la distanță pentru un hotel din Franța."

    „Eu nu mai vreau să plec să lucrez în Franța, să știu că sunt plătită de francezi. Eu vreau să lucrez în țara mea, unde vorbesc limba mea, unde am părinții mei, rădăcinile mele, pentru mine asta e motivația."

    Hotelul probabil ca nu are patroni francezi.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult