Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O companie privată vine cu o surpriză pe care o vor aprecia în mod deosebit cei care au crescut în anii ’90 cu Captain Planet

Eco-creatorii de energie

Odată mi s-a întâmplat, în pauza unei emisiuni, ca intervievatul meu, Alex Găvan - cunoscut alpinist și conservaționist -, să înceapă să cânte din senin: "Captain Planet, he’s a hero/ Gonna take pollution down to zero…" Vorbiserăm în interviu despre centura verde a Capitalei și, auzindu-l, i-am ținut isonul: "We’re the planeteers, you can be one too!/ Cuz saving our planet is the thing to do!”

Cine a copilărit în anii ’90 știe că doar puterile combinate ale Pământului, Vântului, Apei, Focului și Inimii îl pot chema pe Captain Planet ca să rezolve situații fără ieșire, cum ar fi o deversare de substanțe toxice în apele unui râu sau o defrișare operată de tot felul de nelegiuiți.

În bună măsură, Captain Planet - personajul unor desene animate care se difuzau la televiziunea publică - a fost pentru copiii, dar și pentru adulții acelor ani primul profesor de educație ecologică, într-o perioadă în care nimeni nu auzise în România de colectare selectivă sau de resurse regenerabile.

Am făcut această introducere pentru a vă povesti despre un proiect educațional pe care copiilor de acum 35 de ani, adică părinților azi, le va trezi multe amintiri. Este vorba despre o carte în versuri cu supereroi, dedicată educației despre energie și protecția mediului, editată de ENGIE Romania și scrisă de Carmen Tiderle (cunoscută drept poeta-șefă la Direcția de Rime Șmechere pentru Copii și nu Numai), cu ilustrații de Vali Petridean. Cartea se găsește în format digital și poate fi descărcată gratuit de pe engie.ro/eco-creatorii-de-energie/. De asemenea, poate fi ascultată aici în forma unui audiobook, în lectura autoarei.

Eroii cărții sunt Eol, Lumi, Electro și Metano, 4 personaje mascote care fac subiectul energiei captivant și ușor de înțeles pentru copii. După știința mea, e prima carte în versuri despre energie, iar rimele sunt un deliciu. De exemplu, Eol îi învață pe copii totul despre energia eoliană și de ce această sursă de energie curată este esențială pentru planeta noastră, iar Lumi le arată cum putem transforma lumina soarelui în energie electrică pentru case, școli și chiar jucării electrice.

Cartea „Călătorie în lumea energiei. De la A la Z, cu eco-creatorii” este scrisă pentru copiii de 9-12 ani, însă cred că părinții și bunicii acestora se vor bucura de ea deopotrivă, deoarece rimele lui Carmen Tiderle sunt ludice, inedite și inteligente (de pildă, poate nu v-ați fi imaginat că se pot face versuri cu Distrigaz - „Iar dacă simți miros, în acest caz/ Aerisește și sună urgent la Distrigaz” sau că între protoni și electroni e o dragoste din tei: „Că, deși ești negativ, îmi ești drag/ Iar eu, Proton, pozitiv, te atrag/ Și-ntre noi ies scântei/ Maiahi și maiahei”).

Recomand cartea „Călătorie în lumea energiei. De la A la Z, cu eco-creatorii” nu doar copiilor și părinților sau bunicilor lor, ci și învățătorilor și profesorilor de la clasele primare care vor găsi un excelent „material didactic” atât pentru Săptămâna Verde, cât și pentru orele de educație pentru mediu pe care le pregătesc pe parcursul anului școlar. 

Le va fi, de exemplu, mult mai simplu să le arate copiilor de 10 ani că petrolul și cărbunele sunt „resurse neregenerabile” dacă le vor prezenta două personaje, „domnul Cărbune și Petro/ În veșminte negre, retro”, și le vor explica de ce acestora „nu le mai arde de joacă/ și cel mai mult dintre toate/ își doresc să fie lăsate să zacă”.

În plus, ei învață despre proprietățile gazului natural („Eu-s Metano, sunt gazosss/ Și-uite, din start recunosc/ Că nu miros prea frumosss”) și comportamentul preventiv în situații de urgență (copiii află, de pildă, că gazul natural e inodor, dar i se adaugă o substanță cu miros specific, ca să-l detectăm când au loc scurgeri de gaze).

De altfel, ENGIE susține din 2007 programul educațional extrașcolar „Eco-creatorii de energie”, prin care le oferă copiilor o experiență de învățare captivantă și educativă, în parteneriat cu organizația neguvernamentală Hands Across Romania.

Programul, care este croit pentru elevii de la clasa a IV-a, este structurat în trei lecții și este susținut de voluntari. Mascotele Eol, Lumi, Electro și Metano (simboluri pentru energia eoliană, solară, electrică și pentru gazele naturale) îi ghidează pe copii și îi ajută să descopere informații despre sursele de energie eoliană, solară, hidroenergie, biometan prin așa numita „învățare experiențială”.

Dincolo de informații, lecțiile au drept scop formarea unor deprinderi pentru viitor, cum ar fi „eco-gesturile” pentru reducerea consumului de energie acasă și protejarea mediului înconjurător.

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    „țara asta” nu „va fi mai bună” dacă statul este scos din ecuație. nenea autorele tocmai ce-a făcut-o, în văzul tuturor. o alba-neagra pă final, de nimeni văzută. îmi fac datoria de senzor-releu. ferească Dumnezeu sâ vedem rocada prin brânci a corporatismului etacid.
    mă-ntreb când republica va ataca subiectul Luigi Mangione, pentru că este vorba de un moment crucial, istoric, din istoria Americii Corporatiste, o istorie a unei țări devenită plutocrație. este despre un sistem criminal, antiuman, care refuză să-și vadă crimele nenumărate. cestie de ordin pe unitate?
    • Like 0
  • Absolut minunat, dar cu toate șmecheriile elecronice învățământul nu va face doi bani dacă nu se depolitizează. Fără eternele dosare aprobate total netransparent, fără autori de manuale, programe sau subiecte de examen care fac uz de funcție, fără persoane care decid soarta educației fără să fi călcat pragul vreunei școli. La vârsta adultă, evident. Dacă vom continua cu manuale pline de greșeli doar pentru că autorul are vreo funcție sus pusă nu vom ajunge nicăieri. Valabil și pentru programele școlare, subiectele de examen etc.
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Treizeci și cinci de ani mai târziu tot la propagandă ajungem! Doar culoarea s-a schimbat!
    • Like 0
  • portal check icon
    noi, iesiti din ceausism, am fost ca niste copii crescuti in intuneric carora le bagi lanterna in ochi. ne-au facut pilaf. in loc sa primim desene cumva neutre dpdv al mesajului, tot felul de organizatii cu oameni la nivel inalt ne spalau pe creier, ba pocaitii aia cu cartea cartilor, ba astia cu eco....nu zic neaparat ca mesajul era unul negativ, dar poporul neobisnuit cu televizorul a inghitit pe nemestecate. totusi rezultatele sunt zero. sunt curios cati din cei care au urmarit cpt planet sunt eco friendly....
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult