Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

60 de zile în Piața Victoriei! Câteva lecții pe care le-am învățat

Pentru cei că nu mă știu sau ne-am cunoscut recent sunt Constantin am 37 ani sunt antreprenor și îmi doresc pentru familia mea și mediul de afaceri din România un progres în condiții democratice, fără corupți și corupție.

Am ieșit în stradă încă din noaptea în care Guvernul a aprobat în ședința „de noapte ” OUG 13.

În primele 30 zile împreună cu familia și alți voluntari am susținut cu vitamine, respectiv fructe (mere, banane ) protestatarii din Piața Victoriei.

De ce am făcut asta ? Compasiunea și dragostea sunt molipsitoare, iar oamenii au nevoie doar de un cadru în care să o exprime!

Oamenii au venit în piață buni, dar au plecat și mai buni! 

După 60 zile de la OUG 13, mediul de business din România a avut de suferit și efectele sunt pe termen lung

Am să relatez câteva aspecte din perspectiva mea de antreprenor, deși am stat în stradă 60 zile am studiat și lucrat în fiecare zi la biroul mobil din Piața Victoriei.

Din punct de vedere business/economic schimbările peste noapte ale legilor organice prin ordonanțe de urgență creează un mediu de afaceri instabil, rece și propice pentru „tunari” și „corupți” ! Atenție la cele 10 companii care le agreează primarul Capitalei.

Tocmai acest mediu rece și instabil face imposibil pentru un start-up să creioneze un plan de afaceri pe termen mediu și lung!

Orice start-up are nevoie de o siguranță fiscală și legislativă

Nu putem discuta de predictibilitate dacă mediul de afaceri românesc este afectat în mod constant de legi, OUG - uri și taxe și salarii incredibile pentru mediul public.

Să fie o acțiune politică? Se dorește creșterea încrederii în actualul Guvern? Cine le susține? Care sunt efectele economice? Dar sociale?

Sunt de acord să creștem economic, dar real, cu performanță și responsabilitate! 

Mediul public consumă (bani).

Mediul privat  produce (bani).

În mediul privat creșterile salariale sunt mai lente, dar sunt bazate pe criterii de compentență, performanță și rezultate ! 

În mediul public creșterile salariale se acordă pe criterii de incompetență (nu contează că aproape ai falimentat Poșta Română .. ajungi ministru, Care? Al economiei?

Efecte economice: cele mai probabile sunt inflație, creșteri de taxe, șomaj.Unde? În mediul pRIVAT (Mediul privat susține cu „bani” mediul public)

Efecte sociale: angajatul din mediul privat se va frustra pentru că un asistent funcționar la primărie va încasa între 3000 și 4000 lei pe lună. Și pe bună dreptate, el este mai competent decât cel de la primărie care este și arogant.

Start-up încontro?

Orice start-up se poate reloca într-o țară cu siguranță legislativă și economică.

Din ce în ce mai mulți antreprenori se gândesc la posibilitatea să relocheze firmele lor chiar și start-up-urile lor într-o țară unde pot beneficia de o predictibilitate financiară și legislativă.

Atenție la această migrație! Așa s-a întâmplat când au plecat românii în Italia la muncă și acum peste 2 milioane de români muncesc pentru alte companii din afara României.

Din acest motiv există o criză de personal pe toate palierele de competență în România!

Să fim atenți și la antreprenoriat, dragi guvernanți

Ești antreprenor? Ai un IMM? Eu sunt antreprenor și sunt foarte interesat de acest nou minister, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat! Care sunt măsurile, planul, obiectivele, programul pe termen mediu și lung și de către cine este condus?

Află cine este ministrul pentru IMM-uri, care tocmai a fost debarcat de la Economie! Dl. Grindeanu sunteți sigur? Mai faceți ceva modificări? Vorbim de o țară, nu de un IMM, deși un IMM este mai responsabil decât Guvernul pe care îl conduceți! (Un IMM nu și-a ales ce legi trebuie să respecte)

Ministrul Alexandru Petrescu are o bogată activitate profesională. El a fost președinte al PSD Diaspora, directorul general al Poștei Române, președinte al CA al CFR Călători. În plus, a activat în sectorul bancar din Marea Britanie.

Potrivit presei, Alexandru Petrescu ar fi încasat, în 2015, un bonus de performanță de peste 130.000 de lei, în condițiile în care Poșta Română a înregistrat în același an o pierdere de 7,4 milioane de euro? Acordarea bonusurilor trimestriale și anuale nu s-a efectuat pe baza unor indicatori de performanță, încălcându-se prevederile Ordonanței de Urgență 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, susțin inspectorii Curții de Conturi, care recomandă operatorului poștal să recupereze acest prejudiciu.

Deci, ajuți compania către faliment și te recompensezi singur cu un bonus

Din punctul vostru de vedere este integru, competent, profesionist și potrivit pentru IMM-uri și Antreprenoriat dl. Alexandru Petrescu?

Apropos, nici până în ziua de azi nu au site oficial ? Au creat un profil de Facebook ! Despre ce vorbim? Există voluntari, antreprenori care dacă erau cointeresați construiau chiar și gratuit un site pentru Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Sunt câteva perspective după 60 zile în stradă, care s-au împlinit chiar vineri.

Am mai învățat câteva lecții din această experiență de 60 zile în stradă:

1. Noi am fost complici la perpetuarea faptelor de corupție din România

Prin șpăgile pe care le-am dat la medic, polițist, funcționar public, profesorilor copiilor de la școală (inclusiv micile cadouri ) am ajutat la întreținerea corupției! Guvernanții nu sunt decât proiecția societății! Așa că avem de lucru! La noi!

2. Dacă nu ai ceva, creează

Ne lipsea mediul de comunicare, am creeat împreună cu prietenii Piața Victoriei TV,  un mediu de comunicare online al protestatarilor, dar și de raportare a abuzurilor. Mai mult, ne implicăm să promovăm evenimente civice!

3. Echipa

Ca în orice organizație, echipa este un element foarte important, haideți să colaborăm pentru societatea civilă, să ne implicăm în activități de voluntariat în orice direcție, către orice temă, lucrând în echipă vom fi mai eficienți și construim o societate civilă sănătoasă! Lasă-ți orgoliile !

4. Perseverența

Orice ce ai face ai nevoie de anduranță, perseverență ! Motivația este un combustibil volatil, explodează și te duce din inerție până la un punct, dar de acolo este exercițiul de perserverență, anduranță care te duce la rezultatul final! Antrenați-vă perseverența prin sport!

Cam atât după 60 zile în stradă!

Consider că trebuie să trecem la acțiuni concrete de monitorizare a cadrului legislativ, eventual să identificăm ONG-uri sau să construim ONG pe care să le finanțăm (decât să mai dăm șpagă, sau să mai plătim amenzi sau să avem pierderi de profit din cauza unor OUG-uri) care să țină loc de opoziție, pe care în acest moment nu o avem în parlament.

Articol publicat pe blogul autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Mă uit la tipul din poza dvs. și-mi pare că principalul său mobil este dorința de a-și bate joc de cineva.
    Mă veți pune fără îndoială la zid, și de vorbă grea, și de grabă în a o lansa.
    Dar putem explora împreună.

    PS
    Mamă, cum sună: „Oamenii au venit în Piață buni, dar au plecat și mai buni!”
    Dacă zăriți vreun dram de onestitate în afirmație, să mă anunțați și pe mine.
    • Like 0
  • Pentru mine asa din departare:

    -uriasa putere a Facebook-ului.Poate mobiliza in cateva ore o masa impresionanta.Asta s-a demonstrat pana si in Tunis,in Egypt deci state unde nu se cunostea pana atunci puterea internetului
    -probabil,miscarile puternice viitoare nu vor avea de la inceput lideri ci conducerea se va forma pe parcursul evolutiei miscariilor
    -masa reactioneaza mai mult la fapte concrete decat la teze ideologice
    -e necesara permanentizarea unor proteste,atunci vor putea avea succes
    -umorul si sarcazmul sunt piperul miscarilor.Vor fi citate si recitate "bonmots"urile mult dupa actualitatea lor..
    -
    • Like 1
    • @ Hermann Farkas
      check icon
      Uriașa putere a Facebook...
      Perfect.
      Dar la viitoarele alegeri cum rămîne? Că s-a mai ieșit, la vremea Colectiv, și scorul PSD a suit mai dihai.
      • Like 0
  • Și calitatea limbii române folosite, și calitatea argumentației, vă califică pentru poziția lui Tăriceanu. Păcat! Cauza părea bună.
    • Like 0
    • @ Iulia Dumitrachescu
      Buna Iulia, multumesc de apreciere, nu urmaresc pozitia Dl Tariceanu! nici nu prezinta interes pentru mine! eu imi doresc sa creez locuri de munca aici in Romania unde imi platesc taxele si impozitele! Multumesc
      • Like 1
    • @ Constantin Paraschiv
      golan check icon
      Nu este asta parte a problemei? ca le lasam "lor" acele pozitii si pe urma ne miram ca nu se fac lucrurile cum trebuie... pestele se impute de la cap. Avem probleme de mentalitate, intr-adevar, care au efecte asupra societatii, dar nu o sa fie suficient ca nu o sa mai dam noi spaga daca in parlament nu sunt la putere cei care vor asigura cadrul legal favorabil cetateanului si nu birocratului... ca idee.
      • Like 0
  • Constantine, Constantine...
    Tizule, articolul pe care ni-l livrezi este o împletitură de principii corecte cu informaţii false şi lozinci. Sunt de acord că nu există predictibilitate (de 27 de ani) şi că fără o stabilitate legislativă mediul de afaceri este afectat. Mai sunt şi alte observaţii corecte, îi las pe alţii să te laude, însă eu o să fiu, atât cât mă pricep, Avocatul Diavolului...

    Salariile de la stat sunt mai mari decât în mediul privat şi angajatul privatului se simte frustrat, ne spui. Aşa să fie? Care este salariul REAL din privat, Constantine?
    În România, economia subterană reprezintă aproape o treime din PIB...circa 40 de miliarde de EURO. Deci, privatul a scos din zona fiscalizată 40 de miliarde de EURO...Cât la sută din această sumă enormă ajunge în buzunarele angajaţilor de la privat sub formă de plată la negru sau plată la gri?.... Cât? Păi dacă avem o asemenea necunoscută, cum stabilim salariul real de la privat? Pe baza contractelor de muncă mincinoase pe care le încheie privatul cu angajatul său? Tu vrei să aliniem salariile corecte de la stat ( acolo nu sunt bani negri) cu salariile mincinoase de la privat?

    Constantine, dacă un salariat de la privat are un salariu declarat de 1 800 lei şi primeşte la gri alţi 1 800 lei iar angajatul de la stat are un salariu de 2 500 lei, cine are salariul mai mare? Pe bază de contract de muncă, pare că cel de la stat, dar în realitate lucrurile nu stau aşa. Cam asta-i situaţia, Constantine... 30% din PIB este în economia subterană, ar trebui să intraţi în pământ de ruşine. Ştii cât la sută din PIB-ul Austriei reprezintă economia subterană? 7,6%... Acolo se pot compara salariile de la stat cu cele de la privat.
    Este elocvent cazul Adrian Sârbu, care prin tot felul de inginerii contabile se sustrăgea de la plata impozitelor şi taxelor către stat. Cum să compari un salariu de la stat corect declarat cu unul măsluit din firmele lui Adrian Sârbu? Ce ne propui tu? Să comparăm adevărul cu minciuna şi să stabilim că minciuna este adevărul.

    Ne vorbeşti despre un mediu economic sănătos, uitându-te doar în ograda Guvernului, dar de ce nu priveşti şi-n bătătura voastră? Dacă demonstraţiile din Piaţa Victoriei erau cinstite, atunci, pe lângă sloganul "DNA să vină să vă ia", trebuia să aud şi "ANAF-ul să vină să ne ia" (pe unii...).
    Un mediu de afaceri bun poate fi realizat doar dacă ambii parteneri (stat şi privat) sunt corecţi.

    De aceea nu cred în buna credinţă a organizatorilor demonstraţiilor din Piaţa Victoriei, în frunte cu Florin Bădiţă... Cea mai mare parte a manifestanţilor sunt de bună credinţă, dar puţini înţeleg problemele din economia şi politica românească.

    Să nu uit...În anul 2015, firmele private româneşti au avut un profit de 27 miliarde de lei iar multinaţionalele doar 9 miliarde de lei, la o cifră de afaceri aproape egală... Nu are bani pentru salarii privatul român? Are, dar este calic şi nu-şi respectă salariatul. Nu vrea să înveţe de la multinaţionale. Profit mai mic pentru acţionari, dar salarii decente pentru angajaţi.

    Ameneninţaţi cu relocarea afacerilor...Vai! Şi unde o să vă duceţi? În Austria? Acolo unde economia subterană reprezintă doar 7,6% din PIB şi salariile angajaţilor sunt de 10 ori mai mari ca cele din România?

    PS N-am avut timp să analizez situaţia de la Poşta Română, dar am impresia că şi în acea analiză ai vârât o şopârlă. Din câte ştiu, atunci când A.Petrescu a preluat conducerea Poştei, aceasta era în insolvenţă şi avea un plan de reorganizare. Întrebarea este: ce pierderi avea instituţia atunci când a vedit domnul Petrescu şi ce pierderi avea când a plecat? Că dacă pierderile erau mult mai mici la plecare şi planul de reorganizare respectat, atunci managementul a fost foarte bun şi chiar trebuia premiat. Despre Raportul Curţii de Conturi să vorbim după ce se pronunţă instanţa, pentru că aproape toate rapoartele acestei instituţii sunt atacate în instanţă şi de foarte multe ori instanţa de judecată le infirmă...
    • Like 0
    • @ Constantin
      Salutare , nu poti afirma despre mine ca livrez informatii false si lozinci :) Eu imi platesc taxele la zi si nu angajez la negru! Argumentatia ta pentru piata neagra e valabila doar ca trebuie dovedita!
      • Like 1
    • @ Constantin Paraschiv
      Mediul public consumă (bani).
      Mediul privat produce (bani).
      Astea nu sunt lonzinci? Vrei să producă bani profesorul, medicul sau militarul? Poate funcţiona un stat fără funcţionari? Aşa se pune problema? Cine produce şi cine nu produce bani? Fără munca profesorilor ai avea avea lucrători calificaţi? Cum ar fi o ţară fără medici? Atât aţi plimbat lozincile de mai sus că unii au început să creadă că profesorii sau medicii sunt nişte asistaţi.
      • Like 1
    • @
      Mr- Oh - daca scoala nu te invata nimic, de ce nu ii luati de la gradinita, domnii destepti! Invatamantul merge prost, in alte tari la fel -- motivele sunt multe, si interesante de discutat. Dar scopul invatamantului ramane sa creeze o baza de capacitate de intelegere a problemelor, de abordarea unor solutii, precum si citit si scrisul, calculul si stiintele elementare pentru a se putea raporta la mediul. Fara aceste baze, daca ati lua copiii direct la nu stiu ce firma, ati avea niste zombie. V-a furat banul mintea!
      • Like 0
    • @
      Patroane, hai să spunem altfel. Dacă salariaţii nu ar fi alfabetizaţi, cum i-ai califica la locul de muncă?
      • Like 0
    • @ Constantin
      Vasile check icon
      Bani produce în mod special privatul. Funcționarii ar trebui să asigure servicii: educație, învățământ, sănătate, apărare, siguranța cetățeanului, infrastructură, ș.a.m.d. Din păcate aceste servicii sunt lipsite, de multe ori, de profesionalism și interes din partea funcționarilor. Mita și foloasele necuvenite sunt la ordinea zilei. În sănătate cine fură? Medicii și privații. În investiții? Funcționarii și privații. Pot să dau nenumărate exemple. Sper că acum, după majorarea salariilor la stat, să nu mai existe corupție. Deși șansele cu actualii funcționari sunt infime. Nu poți să spui că până azi ai fost corupt și de mâine să-i spui corupătorului că gata, ești cinstit și el nu mai face bani necinstiți. Prin urmare, problemele societății nu se rezolvă prin salarii mai mari la stat ci numai prin educație (educație nu înseamnă numai învățământ). Educație civică, politică, economică, socială, sanitară, diferența între bine și rău, intre corect și incorect și altele. Speranțe sunt, generațiile tinere activează civic, se implică în proiecte sociale, poate vor vrea să se implice și politic, să-i schimbe pe parlamentarii care zac în parlament din 1990 și care sunt profund corupți.
      • Like 0
    • @ Vasile
      Sunteţi excesiv de critic cu salariaţii de la stat şi cam indulgent cu cei din privat. În realitate, ambele categorii suferă din aceeaşi cauză: lipsa unui managment performant. Tot managementul din România este praf.

      Cu privire la corupţie, iarăşi vă spun, vinovaţii sunt în ambele categorii de salariaţi: nu există corupţi fără corupători...

      Cu privire la infrastructură...aceeaşi situaţie:lumea înjură CNADR-ul (companie de stat) dar uită că autostrăzile sunt construite de privaţi...inclusiv autostrada care s-a surpat deşi nu fusese inaugurată.

      Referitor la Parlament...80% este nou, ce nu vă convine? Îi criticaţi din instinct?
      • Like 0
    • @ Constantin
      Dar,dumneata,lucrezi pe undeva?La toate articolele iti dai cu parerea ,crezand ,poate ,ca nimeni nu mai citeste articolul,daca nu comentezi ceva!Toata lume spune prostii si minciuni,numai dumneata spui adevarul!!Scrie domnule o carte,daca vrei sa fii citat, intr-o buna zi!Succes la editura!
      • Like 0
    • @ Oroian Liliana
      Să înţeleg faptul că prezenţa mea pe această platformă vă deranjează? De ce nu mă ignoraţi?
      Nu am pretenţia să spun că sunt deţinătorul adevărului, dar mă străduiesc să fiu corect. Aşa cum înţeleg eu corectitudinea.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Vasile check icon
      Îmi place că aveți păreri ferme și pertinente despre orice. Așa om mai rar. Felicitări.
      • Like 0
    • @ Constantin
      golan check icon
      Doar nu vrei sa te creada cineva ca 40 mld euro din economia neagra sunt rulati pe salarii... mare pampalau trebuie sa fii sa scrii asa ceva. In economia neagra, in cele 40 mld sunt si banii rulati pe sub masa de alde Dragnea, toate spagile pentru contractele alea paguboase, toate spagile pe care si le iau aia din administratia publica sa-si faca doar treaba pana la urma, banii pe care ii incaseaza diverse firme dubioase cu adevarat ilicite. o companie care tine pana la urma in carca PIB-ul ala legitim ajunge sa plateasca la negru datorita mediului legislativ incoerent si concurentei neloiale facute de vrem sau nu vrem de restul firmelor. pentru ca statul roman nu este capabil sau doritor sa aplice cadrul legislativ existent uniform pentru toti agentii economici, ajung toti sa practice forme neortodoxe doar pentru a supravietui, dar vina este la legiutori si executiv, acolo unde nu se aplica legea pentru satisfacerea intereselor personale.

      PS: in cazul in care nu stiai, nu se poate ajunge in situatia pe care ai inventat-o fara concursul inspectorilor financiari. o companie nu poate plati taxe mult sub nivelul pietei pentru un anumit tip de activitate economica fara sa poata fi prinsa a doua luna pentru simplul motiv pentru ca genul asta de "inventie" nu se pupa cu practica celorlalti si sunt informatii la indemana functionarilor. Problema se trage tot de la cei care ar trebui sa aplice legea.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Mediul Public este suprapopulat functii si functionari , rude si relatii care DA consuma BANI . Cum ar fi sa reducem cu 50% rudele si relatiile ? Ar ramane salarii decente pentru medici si profesori ! Intelegi perspectiva !Mutumesc
      • Like 0
    • @ Constantin
      Sunteti manager ? daca da va rog sa-mi exemplificati una dintre provocarile Dvs.?daca lucrati la stat sa stiti ca mediul public este suprapopulat de rude si relatii!Daca am exclude 50% din rude si relatii ar ramane bani pentru invatamant si sanatate !Iata o perspectiva de management!
      • Like 0
    • @ Oroian Liliana
      Mediul Public este suprapopulat functii si functionari , rude si relatii care DA consuma BANI . Cum ar fi sa reducem cu 50% rudele si relatiile ? Ar ramane salarii decente pentru medici si profesori ! Intelegi perspectiva !Mutumesc
      • Like 0
    • @
      Mediul Public este suprapopulat functii si functionari , rude si relatii care DA consuma BANI . Cum ar fi sa reducem cu 50% rudele si relatiile ? Ar ramane salarii decente pentru medici si profesori ! Intelegi perspectiva !Mutumesc
      • Like 0
    • @ Constantin
      Mediul Public este suprapopulat functii si functionari , rude si relatii care DA consuma BANI . Cum ar fi sa reducem cu 50% rudele si relatiile ? Ar ramane salarii decente pentru medici si profesori ! Intelegi perspectiva !Mutumesc
      • Like 0
  • Sunteți de admirat, dle Constantin Paraschiv, pentru atitudinea/ acțiunea dv. civică și pentru sinceritatea și inteligența materialului pe care l-ați scris!
    • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Buna Aurora, multumesc de apreciere! Puterea este in fiecare dintre noi!
      • Like 1
    • @ aurora oncescu
      Multumesc!
      • Like 0
  • Iertare,Constantin Paraschiv,dar ce ai scris suna a reclama comerciala!
    • Like 0
    • @ Emil Bodnariuc
      Zise Emil - dupa 60 de zile de stat in spatele monitorului.
      • Like 0
    • @ Emil Bodnariuc
      Buna Emil, poti detalia? reclama la ce?
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult