Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.
Viața unui mare politician american, în imagini. Senatorul John McCain, cel care credea într-o Românie mai bună
„În lumea reală, cea în care trăiesc oameni reali, nevoia de respectare a drepturilor omului și de demnitate, dorința de libertate, justiție și șanse, ura față de opresiune, corupție și cruzime sunt o realitate. A nega acest lucru înseamnă a nega aspirațiile a miliarde de oameni și a lăsa loc indignării lor profunde”, spunea senatorul american John McCain, care a încetat din viață pe 25 august, la vârsta de 81 de ani.
Erou de război, căpitanul de puşcaşi marini John McCain a fost prizonier în lagărele din Vietnam timp de 6 ani și a intrat în politică în urmă cu 35 de ani. Senator republican de Arizona, McCain a continuat de-a lungul carierei sale politice pentru valorile solide care i-au ghidat întreaga viață: libertate, democrație, onoare.
A fost un mare susținător al valorilor democratice și al luptei anticorupție din România. La începutul acestei luni, McCain a adresat, împreună cu senatorul Cristopher Murphy, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care îi cerea să nu facăpași înapoi în lupta împotriva corupției. „Îndemnăm Guvernul român să nu facă paşi înapoi în importanta luptă împotriva corupţiei. Conducerea exercitată de domnişoara Kovesi la Direcţia Naţională Anticorupţie a fost recunoscută în lume ca testament al angajamentului puternic al României pentru combaterea corupţiei. Demiterea sa, împreună cu recentele reforme din sistemul judiciar şi cu propunerile de lege pentru dezincriminarea anumitor delicte de corupţie, ridică semne de întrebare îngrijorătoare în legătură cu voinţa Guvernului de a ancheta infracţiunile financiare şi de a-i trage la răspundere pe oficialii de rang înalt”,se arăta în scrisoare.
„În lumea reală, cea în care trăiesc oameni reali, nevoia de respectare a drepturilor omului li de demnitate, dorința de libertate, justiție și șanse, ura față de opresiune, corupție și cruzime sunt o realitate. A nega acest lucru înseamnă a nega aspirațiile a miliarde de oameni și a lăsa loc indignării lor profunde”, spunea John McCain. Foto: Guliver/Getty Images
Născut în familia unui amiral american, John McCain a absolvit Academia Navală a Statelor Unite în anul 1958 și a luptat, ca pilot, în Războiul din Vietnam. (Foto: Guliver/Getty Images)
Pe 26 octombrie, avionul său a fost doborât, iar el a apucat să se catapulteze. A petrecut șase ani grei ca prizonier, în care a fost torturat și bătut de nenumărate ori. I s-a oferit eliberarea după ce tatăl său a preluat comanda forțelor americane din Vietnam, însă onoarea militară l-a împiedicat să accepte favoruri de la inamic. (Foto: Guliver/Getty Images)
John McCain este primit pre președintele Nixon în anul 1973,la două luni de la eliberarea sa din prizonierat. În anul 1977, McCain este numit omul de legătură al Marinei americane cu Congresul SUA. (Foto: Guliver/Getty Images)
A devenit senato de Arizona în 1986 și a depus pentru prima dată jurământul în fața președintelui american George H.W. Bush. (Foto: Guliver/Getty Images)
A fost un mare susținător al NATO, despre care spunea, într-un interviu pentru Gandul.info, că „este probabil cea mai de succes alianţă din istorie”. Foto: Guliver Getty Images
Senatorul republican a avertizat în nenumărate rânduri asupra tendinței expansioniste a Rusiei lui Vladimir Putin. „Nu am fost surprins, dar am fost dezamăgit de reacţia europenilor faţă de agresiunea clară a lui Vladimir Putin. (...) De ce? Din cauza dependenţei europene de energia rusească”, spunea McCain într-un interviu acordat pentru Gandul.info în 2014. (Foto: Guliver/Getty Images)
McCain a fost un puternic susținător al valorilor democratice și al luptei anticorupție din România. „Nu încercăm să le spunem oamenilor de aici ce ar trebui să facă, dar avem anumite standarde universale pe care ne aşteptăm ca toată lumea să le respecte cât mai mult posibil. Ţara noastră nu este lipsită de corupţie, se întâmplă tot timpul, dar ne luptăm cu ea. Deci vrem să vedem progres în acest domeniu. Şi din nou, nu încercăm să interferăm, doar încercăm să spunem clar că ne afectează relaţiile cu România, dar şi cu alte ţări”,spunea el. (Foto: Guliver/Getty Images)
A candidat la președinția SUA pe care a pierdut-o în fața lui Barack Obama. A acceptat înfrângerea cu deminitate: „America se află la olume distanță de cruzimea și bigotismul vremurilor trecute. Nu există dovadă mai bună decât alegerea unui african-american lapreședinția SUA”, a spus el. Foto: Guliver/Getty Images
Daca Dnul McCain ar a fi printre noi i-as ura tot binele pe care l-a facut Romaniei.
Aceeasi urare le-o transmit si Dnelor si Dnilor PSDisti si ALD’isti!
Like 0
Mult respect memoriei acestui om mare, care a luptat impotriva comunismului si a nedreptatilor. Mult respect pentru gandurile bune pe care le-a avut pentru tara in care traim.
Like 0
Nu stiu multe despre el, am nevoie sa ma documnentez, insa ii multumesc pentru vorbele intelepte si pentru scrisoarea pe care a adresat-o lui Dancila. Odihna placuta!
Like 0
Chear crede cineva ca McCain , bolnav de cancer in faza terminala, e autorul acelei scrisori ?
Articolul e si extrem de partizan. Inteleg ca nu se cade sa te apuci sa scrii un necrolog in care sa-l ataci pe defunct, dar cand vine vorba de politicieni cred ca e nevoie de un pic de echilibru si obiectivitate .
Like 1
@ Claudiu1989
Despre morti numai de bine.
Ma indoiesc profund ca John McCain stia ceva despre Romania .Sistemul politic american, serviciile de lobby, etc....sint de neinteles pt cineva care asteapta confirmare de la inalta poarta oricare ar fi ea pt a-si justifica actiunile.
Actualii guvernanti ca de altfel si fostii se folosesc de argumentul: pai uite si SUA face la fel, sau e de acord cu noi samd"
Wrong.SUA are interese si si le apara.
Ro are interese dar ele nu sint aparate de administratia Ro, pt ca in Ro everybody is for himself.Nu exista patrioti.Doar interese de clan.
Like 0
Detestabil articol ! Să folosești orice eveniment numai și numai pentru a justifica o anumită orientare, să numești acest articol așa cum a fost el numit și să decupezi numai câteva clișee care justifică convingerile tale nu este altceva decât lipsă crasă de profesionalism.
Like 1
@ Voicu Nicolae
Despre ce clisee “decupate” vorbesti, retrograd rosu?
Like 1
@ Gravity
Să înțeleg că tu ești progresist curcubeu ?!?
Like 0
@ Voicu Nicolae
Nu.
Sunt anarhist negru, am și o coasă pentru tine...
Like 0
Despre morti numai de bine ? McCain a fost un personaj complex si controversat. In interesul balansarii cu tonul mult prea laudativ al articolului sa mentionam si cateva aspecte critice: McCain a fost un ' warmonger ', un spirit agresiv fara nici o farama de compasiune pentru adversarii adevarati sau inchipuiti... sute de mii de morti in razboaile imperiale din Iraq, Siria, Libia...cei mai multi civili. Mai sunt destule alte bube de caracter ( colabolarea cu inamicul in puscariile vietnameze, abandonarea primei neveste bolnave cu upgradare la una putred de bogata... votul de deraiere la Obamacare dupa ce a criticat programul ani la rand samd...) dar in esenta a fost un criminal de razboi.
Like 3
Stiti ce am observat in ultimul timp : Romania are mai multi fanatici (in sinea lor) decat cetateni care aspira la normalitate. Adevarul este ca pentru a intelege jocul politic mondial practicat de marile puteri este nevoie de un efort mediatic dar si cetatenesc romanesc, macar pentru a cunoaste implicatiile cu care actorii americani politici si nu numai, se intalnesc zilnic ! aaa, si mai trebuie sa fii la aceeasi masa, unde se iau deciziile importante. Ati observat din cele relatate vreun interes din partea Romaniei de a juca printre "dinozaurii" mondiali ? Nu !.pentru ca miorita ne canta duios din fluier ca acasa este cel mai bine. Asa o fi !
Rest in peace !
Like 1
Daca un om, care odata a cantat intr-un discurs public "bomb bomb bomb, bomb bomb Iran" , spune ca crede intr-o Romanie mai buna, ar trebui sa ne simtim onorati sau ingroziti?
Like 3
@ Cristian
onorati, pentru ca in stadiul in care suntem, s-ar impune si "bomb bomb bomb Romania", dupa care sa o reconstruim cu oameni tineri neafiliati hotilor de azi.
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Aceeasi urare le-o transmit si Dnelor si Dnilor PSDisti si ALD’isti!
Articolul e si extrem de partizan. Inteleg ca nu se cade sa te apuci sa scrii un necrolog in care sa-l ataci pe defunct, dar cand vine vorba de politicieni cred ca e nevoie de un pic de echilibru si obiectivitate .
Ma indoiesc profund ca John McCain stia ceva despre Romania .Sistemul politic american, serviciile de lobby, etc....sint de neinteles pt cineva care asteapta confirmare de la inalta poarta oricare ar fi ea pt a-si justifica actiunile.
Actualii guvernanti ca de altfel si fostii se folosesc de argumentul: pai uite si SUA face la fel, sau e de acord cu noi samd"
Wrong.SUA are interese si si le apara.
Ro are interese dar ele nu sint aparate de administratia Ro, pt ca in Ro everybody is for himself.Nu exista patrioti.Doar interese de clan.
Sunt anarhist negru, am și o coasă pentru tine...
Rest in peace !