Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

Moștenire de la bunici. La noi la țară nu se arunca nimic, nici măcar cenușa

Covată cu pâine

Foto: Profimedia Images

Nu știu alții cum sunt, dar eu, sâmbăta, merg să fac piața. În ultima vreme, cum stau destul de puțin pe acasă, am constatat că multe cumpărături rămân în frigider până vinerea următoare când le arunc. Azi dimineață, când mă gândeam la risipa alimentară, am făcut după mult timp managementul frigiderului: am salvat 2 ridichi, o roșie și o salată de sfeclă eșuată și am făcut o masă din resturi, cum făceau mamele și bunicile noastre pe vremuri.

Pe măsură ce trece timpul, sunt din ce în ce mai convins că sustenabilitatea, ca și veșnicia, s-a născut la sat.

Bunică-mea făcea sustenabilitate fără s-o știe, făcea recycling și upcycling la greu, era adepta slow fashion-ului, făcea și greenwashing, dar niciodată duminica, pentru că era păcat. La ea nu exista food waste.

Din haine vechi și cârpe țesea preșuri colorate, în cutiile de conserve înmulțea mușcatele, într-o găleată găurită plantase o regina-nopții și o căciulă veche de oaie ținea de cald puilor de abia ieșiți din ou.

În gospodăria bunicilor noștri nu existau pubele de gunoi. De fapt, nu exista gunoi deloc. Totul se refolosea. Până și cenușa din vatră și merele putrede din beci erau mărunțite în grădină să îngrașe pământul.

De la bunici știu că a arunca pâinea e un păcat. Cine a asistat la ritualul făcutului pâinii la țară înțelege de ce. Noi aveam cuptor de făcut pâine și două-trei femei se asociau „la copt”. Se adunau seara, cerneau făina, fierbeau cartofii, frământau, povesteau, lăsau aluatul la dospit în ștergare puse în coșuri de nuiele. Dimineața devreme, Moșu făcea un foc bun și „chitele” se lăsau la copt. Când se scoteau se băteau cu un lemn ca să se desprindă coaja groasă, care se dădea la găini. De fapt, toată mâncarea era împărțită cu animalele din gospodărie. Să arunci mâncarea era o prostie, când aveai atâtea guri de hrănit.

Cine a avut „țară” știe câtă muncă înseamnă să-ți produci singur mâncarea. Câmpul trebuie prășit, vaca vrea fân, porcul trăiește toată viața lui la all inclusive. Pentru bătrânii noștri risipa alimentară era ceva de neconceput, pentru că mulți aveau vie amintirea legăturii cu pământul care ne hrănește pe toți.

Omul modern, urban, care merge la birou și la supermarket, care comandă orice online, care dă cu cardul și își umple frigiderul, trăiește într-o cultură a abundenței obținută fără efort. Doar excentricii sau entuziaștii își mai coc azi singuri pâinea. În schimb, sunt pline pubelele de pâine expirată și de alimente ieșite din termenul de valabilitate. Statistica zice că, în Uniunea Europeană, 54% dintre deșeurile alimentare provin din gospodării, reprezentând aproximativ 72 kg de alimente aruncate pe cap de locuitor.

Am făcut această introducere lungă, pentru a vă arăta o campanie publicitară cu care rezonez. Mi-a plăcut mult ideea de la care pornește această campanie despre care am aflat în noiembrie, anul trecut, într-o seară habits by Republica, organizată împreună cu partenerii noștri de la Lidl, o cină la care a gătit „din resturi” prietenul nostru, chef Florin Dumitrescu.

Cum ar fi dacă am avea acces la cele mai ieftine alimente de pe piață? Cum ar fi dacă am conștientiza că „la noi” totul costă zero lei, de la ouă și lapte, la unt și roșii? Cum ar fi dacă am găsi cele mai bune oferte la noi acasă? E suficient să deschidem frigiderul: cele mai ieftine produse de la supermarket sunt cele pe care nu le cumpărăm pentru că deja le avem acasă!

„Verifică frigiderul înainte de cumpărături! Evită risipa alimentară!” - este îndemnul celor de la Lidl, care vor să schimbe una dintre principalele cauze ale risipei alimentare: obiceiul de a cumpăra un produs pe care deja îl avem. 

Doar o mică schimbare în obiceiurile noastre poate produce rezultate incredibile care să învingă statistica pe care v-am prezentat-o mai sus.

În consecință, sâmbăta aceasta voi schimba abordarea: mi-am făcut o listă de cumpărături. Am tăiat brânza (că mai aveam trei tipuri în frigider) și roșiile (apropo de roșii - a le cumpăra iarna înseamnă inevitabil a avea roșii „fără gust”, dar despre sezonalitatea fructelor și legumelor voi vorbi într-un alt articol din habits by Republica) și am ales să cumpăr 6 ouă, nu 10. Managementul frigiderului nu face doar economii și nu doar că reduce semnificativ risipa, ci vă ajută să planificați ce gătiți, dacă aveți acest obicei sănătos. Chef Florin Dumitrescu mi-a spus la cină că, dacă mergi la cumpărături, trebuie să fi mâncat înainte (pentru că altfel cumperi de foame orice, chiar dacă nu ai nevoie) și trebuie să ai în minte rețeta pe care o prepari (și atunci cumperi doar ingredientele potrivite, în cantitățile potrivite).

Asta îmi amintește că maică-mea avea într-un sertar un caiet cu rețete, multe din ele fiind „din resturi” (ah, budinca din macaroane!). E ușor de înțeles de ce în anii 70-80 nimic nu se arunca, totul se recupera. Prin anii 2000 am găsit într-o librărie un „cooking book” scris de un tânăr bucătar pe numele lui Jamie Oliver, cu care am început eu să gătesc. Surprinzător, multe dintre rețetele lui erau tot „din resturi”, pentru că - spunea el - cele mai ieftine alimente sunt cele pe care deja le ai acasă și cele mai bune mâncăruri sunt cele care te provoacă să le faci cu ce ai la îndemână, pentru ca apoi să le împarți cu cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SAO check icon
    Subscriu, țară, bunici, vacanțe incredibile ( Mții Făgăraș) Eu în ultimii ani am schimbat obiceiurile de cumpărături/gătit...merg mai des, fără cărucior, evit strategiile retail-urilor când cauți un produs și arunci pe raioane altele în coș...Bizar și de neînțeles sunt totuși prețurile exagerate în raport cu câștigurile...exemplu ieri la Carefour kg de roșii 75lei! (15 lei/200g)...
    • Like 1
  • pixel check icon
    de aruncat aruncă cei care trăiesc peste medie. cifrele nu sunt corecte.
    • Like 2
  • Maic check icon
    .
    • Like 1
  • Francisc check icon
    Vremurile în care „la țară” nu se arunca nimic au cam trecut, domnule Negruțiu. „Țăranii” de altădată au devenit fermieri cu acte în regulă. Nu toți, doar o mică parte care se pricepe al naibii la încasarea subvențiilor. Nu dau alte nume în afară de Stănescu...

    Tineretul „țărănesc” din satele patriei culege sparanghelul nemțesc și căpșunele spaniolilor. Veșnicia despre care vă afirmați convingerea că s-a născut la sat a murit odată cu „progresul” numit globalizare. Epoca romantică a „democrației” în Europa și în toată lumea e pe gătate devreme ce Trump (la vest) și Putin (la est) negociază condițiile păcii mondiale...

    Pe noi, urmașii celor mai viteji dintre traci, ne așteaptă alegerea amânată a unui președinte care să ne scoată din rahat. M-apucă damblaua când văd alternativa propusă de „marile partide pro-europene” în „lupta” cu Georgescu...

    Ce facem? Arendăm și democrația, c-așa-i pe la țară: nimic nu se aruncă, totul se refolosește!







    • Like 2
    • @ Francisc
      ceb check icon
      @Francisc
      ...inteleg ca si dvs (ca Georgescu) comunicati "telepatic" cu muscatele, cum era "pe vremea lui Stefan cel Mare"?!
      ...sau va hraniti numai cu aer carpatic si fructe. ca vechii daci, ca sa evitati risipa?

      Vestea buna e ca domnul Georgescu a descoperit metale rare care nu exista in tabelul lui Mendeleev, in urma discutiilor cu extraterestrii si care asigura prosperitate vesnica tuturor romanilor care voteaza cu dansul. Acestia isi vor putea achizitiona apartamente cu vedere la marea Caspica si vor urma firul divin de sus in jos si de jos in sus, in directia walahala, aflata pe cealalta parte a pamantului plat.

      • Like 0
    • @ ceb
      Francisc check icon
      O, ce veste minunată, domnule ceb! Sănătate s-avem și tuș în ștampile...

      Altminteri, nu pricep de unde ați înțeles că aș „comunica telepatic”, aidoma domnului Georgescu?

      Să fie o ironie pe care nu o înțeleg?
      • Like 0
    • @ Francisc
      ceb check icon
      @Francisc
      M-am gandit ca va apuca damblaua de la efortul intelectual de discuta cu muscatele telepatic despre "alternativa propusa", cum spuneti dumneavoastra.
      • Like 0
  • Andrei check icon
    Frumos articol. Oricum e de gândit cum într-o generație, de la sustenabilitate 100% s-a ajuns la risipa descrisă în articol. Să fie, pe lângă consumerismul dus la rangul fals de decență, și anumite frustrări reprimate? Oricum, prin '70 când copilăream la bunica, nu se folosea detergent (Tix) de vase. Se spălau în două ape (prima caldă-fierbinte și următoarea rece de limpezire), ape care ajungeu la all-inclusive.
    • Like 3
  • Nașii noștri din Olanda au o expresie pe care o folosesc în familie și pe care am învățat-o și o aplicăm de zeci de ani: "Azi mâncăm clicky". Asta înseamnă că azi nu mai gătim nimic, folosim resturile care au rămas din mâncarea zilei anterioare, poate cu un dressing nou sau împreună cu o salată proaspătă. Cu siguranță nu se aruncă nimic.
    • Like 2
  • mg check icon
    ..bunicii nu aveau frigider, cel puțin până la electrificarea satelor. Așa că găteau cât mâncau, iar resturile mergeau la all inclusive.. :))
    • Like 6
    • @ mg
      Francisc check icon
      Am avut norocul să îmbătrânesc la țară, domnule mg. Mirosul pitei coapte în cuptorul din bătătură mă urmărește și acum, când în schimbul a 4 lei pun pe masă o „pâine” feliată și ambalată într-o pungă de plastic...

      Unde s-au dus vremurile de altădată, când bunica frământa pita cu mânecile suflecate de două ori pe săptămână? (ce întrebare fără sens pot pune!)

      La mine în sat electrificarea s-a făcut în 1970. Aveam 4 ani atunci...

      Faptul că ai mei nu aveau frigider în acele vremuri nu e de condamnat. Beam lapte proaspăt muls din țâța vacii, omleta mi-o făcea bunica când se oua găina, părădaisele (ăsta e un regionalism, așa se numesc roșiile în Banat!) le mâncam direct de pe vrej. Nu vă spun ce gust aveau cârnații făcuți din porcul tăiat de Ignat, că nu mă credeți...

      Toate astea au deveni amintiri. Acum mă duc săptămânal la supermarket și cumpăr tot ce am nevoie. Din țăran producător am devenit client consumator într-o economie ce încurajează consumul. Cică așa e bine: cu cât mâncăm mai mult, cu atât crește PIB-ul!

      La ce ne mai trebuie frigider când singurele chestii puse la înghețat anul ăsta sunt salariile și pensiile? Mâncăm la cald, cu gura plină, rahatul guvernanților și ne mai și speriem că, vezi Doamne, ce ne facem fără ei. Să nu cumva să piardă tovărășiile lor puterea, că e vai de capul nostru...

      • Like 2
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..vă cred. Și vacanțele mele tot la bunici, la țară, le-am petrecut. Și eram o droaie de verișori în bătătură. Știu că o roșie e adevărată, dacă are mirosul pe care-l emană răsadurile când le uzi, seara.
      Niciun UHT n-are gustul laptelui fiert în ceaunul din care tocmai a fost zvârlită mămăliga, pe fundul de lemn.

      Pe de altă parte, nici confortul urban nu e de lepădat. Viața la țară e frumoasă când ești un copil lipsit de griji, dar pentru cei ai satului era destul de grea. Bunici veneau rar și pe rând să ne mai vadă, pentru că îm gospodărie nu era loc nici de weekend, nici de libere date prin Constituție. Erau într-un fel, legați de glie.

      Am devenit și eu (cum altfel ?) clientul supermarket-urilor, dar am un surâs interior când îi văd pe unii opintindu-se în cărucioarele umplute cu vârf și căutând cu disperare coada cea mai mică, la casele de marcat.
      Așa ceva, nu vedeai în epoca de aur (varianta 'nea Nicu), nici când cel mai iubit făcea vreo vizită de lucru "inopinată" prin cele magazine, altfel goale ca buzunarele celor cu pensia mai mică decât aia de furnică, despre care vorbiți. Unde mai pui că e și înghețată, deși iarna e, încă, destul de blândă.. :))

      Altfel, nu merge nici trai-pe-vătrai (tot pe datorie), la nesfârșit..
      • Like 2
    • @ mg
      Francisc check icon
      Nu o să mă credeți dacă vă spun că la începutul mileniului în care trăim îmi aram ogorul cu plugul tras de cai, domnule mg. Exact ca în evul mediu...

      Am „practicat” agricultura de subzistență până în 2010, anul în care m-am „prins” că e mai ușor să pui cutia de lapte în coș la supermarket decât să mulgi vaca din grajd. La porcul care guiță în coteț și la găinile ce cotcodăcesc prin curte încă nu am renunțat...

      Mai am de muncit un an până să mă pensionez anticipat. Tovarășul Ciolacu ar face bine să devină președinte, că tare se pricepe la agățatul covrigilor în coada câinilor maidanezi. Fraierii zic nu și nu! Georgescu președinte, că ăsta e suveranist și dă muie (îmi cer iertare pentru acest cuvânt!) Europei în care trăim.

      Guvernanții ne propun un candidat unic, Căcărău pe numele lui. Cică așa se salvează „democrația” pro-europeană în care trăim (bine, vorba lu' Băsescu!). După 10 ani de klausism chiar e indicat să avem un somnoros în fruntea țării....

      Dacă stai să te socoți, e mai bun Ponta decât Georgescu. Să nu cumva să punem președinte un om integru, că ne-am ras! Nu înțeleg de ce Călin Georgescu e favoritul românilor, da' asta e: nu-i poți cere unui prost ca mine să-și dovedească prostia...

      Aș spune s-auzim numa' de bine, dar mi-e teamă că binele s-a cam terminat. A venit scadența...

      • Like 1
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..în satul bunicilor, sunt 2-3 care și-au cumpărat tractor și utilaje, cu care fac lucrările pentru toți ceilalți, luând și în arendă (cazul meu) terenurile rămase moștenire. Și sunt(em) cu toții mulțumiți.

      Altfel, vedeți că nu i se mai spune Georgescu. Tiktokul e bombardat acum cu videoclipuri care au hashtagul #curățeniegenerală (CG..)
      E un nou val pro-CG, care riscă să devină tsunami la data alegerilor.

      Am mai spus, Marele Blond a devenit un fel de Petrache Lupu de la Maglavit. Cei frustrați și nebăgați în seamă, au nevoie de o mângâiere, speră la o minune, pentru că nu s-au descurcat în viață cu propriile puteri.

      CG și ceilalți suveraniști nu promit mare lucru, în schimb identifică dușmanii care se fac vinovați de toate relele. Amplifică și canalizează o ură irațională care nu ține cont de niciun argument de bun simț.

      Este ura contra evreilor promovată mai întăi de inchizitorii spanioli și preluată mai apoi de Hitler în Germania. La fel e și ura față de Iohannis, promovată ani de zile de USR, cot-la-cot cu AUR. E vinovat de tot și de toate. Trebuie musai suspendat. Dar care sunt încălcările grave ale Constiutuției pentru care acest demers s-ar impune ?
      • Like 2
    • @ mg
      maripos check icon
      "Cei frustrați și nebăgați în seamă, au nevoie de o mângâiere, speră la o minune, pentru că nu s-au descurcat în viață cu propriile puteri."
      Nu se poate descurca mai nimeni cu propriile puteri, daca majoritatea apeleaza la P.C.R. (pile, cunostine, relatii). E concurenta neloiala, dar e larg raspandita si mult apreciata la noi, la romani!
      • Like 0
    • @ maripos
      mg check icon
      ..da, PCR ne bântuie în continuare..
      Totuși, apar noi meserii, unde pilele nu merg. IT-ul spre exemplu.
      • Like 1
    • @ mg
      maripos check icon
      Da, dar nu toti putem lucra in IT. La fel cum nu toti putem fi medici samd. Deci nu cred ca sunt de batjocorit "frustrații și nebăgații în seamă", cum sustineti. Ei sunt niste oameni inteligenti si pregatiti, care vad cum li se fura pur si simplu sansa de niste lepre care merita puscaria pentru asta. Dar e mai usor sa-i batjocorim!!!
      • Like 0
    • @ maripos
      mg check icon
      ..departe de mine intenția de a-i disprețui (cu atât mai puțin de a-i batjocori) pe cei frustrați și nebăgați în seamă.
      Dimpotrivă empatizez cu drama lor și înțeleg (mai mult decât am lăsat să se vadă) nevoia de speranță și de mângâiere, de un cuvânt bun.

      Mi-e ciudă însă pe cei care profită cu cinism de suferința oamenilor.
      Nu promit mare lucru, nu vin cu soluții credibile.
      Populiștii se înghesuie să arate cu degetul spre un dușman vinovat de toate, falsifică istoria și pretind că au certificat de moștenitor de la marii bărbați ai neamului. Și 'nea Nicu ajunsese, cu acel cult al personalității, la ceva asemănător.

      Și ca să fiu sincer până la capăt, vă spun că niciunul dintre candidați nu e ceea ce are nevoie poporul român în acest moment.

      E nevoie de o mare personalitate din afara politicii (actor, sportiv, muzician...etc), care să captiveze societatea în ansamblul ei, care să-i unească pe cei dezbinați și care să dea o speranță rezonabilă pentru un viitor mai bun.
      • Like 0
    • @ mg
      maripos check icon
      Asa e, nici un candidat nu e intrutotul potrivit. Poate vom avea intelepciunea de a-l alege pe cel ce se apropie cel mai mult. Dar unii profita nu neaparat de durere, ci mai mult, cred eu, de naivitate, de prostie, de fapt. Cum poti sa crezi ineptiile pe care le debiteaza unii?
      • Like 1
    • @ mg
      'Mi-e ciudă însă pe cei care profită cu cinism de suferința oamenilor' Aveti dreptate, f trist, manipulare 100%. Dar de ce crédeti ça un muzician poate fi un bun presedinte ? Ne trebuie oameni care inteleg jocuri geopolitice, au un min de experienta in gestiune , économie etc. Nicusor Dan este probabil singura noastra sansa. Mai bine ne concentram pe el , in loc sa ne tot vaicarim si sa facem publicitate gratis lui cg
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult