Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum ne-am salvat

Lucian Croitoru.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile prezidențiale din mai 2025 constituie un exemplu concret și foarte puternic despre faptul că societatea noastră este în ordine spontană, iar această ordine are o trăsătură esențială: adaptabilitatea. Această trăsătură este posibilă la nivelul societății pentru că avem o minte al cărei temei este în ordinea spontană. Asta ne-a salvat. Chiar dacă nu conștientizăm asta, cei mai mulți dintre noi acționăm pentru a menține ordinea spontană.

Ceea ce s-a întâmplat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în data de 18 mai 2025, a fost rezultatul acțiunii minții noastre, care, fiind parte a structurii complexe a societății, a acționat pentru a-și păstra baza din care provine. Modul în care am acționat la aceste alegeri dovedește că avem o minte occidentală, pentru că societatea românească este o societate occidentală.

Iată ce spune Hayek despre această legătură dinamică dintre mintea noastră și structura societății:

„mintea poate exista doar ca parte a unei alte structuri sau ordini distincte existente independent, deși acea ordine persistă și se poate dezvolta doar pentru că milioane de minți absorb și modifică constant părți din ea”

Da, pe 18 mai, mintea noastră a dovedit că absorbise această structură occidentală a societății și a acționat pentru a o proteja. Cred că am mai avut o astfel de dovadă în anul 2000. Mai precis, pe 18 mai, ca și în anul 2000, mintea noastră a refuzat să accepte propunerea de a modifica ordinea socială într-un sens care era în contradicție cu ea însăși.

Văzând rezultatul alegerilor, am scris pe Facebook pe 18 mai la ora 23:40 că „am trecut testul: Am rămas pe drumul occidental, nu am deraiat”.

Hayek a explicat, în linie cu multe alte cercetări, care aveau loc când eu abia intrasem la facultatea pentru a urma cursuri de cibernetică economică trăsătura adaptivă a structurii complexe a societății. Atunci am luat pentru prima dată contact cu ideea de ordine complexă adaptivă, de feedback, de evoluție și selecție în societate.

Iată ce scrie Hayek despre adaptabilitatea structurilor complexe, dintre care, societatea, este cea mai complexă:

„Înțelegem acum că toate structurile durabile de deasupra nivelului celor mai simpli atomi, și până la creier și societate, sunt rezultatul și pot fi explicate doar în termeni de procese de evoluție selectivă și că cele mai complexe se mențin prin adaptarea constantă a stărilor lor interne la schimbările din mediu. ‘Oriunde ne uităm, descoperim procese evolutive care duc la diversificare și creșterea complexității’ (Nicolis și Prigogine; vezi n. 33). Aceste schimbări de structură sunt provocate de elementele lor care posedă asemenea regularități de conduită sau astfel de capacități de a respecta reguli, încât rezultatul acțiunilor lor individuale va fi acela de a restabili ordinea întregului dacă este perturbată de influențe externe. Prin urmare, ceea ce, cu o ocazie anterioară, am numit conceptele gemene de evoluție și ordine spontană, ne permite să explicăm persistența acestor structuri complexe, nu printr-o simplă concepție a legilor unidirecționale ale cauzei și efectului, ci printr-o interacțiune complexă a tiparelor pe care profesorul Donald Campbell le-a descris drept „cauzație descendentă”.”

În primul tur al reprogramatelor alegeri prezidențiale, pe 4 mai 2025, elementele individuale ale ordinii complexe, adică cei mai mulți dintre noi, ne-am dat seama că a crescut șansa de a răzbi a acelor politicieni care doresc să înlocuiască regulile pe care noi le urmăm pentru a produce și menține ordinea occidentală în care avem ancorată mintea și pe care o înțelegem și acceptăm. Faptul că șansa acelor politicieni a crescut devenise vizibil încă de la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, dar anularea acelui tur al alegerilor, a făcut posibilă testarea magnitudinii acelor șanse abia pe 4 mai 2025.

Atunci ne-am dat seama că există șanse alarmant de mari ca acei politicieni care nu mai înțeleg ordinea occidentală sau care o înțeleg dar nu o acceptă, să acționeze împotriva ei prin încercarea de a impune reguli care să o modifice prin reducerea libertăților. Pornind de la diverse aspecte nesatisfăcătoare din societate, pe de o parte ei le-au atribuit, într-un mod incorect, ordinii sociale bazate pe libertate economică, iar pe de altă parte, pe bună dreptate, politicienilor ce au exercitat puterea.

În acest fel, acest grup de politicieni au convins o parte mare a votanților să-i susțină. Nu înseamnă însă că votanții ce i-au susținut au înțeles că adevăratul scop al acestor politicieni era schimbarea tipului de ordine în care libertatea este valoarea centrală.

Ce ne-a determinat pe 18 mai 2025 pe cei mai mulți dintre noi să acționăm? A fost cumva o înțelegere de către fiecare a discrepanței care ar fi apărut între mintea noastă și acea structură pe care o propuneau cei ce s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor?

Nicidecum! Ceea ce ne-a mobilizat pe noi, ca elemente ale ordinii complexe adaptive a societății libere a fost frica, una dintre cele mai puternice forțe ale pieței, dacă nu cumva cea mai puternică dintre toate.

Pe 18 mai la ora 23:40 am scris pe Facebook că „A fost un vot al fricii. Frica de a nu o lua pe un drum al pierzaniei. Frica este o forță a pieței extrem de puternică. In situația noastră, majorității oamenilor, adică majorității elementelor ordinii complexe a pieței, i-a fost frică de pierderea libertății economice și politice. Pentru prima dată după 1989, acest pericol a fost foarte mare. Frica de a pierde aceste libertăți a acționat. Oamenii au înțeles că ordinea spontană a societății, adică acea ordine care rezulta pentru că ei acționează liber, ghidați de reguli de bună conduită, pentru atingerea scopurilor lor, este in pericolul să fie înlocuită cu o ordine dictatorială.

Felicitări, România!”

Da, recunosc, pericolul a fost foarte mare și în 2000, când, între Vadim Tudor și Ion Iliescu, l-am ales pe Ion Iliescu. Dar parcă nu a fost la fel de mare, măcar și pentru faptul că atunci nu intervenise niciun „actor statal” în alegeri și nici nu existase precedentul periculos al anulării unor alegeri. În plus, atunci se semna Acordul de aderare la Uniunea Europeană (UE), ceea ce mai degrabă dădea speranțe.

În mai 2025, eram deja în UE, iar situarea pe primul loc al alegerilor a unui candidat ce condamnă unele valori occidentale și propovăduiește întoarcerea la unele valori pe care prin evoluție selectivă le-am eliminat dintre regulile noastre exact pentru a progresa (naționalism economic, lider suprem etc), a fost și rămâne un pericol și mai mare.

Nu trebuie să credem că dacă am ales să rămânem pe calea corectă, această cale este lipsită de dificultăți enorme. De aceea, concluzia mea, pe care am scris-o chiar atunci, la ora 23:40 pe 18 mai 2025, a fost aceea că nu trebuie sa uităm că, acum după ce am salvat ordinea spontană a societății, făcând posibil ca mintea noastră și structura în care locuiește să continue să fie în armonie, toate acele cauze si demoni care o perturbau înainte, continuă să o perturbe.

Nu trebuie uitat că superstiția justiției sociale, adică ideologia egalității economice, care a redus libertatea economică a multor oameni, pe unii dintre ei făcându-i dependenți de redistribuire, este principala cauză care a împins țara in situația ca forțe politice extremiste și naționaliste să capete un număr periculos de mare de adepți. Această iluzie este proiectată împotriva odinii spontane pe care am dovedit că, cei mai mulți dintre noi, aici în România, o iubim și, dacă e nevoie, o salvăm, chiar dacă cei mai mulți dintre noi nu suntem conștienți de acest lucru.

Pentru a progresa și a evita ca până in 2028 să avem o creștere a forțelor ce ar vrea sa instituie o ordine dictatorială, avem nevoie de apariția unor forțe politice cu adevărat liberale. Ele vor reduce din acele reguli care în prezent sunt injuste si favorizează corupția, făcându-i pe mulți să se simtă înșelați sau lăsați in urmă. Dacă nu vor apărea, atunci, nu sunt sigur că in 2028 vom trece testul, așa cum l-am trecut astăzi (18 mai 2025).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Guvern tehnocrat susținut 100%. Lucian Croitoru prim ministru
    • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Sigur că da. Guvern tehnocrat susținut de noul președinte al României, Emmanuel Macron :-) :-)
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Încă nu ne-am salvat. Avem încă 4 ani la dispoziție, dar lucrurile încep deja să iasă la iveală.
    • Like 2
    • @ Valentin
      Dar despre casele luate de AUR cu japca la 1 Euro nu mai spuneți nimic, nimic? Sunt chiar dezamăgit :-) :-)
      • Like 1
    • @ Valentin
      Valentine, ce sa te salvezi? S-a ales un (fost) matematician. Matematica, aia de te sperie. Mai rau, N-D. Dan a fost educat in comunism, nu pe model finlandez.

      Mai tii tu minte de ce a fost N-D Dan dat afara din USR? Daca nu, hai sa iti amintesc: pentru pozitia de la referendumul anti-gay al lui Dragnea, pozitie care numai pro-LGBT nu era. Probabil ca ai uitat.

      Cel mai educat modern dintre candidati era Calin Georgescu (spunea despre toate, dar nimic coerent si riguros), dupa el Simion (corectitudine politica intruchipata: minoritar, cu trecut homosexual, cu casnicie mixta religios si educatie exclusiv umanista). Ma mir ca nu ai sustinut croncanitorul.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Szabo-bacsi trollul putinist vs Valentin modelistul finlandez!
      Forumul e interesant cu cei doi.
      Desi aici am opinii mai cu Valentin, cred ca acumSzabo-bacsi are upper-hand, ca e mai coerent (e mai ortoman).
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Cred că motivul pentru care îmi oferiți răspunsuri lungi este că, deși avem opinii total diferite, niciodată nu am fost lipsit de respect față de dvs. Vă consider un om integru, și tocmai din această cauză v-aș ruga să-mi explicați cum girați moral un asemenea comportament?
      • Like 0
    • @ Valentin
      Cu casele la 1 Euro sunt și eu de părere că AUR și Simion au greșit în declarații sau în modul cum au gândit problema. Dar ce vreau să spun e că eu îi consider pe suveraniști absolut de bună credință. Cred sincer că nu au realizat că ce propun ei presupune rechiziționarea unor proprietăți. Cred că au avut în cap că fac un bine dând practic gratis (pe 1 Euro) celor în nevoie, locuințe efectiv părăsite. Cred că au avut efectiv o pată temporară pe creier și nu au realizat că o casă nelocuită / părăsită nu e totuna cu o casă fără proprietar. Și ar fi trebuit să realizeze asta, fiindcă doar nu și-au donat casele cei care au plecat în afară. Practic în România orice hardughie și orice petec de pământ POATE AVEA undeva, un proprietar. Dacă ar fi fost de rea credință ar fi anunțat că se trec casele nelocuite în proprietatea staului urmând a se valorifica ulterior la prețul pieței. Asta ar fi însemnat rechiziționare ÎN FOLOSUL statului. Dar să ia de la unii (chiar cu despăgubire) și să dea la alții gratis, e o fractură logică. Ei au avut din start o absesie cu casele (vezi alea de 35.000 Euro) și acum au văzut că la alții (de exemplu în Italia) s-au făcut astfel de acțiuni. Dar probabil acolo chiar erau părăsite acele case (cu proprietari morți și fără moștenitori sau care or fi renunțat explicit la proprietăți). Oricum cred că n-au gândit-o suficient, cel puțin în faza asta în care vorbești la o dezbatere electorală. Sunt absolut convins că AUR, Simion, Georgescu n-ar face niciun astfel de rău oamenilor. Dar repet, cred că au gândit pripit, nu au înțeles ce presupune acest lucru iar dacă au înțeles, atunci n-au explicat clar. Oricum când tu, adică AUR și Simion, nu ai detaliile puse la punct iar competitorii electorali și chiar televiziunile la care apari abia așteaptă să spui ceva ce poate fi folosit, interpretat, împotriva ta, te trezești că orice ai spune ajunge să fie întors cu rea credință împotriva ta. Deci de aceea zic, insistența și revolta Dvs în acest caz sunt exagerate și chiar nejustificate. E ușor să vezi numai rău când anumiți politicieni și curentul lor de gândire vă e antipatic. Dimpotrivă, dacă ați porni ca mine de la premisa că suveraniștii chiar sunt patrioți (mai mult ca neomarxiștii) și țin cu omul obișnuit, cu cel în nevoie și apăsat de incompetența conducătorilor statali de până acum, ați înțelege că orice temeri, referitoare la păgubirea oamenilor obișnuiți, sunt fără obiect.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Înțeleg punctul dvs. de vedere, dar este ca și cum ai scuza un chirurg că nu prea se pricepe la operații. Că nu și-au dat seama nu e argumentul cel mai bun. Nici patriotismul și nici bunele intenții nu sunt. Ele nu pot gira incompetența.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Propunerea cu casele la 1 Euro a fost una greșită, fiind insuficient gândită. Dacă suveraniștii ar avea doar bune intenții și deloc competență, atunci nu ar merita votați. Dar cred că pe total ( cu tot cu specialiștii afiliați) nu le lipsește competența, ba dimpotrivă. Numai că oameni fiind, sunt UNEORI supuși greșelii. Mai ales că repet, era vorba de o dezbatere, nu se discuta asta pe date concrete, în procesul de guvernare, la Palatul Victoria sau Cotroceni. Greșeli a făcut și Nicușor. Amintiți-vă că insinua, tot într-o dezbatere, că ar respecta hotărârea Tribunalului Penal Internațional în ceea ce-l privește pe Netanyahu și ar fi arestat dacă ar veni în România. Numai că Netanyahu cică n-ar veni în România pe timpul mandatului său. Întrebat același lucru acum, după ce a fost ales, Nicușor a dres busuiocul și a spus că posibila arestare a lui Netanyahu nu e problema lui, ca președinte. Deci se dovedește încă o dată că la politicieni una sunt declarațiile și alta sunt faptele efective. Simion de fapt a fost mai natural și mai puțin ipocrit decât Nicușor. A făcut și alte declarații care s-au întors împotriva lui și nu s-a ferit de ele. Lăsăm la o parte faza cu casele de 1 Euro, că am vorbit de ele. Dar a mai spus și că sunt 500.000 de bugetari în plus care, în termen de 5 ani, ar trebui să plece, în urma unei restructurări a sectorului bugetar. Asta a fost iarăși muniție dată adversarului. Toți care se jeluiau până nu demult că statul chiar trebuie restructurat, că sunt nesimțiți, că sunt paraziți, că sunt ținuți în spate de sectorul privat (amintiți-vă inclusiv luările de poziție de pe Republica), toți aceștia se văitau acum că vai, vai, vai ce nenorocire a putut spune Simion. Că lipsă de empatie, că inconștiență, că nenorocire etc
      În legătură cu ”marketingul electoral” referitor la casele de 35.000 Euro, asta nu înseamnă că a fost o mincună. A dovedit că e realitate, construind efectiv câteva case în zonele inundate, la un preț cam pe acolo. Secretul era că în preț intra doar construcția. Terenul a fost pus la dispoziție de către primărie iar utilitățile.... o poveste separată. Dar da, a dovedit că teoretic e posibil să faci case ieftine, dacă acestea sunt mici, cu finisaje minime și dacă excluzi specula și mânăriile rechinilor imobiliari. Ăsta a fost ”marketingul” folosit ca muniție electorală și nu a fost vorba de minciuni.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult