Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

INTERVIU. Sfatul fondatorului Wikipedia pentru antreprenori. „Eșuează mai repede. Află ce merge și ce nu. Fă mai mult din ceea ce merge ”

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, vine, pe 22 martie, pentru prima dată în România. La 15 ani de la lansarea celei mai accesate enciclopedii online, acesta va vorbi la București în cadrul McCann/Thiess Conferences, eveniment la care Republica.ro este partener media.

Astăzi, Wikipedia înseamnă  80.000 de voluntari, care contribuie la crearea a peste 7.000 de articole noi pe zi. Platforma, accesată de peste 500 de milioane de vizitatori unici, cuprinde peste 36 milioane de articole, disponibile gratuit în peste 280 de limbi. 

Însă în urmă cu 17 ani primele încercări ale lui Wales de a lansa o enciclopedie online s-au transformat într-un eșec. „Din acest eșec s-a născut mai apoi succesul Wikipedia”, spune Jimmy Wales într-un interviu pentru Republica.ro, în care a vorbit despre viitorul Wikipedia, dar și despre felul în care o nereușită se poate transforma în începutul unei victorii.

În urmă cu 15 ani, Wikipedia părea un concept revoluționar. Când v-a venit ideea să creați o enciclopedie online?

Prima dată, ideea unei enciclopedii gratuite în toate limbile pământului mi-a venit cu doi ani înainte să lansez Wikipedia. În timpul acestui prim efort, am lansat un site numit Nupedia, care s-a dovedit a fi un eșec. Din acest eșec s-a născut mai apoi succesul Wikipedia.

Ce v-a făcut să fiți atât de hotărât în a vă continua proiectul? A existat vreun moment în care ați vrut să renunțați?

Înainte de lansarea Wikipedia, au existat multe moment din zilele Nupedia când lucrurile nu funcționau și nu era clar că am putea continua. Dar am fost încrezător că trebuie să existe o cale, așa că am perseverat.

Foto: Guliver Getty Images

Care va fi următorul pas pentru Wikipedia?

Cea mai dragă pentru mine este creșterea noastră în limbile din țările în curs de dezvoltare. În următorii 10 ani, alte două miliarde de oameni vor fi online, oameni care vor fi dornici să participe și să crească Wikipedia în propria lor limbă, pentru îmbunătățirea propriilor lor vieți.

Aveți în plan lansarea unui motor de căutare Wikipedia? Ce ne puteți spune despre acest lucru?

Nu avem niciun fel de planuri de a lansa „un motor de căutare Wikipedia” în sensul unui competitor pentru Google. Presa a făcut o treabă groaznică folosind titluri exagerate care sugerau că noi avem sau am avut un proiect secret de a face ceva mai mare. Plănuim, într-adevăr, să investim în îmbunătățirea căutării și navigării pe propriul nostru site, ceea ce este, evident, un lucru rațional și necontroversat.

Cât de des editați articole pe Wikipedia? Care sunt articolele dvs. preferate?

Editez Wikipedia destul de regulat, dar, în cea mai mare parte, sunt implicat în discuții cu editorii despre diferite politici editorial ale Wikipedia. În calitate de cititor, articolele mele preferate variază de-a lungul timpului, în funcție de interesele personale de la un anumit moment. În ultima vreme, am citit despre naufragii celebre.

Vă doriți ca Wikipedia să fie suma cunoașterii umane. Este ceva ce credeți că vă scapă în timpul acestui proces?

Wikipedia este cea mai cuprinzătoare enciclopedie din istorie, dar țelul nostru nu este acela de a acoperi absolut totul – există o nevoie reală de a avea surse de încredere, cheia este să poți verifica. Așadar, pentru cele mai multe lucruri din lume nu există posibilitatea de a avea un capitol în eciclopedie.

În opinia dvs, care vor fi sursele de cunoaștere pe care oamenii le vor folosi în viitor?

Aceleași ca și astăzi – un amestec de enciclopedii, ziare, reviste, cărți, jurnale academic, bloguri etc.

Cum împiedicați guvernele lumii să afle ce articole accesează fiecare utilizator în parte pe Wikipedia?

Când vizitați Wikipedia astăzi, observați că url-ul este „https” în loc de „http”, ceea ce înseamnă că să vizitezi Wikipedia este ca și când ai vizita site-ul băncii tale. Criptarea face cu adevărat foarte greu pentru oricine să spioneze ce citești pe Wikipedia. Credem că aceasta este o chestiune care ține de drepturile fundamentale ale omului.

Ce sfat le-ați da tinerilor care visează să își construiască un start up?

„Eșuează mai repede” este o expresie celebră în Silicon Valley și cred că este minunată. Ideea este repeți rapid procesul, să afli ce merge și ce nu și să faci mai mult din ceea ce merge și mai puțin din ceea ce nu merge. Alternativa este să îți investești toată inima și tot sufletul într-o singură viziune îngustă a ce e de făcut. Atunci vei eșua, cel mai probabil, spectaculos, nu te vei îndrepta, pe bâjbâite, către succes. 

Despre conferința pe care Jimmy Wales o va susține la București

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, se află în topul celor 100 de personalități ale lumii realizat de revista Time, este membru al Berkman Center for Internet and Society din cadrul Universității Harvard și membru al MIT Center of Collective Intelligence.

A fondat Wikipedia în 2001, plecând de ideea că orice om poate primi acces liber la întreaga cunoaștere a umanității. Astăzi, Wikipedia este pe locul cinci în topul celor mai accesate platforme online, după Google, Yahoo, Microsoft și Facebook și urmată de Amazon, Apple și eBay.

„Wikipedia le îngăduie oamenilor nu numai accesul la cunoștințele altora. Când contribui la o construcție, aceasta îți aparține, ai investit în ea. Este de departe o răsplată mai mare decât dacă ți s-ar fi dat gata făcută”, spune Jimmy Wales.

„Wikipedia crește în fiecare zi, în același ritm cu dorința oamenilor din întreaga lume de a cunoaște din ce în ce mai mult și din ce în ce mai repede. Nici nu ne-am fi putut imagina, acum 15 ani, că va exista un loc în care să găsești răspuns la orice întrebare. Fără o idee îndrăzneață și un om cu viziune, care să creadă cu adevărat în ea, astăzi nu am fi putut vorbi despre Wikipedia. De aceea, îl aducem în premieră în România pe Jimmy Wales” , a declarat Bogdan Enoiu, Director General McCann WorldGroup România.

Evenimentul va avea loc pe 22 martie, începând cu ora 17:00, la Sala Epika - Grand Cinema Băneasa & More din Băneasa Shopping City, și este prezentat de Vodafone România și susținut BRD Groupe Société-Générale. Republica.ro este partener media, alături de Pro TV.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult