Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Epidemie de rujeolă în România. Ministerul Sănătății: „Trei copii au murit inutil și fără sens”

Ministerul Sănătății a anunțat epidemie de rujeolă în România, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Trei copii au murit, iar numărul celor care s-au îmbolnăvit a crescut anul acesta de aproape o sută de ori comparativ cu anul trecut.

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă, în 23 de județe, a anunțat Ministerul Sănătății.

„Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces. Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an", se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Ministerul a anunțat că în România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Apelul Ministerului Sănătății către mame: Respectați calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). 

„Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Sănătății face un apel către părinți de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. 

În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Distribuția cazurilor pe județe:

- la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri)

- in județul Mureș (145 cazuri)

- in județul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)

- in județul Timiș (71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)

- in județul Suceava (27 cazuri)

- in județul Brașov (33 cazuri)

- in județul Sălaj (7 cazuri)

- in județul Hunedoara (14 cazuri)

- in județul Caraș - Severin (13 cazuri)

- in județul Alba (3 cazuri)

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (4 cazuri) si din județele:

- Bacău (3 cazuri)

- Bihor (1 caz)

- Constanța (3 cazuri)

- Dâmbovița (2 cazuri)

- Giurgiu (1 caz)

- Mehedinți (1 caz)

- Neamț (2 cazuri)

- Olt (2 cazuri)

- Sibiu (3 caz)

- Vaslui (1 caz)

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Hai că nu e o epidemie de nevaccinări! Oamenii se vaccinează. Iar judecăm la grămadă? Unii nu, dar să nu generalizăm!
    • Like 1
  • cifrele vorbeste: Banatul ie fruncea ... iar Ardealu - íi calca pe urme .... miticii au scapat, ca iei ie mai prosti ... si se vaccineaza.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Nu putem vorbi de risc 0 la orice tip de medicaţie sau tratament. Întotdeauna problema trebuie judecată statistic. Când faci o operaţie - chiar şi cea mai simplă - există riscul unei tragedii. Riscul e statistic, adică poate fi 0,1%. Acest risc de ilar faţă de rata de mortalitate la care te expui când intri într-un automobil. Despre ce vorbim atunci?
    • Like 1
    • @ Valentin
      sincer, nu inteleg despre ce vorbesti tu aici. daca te referi ca nici vaccinul nu ofera garantie 100% atunci ai dreptate. exista cazuri cand vaccinul nu tine, sau exista alergii. dar daca restul comunitatii este imunizata atunci si cazurile astea sunt protejate. astea sunt exceptiile si ar trebui sa existe doar astea! cand se introduc exceptii voit, cu copii neimunizati ca mamica care in cel mai bun caz are o facultate (alta decat medicina), dar nu este deloc in masura sa inteleaga ce "documentatie" a gasit pe google, lucrurile se complica rau. Uite asa apar astfel de cazuri tragice. Problema este destul de simpla: un doctor intelege mult mai bine ca tine situatia! daca banuiesti ca nu este suficient de competent, schimba doctorul. Dar nu face pe desteptul/desteapta si nu iti vaccina copilul! E o tampenie!
      • Like 1
    • @ Alex Mancu
      Valentin check icon
      Asta încerc să zic şi eu. Clar că optez pentru vaccinare. Problemele ar trebui tratate punctual şi nu la grămadă. Deocamdată nu văd procentual un motiv care să mă determine să nu o fac. Şi eu am fost vaccinat şi a fost foarte ok.
      • Like 1
  • si in fiecare an avem mii de cazuri de tuberculoza (cu vaccinuri, cu rata mare de deces) dar unu nu s-o crizat. Mie mi se pare prea mare coincidenta ca tocmai acum au aparut atatea scandaluri in presa, cand parlamentarii iar au comis-o.
    • Like 1
  • Nu mai e nevoie de vaccinuri! Cititi acatistul sfintei doctorite fara medicina olivia, ocrotitoarea nevaccinatilor, si nu va veti mai imbolnavi niciodata.
    • Like 1
  • Pentru cei interesati, au fost 4.331 de cazuri în 2006, 3.270 în 2011, şi 675 confirmate până acum, în 2016. Cautati si informati-va inainte sa dati cu pietre.
    • Like 3
    • @ Oana Buciuman
      de unde ai cifrele? eu de pe who le vad diferite: http://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/timeseries/tsincidencemeasles.html
      (adica in peste 4 mii de cazuri in 2011 ).

      Iar din cele de pe anul trecut 5 cazuri erau vaccinati, 3 nu.
      • Like 2
    • @ Oana Buciuman
      Valentin check icon
      Ne puteţi arăta şi nişte procente? Cât reprezintă din totalul de persoane vaccinate? Sigur că există un procent de risc! Câte persoane au murit în accidente rutiere? Ne puteţi informa şi asupra acestui procent? Dacă demonstrăm că numărul de persoane decedate în accidente rutiere depăşeşte cifre alarmante ce facem?
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Tibi_R check icon
      Multumim pentru link. Chiar util.
      Acolo se vede ca Romania nu are campanie nationala de vaccinare anti HPV, in rest ce tarile europene au.
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Pe gandul.info, date luate de la Ministerul Sanatatii: " O simplă căutare pe site-ul Ministerului Sănătăţii confirmă că în cazul izbucnirii epidemiilor de rujeolă în România, o dată la cinci ani statistic, focarele au fost în comunităţi sărace, unde rata imunizării este scăzută. „În anul 2010, comunităţile cele mai afectate au fost cele de rromi care au copii nevaccinaţi, iar în anul 2011 infecţia s-a extins şi la copii nevaccinaţi din unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar”, se arată într-un comunicat din urmă cu cinci ani al MS. O situaţie similară a fost şi 2005."
      • Like 0
    • @ Oana Buciuman
      eu nu mai cred presa romaneasca, asa ca aleg sa citesc surse oficiale. Organizatia mondiala a sanatatii e suficient de oficiala pt mine. Mai mult, am gasit si site-ul sanatatii publice ce zice/ In anul 2011, in cadrul sistemului de supraveghere a rujeolei, la nivel national au fost
      notificate 4784 cazuri confirmate si un caz de deces:
      http://www.cnscbt.ro/index.php/rapoarte-anuale/
      E f. interesant ca nu zic nimic de tuberculoza....
      • Like 1
    • @ Valentin
      Valentin check icon
      Apropo, antirabicul ar trebui făcut în cazul unei muşcături? E tot un vaccin...
      • Like 0
  • Este o problematica mult mai complexa de atat. Vaccinurile importate au probleme. Sunt implicati factori externi (companiile care sunt interesate sa vanda), interesul public (sanatatea) interesul celor care au avut acces la statisticile care indica vaccinurile cu probleme importate din diverse tari europene. Ah, ca sa nu uit. Romania de ce nu mai face vaccinuri? Nu cumva aveam la un moment dat un institut faimos pentru vaccinurile respective? Ah, da! Cantacuzino era! Oare de cand citeam pe Republica despre inchiderea lui si riscurile majore la nivel national nu s-a mai intamplat nimic acolo? Ah, si mai era ceva. Si daca vrei sa te vaccinezi in Romania iti ia uneori cateva saptamani sa gasesti vaccinul de care ai nevoie. Saptamani care se pot dovedi fatale. In fine. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
    • Like 1
  • check icon
    Avem aici de face cu un soi de „impresionism parental”, unii părinți au impresii și păreri, „analizează” un vaccin (nu ne spun cum) și se decid în funcție de... Oare ce anume îi determină să facă unele vaccinuri, dar pe altele nu.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Când faci bungee jumping sau alpinism există riscul de a rămâne accidentat sau chiar de a-ţi pierde viaţa. Vă oameni care se caţără fără teamă pe trasee montane periculoase dar care se tem de vaccinuri. Sau poate că nu se tem, ci vor să dea o palmă unui sistem sau chiar să fie altfel. E ciudat. Te temi de riscuri într-o parte, dar le accepţi în alta. Se pare că accidentele rutiere sunt cele care conduc topul mortalităţii, si e un lucru care i se poate întâmpla oricui chiar dacă va conduce corect. O poate păţi din partea unuia care nu conduce corect. Asta înseamnă să nu mai folosim automobile? Sau să nu le mai folosim pentru că industria e bazată pe profit? Risc există peste tot.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Ma indoiesc ca un iubitorii de sport extrem s-ar teme de vaccinuri. Exista probabil o mica parte din ei care se tem de "consecintele" vaccinari, daca sunt efecte si nu mai pot practica sporturi extreme :-) cum sa-si rupa un picior, cum vor sparge cateva coaste? Cusiguranta daca as programa o sesiune de bungee jumping, salt cu parasuta sau orice alta activitate ultimul lucru pe care l-as face ar fi un vaccin :-)
      • Like 0
    • @ Mihai Soos
      Valentin check icon
      Unii nu se tem doar de efecte, se tem pur şi simplu de ace :) Ştiu un caz...
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Există virusuri pentru care corpul a obţinut imunitate, există virusuri pentru care nu a obţinut. Medicina se discută şi statistic, şi statistic vorbind lucrurile sunt clare în privinţa vaccinurilor uzuale. Poate că nu există niciodată un risc 0. Să luăm ca exemplu antibioticele. Ele elimină bacteriile, dar elimină orice fel de bacterie, de la cele negative până la cele pozitive (ex. cele din flora intestinală) şi atunci această floră se reface prin alimentaţie. În general riscurile se pun în balanţă şi se evaluează statistic. Deasemenea şi boala, lăsată să evolueze singură, prezintă un risc. Desigur că firmele au un interes în a-şi vinde produsele, dar de aici şi până la a specula că se bazează strict pe interes e cale lungă. Şi firmele de pantofi îşi împing produsele în faţă, dar n-am văzut pe nimeni să umble desculţ în semn de revoltă. Haideţi să nu exagerăm! Medicaţie luăm cu toţii, unii mai mult decât trebuie, şi e clar că lucrurile nu sunt gratis nicăieri. Nici industria homeopaticelor nu stă mai bine. Până şi ceaiurile medicinale trebuiesc cumpărate. E bine să nu judecăm în alb şi negru şi nici să nu exagerăm cu un exces de gândire mai ales când vine vorba de copii.
    • Like 2
    • @ Valentin
      eu imi culeg si cresc plantele medicinale. In rest, in medicina traditionala chineza la raceala in loc de ceai se recomanda: apa calda, cica are efect. Cum nu am racit de multi ani, nu pot testa, dar tare m-ar amuza daca o cana cu apa calda sa ajute la fel de mult cat un ceai cald dar costisitor.
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Daca va culegeti singura plantele, probabil ca veti fi perceputa ca un fel de vrajitoare... Si daca aveti un sistem imunitar atat de bun, s-ar putea sa fie din cauza ca detineti niste secrete miraculoase, gasite in ceva pesteri.
      Oamenii astia care cred cu atata tarie in vaccinuri, s-au departat intr-atat de natura, incat ce face omul e mai presus de orice. Educatia asta in spiritul fricii de orice a spalat omenirea pe creier, o omenire manipulata.
      • Like 1
    • @ Oana Buciuman
      acum se ia lumea de urzicile culese :) si de galbenelele din ghivece :). In rest, invit pe toti sa faca sport zilnic, inclusiv pe pneumologul meu care imi prevestea moarte curand.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult