Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Suntem manipulați de inculta națională: #rezistăm

Protest (Foto Cristian Vasile)

Foto: Cristian Vasile

Şase zile. Şase zile care au început într-o noapte, deodată, când am sărit din pijama şi am stat în Piaţa Victoriei până la 3, de unde am plecat odihnit ca după un somn de după-amiază. Şase zile în care mă trezeam, citeam ştiri, mă uitam la televizor la diverse opinii şi apoi pe după-amiază plecam spre piaţă.

Ni s-a spus că am fost atacaţi psihotronic: păi cred că eu sunt imun la psihotronice că veneam cu durere de cap şi plecam fără. Au fost şase zile în care expresia patentată acum câţiva ani #neamunit a dobândit substanţă, şi din punct de vedere al neamului, şi din punct de vedere al unirii.

Au fost şase zile în care în care, în Bucureştiul mereu încruntat, nervos, arţăgos, nemulţumit şi agresiv (mai ales în aglomerări), Piaţa Victoriei a fost o insulă de civilizaţie vestică aşa cum unii dintre noi o visăm când zicem #vreauoţarăcaafară. Piaţa Victoriei a fost şi încă este acest „Paradox Gospel” al României: aşa cum sute de ani de sclavie, crime şi violuri asupra populaţiei afro-americane au dat naştere celui mai vesel şi pozitiv stil de muzică bisericească, la fel frustrarea şi indignarea au dat naştere celui mai mare, civilizat, curat şi inventiv protest din - îndrăznesc să spun – toată istoria României.

Rezultatul a fost abrogarea OUG 13 şi o demisie chinuită a ministrului Iordache. Victorie, am învins! Păi şi atunci de ce mai există proteste în Piaţă în fiecare seară? Lăsând la o parte numărul lor diminuat considerabil (din cauza condiţiilor meteo, oboselii, răcelilor, joburilor etc.) de ce se mai strâng aproximativ 5000 de oameni în fiecare seară în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară? Şi mai mult, de ce îmi doream să fiu lângă ei?

Altă-ntrebare...

...era cea pe care o căutam: „de ce nu s-a plecat acasă acum aşa cum s-a întâmplat în multe alte ocazii când au existat proteste şi guvernarea a făcut un mic pas înapoi pentru a calma temporar situaţia fără să trateze problema în profunzime?” Cel mai decent răspuns a venit într-un articol al celor de la Cațavencii în care Mircea Dinescu spunea: „poporul român a reacționat aidoma acelui personaj caragialesc care, suportând ani în șir să-l înșele nevasta, a băgat divorț abia în ziua când cucoana a uitat crapul umplut cu stafide în cuptor până s-a făcut scrum”.

Abia atunci mi-am dat seama că personajele principale ale momentului nu fac neapărat obiectul vorbirii. Guvernul Grindeanu, Iordache, Dragnea şi PSD-ul în forma lui de acum nu sunt decât un avatar al neputinţei şi frustrărilor cu care ne confruntam de atât de mulţi ani. Guvernul ca întreg reprezintă grupurile alea de „băeți” cu maşini scumpe care îţi vorbesc cu „boss”, dar nu ştiu să îl scrie, ai căror taţi sunt înrădăcinaţi în funcţii înalte care îi fac intangibili. Un astfel de avatar al frustrării născută din neputinţă este şi ministrul Iordache care de la înălţimea calităţii lui de șef-de-secție-la-Caracal-devenit-ministru a repetat de 24 de ori „altă-ntrebare” pe acelaşi ton cu care o funcţionară din primărie îţi aruncă dosarul cu şină-n faţă şi zice „următorul”. Tot el este şi reprezentarea iconică a expresiilor „tu ştii cine sunt io, mă?”, „aşa, şi?”, „am terminat programul pă ziua de azi” sau „oportunitatea o stabileşte Guvernul” şi e ca şi cum ar fi spus chiar el cu gura lui cuvinte precum „putori”, „nazişti”, „răgălii” şi multe altele pentru care cea mai crudă sancţiune a fost închiderea contului de Facebook.

Între aceste două exemple se află un Sorin Grindeanu, politician relativ tânăr cu o educaţie superioară (făcută la timp – foarte important) ce pare să fi scăpat de inocularea comunistoidă, dar care este în fapt imaginea votantului PSD tânăr sau de vârstă mijlocie. Este proiecţia acelui cetăţean tânăr cu situaţie materială bună care a reuşit să îşi îmbrace natura agresivă şi bădărană într-un strat de politeţe. El reprezintă tipul care e foarte „mişto” într-un grup social, dar care acasă îşi înjură iubita şi când nu îl văd oamenii cunoscuţi la care se raportează, demarează în trombă după ce te-a scuipat şi este convins de adevărul ultim de partid: „ca să reuşeşti, tre’ să nu fii fraer frate”. Tocmai de aceea căută constant să îşi valideze poziţia prin apartenenţa la anumite grupuri de putere.

În final, Dragnea, „falsul intelectual care rămâne” avatar al tuturor reminiscenţelor comuniste ale sistemului politic, este reprezentarea „actualului” din rotaţia aceloraşi 10-15 figuri cunoscute care au ocupat poziţiile înalte în ultimii 25 de ani. El este deopotrivă şi Iliescu, şi Băsescu, şi Tăriceanu, şi toţi cei care au dat naştere şi întreţinut, până într-un friguros ianuarie 2017, acelaşi sentiment care ne bloca: „păi şi dacă spun/reclam/protestez/votez, ce? Tot ăia sunt şi tot aia se-ntâmplă!”. Iubit de mulţi şi urât de puţini şi invers, reprezentat de imunitate perpetuă este constant „the one that got away” pentru că are oameni care se aruncă pe grenade pentru el.

Un mesaj din Piaţă spunea că „am fost manipulaţi de forţe inculte”. Aş adăuga că, prea mult timp. Din perspectiva mea, guvernul Cioloș a fost cea mai proastă decizie pentru România de la abdicarea lui Mihai I şi din această perspectivă se face vinovat de foarte multe. A fost o idee proastă pentru că a arătat un crâmpei din cum ar putea să fie. Se face vinovat că te-ai trezit într-o zi uitându-te la ştiri şi ai fost mirat de propria-ţi mirare când ai realizat că înţelegi ce spune un ministru al României. Că e coerent şi că ceea ce spune urmează un fir logic şi are şi conţinut! Revoltător!

Cred eu că acesta a fost momentul în care o parte a societăţii şi-a dat seama că şi-a depăşit intelectual, educaţional şi civic clasa politică şi a decis să rămână în stradă nu doar pentru efecte imediate, dar pentru - în lipsa de un cuvânt mai bun – a răzbuna anii de frustrare şi neputinţă. Clasa politică de acum care prin „aroganţa puterii” cum a numit-o Judy Dempsy, întreţine apetitul pentru protest, plăteşte o serie de facturi acumulate în mult timp. Şi nu se poate achita printr-o demisie a unui ministru sau o abrogare adoptată cu o atitudine care spune: „bine, mă, bine, doar să tăceţi odată”.

Dar, până la urmă, trebuie să iau în considerare orice scenariu. Nu pot să neg o posibilă manipulare. E posibil să fi fost manipulaţi să ne purtăm ca un grup social civilizat, să stăm până la 11 în piaţă, să venim în ture să se mai odihnească şi alţii, să fim acolo la 8:45 am, să dăm un exemplu, să ne zâmbim, să ne cărăbănim cu ceai cald până la Victoriei şi să îl dăm altora, să dăm zăpada din piaţă, să aplaudăm jandarmii şi să le cântăm „La mulţi ani!”, să fim solidari şi omenoşi, să scriem pancarte în care să ne exprimăm nemulţumirile cu un umor tăios scris fără greşeli gramaticale, să avem înţelegere pentru cei vârstnici care manifestează împotriva şi în detrimental nostru, în loc să îi luăm la mişto şi, nu în ultimul rând, am fost manipulaţi să evoluăm către un concept de societate modernă.

Eu zic că e cea mai tare manipulare de la inventarea religiei încoace!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Offff... atacul psihotronic s-a produs! Propriul meu instinct m-a atacat, l-am redirectionat printr-o marime vectoriala bine calculata si asupra altora, iar efectul a fost un produs pagubos bietului meu guvern. Traiasca atacul! Traiasca psihotronicul! Traiasca ironia si bunul-simt ale poporului meu! Si, bineinteles, al lui Iohannis.
    Multumesc pe aceasta cale domnului Ciolos, pentru ca m-a facut sa pricep cum e sa fie Ok in tara mea. Si, bineinteles, si a domnului Iohannis.
    In rest, sa fie pace in lume!
    • Like 0
  • Cri check icon
    "Oaza de civilizatie" de care vorbeste cu atata patos autorul articolului, a invins: iata ca modificarile Codului Penal cerute conform legii de catre CCR sunt amanate sine die, iar legile amnistiei si gratierii, existente in legislatia tuturor natiunilor civilizate, nu mai sunt pe agenda guvernului. Victorie totala !
    Probabil ca si Jandarmeria a apreciat pozitiv "oaza de civilizatie", pentru ca protestatarii au putut sa colinde in liniste prin tot Bucurestiul, sub protectia binevoitoare a oamenilor legii, desi " oaza de civilizatie" nu avea autorizatie de meeting, conform legii.
    Toamna trecuta, a fost organizat un meeting, nu contra unei legi (amnistie-gratiere) care privea interesele a 2-3 mii de detinuti ca acum, ci in numele unui ideal national care teoretic este impartasit de vreo 20 de milioane de romani: unirea cu Basarabia.
    Meetingul a fost autorizat si inregistrat; jandarmii insa nu au mai fost la fel de prietenosi cum sunt astazi cu protestatarii din Piata Victoriei; demonstrantii au fost bruscati, iar liderii au fost luati la bastoane, bagati in dube si dusi la Politie, unde au fost amendati.
    As fi vrut ca autorul articolului sa "sara din pijama", ca sa il citez, si pe vremea cand regimul Basescu jefuia bugetul national si calca in picioare interesele fundamentale a milioane de cetateni.
    Probabil insa ca la acea vreme dl. Bogdan Nedea a ramas acasa in pijama si s-a delectat cu imaginile TV unde putea privi in liniste cum cele cateva sute de protestatari anti-Basescu indurau seara de seara nu doar gerul iernii, dar si brutalitatile si bastoanele jandarmilor. Si nimeni nu le-a adus acelor naivi protestatari un ceai si un sandvis, si niciun sef de multinationala nu s-a declarat nemultumit de guvernul Boc-Basescu si nu le-a dat angajatilor liber sa iasa la protest....
    Probabil ca demonstrantii din toamna trecuta pentru Unirea Mare, ca si cei cateva sute de protestatari de pe vremea Basescului, erau "manipulati de inculta nationala", cum foarte plastic se exprima domnul Bogdan Nedea, iar revendicarile de atunci erau de buna seama stupide, astfel ca domnia sa a ales, la acea vreme, sa "reziste" la domiciliu, in pijamaua proprie; mai ales ca, spre deosebire de meeting-ul de astazi la care domnia sa participa cu atata voiosie, protestele de atunci au fost "binecuvantate" cu bastoanele si dubele jandarmilor si ale mascatilor.


    • Like 0
  • Ai dreptate domnule, manipularea vine din partea incultei nationale. Una peste alta, le-am citit si eu programul de guvernare sa vad ce m-ar putea astepta peste patru ani de la oamenii astia. Si cum incepe cu viziunea, ma voi opri aici asupra ei in cateva fraze. "Privim educatia ca un factor strategic de dezvoltare", bine spus pe hartie da au inceput cu 13-14. Stii tu la ce ma refer. "Viziunea principala a programului guvernului in deomeniul sanatatii este construita in jurul cetateanului", bine spus da tot cu 13-14 au inceput. "Sprijinirea sectorului IMMreprezinta o prioritate aprogramului economic", bine spus dar hai sa mai aduc aminte inca o data de 13-14, de, cu asta au inceput de fapt. Cam atat despre viziune, ca e cam lunga , sa fiu sincer, asta nu inseamna ca n-am citit-o asa de curiozitate, O viziune, in cateva fraze ar exprima tot, da inculta asta nationala va ramane la stadiul asta de reptilieni. Unul din capitolele la care m-as opri, celelalte sunt cumva sabloane, ar fi cel al tranporturilor, ca nea Liviu a fost pe acolo candva. La momentul actual avem aproape 500km autostrada. Lugoj-Deva (finalizare 2017) si Pitesti-Sibiu sunt pe lista de prioritati dar si coridorul IV, Constanta - Nadlac. Ce mai , e o lista intreaga acolo, pana in 2020 atat autostrazi cat si cale rulanta (feroviara) cat cuprinde, Bani ? Multi de tot. Vom vedea unde se vor duce peste trei ani. Si banii si ei, nea Liviu, Sorinelu, si ceilalti. Daca vor mai fi pe aici.
    • Like 1
  • Bun articol. De fapt, foarte bun.
    Tristețea mea este,însă, că după ce s-a realizat că înţelegi ce spune un ministru al României. Că e coerent şi că ceea ce spune urmează un fir logic şi are şi conţinut! ” lumea nu a iesit la vot.
    Paradox, nu?
    • Like 0
  • Ana Nmn check icon
    Domnule Bogdan Nedea,

    M-ați determinat să îmi fac cont pe Republica în mod deosebit pentru a comenta acest articol.
    Am fost la proteste în fiecare seară până când s-a dat OUG 14. Nu am încredere în Guvernul Grindeanu și consider că trebuie să fim în continuare cu ochii pe PSD pentru ca ei să nu treacă prin Parlament aceleași schimbări ca cele din OUG 13. Consider și că domnul Grindeanu este responsabil pentru OUG 13 împreună cu domnul Iordache.
    Dar afirmațiile dumneavoastră despre domnul Grindeanu sunt pur și simplu din categoria unui jurnalism de foarte proastă calitate:
    <<El reprezintă tipul care e foarte „mişto” într-un grup social, dar care acasă îşi înjură iubita şi când nu îl văd oamenii cunoscuţi la care se raportează, demarează în trombă după ce te-a scuipat şi este convins de adevărul ultim de partid: „ca să reuşeşti, tre’ să nu fii fraer frate”. Tocmai de aceea căută constant să îşi valideze poziţia prin apartenenţa la anumite grupuri de putere.>>
    Mi se par afirmații gratuite și nelegate de fondul problemei.
    Acest paragraf nu onorează protestatarii din Piața Victoriei, acesta este punctul meu de vedere.
    • Like 2
  • Am avut revelația că Cioloș e vinovat de faptul că oamenii au ieșit în stradă acum câteva zile, văzând și eu aceleași lucruri ca autoarea articolului și mă bucur că cineva a pus asta în cuvinte frumoase!
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult