Sari la continut
alt

Lucian Croitoru

Lucian Croitoru este consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. În perioada 2003-2007 fost consilier principal al directorului excecutiv pentru Constituența de la FMI din care face parte și România. Este profesor asociat la ASE București, Facultatea de Relații Economice Internaționale.


Articole publicate

Drum catre nicăieri

De câțiva ani, fără fereală, mulți dintre decidenții, economiștii, analiștii etc. care formează azi elita au revenit în discursuri la abordarea conform căreia statul trebuie să dețină rolul central în administrarea oricărei probleme, de la investiții străine până la educație, de la natalitate până la sistemul de pensii. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

banca-

De curând au apărut în presă articole subliniind două idei referitoare la intermedierea financiară (definită ca raportul dintre creditul privat și PIB) din România: (i) suntem țara cu cea mai scăzută intermediere financiară din Uniunea Europeană; și (ii) aceasta a tins să scadă după criza economică din 2008, ajungând de la 39 la sută în perioada 2009-2011 la aproape 29 la sută în 2016. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Corporatie

Una dintre ideile prezentate în ultimul timp referitoare la relația dintre muncă și capital este aceea că, în România, factorului muncă îi revine prea puțin din valoarea adăugată netă (adică un fel de venit național net). (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Plenul Senatului

La noi, jocul populismul este aproape întotdeauna și aproape în întregime demagogic, chiar și atunci când ajunge să fie transpus în legi. Politicienii știu că nu toate legile ce se adoptă vor fi aplicate. În primul rând, unele măsuri sunt, intenționat sau nu, neconstituționale, astfel că vor fi respinse de Curtea Constituțională. (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Zgarie nori

Partidele de stânga au beneficiat de expansiunile economice globale și de măsurile de ieșire din criză și de restructurare, luate de guvernele de dreapta în perioadele de recesiune. Politicile guvernărilor de stânga au fost un factor care fie au pregătit intrarea economiei românești în criză, fie a amplificat de fiecare dată criza. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Uniunea Europeană

Crearea zonei euro în ianuarie 1999 a transformat lipsa uniunii politice într-o vulnerabilitate și mai mare decât era, pentru Uniunea Europeană, înainte de crearea uniunii monetare. Prin crearea uniunii monetare s-au pus la un loc țări cu grade diferite de competitivitate și cu culturi diferite, din care rezultă comportamente foarte diferite privind economisirea și consumul.

Citește mai mult

Strategie

Mă număr printre aceia care au susținut cu argumente că libertatea redusă față de corupție și libertatea redusă a proprietății sunt cauza de fond a problemelor majore economice, sociale și politice din România. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult