Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, mesaj pentru mamele care refuză vaccinarea: Biserica susține vaccinările în scop terapeutic

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat pentru Republica.ro că „biserica susține vaccinările care urmăresc scopuri strict terapeutice”, iar preoții încurajează vaccinarea. 

„Biserica Ortodoxă nu se opune vaccinării preventive. Patriarhia Română a încheiat în 2008 un protocol de cooperare privind parteneriatul pentru asistență medicală și spirituală cu Ministerul Sănătății. În virtutea acestui parteneriat, preoții sunt datori chiar să trasmită către enoriașii lor recomandările Ministerului Sănătății”, a spus Vasile Bănescu.

„Trebuie spulberată percepția falsă că Biserica s-ar opune vaccinării preventive. Dimpotrivă, Biserica este implicată în acest act de vindecare nu doar sufletească cât și, prin activitatea sa socială, filantropică, în actul de vindecare trupească, atât cât e posibil, prin reprezentanții ei din spitale. Sunt preoți în spitalele din România care oferă asistență spirituală in primul rând, dar stau și la capul bolnavilor, de cele mai multe ori”, a continuat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu a mai adăugat că Biserica nu se opune respectării dreptului fiecărui cetățean de a alege dacă își vaccinează sau nu copiii.

„Dacă sunt părinți care se opun cumva, deși biserica nu îî încurajează, nici nu le poate impune, ca nimeni altcineva, de altfel”, a spus reprezentantul Patriarhiei. 

Ministerul Sănătății a anunțat epidemie de rujeolă în România, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Trei copii au murit, iar numărul celor care s-au îmbolnăvit a crescut anul acesta de aproape o sută de ori comparativ cu anul trecut.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • BOR se baga in seama pentru ca vrea bani de la buget. Ce-ar fi sa lase Cezarului ce este al Cezarului (banii) si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu (sufletele)? Ce-ar fi sa lase in pace tinerii parinti? Sa nu mai amestece borcanele ca-n ecumenism! La data de 15 iunie 1979 Dan Ilie Ciobotea își susține teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg, intitulată: "Réflexion et vie chrétiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité". In 1979 era dificil sa pleci si ca turist in Rusia, daramite la Strasbourg.
    • Like 0
  • Este de notorietate faptul că Papa Leon al XII-lea (1760 -1829) ar fi condamnat vaccinarea, deși unii biografi ai săi ( Yves-Marie Bercé și Jean-Claude Otteni) consideră că opoziția lui e un mit, creat de adversarii Bisericii Romano-Catolice.
    • Like 1
    • @ Gavriil Stiharul
      Pe la 1800 abia aparusera vaccinurile si papa e posibil sa fi fost impotriva! Care e relevanta acestei observatii cu subiectul de fata?
      • Like 1
  • virgil check icon
    Si ce parere are BOR despre angajatul sau, domnul Flueras? Cu vorbele stam bine, dar cu faptele?

    > Unul dintre cei mai vizibili anti-vaccinişti din România, vedeta PRO TV Olivia Steer, citează şi recomandă cartea anti-vaccin a medicului de familie Christa Todea-Gross, care este vicepreşedintele Federaţiei ortodoxe Pro Vita, cu filiale în 9 oraşe din România, arata HotNews.ro. Todea-Gross face parte şi din echipa Asociaţiei Medical-Creştine Christiana din Cluj, condusă de episcopul vicar al Clujului, Flueraş Someşanul. **Cartea anti-vaccin este vândută în reţelele librăriilor ortodoxe şi poate fi descărcată de pe mai multe site-uri cu profil ortodox.**
    • Like 1
  • Valentin check icon
    E vorba aici de BOR, pentru că ortodoxie există şi în Japonia, dar cred că toate cultele creştine din lume susţin vaccinarea. De ce n-ar susţine-o?
    • Like 0
    • @ Valentin
      Vali, doar crezi sau chiar știi sigur că toate bisericile creștine din lume susțin vaccinarea? După părerea mea, biserica n-ar trebui să se bage unde nu se pricepe, unde nu e treaba ei? N-am auzit de exemplu ca bisericile să susțină și avortul efectuat în „scop terapeutic”... În cazul de față, nu m-aș mira să fie o campanie națională pornită de un serviciu de informații, în care s-au aruncat în luptă gazetari, postaci și oameni ai bisericii, cu scopul de a scoate o lege a vaccinării → una proastă probabil.
      • Like 2
    • @ Tom Dick N'Harry
      Valentin check icon
      Nu bag mâna în foc că toate, dar cred că majoritatea susţin. În plus există numeroase legături între creştinism şi medicină. Încă de la început, îl avem pe medicul Luca, doctorul personal al lui Pavel. Sigur, medicina nu era la acelaşi nivel cu cea de astăzi, dar exista artă medicală, se făceau operaţii, iar principiile fuseseră trasate încă de pe vremea lui Hipocrate. Luca se ghida după ele în calitate de medic. De ce n-ar exista legătură între religie şi medicină? Vorbim de spitale construite de diferite culte, unul chiar urmând să se construiască la noi în anii următori. Da, bisericile nu susţin avortul, dar nici jurământul lui Hipocrate, pe care îl depun medicii, nu-l susţine. Iată ce spune acest jurământ: "Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv." Atenţie, TOŢI MEDICII DEPUN ACEST JURĂMÂNT, şi nu este unul religios. În fine, avortul e o discuţie lungă, şi dacă-i întrebi pe medici îţi vor da şi anumite argumente. În rest nu văd de ce biserica n-ar susţine o campanie de vaccinare.
      • Like 0
    • @ Tom Dick N'Harry
      Biserica nu se pricepe la medicina, dar are nenumarati enoriasi care se pricep. Iar cei care nu se pricep si sunt in dubii trebuie sa raspunda la o intrebare. E buna sau e proasta vaccinarea? Biserica ii ajuta, le spune ceea ce recomanda specialistii, vaccinarea e buna si ne fereste de o gramda de boli!
      • Like 0
    • @ Tom Dick N'Harry
      În cazul sarcinilor periculoase, biserica considera ca viata mamei este mai importanta pentru familie decât acea a fătului nenăscut, deci este de acord cu 'avortul terapeutic' după cum lai numit tu.
      • Like 0
  • Biserica susține vaccinarea în scop terapeutic? Dar în ce alt scop poate fi vaccinarea? Mă aștept în curând să aud de la biserica ORTODOXĂ că susține și plățile cu cardul, și dobânzile sub 5%, și laptele pasteurizat și... mai dă-o-n-colo de biserică ortodoxă!
    • Like 6
    • @ Tom Dick N'Harry
      Tudor check icon
      Eu sustin vaccinarea in scop recreativ. :))
      • Like 2
    • @ Tom Dick N'Harry
      Biserica da sfaturi in probleme legate de viata si mantuire. Nu da sfaturi in probleme legate de bunastare!
      • Like 0
  • Totul depinde de Dumnezeu....sunt prea mica pt.a comenta acest caz..sunt deacord pentru a se ajunge la sanatate....
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Vaccinul nu omoară virusul, şi asta puţini ştiu. Ce face e că pregăteşte o armată de luptă, îi oferă planurile de funcţionare ale inamicului. Când virusul pătrunde în organism e luat cu asalt şi distrus. Aceasta mai depinde şi de îngrijirea dată organimsului, de robusteţe, alimentaţie, de boli asociate etc. Dacă organismul are carenţe alimentare, dacă există boli care pot îngreuna lupta cu virusul, atunci e posibil ca lupta să fie pierdută. Lupta în sine e cea care produce boala propriu-zisă. Pe de altă parte organismul unei persoane nevaccinate seamănă cu o degringoladă. Armata nu are un pland de luptă, nu ştie ce şi pe unde să atace şi şansele ca lupta să fie pierdută sunt mult mai mari. Există şi o mulţime de alte necunoscute. Doza de infecţie poate să fie mică şi atunci vorbim de o infecţie moderată şi uşor de eliminat şi în absenţa unui vaccin, dar nu poţi să afli cât virus ţi-a pătruns în organism şi să alegi să nu te vaccinezi. Deasemenea virusul ar trebui învins înainte de a suferi o mutaţie, şi uneori se întâmplă. Trâgând linie, nu ştiu care sunt riscurile vaccinării, dar puse în balanţă sunt minuscule comparativ cu nevaccinarea.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Nu e un secret că şi industria farmaceutică include riscuri, dar dacă e să o comparăm cu industria automobilelor putem spune că accidentele rutiere se distanţează ca o rachetă sol-sol. Dacă cineva ar citi statisticile actuale n-ar mai pune piciorul în maşină nici dacă i s-ar oferi un sac cu aur! Hai să fim serioşi! Am şi eu un amic care se teme de vaccin, dar face scubadiving, alpinism şi şi-a rupt picioarele de trei pe pista de skateboard. Dar îi e frică de vaccin. Dar de fapt nu-i e frică. El e un tip cool şi trendy, şi moda asta e şi ea cool şi trendy, în ciuda faptului că seceră o grămadă de vieţi.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Da, n-a fost ceva indicat, dar acum este. Ar putea chiar salva vieţi, pentru că Biserica are o mare putere de convingere.
    • Like 0
  • Vaccinarea e strict profilactică...dar să nu pretindem...
    Ne amintim când în urmă cu zece ani BOR a subminat vaccinarea antipapiloma ( inclusiv dr pr Chirilă - fost universitar medic în Bucureşti ).
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult