Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

20 de poze din 2016 despre români, asa cum îi văd străinii. Unde credeți că a apărut această imagine?

Guliver/Getty Images, partenerul Republica.ro, a realizat o selecție cu cele mai sugestive 20 de imagini despre români - personalități din politică, sport și viața artistică. Printre imagini se află și o caricatură a președintelui Klaus Iohannis. Caricatura a apărut pe 5 decembrie în publicația Kommersant din Rusia și este semnată de Gorshkov Andrey.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rusofobia are rădăcini adânci, temeinic argumentate de realitatea istorică românească. Simplul fapt că românii au fost dintotdeauna majoritari în Basarabia și Bucovina spune suficient de mult despre apartenența ”de drept” a acestor teritorii la pământul românesc. Povestea tezaurului de care am fost jecmăniți fără rușine și scrupule ar putea fi un al doilea argument major. Pactul Ribbentrop-Molotov, despăgubirile de război și nenorocita moștenire comunistă care ne-a falsificat pur și simplu gena de popor trăitor sub soarele Europei ar putea încheia lista.
    Cât privește românofobia bolșevică, are și ea o explicație, relativ simplă. Din 1968 încoace, de când cu ”primăvara de la Praga”, noi am cam mers împotriva curentului lagărului socialist condus cu mână de fier de sovietici, chiar dacă, în fond, tot societatea socialistă multi-lateral dezvoltată o construiam! Ori spiritul imperialist rus nu se va putea împăca niciodată cu așa ceva (vezi, Ungaria 1956, Cehia 1968, Polonia 1981, Cecenia, Georgia și Ucraina, în anii din urmă), mai ales atunci când ”țaratul” este condus de un ”fost” KGB-ist susținut de echipa lui și prostia orgolioasă a mujicului asuprit de când se știe.
    • Like 1
    • @ Alin Savu
      check icon
      Istoria e mult mai complicată decât o prezentați dv. aici. Studiile sociologice nu notează un nivel mai ridicat de rusofobie la nivelul societății decât în țări precum Polonia ori Cehia, pentru a cita doar exemple din zonă. Am spus «la nivelul societății», nu la nivel politic, unde discursul rusofob are alte conotații.
      • Like 0
  • Prin '55-65 existau asemenea poze cu sefii de state din vest si SUA! Erau in ziarele noastre!
    • Like 0
  • check icon
    În România, se cultivă constant rusofobia, în Rusia, tot constant, românofobia. În diplomație, asta se cheamă reciprocitate.
    • Like 1
  • check icon
    Evident că în Rusia. Cine altcineva ar fi schițat o rachetă Volhov?
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult